-
MartinP, hvala na tvojoj opaski, znači ipak mi je promaklo.
Budući je ovaj test novija stvar, i kod nas ga nazivaju na više različitih načina, vjerujem da nas sve to dosta zbunjuje.
Na stranicama poliklinike Harni koristi se termin KOMBINIRANI PROBIR kojeg sam i ja nastavila koristiti. Ako idete gledati stranice na engleskom jeziku, također se koristi termin "combined test".
Na formularima labosa bolnice "Sestre milosrdnice" nazivaju ga "prenatalnim probirom sindroma Down", dok ga moja ginekologica zove "bio-kemijskim probirom". Bilo bi dobro da netko pokrene inicijativu da se test počne nazivati jednim terminom, jer čini mi se, on će postati važan test u prenatalnoj zaštiti trudnica.
Je li Vinogradska bolnica isto što i bolnica "Sestre milosrdnice"? To zbunjuje sve one koje ne poznaju Zagreb. Pročitala sam da samo jedan laboratorij u Hrvatskoj obavlja te testove.
Slijedeća stvar koja može zbunjivati je kratica PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) koja nema veze s onim brisom PAPA kojeg radi redovne kontrole uzimaju svim ženama.
I zadnje što vas ne smije zbuniti jest to što double ili dvohormonski test koji je uključen u kombinirani probir nema veze s onim double testom koji se uz triple radio početkom drugog tromjesečja. Prvi obuhvaća hormone slobodni b-hcg i PAPP-A, a drugi alfa fetoprotein, i slobodni b-hcg. Prvi se obavlja isključivo između 11. i 13/14. tjedna, dok se drugi obavljao, čini mi se u 15. ili 16. tjednu zajedno uz triple.
Ako sam dobro shvatila, termin "biokemijski probir" obuhvaća sve one testove koji se rade preko krvi ili plazme i tu spadaju double, triple i četverohormonski testovi a budući je za kombinirani probir važan i nalaz nuhalnog nabora, to svakako nije naziv kojeg treba koristiti umjesto termina "kombinirani probir".Koristila sam informacije sa stranica poliklinike Harni a ukoliko sam nešto krivo interpreirala, molim da me netko stručniji ispravi.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma