i mi smo primljeni u vrtić....i limač jedva čeka, svakoga dana pita kada će ta jesen? A inaće smo super, spremamo se na more, volimo se, mazimo i dalje jako želimo seku![]()
i mi smo primljeni u vrtić....i limač jedva čeka, svakoga dana pita kada će ta jesen? A inaće smo super, spremamo se na more, volimo se, mazimo i dalje jako želimo seku![]()
Mi smo se vratili s mora, bili smo 2 tjedna i mala je jako uživala. Sad se već privikavamo na radnu svakodnevnicu - Lara u vrtić :D , a tata i mama na posao.
ne znam gdje smjestiti ovo pa ću ovdje!!
Nema nikoga već danima na Forumu! Jasno mi je godišnji su, ali zašto imam osjećaj da ste svi nekud nestali (jel postoji dr. Forum)?? Prije ste sve dijelili s nama, pisali nam, sad nema ni Sanje, ni Zdenke (koja se uvijek javljala), Vlvl, Otočanka. Tema od Pahuljice je izbrisana :? . Hoće mi netko objasniti kaj se događa?
Imamo novih posvojenja :D , al ljudi ne pišu o tome, jer vjerovatno misle da nisu zanimljivi jer im nitko ne piše čestitke, dobrodošlice. Prije samo par mjeseci Forum je disao punim plučima, a sada![]()
Svima![]()
Tata, ne možeš natjerati ljude da pišu. Neki napišu i previše, pa poslije imaju problema - susreću se s nepoznatima koji ih "prepoznaju", s poznatima koje su htjeli izbjeći i sl. Ovaj je forum jako čitan, pogledaj samo broj gostiju tijekom jutra!
Neki uopće ne žele pisati javno, samo dojave da su posvojili, da ljude ohrabre i pokažu da se nešto događa i stvari ipak pokreću.
S druge strane, kad već prođe par godina od posvojenja, susrećeš se s dječjom svakodnevnicom koja nema veze s činjenicom da je dijete posvojeno, pa o tim događajima pišeš na drugim "dobnim" podforumima.
Što da ovdje pišem o fazama moje četiripolgodišnjakinje, o tome da od njenih decibela stradavaju uši i da mi beba pati od kronične neispavanosti (da ne kažem alergije na buku)![]()
Slobodno iniciraj temu koja te zanima i o kojoj bi htio raspravljati, uključit će se tko želi i može.
nisam mislio nikoga natjerati da piše :shock: , ali gledano s moje strane, ljudi se jave i čekaju hoće li im tko čestitati, kad vide da ih nitko ne šljivi, odustanu. Obeshrabre se ili pomisle da nisu zanimljivi. Kažem gledano s moje strane, možda nisam u pravu, nek se slobodno javi netko tko misli/ ne misli tako.čokolada prvotno napisa
Forum je čitan, ali svi smo pod "tajnim imenom" i ne shvaćam zašto bi se netko skrivao od nekoga, osim ako se srami, al vjerujem da takvih nema.
nisam mislio na ništa ciljano, nego mi je žao da tema pomalo "umire" , da se ljudi ne javljaju kao prije.Kad se samo sjetim onih početaka kad sam vas počeo čitati, pa kad sada to usporedim sa današnjicom :/ .čokolada prvotno napisa
![]()
ma sad su i godišnji![]()
evo ja vas redovno čitam![]()
Božićna čarolija je izbrisana jer sam ja to tražilai ja ću biti tata prvotno napisa
![]()
i ja redovno pratim forum
I ja ću biti tata, to je uobičajeno zbivanje na "zrelim" da ne kažem starijim forumima. Pokrenuto je puno tema koje su nam bile svima interesantne, ali oni koji su dulje na forumu već su se izjasnili o mnogo toga: kakva nam je bila obrada, koliko smo zvali centre, kakav je bio prvi susret, jesmo li mijenjali imena, kako je reagirala naša okolina... Sada nemamo potrebu pisati o tome na tim istim temama, a novi članovi dođu, pročitaju, i često nemaju potrebu ni postaviti pitanje.
Ja se razveselim svakoj pridošlici, čekalici ili posvojenom roditelju. Rado čitam nove priče i pratim šta se zbiva u onim već poznatima.
Puno mi znači ovaj forum.
P.S. Što ima kod vas novo?
Bok.Ja se relativno malo javljam ali vas redovito čitam. Pokušala sam saznati nešto o vašim strahovima prije samog posvojenja i o eventualnim nedoumicama oko cijele priče, ali stiglo mi je nekoliko odgovora i hrpa dobrodošlica.Ne znam. Možda vam je to dosadna tema, možda niste imali nikiakve nedoumice ili ste sve svoje strahove zaboravili. Mi još nismo posvojili dijete, ali smo na tom putu, ali kad vidim da mi nitko ne odgovara na ta pitanja onda se pitam jesam li ja zaista spremna na taj korak ili samo ja imam takve nedoumice pa mi je cijela ova priča uzaludna i bolje da ne nastavljam sa postupkom. Žedna sam pročitati vaša mišljenja i iskustva vezana za tu situaciju.
boriva prvotno napisa
, moje iskustvo je opisano, i imaš moju podršku.Pitaj sve što te zanima.
![]()
Čokolada, imam pitanje (ako je preosobno ne trebaš odgovoriti 8) ). Da li si ikada osjetila razliku (u svakom pogledu-ponajviše osjećaji ) između A. i M. ??![]()
![]()
Puno me ljudi to pita, a i onima koji ne pitaju pitanje piše na čelu 8) .
A. smo dobili kad je imala 14.5 mj., bila je prelijepa, sićušna, manja nego što je Mare sada s 8.5 mj. Vesela, zaigrana, umilna, velika maza, uvukla se odmah pod kožu. Ipak, trebalo mi je neko vrijeme da u glavi postanem mama i da izgubim svoju "nezavisnost" u razmišljanju i ponašanju...do krize par mjeseci nakon posvojenja. Zbog havarije s cijevima u stanu morali smo A. odvesti baki par noći na spavanje. Koja greška! Dijete se izbezumilo (iako je i s bakom provodila puno vremena) i tek smo onda shvatili koliko je ovisna o nama i koliko se trebamo.
I danas je moja maza, jako privržena i željna blizine... (dobro, živi je vrag na raketni pogon).
Kad se rodila M. očekivala sam buru drugačijih emocija, hitnu privrženost već po defaultu, ali ništa od toga. Užasno stresna trudnoća, toliko da sam skoro odbijala "biti trudna" da nešto ne krene po zlu, uspomene iz bolnice, težak oporavak poslije carskog, sve je to bilo tako poremećeno da se sad uopće ne mogu sjetiti nijednog trenutka od tih 9 mjeseci :/ ...
Prvih mjesec dana M. je spavala valjda 23 sata dnevno, nije htjela dojiti, ležala je u svojoj košari tako bešumno da je MM rekao da ima osjećaj da smo dobili lutku, a ne dijete. Naravno da se sve promijenilo s prvom komunikacijom očima i osmjehom, ali hoću reći - zbog te opće amnezije nisam imala osjećaj da je M., eto, baš MOJA, da je to sad drukčije, moja krv i ostali "geni kameni", čak ne vidim u njoj išta moga(ista tata!). Možda bi najpreciznije bilo reći da osjećam da su obje "pale s neba" samo na različite načine.
M. ima neki svoj đir, skroz drukčiji od A., nešto je mirnija, ali svojeglava do bola i uopće nije maza. A. joj je centar svijeta i njoj se daje bezrezervno, a ova joj uzvraća predstavljajući se svakome: ja sam A.Ž., imam četiri i pol godine i seku M.![]()
Čokolada![]()
.
i ja ću biti tata moram ti priznati da sam pomalo razočarana tvojim pitanjem postavljenim čokoladi.
ma ne mogu to čak niti objasniti... ja zaista nemam nikakvih dilema niti razmišljanja po tom pitanju. kad bih rodila, imala bih svoje dvoje djece koje bih voljela najviše na svijetu.
ma ne znam... ne mislim da si pitao nešto nenormalno, ali eto tako osjećam.
Imenica, zašto? Puno ljudi ima dileme da li će posvojeno dijete voljeti jednako kao i biološko. Mene je , eto, mučio drugi problem - da li ću M. voljeti jednako kao i A..
Nema tabu tema, o svemu se može razgovarati.
čokolada![]()
ma naravno da se može o svemu razgovarati... samo ja očito ne pripadam onoj skupini ljudi koja ima takve dileme. zbilja ne mislim ništa loše. napisala sam ono što osjećam i to potpisujem.čokolada prvotno napisa
imenica prvotno napisa
imenica,da li pripadaš ili ne pripadaš skupini ljudi koja ima takve dileme mislim da ne možeš sa sigurnošću tvrditi dok se ne nađeš u takvoj situaciji. Jedno su osjećaji, a drugo kad se to zaista dogodi.
a možeš li mi obrazložiti zašto si razočarana mojim pitanjem Čokoladi?
Čokolada je jedina koja je prošla jedno takvo iskustvo i koja sa sigurnošću može stajati iza onoga što je napisala, dok svi drugi mogu samo osjećati ono nešto u sebi
Čokolada
vlvl, hvala na pitanju. Novosti ima iz dana u dan, u pozitivnom smislu.P.S. Što ima kod vas novo?
Ukratko: svi smo dobro, volimo se svakim danom sve više, uživamo u obiteljskoj idili![]()
![]()
![]()
Čokolada, evo i od mene jedan veliki![]()
zato što mi je gušt čitati tvoje pametne, iskrene i razumne postove.![]()
i jedva čekam da A. nađe park-prijatelje![]()
Čokolada!
...evo ja ću samo kratko o MRVICI....
Ona je jedna vejika, vejika maza, mali istraživač, sve ju zanima, obožava se penjati (ja dobivam fraze!),obožava plesati i pjevati, priča 100 na sat (većinom nerazumljivo), voli pospremati (pravo žensko), dosta je poslušna, krenula je u jaslice na adaptaciju ( prvih dana je bilo super, al sad me sve češće dočeka u suzama
)...
Jednom riječju sve OK, uživamo...
![]()
Pahuljčice, rastopila sam se čitajući o Mrvici
![]()
Prekrasno je čitati vaša iskustva s djecom, a manje je krasno čitati iskustva s administracijom.
Iako sam rekla da neću zvati do ponedjeljka da pitam jesu li primili zahtjev, nisam izdržala i zvala sam danas no nitko se nije javljao.
Odmah sam se sjetila savjeta s foruma i shvatila da sam prekasno zvala, tek iza 12.
Od ponedjeljka sve revno primjenjujem 8)
Što se tiče nedoumica oko posvajanja, ne čudim im se. Iako ih ja nikad nisam imala (vjerojatno zbog toga što imam različite obiteljske situacije u okolini, pa i posvajanje u obitelji) jasno mi je da netko razmišlja i strahuje za sve, pa čak i za ljubav prema djetetu, jer takvo iskustvo još nisu imali.
Kad mi se rodila sestra imala sam 17g. i mislila sam da nikad neću voljeti neko dijete kao nju, a sad kad imam nećake vidim da se srce samo širi, a ne izbacuje nikog.
Jedino što ne volim je razmišljanje o posvajanju kao o krajnjoj, nekakvoj očajničkoj opciji. Nama se čude (u široj okolici) zašto već krećemo s posvajanjem (kao: još ima nade) no meni se uopće ne da raspravljati o tome. Krećemo jer osjećamo to kao ispravnu odluku i točka. 8)
I ja uglavnom nailazim na čuđenje, pa kao tek ste mladi, 25/31, pa imate vremena. Ni ja ne razmišljam o posvojenju kao krajnjoj i drugorazrednoj opciji, kao kad ne mogu imati svoje da bar posvojim neko dijete, već je to za mene jedan od puteva.
Ipak treba imati razumijevanja prema ljudima(osim kad su bezobrazni i napadni), većina ih se nikad nije susrela s ovom tematikom i imaju površna i ustaljena razmišljanja. Zato obično biram edukaciju, pa pričam kako ustvari je.
Pahuljičice! Žao mi je zbog suza u jaslicama, ali to će se srediti. Uživaj u svojoj Mrvici
.
Pahuljićica, suze su normalna reakcija, s vremenom će nestati i sve će biti dobro.samo treba malo vremena.
Mrvici![]()
Pozdrav svima vama, velikim i malim borcima za ljubav. Inaće sam u potpomognutoj. Nažalost, za posvojenje sam prestara mm i ja napunili 38, 10 g braka, imali mogućnosti za posv, ja i volje i želje, ali mm ne (često mi se čini da nema volje i za biološko d). Nemam namjeru i volju kukati vam ovdje a čitam vas .. jer mi se sviđaju vaše priče i neki već jesu, neki budu kasnije, postali roditelji. ... Htjela sam ispričati kratku priču, kako je brat od mm i žena mu nakon 2 neuspjele trudnoče išli na posvojenje, oženili se (bez roditelja i braće-mm, samo kumovi) samo zbog posvoj, materij. super, stan svoj, godine o.k., sve super, predali papire i čekali. U međuvremenu žena zanijela, rodila, odma odustali od posvj, već se nadaju opet "svom" 2 djetetu, a ne shvačaju da bi i to neko drugo djete bilo njihovo. E takve priče mi se ne sviđaju. Odustali su od "tam nekog" i to je baš bezveze. Naravno B i D tog tateka sve pucaju od ponosa na unuka, a za mene samo propitkivaju i to mm, a ne mene, a što se čeka.., kaj ona radi... kako se ona osjeća..., ma super skačem od "veselja", komira me to .. i oprostite na smetnji ... i hvala na čitanju .. i želim vam svu sreću svjeta... da postanete roditelji.ne odustajte
![]()
Nikita prvotno napisa
zašto bi bila prestara???????? :? :? :? :? :?
Ako se ne varam dobna granica je ukinuta samo mala je vjerojatnost da će te dobiti malo dijete,ali mogučnost postoji samo ako imate volje i želje nikad se nezna. :? :shock: :? :? :? :shock: :?
Koliko sam shvatila nikitin muž je protiv posvojenja, pa je bespredmetno nagovaranje...a da su godinama prestari - nisu.
Nije mi namjera bila nikoga nagovarati samo sam htijela reći da godine nisu prepreka.![]()
![]()
:D nema više suza... :Dmareena prvotno napisa
svima
Super :D !
![]()
![]()
....jeste primjetili koliko ima novih posvojenja sad, pred ovo blagdansko vrijeme? Koliko će dječice, baš u ovo vrijeme darivanja dobiti svoj najljepši Božićni poklon?
....mi smo prije skoro godinu dana (baš za sam Božić) kući dopeljali jednog malog, malog preslatkog, koji nas svakim danom sve više uveseljava-i bez kojeg više ne bi mogli biti ni jedne sekunde.
I sad kad se sjetim, svih onih živciranja oko zvanja centara, lažnih nada, ljubaznih i neljubaznih djelatnika, svega što smo prošli na putu do svog.....sad vidim da se sve to isplatilo, jer na kraju smo ipak dobili ono što smo silno željeli....naš Mrvicu....
Još jednom želi svima sreću na putu do svojih![]()
može mala pomoć?
negdje sam pročitala da je jedan od uvjeta za posvojenje najmanje 3 god. braka (mislim da je ina33 rekla da su njima tako rekli).
mi živimo zajedno 10 godina ali smo u braku tek odnedavno, 4 mjeseca.
može li to biti problem?
pozdrav!
ajme, draga nikita, nemoj tako razmišljati. ja imam 39,5 i mislim da sam u najboljim godinama za posvojenje djetetaNikita prvotno napisa
![]()
Mislim da godine braka vise nisu uvjet, mi smo u braku isto 4 miseca,,poslali smo zamolbu sad cekamo poziv za prvi susret!
nije nužan (duži) bračni staž. ili ste u braku, ili niste.rozaa prvotno napisa
![]()
:shock: već je prošla godina dana? vrijeme stvarno leti! Čestitam na PRVOJ "godišnjici", a maloj Mrvici velikapahuljičica prvotno napisa
i da i dalje bude tako pametna, lijepa i dobra svojim roditeljima.
![]()
hvala na odgovorima![]()
i mi krećemo u postupak posvajanja, ovih dana šaljemo molbu.
držite nam fige da sve prođe ok!
Pahuljičice, sretna vam godišnjica! I meni je ova godina proletjela.
Rozaa, sretno ti na putu do djeteta!
pahuljičica
Sretna vam prva, ali velika godišnjica!....mi smo prije skoro godinu dana (baš za sam Božić) kući dopeljali jednog malog, malog preslatkog Saint, koji nas svakim danom sve više uveseljava-i bez kojeg više ne bi mogli biti ni jedne sekunde.
I sad kad se sjetim, svih onih živciranja oko zvanja centara, lažnih nada, ljubaznih i neljubaznih djelatnika, svega što smo prošli na putu do svog Saint .....sad vidim da se sve to isplatilo, jer na kraju smo ipak dobili ono što smo silno željeli....naš Mrvicu....
Još jednom želi svima sreću na putu do svojih Saint
Hvala vam na čestitkama!![]()
Sretna vam godišnjica i uživajte u prvom zajedničkom iščekivanju Božića.![]()
...evo da i ja konačno pokažem svoju Princezu....
No, morala sam "staviti pod ključ", pa ko nas želi vidjeti i upoznati nek se javi na PP za lozinku.
![]()
http://public.fotki.com/pahulja/mrvica2/
Vidjela curkicu, i samo mogu reći.... Wooov, preslatka je, koje loknice...![]()
Rebbeca prvotno napisa
I ja vidio.
Stvarno predivna djevojčica, vidi se da je sretna i voljena i budite ponosni na nju.![]()
Pahuljcice, mala vam je pravi zlatokosi bomboncic![]()