Results 1 to 6 of 6

Thread: Nešto od kukuruznog brašna

  1. #1
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default Nešto od kukuruznog brašna

    htjela bih napraviti neko jelo od kukuruznog brašna.nikad nisam i neznam što.može biti kao glavno jelo,prilog...bilo što.
    molim vas da mi uz prijedlog napišete i recept

  2. #2
    Poslid's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ČK
    Posts
    2,914

    Default

    1. Međimurska zlevanka (kolač)

    Mjere su odokativne:
    Kukuruzno brašno pomješaš s mlijekom i žlicom vrhnja (ili pola jogurta) i to tako da ne bude tekuće, ali i da se ne pretvara u tijesto. Dodaš malo soli i malo više šećera, uliješ u tepsiju namazanu s bučinim uljem i gore staviš još malo vrhnja. Količina ti je takva da ti to bude otprilike 2 prsta debelo.
    Pečeš otprilike pola sata na 180-200 stupnjeva (rubovi pocrvene) i na kraju malo pošećeriš s kristal šećerom.

    2. Kukuruzni griz
    - kuhaš ga isto kao i pšenični griz (ukuhavanje u mlijeko), samo sa kukuruznim brašnom i nek ti bude više tekuće.

    3. Kukuruzni žganci
    - ukuhaš kukuruzno brašno u slanu vodu. Kukuruzni žganci se mogu jesti preliveni zašećerenim mlijekom, prokuhanim malo osoljenim vrhnjem ili otopljenim slaninama.

    Kad ukuhavaš kukuruzno brašno, predlažem ti da si prije pomješaš brašno s hladnim miljekom ili vodom, jer će ti se inače napraviti grudice kad ga usipaš u kipuće.

    4. Tanacerlini (kolač)
    Pomješaš brašno s vrelom vodom tako da ti dođe kao tijesto, dodaš malo otopljenih slanina, malo šećera i zamijesiš. Obikuješ u stožce. Staviš peči u pećnicu na 150 stupnjeva dok se ne zarumene.

    5. Možeš stavljati u sve vrste gulaša i variva kao zgušnjivač.

  3. #3
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default

    tenks poslid,baš si me razveselila.jednom sam davno jela kuk.žgance i bili su slani,al nije bilo slanine unutra ,znaš kaj o tom :?

  4. #4
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Kad ti ostane žganaca od ručka dodaš malo kosanog luka i peršina, malo brašna, narežeš ih hladne na ploške i uvaljaš u brašno te prepržiš u ulju i imaš popečke.

  5. #5
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Ja kad kuham kukuruzne žgance ubacim malo maslaca, a jedem ih tople s punomasnim kiselim vrhnjem (međimursko 30% ili domaće od kumice), mmmmm.
    Ja sam od svoje sestrične dobila recept za zlevanku gdje ona stavlja pola kuruznog brašna, pola oštrog pšeničnog i idu jaja, a poželji mogu i suhe grožđice, pogledam kad dođem doma pa javim. Meni i mm super, klincima tak-tak, ali ja inače strašno volim kuruzno brašno pa ni nije bilo šanse da mi ne bi bilo dobro.
    I, Rayna, imaš brašno i krupicu, krupica ti je za griz, žgance, a u zlevanku ide brašno.

  6. #6
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default

    Hvala,vrlo dobre informacije,neznam što bih prije probala ovih dana(za danas mi je ručak od jučer).
    ovo za krupicu i brašno-nisam pojma imala

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •