-
Dzani_sa,
Kao prvo iznenadila me forma tvog nalaza. Kod Martine, a i kod mene, u nalazu su izražene vrijednosti hormona B-hcg i PAPP-A u MoM, nakon toga naznačen je rizik prema godinama starosti i na kraju ukupan rizik za pojedine trisomije. Nije izražen rizik samo prema biokemijskom probiru kao kod tebe.
Ako uspoređujem tvoj s mojim nalazom, kod tebe ukupan rizik jest veći od mog, no još uvijek je manji od graničnog i zato pokušaj ostati mirna i sabrana. Kombinirani test nije nikakva konačna dijagnoza, i kako kažeš, uzima u procjenu sve elemente, ne samo biokemijske vrijednosti. Nuhalni nabor kod tebe je manji od našeg u to vrijeme i to je vrlo važno uzeti k znanju i smiriti se. Jer kad sam prošla ultrazvučni pregled, prvi dio testa, već tada je dobni rizik bio značajno korigiran zbog dobrog nalaza nuhalnog nabora i doktorica je i taj nalaz smatrala dovoljnim da mogu sasvim biti mirna. No, ja sam htjela napraviti i hormonski dio. Tada mi je dala informaciju da se može napraviti i četverohormonski test ukoliko budem željela biti još sigurnija.
Negdje sam zapisala, no nisam uspjela pronaći gdje: četverohormonski test potrebno je napraviti isto u točno određenom stadiju razvoja bebe, kada je promjer glavice određene veličine. Ako misliš da ćeš biti mirnija, učini i njega. Jedino mi se čini da ćeš morati djelovati odmah.
Raspitaj se ipak radi li se četverohormonski test kod nas?
Ako ne, možeš se obratiti Zdravstvenom Zavodu Dravlje u Ljubljani, na broj: 00386-1-510-68-00. Javit će ti se jedna od sestara, no one neće znati taj podatak o veličini glavice. Pokušaj dogovoriti telefonski razgovor s doktoricom Babnikovom ili nekim drugim doktorom i objasni da te nalazi kombiniranog plaše i da bi htjela napraviti 4verohormonski test. Oni će ti sve objasniti.
U zavodu možeš napraviti još jedan ultrazvuk i dati će ti uputnicu s kojom ćeš otići izvaditi krv u u lab. poliklinike u blizini Kliničkog centra u centru Ljubljane.
Ukoliko nazoveš i dogovoriš nešto, javi mi se da ti dam još neke detalje kako bi to što lakše obavila.
I stvarno, smiri se, nađi ono lavovsko u sebi, bebice radi. Na kraju će ipak sve biti u redu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma