Results 1 to 6 of 6

Thread: Nešto od kukuruznog brašna

rayna's Avatar

Default Nešto od kukuruznog brašna

htjela bih napraviti neko jelo od kukuruznog brašna.nikad nisam i neznam što.može biti kao glavno jelo,prilog...bilo što.
    molim vas da mi uz prijedlog napišete i recept

Poslid's Avatar

1. Međimurska zlevanka (kolač)

Mjere su odokativne:
    Kukuruzno brašno pomješaš s mlijekom i žlicom vrhnja (ili pola jogurta) i to tako da ne bude tekuće, ali i da se ne pretvara u tijesto. Dodaš malo soli i malo više šećera, uliješ u tepsiju namazanu s bučinim uljem i gore staviš još malo vrhnja. Količina ti je takva da ti to bude otprilike 2 prsta debelo.
    Pečeš otprilike pola sata na 180-200 stupnjeva (rubovi pocrvene) i na kraju malo pošećeriš s kristal šećerom.

2. Kukuruzni griz
    - kuhaš ga isto kao i pšenični griz (ukuhavanje u mlijeko), samo sa kukuruznim brašnom i nek ti bude više tekuće.

3. Kukuruzni žganci
    - ukuhaš kukuruzno brašno u slanu vodu. Kukuruzni žganci se mogu jesti preliveni zašećerenim mlijekom, prokuhanim malo osoljenim vrhnjem ili otopljenim slaninama.

Kad ukuhavaš kukuruzno brašno, predlažem ti da si prije pomješaš brašno s hladnim miljekom ili vodom, jer će ti se inače napraviti grudice kad ga usipaš u kipuće.

4. Tanacerlini (kolač)
    Pomješaš brašno s vrelom vodom tako da ti dođe kao tijesto, dodaš malo otopljenih slanina, malo šećera i zamijesiš. Obikuješ u stožce. Staviš peči u pećnicu na 150 stupnjeva dok se ne zarumene.

5. Možeš stavljati u sve vrste gulaša i variva kao zgušnjivač.

rayna's Avatar

tenks poslid,baš si me razveselila.jednom sam davno jela kuk.žgance i bili su slani,al nije bilo slanine unutra ,znaš kaj o tom :?

LeaB's Avatar

Kad ti ostane žganaca od ručka dodaš malo kosanog luka i peršina, malo brašna, narežeš ih hladne na ploške i uvaljaš u brašno te prepržiš u ulju i imaš popečke.

Audrey's Avatar

Ja kad kuham kukuruzne žgance ubacim malo maslaca, a jedem ih tople s punomasnim kiselim vrhnjem (međimursko 30% ili domaće od kumice), mmmmm.
    Ja sam od svoje sestrične dobila recept za zlevanku gdje ona stavlja pola kuruznog brašna, pola oštrog pšeničnog i idu jaja, a poželji mogu i suhe grožđice, pogledam kad dođem doma pa javim. Meni i mm super, klincima tak-tak, ali ja inače strašno volim kuruzno brašno pa ni nije bilo šanse da mi ne bi bilo dobro.
    I, Rayna, imaš brašno i krupicu, krupica ti je za griz, žgance, a u zlevanku ide brašno.

rayna's Avatar

Hvala,vrlo dobre informacije,neznam što bih prije probala ovih dana(za danas mi je ručak od jučer).
    ovo za krupicu i brašno-nisam pojma imala