Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: reklame po školskim hodnicima

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno reklame po školskim hodnicima

Što vi mislite o ovome?
    Naime u zgradi OŠ Dugave i Fran Galović hodnici su puni reklama za Gavrilovićeve mesne proizvode i sl.
    Također se svake godine za fašnik i prilikom prvog dana škole dijele McDonald's "proizvodi". U predvorju se nalazi automat s junkom.

Kako stati tome na kraj i kakvo je stanje u drugim školama?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Snjež, je li taj automat u funkciji?
    Gradski ured za obrazovanje, sport i kulturu je naime prije nekoliko mjeseci zabranio korištenje automata u OŠ. U nekim školama od te uredbe, oni još stoje, ali prazni i izvan funkcije (jer ih firme koje su ih postavile još nisu odvezle, ili čekaju promjenu uredbe tko zna)
    U slučaju da ovaj vaš jo stoji možeš se obratiti na gornji naslov, adresa je Ilica 25... ili pitati ravnatelja kako to da se još koristi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Eto, kaže dijete:"Ugasili su ga, ali ga još nisu maknuli"
    Ali svejedno...reklame za hrenovke i hamburgere svuda po zidovima..sva sreća kaj mi doma nemamo problema sa odabirom hrane...Lovro ne želi ni primirisati tom junku.. 8)

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Posalji protestno pismo skoli, s kopijom na ministarstvo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.jutarnji.hr/clanak/art-20...skole,71256.jl

Zagreb: U školama zabranjene reklame za mršavljenje
    Piše: L. Mindoljević, D. Koretić i B. Cvetković
    Foto: Siniša Sunara, Boris Cvetković
    --------------------------------------------------------------------------------

T. Tonković, pomoćnik pročelnika za školstvo
    ZAGREB - Gradski ured za obrazovanje poslao je ovih dana svim osnovnim i srednjim školama alarmantan dopis kojim zahtijeva od ravnatelja da hitno uklone sve marketinške poruke i plakate kojima su oglasne ploče tih institucija preplavljene.

Reklame za preparate za mršavljenje, odmah uz njih i za čokolade i kekse, zatim plakati za cipele marke Office shoes te mnogi drugi nalaze se u gotovo svim školama, a za neke od njih ne znaju čak ni sami ravnatelji.

Pomoćnik pročelnika za školstvo Tihomir Tonković napomenuo je kako njegov ured ni jednoj školi nije dao dopuštenje za postavljanje reklama te da tako nešto ne namjerava učiniti ni u budućnosti.

Mi smo apsolutno protiv toga, a ni jedna nam škola nije prijavila da od toga stječe neki prihod, kaže Tonković
    - Odgojno-obrazovne ustanove nisu prostor u kojem bi učenici trebali biti izloženi pritisku marketinških poruka. Stoga tražimo od ravnatelja da ih uklone. Mi smo apsolutno protiv toga, a ni jedna nam škola nije prijavila da od toga stječe neki prihod - oštro je rekao Tonković.

Osim u Gradskom uredu, takvim su reklamiranjem zgroženi i u Uredu dječje pravobraniteljice.

- Nadamo se da je naputak obvezujući i da će ga škole poslušati. Već pet mjeseci upozoravamo na taj problem, a smatramo da su glavni krivci oglašivačke industrije i ravnatelji - rekla je Lora Vidović iz Ureda pravobraniteljice.

Jedan od plakata koji se može naći u gotovo svakoj školi je reklama za biljni pripravak Fit Lax na kojem, među ostalim, stoji sljedeće: “Pokušajte prije svakog obroka popiti Fit Lax koji će vas zasititi. Fit lax je biljni pripravak koji smanjuje osjećaj gladi (bit će vam potrebne manje količine hrane da budete siti)”.

No, u tvrtki Belupo, koja proizvodi Fit Lax, smatraju da je ta poruka edukativnog karaktera.

- Plakat izravno upozorava na opasnosti za zdravlje srednjoškolaca od dijeta i preskakanja obroka i savjetuje kako se pravilno hraniti. Pritom nudi rješenje u vidu pripravka koji će pomoći pri održavanju optimalne težine - rekla je glasnogovornica Belupa Snježana Foschio-Bartol.

Ravnatelj VIII. gimnazije Damir Jelenski ni sam nije znao da reklama za Fit Lax visi na zidu škole, a kada je saznao, najavio je njeno uklanjanje.

- To definitivno nije plakat edukativnog sadržaja i ne znam kako se on tu našao. Ja sam tek odnedavno ravnatelj i ovaj je primjer iznimka - rekao je Jelenski.

Plakati su edukativnog sadržaja
    Dražen Cvjetić iz tvrtke B1, koja je postavila neke od plakata, objasnio je kako su oni postavljeni uz odobrenje Ministarstva zdravstva, a prema dogovoru, najmanje 50 posto plakata u školama mora biti edukativnog karaktera. Ostatak je propagandni ali, tvrdi Cvjetić, tim se novcem financiraju edukatvne reklame te se pazi da i one budu poučne.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I školama odnosno ravnateljima se to isplati jer oni dobiju novac za iznajmljivanje prostora za reklame.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je žao da su za primjer dali baš osmu gimnaziju, jer tamo se stvarno pazi na takve stvari. ja bih rado da im na neki način mogu pomoći, jer se stvarno trude oko djece - a mogućnosti su im male.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dobro, a zna li netko u čijem vlasništvu su ti plakati? Možda ih se može potpuno legalno uzeti i odnijeti van pa lijepo u prvi kontejner :?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

preporuka pravobraniteljice za djecu

Preporuka o oglašavanju i reklamnim kampanjama u školama i drugim prostorima u kojima pretežito borave djeca

Pravobraniteljica za djecu uputila je preporuku svim županima i pročelnicima Županijskih ureda koji su nadležni za obavljanje poslova vezanih uz djelatnosti odgoja i obrazovanja da u budućnosti djeluju na način da oglašavačkoj industriji i reklamnim kampanjama ne bude mjesta u školama, ali i u drugim prostorima u kojima pretežito borave djeca, kao što su vrtići, dječji domovi i sl., a koji su u njihovoj nadležnosti. Također smo preporučili da upoznaju ravnatelje navedenih ustanova s preporukom te naputkom osigurate njegovu primjenu.

Slijedom brojnih primjedbi koje su zaprimljene od roditelja iz cijele Hrvatske, ali i učestalih medijskih napisa o sve većoj prisutnosti industrije oglašavanja u vrtićima i školama, ali i drugim prostorima gdje pretežito borave djeca, pravobraniteljica za djecu već je u više navrata isticala neprihvatljivost navedene prakse.

Naime, svjedoci smo uistinu brojnih promidžbenih aktivnosti u vrtićima i školama, uperenih ka poticanju djece na kupovinu te stvaranju i usmjeravanju njihovih potrošačkih navika. Želimo ovom prilikom ponovo naglasiti kako je oglašavanje u školama, bilo da se provodi postavljanjem reklamnih kutija i plakata u holove škola, dijeljenjem promidžbenog materijala (albuma, slikovnica, sličica, prospekata), poticanjem na kupnju knjiga ili časopisa koji nisu vezani uz nastavu i slično, nije primjereno iz nekoliko razloga. Djeca su, naime, industriji oglašavanja važni kao «predstavnici» tri različita tržišta: oni sami su kupci jer troše svoj džeparac, osim toga utječu na potrošnju svojih roditelja, ali možda najznačajnija je njihova buduća potrošnja. Potrošačke navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život, stoga je utjecaj na djecu putem reklame, u dugoročnom smislu, izuzetno profitabilan. Psiholozi ističu kako agresivna promidžba usmjerena prema djeci šteti osjećajima koje imaju prema sebi samima i uči ih da cijene materijalna dobra kao presudna, a osobe koje su usmjerene prema materijalnim vrijednostima pokazuju manje životnog zadovoljstva i imaju veću pojavnost nezadovoljavajućih međuljudskih odnosa, podložniji su ovisnostima i manje doprinose društvu. Sukladno tome i sam Zakon o zaštiti potrošača (NN 96/2003), u članku 90. propisuje kako je zabranjeno «oglašavanje koje prouzrokuje ili bi moglo prouzročiti tjelesnu, duševnu ili drugu štetu u djece, koje djeci upućuje poruke i dijelove poruka kojima se iskorištava ili zlorabi, ili bi se mogla zlorabiti, njihova lakovjernost ili pomanjkanje iskustva».

Osobito nas zabrinjava oglašavanje proizvoda koji potiču djecu na usvajanje nezdravih životnih navika, kao što su proizvodi za mršavljenje ili proizvode niske prehrambene vrijednosti (slatki napitci i slatkiši, brza hrana i sl).

Pravobraniteljica za djecu zatražila je od župana i pročelnika županijskih ureda da, u roku od 15 dana od dana primitka preporuke, izvijeste o svom stavu vezano uz istu.

http://www.dijete.hr/?nav=1&child=news,1,196,1

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Znam za slučaj škole gdje se roditeljsko vijeće angažiralo oko toga i uspjeli su izbaciti sve komercijalne sadržaje iz škole, uključujući i trgovačke putnike koji dolaze u školu i djeci prodaju "vrlo potrebne stvari".

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos one s letkom i reklamom mogu i provariti (tj. objasniti djetetu da nam nije nuzno potrebno), ali mi je srce skoro puklo kad je prije mjesec-dva ida iz skole donijela neku enciklopediju i trazi da dam 150 (ne sjecam se tocno) kuna da sutra odnese i plati... ili da vrati knjigu...

teska srca je odnijela knjigu natrag :/

koji su to potezi - daj djetetu knjigu pa tko ima srca, nek je vrati

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spadaju li u reklamiranje i albumi za ledo sličice (dracoheads, auti...) koji se dijele po školama? Naime, mi bismo htjeli te albume, ali nema ih po dućanima, ove za aute mi prodavačica u Konzumu kaže da ni nisu dobili na prodajna mjesta nego je sve otišlo u škole.
    Na stranu moji osobni motivi za propitivanje zašto se to dijeli po školama (a drugdje ne ), je li tome mjesto u školi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Spadaju li u reklamiranje i albumi za ledo sličice (dracoheads, auti...) koji se dijele po školama? Naime, mi bismo htjeli te albume, ali nema ih po dućanima, ove za aute mi prodavačica u Konzumu kaže da ni nisu dobili na prodajna mjesta nego je sve otišlo u škole.
    Na stranu moji osobni motivi za propitivanje zašto se to dijeli po školama (a drugdje ne ), je li tome mjesto u školi?
    po meni nije, isto smo ih dobili
    ako zelis album, vidjela sam ga u trafici na tomislavovom trgu, ona trafika na tramvajskoj stanici prema trgu, 3kn kosta

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    jos one s letkom i reklamom mogu i provariti (tj. objasniti djetetu da nam nije nuzno potrebno), ali mi je srce skoro puklo kad je prije mjesec-dva ida iz skole donijela neku enciklopediju i trazi da dam 150 (ne sjecam se tocno) kuna da sutra odnese i plati... ili da vrati knjigu...

teska srca je odnijela knjigu natrag :/

koji su to potezi - daj djetetu knjigu pa tko ima srca, nek je vrati
    Slažem se s tobom, mada priznajem da mi je bilo lakše procijeniti da li ćemo neku knjigu uzeti ili ne ako smo je imali priliku vidjeti i prolistati. Prvi put je bilo teško vratiti knjigu, ali drugi i svaki sljedeći sve lakše. Osim toga, neke smo rado i kupili.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivarica, hvala

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    ivarica, hvala
    ima ih na svakom kiosku Tiska i koštaju 3 kn

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma i ja vise volim vidjet uzivo sto kupujem, al onda neka dodju na otvorene dane pa neka pokazuju roditeljima, ne trpat djeci knjigu koji oni nose doma i naravno da kontaju da je vec napol kupljena :/

a ti je onda vrati...

mislim, bila je tuzna, ali smo objasnili sto je i kako je...

ljutim se na to ciljanje na djecu. eto.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma i ja vise volim vidjet uzivo sto kupujem, al onda neka dodju na otvorene dane pa neka pokazuju roditeljima, ne trpat djeci knjigu koji oni nose doma i naravno da kontaju da je vec napol kupljena :/

a ti je onda vrati...

mislim, bila je tuzna, ali smo objasnili sto je i kako je...

ljutim se na to ciljanje na djecu. eto.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dvaput je dvaput

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi nikad nismo dobili nista za shopping i meni to fali

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

a mene ljuti sto u nasoj skoli svake godine u ovo doba djecu vabe na 7 dana na sholti (1990kn+dzeparac), obecavaju kupanje, igre, zabave, radionice. i na to ih nagovara uciteljica engleskog ili produzenog boravka, dakle njima poznata osoba i autoritet. naravno, vecina djece rece da ce ici, onda slijedi dozivanje i konzultiranje roditelja, ali svakako je tu par dana tuge jer "svi idu osim njega". ispostavi se da ih ide samo 2-3. zatim je tu nastava u prirodi, odnosno 5-odnevni izlet koje ministarstvo sugerira (oko 700kn+put+dzeparac), a tu je i 2 dnevni izlet za kraj 4. razreda (675kn+dzeparac). a u njegovom razredu je 3 djece iz doma za nezbrinutu djecu.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Jučer sam provjerila - u hodniku kod zbornice jedan plakat B1 o hepatitisu. Reklamnih nema.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •