Stranica 8 od 14 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 658

Tema: Jutarnja kavica: nova iskustva, usponi i padovi

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pahuljičice, papiri koje trebaš su sljedeći:

1. rodni list/izvod iz matične knjige rođenih
    2. domovnica
    3. vjenčani list
    4. potvrda o plaći
    5. potvrda o imovnom stanju (izdaje PU)
    6. potvrda da nisi lišen/a RS (izdaje sud)
    7. potvrda o prebivalištu
    8. potvrda o zdravstvenom stanju
    9. izvadak iz gruntovnice
    10. potvrda o poslovnoj sposobnosti (izdaje CZSS)

Ne znam jesam li možda što izostavila. Dokumenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci, a preferira se da budu friški
    Kad su svi papiri na broju, uključivši i frišku obradu (manje od godinu dana), prvo se potpisuje zahtjev za posvojenjem dotičnog djeteta i daje izjava o tome. Na temelju toga se izdaje rješenje o posvojenju koje postaje pravomoćno 8 dana nakon potpisivanja.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj pahuljičica prvotno napisa
    ... kad vas izaberu za posvojitelja, koje sve papire treba donijeti u centar ...
    Koliko koji dokumenat smije biti star (potvrda o radnoj sposobnosti, prosjek plaće i sl?)...
    Centar preko kojeg se ostvaruje posvajanje budućim roditeljima daje popis dokumentacije koju trebaju dostaviti. Nas nisu tražili potvrdu o imovnom stanju

A datum dokumenata treba biti "svjež" jer sve su to stvari koje se mogu primjeniti u roku jednog dana

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

papiri koje trebaš su sljedeći:

1. rodni list/izvod iz matične knjige rođenih
    2. domovnica
    3. vjenčani list
    4. potvrda o plaći
    5. potvrda o imovnom stanju (izdaje PU)
    6. potvrda da nisi lišen/a RS (izdaje sud)
    7. potvrda o prebivalištu
    8. potvrda o zdravstvenom stanju
    9. izvadak iz gruntovnice
    10. potvrda o poslovnoj sposobnosti (izdaje CZSS)
    Od ovih navedenih dokumenata nas prilikom posvojenja nisu tražili potvrdu o imovinskom stanju ni potvrdu iz gruntovnice. Ne znam jeli to različito od centra do centra ili se nešto promjenilo u nazad 3 mjeseca.?.

A datum dokumenata treba biti "svjež" jer sve su to stvari koje se mogu primjeniti u roku jednog dana
    dokumenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i ja ću biti tata, otocanka, zdenka... i hvala.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

krasne i ohrabrujuće priče za dobro jutro
    :D

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pozdrav, nadam se da me primate u jato "cekalica", onako kako ste me lepo primili i na forum.
    E sad malo neizbeznih zakona koji se u kod vas i nas razlikuju.
    Ovde svi parovi koji prodju evaluaciju i dobiju podobnost idu na listu jedinstvenu Ministarstva rada i socijalne politike.
    Tako je od 2005., raniji zakon je bio slicniji vasem ( bar u nekim delovima), jer su se parovi obracali centrima pismima uz koje su prilagali slike , ne bi li dobili odgovor, po mogucnosti pozitivan.
    Jedna od clanica (Metvica) je na moju izjavu da smo na listi napisla :
    "Jedinstvena lista Ministarstva?!?!?!
    Zelenim od zavisti i kiptim od bijesa.... (ovdje je to naime pusti san)".

Medjutim ja ne znam sta je bolje, odn. sta lakse pada jednoj "cekalici" vas ili nas model ?
    Vi bar imate odresene ruke, mozete da pisete, zovete centre za soc. rad, naravno razocarenja i stresovi su neminovni, ali pisuci svako pismo imate i nadu da cete dobiti pozitivan odgovor.
    Kod nas sve to vise nema smisla, jer ljudi iz Ministarstva "sparuju" potencijalne usvojioce sa decom na osnovu nasih profila odn. iskaznih zelja u vezi sa polom, staroscu, nacionalnosu, bolestima i sl.
    Mi smo "cekalice" u pravom smslu te reci, jer nam samo to i preostaje.
    Htela sam da kazem da mi od jedinstvene liste nemamo prakticne koristi, jer se ne postuje redosled tj. ne gleda se godina u kojoj je pardobio podobnost, tako da imamo i usvajanja koja se dese za manje od godinu dana, ali i primere parova koje cekaju od 2004., znaci jos malo pa 4 godine.
    Zanimalo bi me da mi neko prokomentarise ovo sto je rekla Metvica, narvno i ona sama, ako cita.
    Mi smo na samom pocetku cekanja i meni jako tesko pada, mada sebi govorim da je strpljanje neophodno, da neko dete ceka na nas, da li je vec rodjeno, da li treba da se rodi, mnogo razmisljam o tome, za razliku od mm koji dosta radi, pa hteo ili ne jednostavno bar tih 8 sati zaboravi na usvajanje koje je meni konstanto "tu negde".
    Cini mi se da bi meni odgovarao vas model sa pisanjem pisama i kontaktiranjem centara, jer kao sto vidite pisanje mi nije strano 8) i rado bi napisala i svih 150 pisama ( toliko je CSR kod nas), ali ona nemaju smisla jer iz svog maticnog centra ne mozemo dobiti dokument o podobnosti, jednstavno vise ga ne izdaju, a i ovako sve je centralizovano.
    Polako govorimo rodbini i prijateljima o usvajanju, cekali smo da prodje obrada, razlicito reaguju, mislim su sve reakcije pozitivne, ali primecujem rezervu kod nekih, pitaju zasto ne idemo na jos jedan VTO i sl ?
    Juce samo rekli mom bratu od tetke, koji je lekar i on se uhvatio za genetiku, o kojoj vidim da se ovde pisalo, pa cu jednu lepu pricu o tome ostaviti za kraj.
    Ja sam ga jednostavno prekinula i rekla da smo spremni na sve sto jedno usvajanje nosi, podrazumevajuci i (nepoznatu) genetiku naseg deteta.
    Moja mama je podrzala nasu odluku, kao i otac, ali poceli su da joj se javljaju neki iracionalni strahovi :shock: : npr - Sta ako se bioloska majka posle 20 godina "seti" da je jednom napustila dete, pa pocne da nas zove telefonom, uzmemirava nas i sl.
    Objasnila sam joj da to dete nije / nece biti njeno i da nema nikakva prava ( izuzev ako je majka ziva i dogovorimo se drugacije), kao i da je vrlo cest slucaj da bioloske majke ne zele da vide decu, jer u glavi nisu obradile citav proces ostavljanja /oduzimanja deteta ili su zasnovale su novu porodicu, a nisu rekle za dete i sl., na kraju tu je policija, sud i postoje sankcije za uznemiravnaje.
    Verujete, ovo meni nikad nije palo na pamet, da ce nas posle 20 godina progoniti neka zena, ali njoj jeste, svako ima svoje ( razlicite) strahove i to je razumljivo, a na meni je da pokusam mamu da razresim ovakvih dilema, vazna mi je njena podrsaka ( mada bi dete usvojili i da nas ni jedan od roditelja nije podrzao, hvala Bogu svi su zivi i podrzali su nas).
    Evo one lepe price o genetici za kraj.
    Prilikom pregleda kod psihologa u domu zdravlja cula sam pricu o paru koji je usvojio decaka cije je poreklo poznato - otac profesor muzike, majka ucenica / mlada studentkinja.
    Dete je provelo nekoliko godina u domu, stagniralo u razvoju, imalo probleme sa motorikom.
    Onda ga je taj par usvojio i majka je pre svega
    velikom ljubavlju uspela da izvuce dete iz "rupe" i dovede ga na razinu svojih vrsnjaka.
    Dete polazi u skolu i... ucitelji otkrivaju da je izuzetan talenat za muziku ! Geni su "proradili" decko je upisan u muzicku i vrlo je uspesan, sad je vec u visim razredima osnovne skole.
    Eto toliko, jako me opusta pisanje i to sto mogu da sa drugim cekalicama podelim ono sto imam i sto ce tek doci.
    Super su vam oni izrazi limač i mucek ( jel to samo za decake ?)
    Pa da sto pre docekamo svoje limače, muceke i devojcice - andjelcice.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Uma, meni se ne čini loša ideja o centralizaciji liste čekanja - OK, možda mi imamo osjećaj da nešto radimo zivkajući centre i lijepeći poštanske marke na 90 koverti, ali frustrirajući je to posao! U nas svaki centar vodi svoju politiku :/ . Osim toga sva ta pisma/molbe zapravo su ista (ne pišemo različito svakom centru), pa ti opet dođe na isto - na osnovi pisanog teksta netko te izdvoji. Otprilike 30% centara šalje pismeni odgovor koji je također "špranciran" (primili smo vašu molbu, ali nemamo djece).

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kad gledas sa strane, ono tudje ti izgleda privlacnjije.
    Kad sam rekla da bih napisala 150 pisama, nisam mislila bukvalno , jasno mi je da je to cirkularno pismo, pa se samo menjaju zaglavlja, odn. imena nadleznih osoba.
    Jasno mi je da ta pisma koja pisete nisu prelomna u odluci CSR niti da imaju toliku tezinu, ali upravo to sto si napisala imas osecaj da nesto radis i pri tome malu nadu da ce ce to tvoje pismo biti izdvojeno iz hrpe drugih.
    Mi bukvalno nemamo ni taj osecaj / iluziju.
    Jedno je sigurno da je i kod vas i kod nas mnogo vise potencijalnih usvojitelja nego dece i da se dugo ceka :/ .
    Nadam se da ce nova verzija porodicnog zakona kod vas uzeti u obzir, kao jedan od parametara i duzinu cekanja, onda bi to imalo nekog smisla.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj UmaBg prvotno napisa
    Nadam se da ce nova verzija porodicnog zakona kod vas uzeti u obzir, kao jedan od parametara i duzinu cekanja, onda bi to imalo nekog smisla.
    Ali.. onda bi se opet desilo da se roditeljima bira dijete, a ne djetetu roditelji.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nisam mislila tako. Kod nas je praksa da se izabere (do) 6 parova koji se zovu na razgovor, samo jedan od njih moze da vidi dete i da donese odluku hoce li ga usvojiti, osim ako je dete starije od 10 godine, onda i ono mora dati pristanak.
    Ja zaista ne znam sta se sve uzima u obzir kod izbora prvo ovih 6 parova, a zatim tog jednog :? , ali verujem da je niz parametara u igri. Znaci duzina cekanja bi bio samo jedan od njih, nista vise od toga i nikako nesto sto ce biti kljucno za odluku .

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

UmaBg, nadam se da te tvoje dijete već čeka, i žuri k tebi.

Znam kad smo razmišljali o posvojenju, bili u postupku.. da sam se često pitala je li moje dijete već rođeno. I kako da mu "kažem" da ga volim.. mada ga nisam nikad vidjela. I da jedva čekam da se sretnemo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pisuci na jednom drugom forumu procitala sam post zene koja je bila u postupku VTO, ali je razmisljala i o usvajanju. Nazalost, njen muz nije bio za ovu drugu opciju, pa sam je savetovala da mu ideju polako ubacuje u glavu, nista na silu, dok i on sam ne dodje do ove odluke.
    Na kraju je ona napisla jednu predivnu recenicu :
    "Moje ce dete biti ono koje mi je sudjeno.".
    Pri tome je mislila da ce to dete mozda roditi ona, mozda usvojiti, ali da je sudbina vec predodredila sta ce se dogoditi, samo mi ne znamo kada i kako.
    Cvrsto verujem da na sve nas cekaju neke male okice koje ce nas jednom prvi put zacudjeno pogledati, rucice koje ce stidljiivo krenuti prema nama u zagrljaj, neko detence koje ce nam doneti najvecu srecu na svetu svojim prvim osmehom upucenim nama, koje ce nas ispuniti neizrecivim ponosom kakda nam prvi put bude reklo : mama i tata.
    Zivim cekajuci taj trenutak.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Cvrsto verujem da na sve nas cekaju neke male okice koje ce nas jednom prvi put zacudjeno pogledati, rucice koje ce stidljiivo krenuti prema nama u zagrljaj, neko detence koje ce nam doneti najvecu srecu na svetu svojim prvim osmehom upucenim nama, koje ce nas ispuniti neizrecivim ponosom kakda nam prvi put bude reklo : mama i tata.
    Zivim cekajuci taj trenutak.
    jako lijepo napisano i upravo to je bilo ono što je mene i MŽ tjeralo naprijed i davalo nam snage za novi dan, nova išćekivanja. A onda jednoga jutra došao je i taj dan koji će zauvijek živjeti u našim srcima. Dan kada smo postali roditelji jednom najslađem dječačiću, koji je čekao baš na nas.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Docekali ste svoju srecu, a sada uzivajte u njoj.
    Da li su te tamne okice i to slatko lice uokvireno plavom kosicom vasa srecica ?
    Pozdravaljam te , ti si jedan od retkih musaraca na ovakvim forumima uopste, mislim da mi i mm bilo lakse da ponekad nesto napise.
    Ovako sve deli samnomm, a ja sa vama

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da li su te tamne okice i to slatko lice uokvireno plavom kosicom vasa srecica ?
    jesu, jesu.....

i ja bi volio da na ovom forumu ima više muškaraca, ovako se osjećam usamljeno , ali opet sretno jer sam blaženi mežu ženama

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj i ja ću biti tata prvotno napisa

jesu, jesu.....
    tata.. kako vam prolaze dani s limačem?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Uma, krasnu si pričicu o genetici ispričala. Nažalost mnogi ljudi govore o genetici u negativnom smislu kod posvojene djece, kao da misle da su tu djecu svu s reda rađale neosjetljive, glupe i nesposobne majke, a očevi su vjerojatno pijani nasilnici i niškoristi. Najrazličitiji su razlozi zbog kojih djeca idu u posvajanje, i koji su njihove roditelje doveli do toga da se ne mogu brinuti o djeci.
    A svatko od nas da se zamisli našao bi bar jednog rođaka za kojeg nikako ne bi htio da mu dijete bude slično.

i ja ću biti tata, ti jesi jedan od malo muških ovdje, ali naši muževi ionako "iz druge ruke" saznaju dosta toga s foruma.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

samo da vas pozdravim!!! svima!!!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj sanja74 prvotno napisa

jesu, jesu.....
    ajde tata javi se :D :D uljepšaj nam ove dane išćekivanja i nadanja , sa nekom svojom lijepom pričom o limaču

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj pahuljičica prvotno napisa
    Citiraj sanja74 prvotno napisa
    jesu, jesu.....
    ajde tata javi se :D :D uljepšaj nam ove dane išćekivanja i nadanja , sa nekom svojom lijepom pričom o limaču
    Pahuljičice draga prvo tebi i svim ostalim čekalicama želim što kraće čekanje i što manje razočarenja (što bi značilo više uspjeha u postupcima!)

A dani sa limačem prolaze prebrzo.Jako je puno napredovao od kad je kod nas. MŽ puno radi s njim, puno priča, igraju se, jako je inteligentno i pametno dijete, brzo shvaća kad mu se nešto objašnjava. Ma pravi tatin sin (i mamina maza )!
    Danas smo prvi puta sa njim putovali za Zagreb, malo u razgledavanje, išli smo na groblje zapaliti svijeću za naše najdraže. Jako mu se svidilo groblje i ta sva svjetla od lamiona i svijeća. Objasnili smo mu da su ovdje ljudi koji nisu više sa nama i da nas sad gledaju sa neba, na što je on pitao "da MŽ i ja nećemo otići goje na nebo, nego biti tu sa njim" Zlato moje malo.. .
    Sreli smo poznanike koje nismo vidjeli godinama, nisu znali da je mali posvojen, nego su komentirali da jako sliči na mene, i da ima iste oči kao i MŽ. .

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tata, samo da kazem kako pratim vasu pricu i kako mi je divno slusati o vama i vasem limacu

nisu znali da je mali posvojen, nego su komentirali da jako sliči na mene, i da ima iste oči kao i MŽ.
    a ovo je fakat interesantno, naravno to vjerovatno godi, ali zna biti i prava šega, jednom MM i ja šetali sa malcem od sestre i sretnemo poznanika kojeg odavno nismo vidjeli. tip je jos iz daleka rekao kako je mali, vidi se, tatin sin , a ono niđe veze, mali sin moje sestre.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tata .

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pahuljičice draga prvo tebi i svim ostalim čekalicama želim što kraće čekanje i što manje razočarenja (što bi značilo više uspjeha u postupcima!)
    hvala tata, riječi ti se ostvarile !!!!!
    limač ima preslatke okice i najbolje roditelje na svijetu!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Drago mi je sto si se javio i sto vam sve lepo ide, a pre svega jer ste srecni, to izbija iz svake tvoje reci.
    Cula sam da usvojena deca pocinju da lice na svoje roditelje i to od vise ljudi, a vas limac vec lici na vas - super :D .
    Ostanite srecni zauvek, zelim vam to od sveg srca .

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Cula sam da usvojena deca pocinju da lice na svoje roditelje i to od vise ljudi, a vas limac vec lici na vas - super :D .
    :/ da, takve priče i mi čuli nebrojeno puta. No nama nije bitno da li on sliči ili ne na nas, nama je samo važno da je on tu i da ćemo cijeli život biti zajedno. Zauvijek.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

:/ da, takve priče i mi čuli nebrojeno puta. No nama nije bitno da li on sliči ili ne na nas, nama je samo važno da je on tu i da ćemo cijeli život biti zajedno. Zauvijek.
    Slažem se s tobom, tata.

Kikić je u prve dvije godine života jako ličio na MM-a. Jedna biserna prolaznica (nije nas poznavala) mi je prišapnula kako je važno da liči na tatu, jer se zna tko je mama, a za tatu nikad nije sigurno .

limaču!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I kod nas je bilo tako da su mnogi vidjeli sličnost između M. i MM. Međutim, to nije važno, jer ne mijenja činjenicu da naša djeca imaju drugačiji genetski materijal. Važno je upravo ovo što je napisao i ja ću biti tata (odnosno i ja sam već tata) i zato ga 100 puta potpisujem.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Tata

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da, takve priče i mi čuli nebrojeno puta. No nama nije bitno da li on sliči ili ne na nas, nama je samo važno da je on tu i da ćemo cijeli život biti zajedno. Zauvijek.
    Tata, .
    MM, ja i naš sin toliko izgledamo drugačije da je uglavnom komentar "Isuse, čije vam je to dijete?"

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj mareena prvotno napisa
    :

Kikić je u prve dvije godine života jako ličio na MM-a. Jedna biserna prolaznica (nije nas poznavala) mi je prišapnula kako je važno da liči na tatu, jer se zna tko je mama, a za tatu nikad nije sigurno .

limaču![/quote]

hm, to je i jedna stara baka nama rekla kad nas je vidjela, a mi nismo mogli prestati sa smjehom

Gost

Početno

Ljudi moji mene zanima dal je ikada itko od vas išao u posjet u dom za

napuštenu djecu ??

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tijekom one godine dana čekanja djeteta - nijednom. Inače sam iz kojekakvih razloga odlazila puno prije.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nismo išli.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj kbegicsi prvotno napisa

napuštenu djecu ??
    Ja volontiram u jednom takvom domu. Zašto pitaš?

Gost

Početno

napuštenu djecu ??
    Ja volontiram u jednom takvom domu. Zašto pitaš?
    Pitam jer me jučer muž iznenadio kada je izjavio da bi volio otići u jedan dom za napuštenu djecu.Sada ne znam da li mi to možemo naravno ne kao posvojitelji već kao gosti (ne znam kako to ide)dal je to moguće i koga kntaktirati u svezi posjete i dal i šta i koliko djeci nosite na poklon ?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

napuštenu djecu ??
    ...jedna ispravka. Nije dom za napuštenu djecu, nego za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Nisu sva djeca u domu napuštena. Ima puno roditelja koji redovito posjećuju svoju djecu, ali nisu u mogućnosti brinuti se o njima i živjeti s njima.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kbegicsi, brza si .

Ima domova koji primaju posjete, a neki su potpuno "zatvoreni". Najbolje je da nazoveš dom koji želiš posjetiti (vidim da si iz ZG, tamo ih ima nekoliko), pa se probaj dogovoriti.

Sretno !

Gost

Početno

Hvala ti

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Što nositi djeci? Ja obično donesem voće, suhe (bez punjenja) kekse, te higijenske potrepštine; pelene, kremice, šamponi i sl.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Uglavnom su najpotrebnije higijenske potrepštine.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

napuštenu djecu ??
    ...jedna ispravka. Nije dom za napuštenu djecu, nego za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Nisu sva djeca u domu napuštena. Ima puno roditelja koji redovito posjećuju svoju djecu, ali nisu u mogućnosti brinuti se o njima i živjeti s njima.
    Napuštenom djecom se smatraju samo ona koja su ostavljena bez traga o biološkom porijeklu. Ostala djeca su bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Inače, mislim da kao posvojitelji nećete biti primljeni u dom na način da vidite djecu. Oni na to strogo paze. Ja sam išla u zagrebačke domove, ali samo na razgovore s osobljem.

Gost

Početno

Ma nisam tako mislila to o Napuštenoj djeci i znam da su to djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i da nisu svi napušteni

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

napuštenu djecu ??
    mi smo bili u Nazorovoj...Mada smo odmah rekli da smo potencijalni posvojitelji, pustili su nas u sobe gdje su dječica, da im sami damo ono što smo im donijeli .Čak je teta čuvalica, bila toliko draga da nam je rekla koji dijete ide u postupak...no na našu žalost SVI spadaju pod CZSS Zagreb, a tamo se gleda lista čekanja, što bi za nas značilo da ne dolazimo u obzir.....još.... ...

Gost

Početno

Ne znam ja bih baš voljela vidjeti dječicu , ali kako je Zdenka napisala da je samo razgovarala s osobljem ............ sve su mi lađe potonule

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kbegicsi, meni to nisu dozvolili ni u jednom domu, a mislim da postoje i dobri razlozi za to. Djeca se jako lako vežu, a poslije pate. Tebi je najvažnije da dobiješ informaciju gdje ima djece za posvojenje. Budi strpljiva, dočekat ćeš i taj trenutak da će te pozvati u dom u posjetu tvom djetetu.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ne znam ja bih baš voljela vidjeti dječicu , ali kako je Zdenka napisala da je samo razgovarala s osobljem ............ sve su mi lađe potonule
    Uh, ovo što Zdenka kaže je istina. Mi smo naše mišeke posjećivali par tjedana u Domu. Kada je vani padala kiša, pa nismo mogli na dvorište tražili smo praznu sobu, a većinom smo vrijeme provodili na hodnicima.

To su nam savjetovale tete iz V. grupe jer su nas klinci počeli zvati tata i mama , a teta je uporno objašnjavala da smo mi V. tata i mama.

Grabili su svaku priliku da nam se uvaljaju u krilo, ili su nam se vješali za noge ili "samo" trčali u susret.

Čak je bilo i nekoliko ljubomornih zamaha rukama od strane V. prema klincima .

A ne možeš ostati hladne glave u tim situacijama. Nama su se srca cjepala kada smo svoje limače vodili doma jer smo imali feeling da dio nas ostaje s L., R., S., ...

Razumijem zašto to domovi ne prakticiraju i potpuno ih podržavam u tome.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo K. posjećivali u Domu mjesec dana prije nego smo je poveli doma. I "morali" smo izbjegavati kontakte s drugom djecom.
    Čim bi vidjeli MMa, zvali bi ga "tata". (Uglavnom su oko njih tete, tako da je reakcija na mene bila puno manja.) Meni je srce pucalo.. došla bi s kamionom, utrpala ih i sve povela doma.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

M. nismo nikad posjećivali - prvi puta smo ga vidjeli kad je sve već bilo pravomoćno i kad smo ga vodili doma i to iz centra, ne iz doma.

B. smo često posjećivali i to je bilo za nju dobro, jer je velika curica i trebala je upoznavanje i prilagodbu. Mogli smo je voditi na cijeli dan van, pa smo tako i činili. Srećom imamo prijatelje u blizini, pa smo boravili kod njih za lošeg vremena, za ručak itd. Meni su odlasci iz doma i povratci tamo bili najteži upravo zbog svih tih očiju gladnih ljubavi. Sva djeca su znala da B. uskoro ide u obitelj, a oni ostaju. Strašno se osjećaš kad vidiš kako te gledaju, a ti im ne možeš pomoći. Donosili smo igračke i slatkiše, ali to nije to. Djeca se kratko razvesele, ali prazni pogledi ostaju. Sva djeca žele otići iz doma, ali to ne mogu. Zato mislim da im koriste kontinuirani kontakti (osoblje, članovi obitelji, volonteri) dok im druge posjete mogu nanijeti više štete nego koristi, a pogotovo ako su posjetitelji potencijalni posvojitelji, koji su, kako god okreneš, ipak zainteresirane stranke.

Gost

Početno

U potpunosti razumijem sada sve , i sve si više mislim kako odlazak u dom nije bila dobra ideja , prvo ne znam kako bi mogla izdržati te tužne poglede a da se ne rasplačem, a drugo je da ne bi htjela rastužiti djecu kada odlazimo......ne znam a opet bi htjela ......

Stranica 8 od 14 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •