Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Dohrana po knjizi J. Boban Peic

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Dohrana po knjizi J. Boban Peic

Evo mi za 2 tjedna punimo 6 mjeseci, dakle dohrana se blizi, pa imam pitanja.
    Mislila sam poceti smedom rizom, po receptu J. B. Peic, sa kombu algom. Pretpostavljam da je netko tako vec pocimao dohranu? E sad, muci me to sto su to onda dvije namirnice - riza i alga, bez obzira sto algu necu dati bebi da pojede. Da prvo dam samo rizu? Pa za par dana dodam algu u rizu? A rizin slad je nova namirnica? Ili se racuna kao riza?

Takoder me muci to, sto spadamo u nekakace. Odnosno moja M. kaka svakih 8-10 dana. I to je vec tako neko duze vrijeme, ne brinem se puno, znam da to tako moze biti kod iskljucivo dojene djece. Ali me brine da li mogu onda u takvoj situaciji uvesti prvo rizu, namirnicu koja je poznata po tome da zatvara. Kakva su vasa iskustva? Ne bih htjela prvo voce uvoditi, zapravo najradije bih pocela sa zitaricama...

Slijedece je pitanje vezano uz to kada uvesti dohranu. Ne zelim se drzati tih 6 mjeseci kao carobnog datuma. Ona je za sad super. Uopce ne reagira dok mi jedemo, ne pokusava nam ugrabiti hranu sa stola, lijepo doji, neke dane cesce, neke rjede, nocu se budi oduvijek, uglavnom sve je isto kao prije mjesec ili dva. Da li da cekam neki poseban znak da je vrijeme za dohranu, da vidim da je vise gladna ili nesto, ili da pocnem od tih 6 mjeseci kad navrsi? Da li ima netko tko je onak malo duze iza 6 mjeseci cekao?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

R.je isto kakao jednom tjedno, ali od dana kad smo počeli s dohranom kaka redovno, i to nekoliko puta dnevno (nekad malo žalim za nekakačkim danima...). Počeli smo s mrkvom i int.rižom(bez alge), tako da baš i ne vidim neku vezu izm.nekakanja i riže...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

zasto zelis bebi davati rizin slad? ako zelis hranu time zasladiti, jednostavnije i jeftinije je uzeti obican secer. ali kako god, bolje je ne navikavati dijete na dodatno zasladjivanje hrane.

a u rizinom sladu nema nicega cega nema i u rizi samoj - jedino se moze naci jos nekih dodatnih supstanci koje nisu pozeljne, osobito ne za bebu (pisalo se o tome vec u nekim proslim temama na ovom forumu).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da se zamaraš.
    Alga se dodaje u rižu radi bolje probavljivosti, nakon kuhanja riže djetetu daš rižu a algu baciš ili pojedeš ti.
    Rižin slad se daje jer blago zaslađuje, ne može se uspoređivati sa šećero koji nebi davala djetetu nikada u početku, on fakat nije poželjna namirnica.

Snulko, kaj si i ti makrobiotičar?

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

rizin slad moze sadrzavati tragove glutena pa se ne preporucuje.
    ja do godine dana nisam dodavala nikakve zasladjivace u hranu. kao ni sol i sl.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jednostavnije i jeftinije je uzeti obican secer
    ali ne i zdravije. mislim da se to dvoje uopće ne može usporediti.

ni ja Lei dugo nisam ničim zaslađivala, a i sad nastojim izbjegavati šećer. Tako ću i s Lanom

a ovo s kombu algom je i mene mučilo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni ja nisam bas za zasladjivanje. Ja sam te sladove probala i svi su mi bili fuj odvratnog okusa. Tako da sam odustala od kupovine, a sada ako treba nesto zasladiti koristim uglavnom smedji secer ili med.

Sto se tice pocetka dohrane i prehrane jako male djece, kod nas se zasladjivalo iskljucivo vocem; kuhanim pa pasiranim, svjezim gnjecenim ili ribanim.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i mi smo kretali s j.b.pejić. moram priznati da sam izostavila slad, nije mi se to činilo nužnim. moj savjet je - skuhaj malo rižice, nemoj ništa dodavati.

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo isto u razmišljanjima o početku dohrane.
    Ja sam si rekla da ću čekati da nikne prvi zubić, to je po ayurvedi znak da je dijete spremno...
    S prvim djetetom sam išla po njenoj knjizi i nije bilo problema sa kakanjem.
    Vidjela sam zabilješke s ovogodišnje radionice čini mi se da više ne preporuča ječam u početku, vjerojatno zbog glutena.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da. bez glutena su samo riža, kukuruz i proso. ja i namjeravam s tim početi
    nisam sigurna za amarant i kvinou, imaju li gluten. mislim čak da ne

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne, nisam makrobioticar,nisam cak niti vegetarijanac, ali se jako jako trudim oko sto zdravije prehrane, organski uzgoj i tako to...
    Malo sam razmisljala o tome cime poceti, i nekako mi se integralne zitarice cine najprirodnijim izborom.

Ma slad me ne brine, zapravo nisam ga niti mislila odmah dodavati, pitam zato sto to ona u knjizi navodi kao dio te prve kasice - dakle riza, kombu i rizin slad.
    Starijem djetetu jako dugo nisam nicim zasladjivala hranu, odnosno slatko je poceo jesti tek kad ga je negdje sam mogao uzeti (oko 2 godine).

Ova ayurvedska teza o nicanju prvog zubica i spremnosti bebe za dohranu mi je jako zanimljiva. Ja sam svog sina pocela sa 6 mjeseci dohranjivati, ali muku smo mucili sve do nekog 10tog mjeseca. Tad je kako tako poceo jesti. A tada mu je i niknuo prvi zubic. Mada sam si ja tada to objasnila obrnutom logikom - da cim je poceo jesti recimo znacajniju kolicinu do(hrane), to mu je 'poguralo' prvi zubic....
    Cekati do 10 mjeseci mi se ipak cini malo previse. Moja cura jos nema niti jedan zubic, a nemam niti osjecaj da ce joj skoro... Ivke koliko ti je dijete staro?

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ivke prvotno napisa
    ...čekati da nikne prvi zubić, to je po ayurvedi znak da je dijete spremno...
    Ajme, mi onda kasnimo; M. je dobio zubić sa 3 i pol mjeseca!

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Snulko ne mislim ni ja čekati do 10mj, mislim da su kod nas zubići blizu.
    Jakov će za 2 dana 6mjeseci.
    Ja se isto trudim pronaći namirnice iz bio uzgoja i mislim da je to važno za njihove male nezagađene organizme, a što se tiče slada mislim da može i bez njega.
    Ja sam s prvim djetetom dohranu počela sa 6mj, zubić je provirio sa 8mj ali nismo imali problema sa prihvaćanjem hrane.

Početno

pozdrav!

i mi krecemo s dohranom pa imam par pitanja...do sad smo isključivo dojili i sad, s 6 mj. bi krenuli s rižom i kukuruzom. zanima me sto se tice kukuruza, da li pritom govorimo o palenti ? i jos me zanima gdje ima za kupiri rizinih pahuljica? da li je to obicni rizolino?
    Buduci da i dalje mislim ddojiti, da li sad kad krenemo s dohranom pocnem davati i vodu za piti?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj pinkysh prvotno napisa
    i mi krecemo s dohranom pa imam par pitanja...do sad smo isključivo dojili i sad, s 6 mj. bi krenuli s rižom i kukuruzom. zanima me sto se tice kukuruza, da li pritom govorimo o palenti ?
    Da, o palenti. Možeš ju skuhati ovako, ali meni je bolje kad ju sameljem u mlincu za kavu, bude kremastija a i brže se skuha. Iako sam negdje na forumu čitala da je zdravija u izvornom obliku...

i jos me zanima gdje ima za kupiri rizinih pahuljica? da li je to obicni rizolino?
    Zapravo da. Doduše, mi koristimo milupine pahuljice, nekako su mi finije, a (navodno) su i od riže iz bio uzgoja. Cijena je tu negdje, čak mi se čini da su Milupine i jeftinije (veće je pakovanje). Ja ih kupujem u DM-u, a ima i u Billi.

Buduci da i dalje mislim ddojiti, da li sad kad krenemo s dohranom pocnem davati i vodu za piti?
    Možeš početi pomalo davati vodicu, tek toliko da se navikava. Roko još uvijek pije samo 2-3 gutljaja, nekad ni toliko, najslađe mu je klopu "zaliti" sikom.
    Nadam se da sam pomogla.

Početno

jesi. hvala.
    imam jos jedno pitanje.
    kad ste poceli s dohranom, kada ste obično davali taj obrok' kao rucak ili pak kao veceru? mislim, u koje vrijeme?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kao ručak, nakon prvog buđenja. Zapravo se preporučuje davati prijepodne, zbog mogućih alergijskih reakcija, ali nama je ovako bilo nekako lakše...

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Malo ste OT po knjizi spomenutoj u naslovu nema kukuruzića tako rano

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ivke, jesi li se ti toga pridržavala?
    Ja sam Lei skoro od početka davala palentu (nisam znala za ovo), a i Lani sam namjeravala. A sad kao ne do 2. god. jer lijepi crijeva

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Branka1 ja sam s Markom išla sve po knjizi, negdje do 2-3 godine, onda je počeo malo veći utjecaj okoline, ali sam se i ja u to vrijeme hranila strogo makrobiotički, i mogu ti reći da se nikada u životu nisam bolje osjećala a on je bio skroz zdrav, ni nosić nije curio.
    [/b]

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najbolje je kupiti rizine pahiljice u nekom bio ducanu, ovo tipa rizolino, (kršitelj koda) i slicno sadrzi secer i nije mi bas...
    ove iz bio ducana su ciste rizine pahuljice, koje skuhas u malo vode i mozes davati same ili dodavati povrcu i vocu kad im dodje red

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zrinka, ima i Milupinih bez šećera bio uzgoj...mi smo baš te kupili u DM-u

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj irena2 prvotno napisa
    Zrinka, ima i Milupinih bez šećera bio uzgoj...mi smo baš te kupili u DM-u
    I mi, i mi, ja JAKO ne volim šećer!!! (da parafraziram Davora: šećer je zlo!)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Baš sam danas čitala tu knjigu, dio o dojenju. Jako je to lijepo napisala.
    Sve bitno dobro sažeto, jako pozitivno i jako motivirajuće

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja je danas online narucila

Prihonja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    Mi vas samo čitamo za sad, dohrana ubrzo...na kojem webu si naručila?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i mi smo počele sa dohranom prije dva tjedna......točno po pejićkinoj knjizi i nemamo nikakvih problema......držat ću se toga i dalje jer ne vidim razlog zašto ne......zdravo je i fino :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Asha, dakle odmah si u prvi obrok ubacila i rizu i kombu? A slad?

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Prihonja prvotno napisa
    Mi vas samo čitamo za sad, dohrana ubrzo...na kojem webu si naručila?
    www.propero.hr

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo mi sad poslali email da knjige nema. Kroz mjesec dana ce biti

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Topic taman za nas. I mi smo cini se spremni za dohranu. Beba jako reagira na nas dok jedemo, pruza rucice prema svemu (iako s druge strane to isto radi i kad pisemo, citamo, peremo…) .
    M. je stara 6 mjeseci i 5 dana, a s 5 i pol mjeseci dobila je prvi zubic (dakle i ayurvedski smo spremni, iako to ne bih ubrajala u znak za dohranu jer se neke bebe i radjaju sa zubicem)
    I ja se dvojim cime poceti. Za knjigu s pocetka topika nisam znala-pokusat cu je nabaviti, a htjela sam se pridrzavati tablica iz knjige koje smo dobili u rodilistu-Moja prva godina. I htjjela sam poceti bas sa zitaricama, jer mi se cini da sve ostalo bas i nije pravo vrijeme obzirom da je jos nije pocela prava sezona svjezeg povrca.
    Kupila sami «rizolino», da ga prvo probam ja. Pregledala sam sastav nigdje ne pise da ima secera, cak je i napomenuto na naslovnoj strani da je bez secera. Takodjer sam uzela i Lino kukuruzne pahuljice. Ne znam zasto, ali ako se odlucim na kupovnu djecju hranu, ipak vise vjerujem nasim proizvodjacima.
    Neki dan sam u Konzumu vidjela da imaju kukuruzno brasno i kukurznu krupicu s eko deklaracijom-nasa proizvodnja. No sad ste me zbunili s ovom informacijom da kukuruz lijepi crijeva.
    A koju integralnu rizu ste kupovali?

