magriz, hvala ti na odgovoru.
magriz, hvala ti na odgovoru.
Ima li tko informaciju radi li biokemijske pretrage kombiniranog probira u 12. tjednu ijedan drugi privatan labos osim Brayera?
Tnx!
a izgleda da onda ipak moram u vg
hvala u svakom slučaju!
Labor centar ih također radi. 350kn, nalazi isti dan na mail.
Poliklinika Medikol na Šalati, ja sam tamo bila, 350 kn
Pozdrav cure (i dečki), imam jedno pitanje. Supruga je trudna, na 12-0 je bila na probiru i stigli su rezultati. Situacija je takva da joj trudnoću vode 2 različita doktora, jedan je pregleda jednom mjesečno, UZV i to, a drugo je redovni doktor koji sređuje papirologiju, bolovanje, pregled majke (prvi u pravilu samo dijete gleda) itd. Da sad ne objašnjavam kako i zašto je do toga došlo, ali tako je.
Stigli su rezultati, jedan doktor ih je vidio (tj. čuo telefonom, vidjet će ih danas kad dobije mail), drugi još nije. Ovaj preko telefona je rekao da su nalazi u redu i da ne treba AC, no ja gledam i računam, pa nisam miran. Treći doktor, stari prijatelj, veli da bi on radio AC.
Surpuga je od prvog dana doma na čuvanju, bila je na jakom mirovanju do 12. tjedna jer je pred godinu dana imala SP u 8-3, pa su sad rekli da radije odmiruje taj prvi trimestar. Pije utrogestan (kako li se već zove) i miruje. Prošeće na WC, do kuhinje, ali u pravilu leži i čita/gleda TV. I sva je paničarka, pa mi nije svejedno pošto znam da to nije dobro stanje svijesti.
Uglavnom, evo što probir veli:
starost: 33 (sada i u predviđeno vrijeme poroda)
PAPP-A: 4311,0 mIU/L (korigirani MoM: 1,41)
betaHCG: 160,1 IU/L (korigirani MoM: 3,6)
CRL: 52,64 mm
NT: 1,10 mm (MoM 0,78)
Gestacijska dob: 12+0
Procjenjeni rizici na temelju kombiniranog probira (biokemijski biljezi + NT)
Trisomija 21: 1:1072 (granični rizik 1:250)
Trisomija 18-13: 1:<100000 (granični rizik 1:250)
Dobni rizik: 1:322 (granični rizik 1:250)
Procjenjeni rizici na temelju biokemijskih biljega:
Trisomija 21: 1:175 (granični rizik 1:250)
Koliko znam čitati, sve je OK osim ovog zadnjeg, na temelju biokemijskih biljega. Sudeći prema Googleu, PAPP-A i betaHCG su izvan normale, a to je (koliko sam
shvatio) ono što se gleda u biokemijskim pretragama.
Pitanje je, naravno, što stručnjaci ovdje misle, što bi preporučili: raditi AC ili ne?
Hvala!
samo informacije radi, kombinirani se sad radi i u merkuru/zajčeva. mozda je vec receno, ja nisam znala do nedavno
Jel netko bio nedavno u Petrovoj na triple testu? Zanima me do koliko sati najkasnije treba doći da se obavi taj dan?
Informacija koga zanima. Betaplus radi rani kombinirani probir.
Obzirom sam tamo odlučila i voditi trudnoću - redovni trudnički pregled + kombinirani je koštao 600 kn. Krv šalju u Sunce na analizu. Nalaz na mail drugi dan.
buduci _tata meni su nakon dobrog kombiniranog probira nudili amniocintezu zbog dobi (35 g ) međutim odbila sam jer znam da apsolutno ništa ne bih učinila kad bi rezultat ac bio loš. Predlažem da se konzultirate sa svojim liječnicima, da tražite i dodatna mišljenja i onda odlučite.
Moe, kolika cijena u Suncu za biokemijsku analizu?
Nela, bolje je ako možeš napraviti kombinirani probir od 10 do 13+6 tjedana trudnoće. Triple daje jako puno lažnih nalaza, tako da mnoge mame nakon tog nalaza budu u nepotrebnom strahu i panici. Uporaba Triple test je u zemljama suvremenog svijeta gotovo napuštena upravo radi te nepouzdanosti.
Eto, nenaspavane mame
Nisam vidjela da je nela08 postala prije točno dva mjeseca. Eto, možda će prethodni post u bućnosti pomoći nekome da se umjesto Triple testa ode na kombinirani u prvom tromjesječju.
Nela, je li nam možeš reći jesi li radila triple test u Petrovoj?
Posljednje uređivanje od Inesz : 06.12.2012. at 09:45
Zadovoljna sam nalazom.
Kombinirani rizik za T21: 1:4504 (manji od graničnog)
Kombinirani rizik za T18 i T13: <1:10000 (manji od graničnog).
![]()
cure, može pomoć ? radila sam nuhalni, i probir i ništa nije dobro, ili bar tako mislim
nn 3,48
f-betaHCH 50,97
mom 2,36
PAPP-a 1065,0 MoM 0,82
Trisomija 21- Down 1/6, Rizik za dob: 1/307
Rizik za trisomija 18 1/1021
12+4, sad sam dobila nalaz, samo mi je rekla da dođem ujutro da se dogovorimo, izludit ću do ujutro
Ja ne znam iščitavati nalaze. A čini mi se ovdje kao da nešto nedostaje od podataka. Kombinirani rezultat?
Gdje si radila? Imaš li napisano kakvo mišljenje doktora?
U kojem tjednu trudnoće si radila pretragu?
Kod mene je to ovako izgledalo:
Rizici
Dobni za T21: 1:365
Biokemijski za T21: 1:997
Kombinirani za T21: 1:4504 (manji od graničnog)
Kombinirani za T18 i T13: <1:10000 (manji od graničnog)
ništa to je sve što piše, i da je povećan rizik od downa, jutro je pametnije valjda.
Meni je na nalazu, ispod vrijednosti dobivenih uzv mjerenjem, biokemijskih vrijednosti i kombiniranih rizika za T21 i T18 isto tekstom pojašnjen nalaz.
Takoder, ne bih se upustala u analizu nalaza za koje nisam stručna, ali ako uzmemo u obzir da je MoM kratica za Multiples of Median, tj. odstupanje od prosjeka, pri čemu prosječni rezultati imaju MoM=1, ispada da ti je samo bHcg nešto viši od prosjeka. Mislim da ti je za lošiji nalaz ipak većim dijelom kriv veliki nuhalni nabor, a za to je najbitniji stručan ginekolog sa odličnim uzv i iskustvom u mjerenju nn. Prema tome, ako nisi sigurna u stručnost ginekologa (za kombinirani probir) koji je radio uzv, i ako si danas vadila krv, stigneš još ponoviti uzv kod boljeg liječnika (sutra, najkasnije prekosutra), a da ti biokemijski nalazi vrijede.
Govorim ovo jer sam svjedočila slučaju žene koja je završila na amniocentezi isključivo zbog loše izmjerenog nuhalnog (u par navrata, od istog dr, dok gestacijska dob ploda nije bila previsoka da bi mjerila nuhalni kod drugog stručnjaka).
Sretno i samo polako, ne gubi živce jer ovi testovi nisu jednoznačni ni apsolutni!
Ako si u Zg naruci se hitno kod dr Kosa. Njemu vecina nasih ginekologa salje svoje pacijentice i kceri na uzv u bitnim tjednima.
Nemoj se zivcirati, ako se mucis uvijek mozes napraviti amnio privatno i znati nalaz u roku 8 dana. Meni je to pomoglo da uzivam u zadnjoj polovici trudnoce.
Zao mi je. ~~~~~~~~~~~~ da ac pokaze da je bebica savrseno zdrava
nađeno je još i hiperehogeno crijevo-ako sam dobro napisala-, bila sam po još jedno mišljenje, dr.je vidjela nn 2.8 i amnio je definitivno preporuka, sad zbog tog crijeva,preporuka je dr.hafner i sv.duh jer treba kompletni kariotip, a to traje koliko traje.
Posljednje uređivanje od spunky125 : 18.12.2012. at 18:21
spunki~~~~ neka bude sve u redu...
uni, kako je proslo s bebicom?...jesi radila amniocentezu?...(znam, sad je vec 2 godine poslije tvojih postova ali zanima me jer imam trenutno slicni fbHCG..4mom) ..tko zna dal ces ovo i procitati![]()
Curke jel negko zna ovo iscitati, bili kod dr Kosa danas,on kaze sve super ali meni ipak vrag neda mira!
F-beta hcg 34,18 , mom 1,06
Pappa 5519 , mom 2,44
Rizik za down <1/10000
Rizik za dob 1/682
Rizik za edwards <1/1000000
Nuhalni 0,6 mm
Beba 6 cm
12+1 tjedana
Hvala
Nista mi nije jasno. Dobila sam rezultate kombiniranog probira koji kazu da nije nadjen povecan rizik za Down. Ono sto me muci su vrijednosti biokemijskih parametara koji mi se cine visoki. Ali opet, iz njih je radjen konacan rezultat pa valjda ne bi trebala brinuti.
Evo vrijednosti
11+1 po uzv
NT 0,9 MoM 0,72
CRL 45,4
f-beta HCG 249,70 iU/L. MoM 6,29
PAPP-A 2781 miU/L. MoM 1,63
Rizik za Down 1/647 rizik za dob 1/263
Rizik za Edwardsov <1/100000
Sto mislite? Hvalaaaa
evo cure da javim, usprkos svemu znači hiperehogeno crijevo, nn 3.48 i kombinirani 1/6 za down, amnio 21.12. danas poziv sv.duhu i nalaz normalan, curka je. I što reći-prošlo je, ostarila valjda 10. g.
Spunky jeeeee!! Cestitam!! Sad uzivaj!
curke, dugo me nema, zanima me radi li dr. Kos još u poliklinici Vili, ako netko zna?
Dr Kos radi u poliklinici Ginekos http://ginekos.hr
Ne, sad je u svojoj ordinaciji. Zove se Ginekos, na Črnomercu je.
Posljednje uređivanje od luci07 : 21.01.2013. at 21:23