-
Nešto od kukuruznog brašna
htjela bih napraviti neko jelo od kukuruznog brašna.nikad nisam i neznam što.može biti kao glavno jelo,prilog...bilo što.
molim vas da mi uz prijedlog napišete i recept
-
1. Međimurska zlevanka (kolač)
Mjere su odokativne:
Kukuruzno brašno pomješaš s mlijekom i žlicom vrhnja (ili pola jogurta) i to tako da ne bude tekuće, ali i da se ne pretvara u tijesto. Dodaš malo soli i malo više šećera, uliješ u tepsiju namazanu s bučinim uljem i gore staviš još malo vrhnja. Količina ti je takva da ti to bude otprilike 2 prsta debelo.
Pečeš otprilike pola sata na 180-200 stupnjeva (rubovi pocrvene) i na kraju malo pošećeriš s kristal šećerom.
2. Kukuruzni griz
- kuhaš ga isto kao i pšenični griz (ukuhavanje u mlijeko), samo sa kukuruznim brašnom i nek ti bude više tekuće.
3. Kukuruzni žganci
- ukuhaš kukuruzno brašno u slanu vodu. Kukuruzni žganci se mogu jesti preliveni zašećerenim mlijekom, prokuhanim malo osoljenim vrhnjem ili otopljenim slaninama.
Kad ukuhavaš kukuruzno brašno, predlažem ti da si prije pomješaš brašno s hladnim miljekom ili vodom, jer će ti se inače napraviti grudice kad ga usipaš u kipuće.
4. Tanacerlini (kolač)
Pomješaš brašno s vrelom vodom tako da ti dođe kao tijesto, dodaš malo otopljenih slanina, malo šećera i zamijesiš. Obikuješ u stožce. Staviš peči u pećnicu na 150 stupnjeva dok se ne zarumene.
5. Možeš stavljati u sve vrste gulaša i variva kao zgušnjivač.
-
tenks poslid,baš si me razveselila.jednom sam davno jela kuk.žgance i bili su slani,al nije bilo slanine unutra ,znaš kaj o tom :?
-
Kad ti ostane žganaca od ručka dodaš malo kosanog luka i peršina, malo brašna, narežeš ih hladne na ploške i uvaljaš u brašno te prepržiš u ulju i imaš popečke.
-
Ja kad kuham kukuruzne žgance ubacim malo maslaca, a jedem ih tople s punomasnim kiselim vrhnjem (međimursko 30% ili domaće od kumice), mmmmm.
Ja sam od svoje sestrične dobila recept za zlevanku gdje ona stavlja pola kuruznog brašna, pola oštrog pšeničnog i idu jaja, a poželji mogu i suhe grožđice, pogledam kad dođem doma pa javim. Meni i mm super, klincima tak-tak, ali ja inače strašno volim kuruzno brašno pa ni nije bilo šanse da mi ne bi bilo dobro.
I, Rayna, imaš brašno i krupicu, krupica ti je za griz, žgance, a u zlevanku ide brašno.
-
Hvala,vrlo dobre informacije,neznam što bih prije probala ovih dana(za danas mi je ručak od jučer).
ovo za krupicu i brašno-nisam pojma imala
Posting Permissions
- You may not post new threads
- You may not post replies
- You may not post attachments
- You may not edit your posts
-
Forum Rules