...dajete li im jesti? :/
Ajme, ni u ludilu.
Da oni koji daju ne pomisle da su u ludilu, ne znam puno o prednostima/štetnostima iznutrica (osim što su jetrice diskutabilne jer filtriraju krv i kroz njih prolaze sva smeća), ali mi se toliko gade da nema šanse da bih ih ikad ponudila djetetu. Uopće ne kužim na koju foru je to jestivo. Brrr!!
..ma pitam tako..-i meni je to bljak,ja to ne jedem( iako jesam kao malecka)....-ali tako,čisto me zanimalo-razlozi za i protiv.eto.
Eto jednog razloga protiv.LeeLoo prvotno napisa
![]()
..he he...ovo je sad cavrljanje LeeLoo and Luna ...hi hi
![]()
nama je pedijatrica preporucila zbog loseg nalaza zeljeza i dajem mu je :/
Mi često jedemo jetrica i Luka ih jako voli. Bogata su željezom i ne znam točno kojim vitaminima (ali znam da ih ima). Svjesna sam toga da su i svojevrstan filter organizma, pa se svega pomalo tamo nađe ali...![]()
istina je da su jetrica bogata željezom, ali se sve metabolizira u njima, pa se zato meni osobno gade, isto kao i bubrezi i srce, i ostale iznutrice...
u stvari, najčišći je pileći želudac, jer se skine opna i ostane čisti mišić, ali se mini opet gadi i nikad to ne bih dala djetetu...
Mislim da je u najvećem broju slučajeva baš ta stvar "roditelju se gade, pa ne jedu ni djeca."
Imamo prijatelje čija djeca godinama nisu okusila ribu, jer se mami gadi čistiti, a i nemaju je običaj jesti.
kod nas jetrica bila jednom na meniju u jaslicama (djeca od 1,5g) pa malo čitah - kao, dobro je za željezo pa se ne bunih kod teta.
pitah poslije i pedijatricu i rekla je da je bolje ne jesti iznutrice (filtriraju sve) i čudila se u kojem to vrtiću to djeci pripremaju (nije njen teritorij, ah)
..ma-moji su danas Karlu dali malo jetrica i - svidilo mu se......pojeo jedno 4-5 komadića s kruhom.. heh..a moj tata sav happy-barem unuk jede jetrica kad kćer neće(inače je mesar po struci)...
Ja ih ne podnosim pa ih ne nudim ni djetetu.
Ponekad samo MM-u prodinstam na luku, pileća jetrica sa srčekima i on je tako jednom Janku dao da proba i n jemu se bilo svidjelo..
Ali inače to ne jede(mo)...
meni se riba gadi... kikica ju obožava :? ... ja ne jedem npr. papriku. ona uživa u njoj. ja ne koristim začine. ona ih valjda ima sve koji postoje - i sve trpa u hranu... a ima još puno toga...dinosaur prvotno napisa
aj' objasni ako znaš!![]()
Davala sam im par puta pileću i ćureću jetru ali isključivo od mojih sa sela (bez koncentrata i antibiotika). Dugo sam vukla neke po frizu ali sam ih na kraju pobacala jer me je mrzelo da ih spremam.
Inače, nemam ništa protiv iznutrica domaće gajene peradi. I mm i ja volimo da ih jedemo ali eto, nemamo naviku.
A ne! To jedem samo ja![]()
Ja obožavam jetrica, no Lea ih nebu još probala.![]()
Moj jede jetrica svake prestupne jer su se bome i meni ogadila, ali svake prestupne me dođe volja čistiti jetrica od svih žilica i koječega pa to napravim s lukom i jajima i uz to zelenu salatu. Nije ga se nešto previše dojmilo da bi pojeo neku značajniku količinu, ali je probao.
Inače, niti ja ne pripremam ribu jer mi smrdi do te mjere da mi se povraća, ali je moje dijete jede i obožava (u vrtiću i kod frendova koji ga često zovu kad pripremaju ribu).
Nisam pristalica toga da mi dijete jede samo ono što ja jedem jer se meni dosta namirnica gadi, ne želim da on bude ograničen ako sam već ja, a osim toga, nek si sam odredi što mu se sviđa, a što ne.
Ma ni ja kad se radi o stvarno korisnim i zdravim namirnicama (npr. ja mrzim tikvicu, on je obožava i vrlo često jede), ali iznutrice po meni ne idu u tu kategoriju.MalaSirena prvotno napisa
ni meni ne idu u tu kategoriju, ovo gore se više odnosilo na ribu, domaći špek, kožicu na piceku i sl.Luna Rocco prvotno napisa
![]()
ja volim pileca srceka i jetrice, ali ih rijetko jedem!
nika ih je probala par puta i jako joj se svidjelo!
ps. svjesna sam da su oni svojevrsni filteri organizma!
Ajme i ja sam voljela pileća jetrica (srca ne) i to jako, a nisam ih jela .. ma ne sjećam se otkad. Baš mi se jedu mljac mljac. Lei bi to sigurno bilo super, ona voli sve mesnato i prženo, ali ne znam jel bi joj se usudila dati (da se ne navuče)
Nisam mu jos davala a neverujem ni da hocu. Ja sam jetricu bas volela ali sad mi vise nema onaj lepi ukus, imam osecaj kao da jedem koncentrat.
srce je čisti mišić, nema nikakve sličnosti s jetricom (osim što je nekima bljak okus)
Baš smo neki dan i doma načeli temu o tome. Ja obožavam jetrica sa lukom,MM ni pod razno,tako da ih doma ne radim. A mama mi se neki dan pohvalila da je Matija kod nje to papao sa guštom! i onda došla susjeda medicinska sestra i isto rekla da nije baš pogodno! :?
Pa nije pogodno davati detetu često poštapajući se uz ono dobro je za KS, ali dati da proba ili spremiti to 2-3 puta godišnje i nije neki veliki bed.
Moja mama je npr. genetski na granici anemije i ja sam donekle na nju. Ona je cele trudnoće samnom i bratom provela jedući teleće i pileće jetre i ništa nije falilo ni njoj a ni nama. Ipak, sreća je što mi je bila daleko dok sma ja bila trudna (i to još sa blizancima) inače bih i ja uredno za svaki doručak dobijala jedva rumeno parče jetre iz koga vrca krv na sve strane :/
Podižem malo temu.
Znamo čemu služi jetra u tijelu ali sve kuharice za djecu ju hvale zbog željeza, i dalje vas je većina protiv davanja klincima?
:/
Na stranu dal vam je gadna.
Uglavnom ni mi to ne jedemo.
Nedavno smo imali jetrica i spekli ih na naglo sa bijelim lukom.
Htio ih je probati i odjedamput je htio povratiti i nakraju je ispljunuo i povratio.
Tako da mislim da više ne bu ni jeo.
jedemo, doduše ona rijetko, jer rijetko nađem da je sigurno domaća (bez koncentrata i hormona)
ja je pravim na saft, sa lukom, dinstan, riža kao prilog; kad ima svi jedemo, kad nema, ne jedemo![]()
Ne jedemo iznutrice.
Postoji niz namirnica bogatih željezom, primjerice grožđice su izvrstan izvor željeza, zatim tofu, zobena kaša, kuhani grah, pa i gorka čokolada![]()
povremeno napravim okruglice od jetrica za juhu i onda ih i Marin jede...
mislim da u tako maloj količini nije tako strašno da mu ne bi dala da proba.
ionako ih ne radim često, a i te okruglice se rade od jednog komada jetrica za cijelu količinu juhe koja se servira i uz jetrica su i domaći rezanci u juhi. Mislim da naša jetra isto zna izbaciti toksine iz svog tijela i da ne treba paničarit zbog tako malih količina. Naravno, ne mislim mu ih davati redovite i u većim količinama. Ionako ih mi ne jedemo u nekim drugim jelima (možda jednom na godinu) jer baš nismo ljubitelji...
Ponudila sam mu jetricu ali mu se gadi, diže mu se želudac. Kuhani želudac iz juhe ponekad jede, ali rijetko.
U jetri se krv "pročišćava" i skladište se otrovne tvari iz organizma... Jednako tako, dio otrovnih tvari se skladišti i u masnom tkivu, a izlučuje se i u mlijeku sisavaca... I, kao što je svojevremeno rekao moj profesor iz toksikologije, na svijetu više ne postoji zdrava hrana, tj. ako ne prskate vi, prska susjed.
Ne reklamiram jetricu i nisam je još davala mojoj M., ali mame malenih iznutricoljubaca - možete ponekad razveselit svoju dječicu, nije jetrica tako strašna![]()