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I ja, uza sve proucavanje i danonocno citanje "dohrane", nikako se odluciti.
    U biti, odlucila sam poceti sa zitaricama i to palentom. Kupila sam od Biorganic bio palentu (doduse instant) i namjeravam je razrijediti s mm.
    Pomislila sam i na rizu (kupila paraboiled), al kako ona zatvara, vratila se na palentu.
    Ma, meni je najveci problem poceti, a nakon palente mislim mrkvicu, tako da sljedeci put to dvoje vec mogu kombinirati.
    Nadam se da je to ok?!

Ups, malo smo otisli s teme

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hoće, baš joj radim redizajn. Ići će sa slikama i mnogo recepata... :D

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

LeaB, malo OT, jesam li ja ovo prepoznala tvoju kćerkicu u knjizi M.Ivaniš-Aromaterapija-mala kućna ljekarna?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Rhea jesi. Inače mi imamo studio koji radi neke prijelome za Planetopiju.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Hoće, baš joj radim redizajn. Ići će sa slikama i mnogo recepata... :D
    :D :D Onda cemo cekati!

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Listam ja tu knjigu, kad ono, vidim neko poznato lice, nisam se odmah mogla sjetiti, ali zato sad jesam. Ajde, baš super!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U novom izdanju bit će još jedno poznato lišce 8)

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    U novom izdanju bit će još jedno poznato lišce 8)
    Kod "Bebe i djeca"?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

snulko, prvih pet dana smeđa riža, kombu i malomalo slada, propasiraš i to je to......nakon toga dodaš slatku rižu pet dana, zatim ječam......kombu se stavlja da bi bilo probavljivije, a rižin slad tek toliko malo da okus bude sličniji majčinom mlijeku.......jako jednostavno i ukusno......

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mara (napisa):
    U novom izdanju bit će još jedno poznato lišce

Kod "Bebe i djeca"?
    Da

Prihonja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

super ste drustvo , veselim se kad cemo vam se aktivno pridruziti :D, a recite cure, jel ima kakav izvadak od Pejicke ili tablica koju ste mozda stavili tu negdje prije nego sto ju uspijemo nabaviti u redizajniranom obliku? Da malo vidimo cisto uvertire radi...savjetujete li mi nesto ciljano da procitamo?
    Inace, nasle smo text Dohrana i to procitali kao i nekoliko duuugackih postova jedne vrijedne rodice koja je puno toga napisala....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

asha, ja mislim da ječam ipak ne. Zar nije bilo govora da su to kasnije promijenili jer ima glutena? Ili možda misle da je dobro početi s glutenom dok bebe još puno doje?
    Ja sam Lei dala gluten s nekih 8 mj i9 tako ću i Lani

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ili možda misle da je dobro početi s glutenom dok bebe još puno doje?
    Ovo sam vec cula, da je bolje poceti s glutenom dok bebe jos dosta doje, ali sa 6 mjeseci mi se cini ipak malo prerano.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I meni. Iako sam u zadnje vrijeme čula i takve info.
    Ali ja ću sigurno čekati do barem 8

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I mi smo nedavno počeli s dohranom. Pedijatar mi je savjetovao da počnemo s jabukom, kruškom, bananom. Napravila sam kašice od jabuke i kruške i P. je papao, ali bananu mu još ne namjeravam davati. A da ipak pokušam sa žitaricama? :/ Imam doma i slatku i integralnu rižu. (K. sam također dohranu počela s voćem, jer sam pratila tablice koje nam je dao pedijatar, ali smatram da se ne treba toga strogo držati. Bolje je pratiti djetetov ritam.) Zasada ne dajem P. piti vodu nego samo ciki iza obroka, kojega jede u vrijeme ručka. Eh, danas bi na meniju mogla biti riža!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •