Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: jagodičasto voće

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno jagodičasto voće

Kada ste svojim klincima prvi puta ponudili jagode, maline i sl.? Nura ima 13 mj. i do sada joj nisam davala. Znam da su jagode jaki alergeni i da se ne smiju davati djeci do 1 godine ( mada se ja svaki put šokiram kad vidim kako ih ini proizvođači dječje hrane uredno stavljaju u kašice i još napišu od 4 mj. :shock: ). Sada dolazi sezona toga voća, ukoro će i jagode kod bake u vrtu a ja ne znam smijem li joj dati ili ne...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Lea je probala prije 4 dana domace neprskane jagode. nije bilo reakcije pa ih fino klopa- same izmedju obroka ili sa jogurtom i zobenim pahuljicama za dorucak.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

O da... i mi se ubijamo u jagodama...
    njam-njam...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ozbiljno, jedete jagode?! :shock:
    Ja sam odlučila pričekati barem još jednu sezonu, ali zato je jučer otkrio čari trešanja. :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sta stvarno ima tresanja? vec?

uuuu sto ce se prditi

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ozbiljno, jedete jagode?! :shock:
    Luna, probaš s jednom, pa ako nema reakcija - navali.
    Jednako kao i sa svim drugim.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam jela jagode, Andrija nije reagirao na mlijeko. Još ću probati par puta, pa ako ne bude reakcije, ja bih mu dala da proba - znam da je preporuka godina dana, ali sad im je sezona... Pa kud' puklo...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cuj, ja obozavam jagode, pa ih je prvo probala proslo ljeto kroz mlijeko, pa onda opte sada kroz mlijeko (pojela sam mjericu dok si rekao keks ) i ak je to sve proslo bez reakcije, mislila sam si, idem joj dati 2 zalogaja da vidimo. svidjele su joj se, nije bilo reakcije i juce je pojela 5 (3 za dorucak i 2 za veceru)
    morala sam reci dista jer bi ona ko mama, jela do sutra

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam Tei probala s deset mjeseci dati pokoju jagodu i nije bilo reakcije pa smo onda navalili punom parom. Davala sam joj nezašečerene u komadu ili napola prerazane. Slagala sam joj i kašice sa sirom i jagodama. Stvarno su joj bile fine.
    I sad ih je opet pun vrt, a Tea ih neće jesti. Ne znam kaj joj je. Ispljune i napravi facu ko da sam joj ne znam kaj dala. Fakat ne kužim, jer baš su fine.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sada mi više ništa nije jasno :? U tablici MPG piše da se jagode daju sa 8 mjeseci, a koliko znam ovdje su svi nahvalili tu tablicu. Ja sam se baš obradovala što će Patrik taman biti 8 mjeseci kad krene sezona. Koji su to izvori da se ne preporuča prije godinu dana?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam za jagode imala informaciju - ne prije dvije godine! :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi sutra punimo 8 mjeseci, a jucer sam pojela mjericu i pol jagoda i kroz mlijeko joj nije bilo ništa (s time da sam i u subotu jela jagode...)
    Mi ćemo probati jagode dok ih ima, jer mi je žao čekati iduću sezonu...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma i meni je patronažna rekla ne prije dvije godine. I to je zbog mogučih alergijiskih reakcija koje su kod jagoda česte. Ali onda probaš jednu pa dvije i vidiš. Ako nema reakcije može se davati.

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nama je baš neki dan pedica rekla ni slučajno ove sezone
    ni ja, ni mališa...

veli da je preveliki rizik u odnosu na blagodati
    pa ćemo pričekati drugu godinu

a obožavam jagode!
    i vrt ih je prepun...
    finih, sočnih, crvenih, navodno slatkih..., uh!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

probali i jagode i trešnje -fiiino!
    Jagode jednu po jednu dnevno i nije bilo nikakve reakcije pa svo krenuli s većim količinama.
    Trešnje domaće nešpricane, a jagode nažalost kupovne, prvo mu nisam htjela dat al ih je snimio kako ja jedem pa sam popustila

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se isto držim one tablice di piše sa 8 mjeseci pa sam mu ih i dala sa 8.Možda četvrtinu jagode.I nije bilo reakcije.Ja sam ih jela puno punta prije toga i ni onda nikakve reakcije preko mog mlijeka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma meni je kod jagoda bed što određeni postotak ljudi odmah dobije tešku alergijsku reakciju - naticanje sluznice, što kod djece može dovesti do gušenja. Neovisno o pojedenoj količini. Baš sam iznenađena koliko vas djeci daje jagode, ja sam bila uvjerena da svi čekaju do 2. ili 3. godine (jagoda mi je alergen u razini kikirikija - sad bih najradije otvorila topic o kikirikiju, da vidim daju li i njega ljudi tako rano).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Luna, Richter je jednom negdje rekao kako jagode u Hrvatskoj i nisu tako jak alergen, kako je to više u sjevernim područjima, tipa Švedska.
    Znači, tamo gdje i nisu baš tako uobičajena namirnica kao kod nas.
    Gdje je, ono, kikirikiju domicilno podneblje?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Makedoniji?
    salim se, kod mene u frizideru mu je boraviste, a prebivaliste mu je prijavljeno u mom zelucu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Gdje je, ono, kikirikiju domicilno podneblje?
    Indija, Kina, Zapadna Afrika, SAD i Australija.

Za jagode, hm...Ne znam. Moram priznati da sam sad malo poljuljana, stvarno sam bila uvjerena da to nitko od vas ne daje, da se to podrazumijeva, kao gljive npr. Sad se premišljam da mu ih ipak ponudim...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

gljive i kikiriki ne namjeravam dato jos godinu/dvije
    opcenito izbjegavam i one zitarice na kojima pise da ne sadrze ali ni ne garantiraju da se ne moze naci komadicak ljesnjaka, oraha, kikirikija..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    gljive i kikiriki ne namjeravam dato jos godinu/dvije
    opcenito izbjegavam i one zitarice na kojima pise da ne sadrze ali ni ne garantiraju da se ne moze naci komadicak ljesnjaka, oraha, kikirikija..
    Pa čekaj, čekaj, nisu li gljive do 12. godine?!?

Ja sam sad SKROZ zbunjena.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo ja pretražujem već neko vrijeme i ne mogu naći nigdje da se jagode ističu kao alergen. Ovo je sa babycenter.com a i svi ostali izvori koje sam gledala se više-manje slažu:

About one in 20 kids has a medically proven food allergy, and many others have suspected allergies. The biggest culprits are milk, soy, eggs, fish, and peanuts. If your child is at high risk for allergies, don't offer these foods until your doctor says it's okay: Usually age 1 for milk, 2 for egg whites, and age 3 for the other potential culprits.

Mene je više strah pesticida na jagodama...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj jede gljive rijetko, obično na pizzi i to je probao negdje s oko 2,5-3 g. U tom periodu je probao i kikiriki valjda, ne sjećam se jer ga ne jedemo baš nešto.
    Jagode - valjda je imao isto preko dvije godine; opekla sam se s malinama pa sam odgodila :/ (još uvijek me frka dati mu maline mada nije ni na što alergičan).

Orašaste plodove (mljevene) dala sam mu nešto nakon godine dana, ali niti to ne jede prečesto (osim tu i tam u kolačima).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mene je više strah pesticida na jagodama...
    e zato ja Lei dajem jagode za koje ZNAM da nisu spricane.

za gljive ne znam, a s obzirom da doma tako rijetko jedemo gljive (sampinjone) ne zamaram se time.
    jaje smo probali zumanjak, ribu jedemo, mlijeko jos nije, ali ga ja koristim u abnormalnim kolicinama, a soju i kikiriki nismo i ne namjeravamo...dugo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Luna, ja gljive ne dajem, niti ću davati još neko vrijeme (još 5-6 godina ).
    Ali, nećemo opet o gljivama.
    Kikiriki, niti bilo što što ima kikirikija u sebi, nisam dala do treće.
    Jagode sam dala kad je imala godinu i osam mjeseci jer im je tada bila sezona. Ne znam bih li dala ranije da je rođena u, npr. 5. mjesecu.
    Med sam dala kad je napunila dvije.

Ja sam oprezna jer sam i sama teški alergičar, a mišljenja sam kako na svijetu ima toliko različitih namirnica da joj se ništa neće dogoditi ako neke za sada i izostavi.
    Sigurna sam kako i na forumu ima ljudi koji nikada nisu probali gljive, pa ne smatram da mi je dijete uskraćeno ako ja još odgodim njihovo uvođenje.
    Jednako sam oprezna i sa morskim plodovima - ne dopuštam da ih jede po restoranim, samo ondje gdje znam porijeklo.

Ali, hrana je ono što me najmanje brine kod moje curice

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Morski plodovi po restoranima je nesto sto nitko ne bi trebao jesti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pravo zboriš!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mi bili kod Leonise i eto, probali jagodu

Nis mu nije bilo, jedino kaj je radil kisele face ali je trazil jos i skroz se zaflekal.

Inace da me nije Leonisa pitala ja se opce ne bih sjetila mu to dati. Fakat sam nemajka.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi smo neki dan probali susjedove tresnje mama kradljivica
    jagode su nam jos zelene, al kad dozriju cemo navaliti
    do sada stvarno nismo imali nikakve reakcije

sto se tice morskih plodova, naravno ne iz restorana nego iz vrše ili mreze, kad se to moze dati? tipa hobotnica, sipa?
    za skoljke znam da su alergenti, ili nisu?!

sta u pvg ne pise da se mljeveni bademi, ljesnjaci ili orasi smiju od 12 mj.?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam orašaste plodove dala (mljevene), i ok je. probala je i kikirki (zvakala i pljunula )prije par dana - žicala me i ok. dok je od frendice mala (20 mj) od smokija s kikirikijem završila na hitnoj! ali njena su djeca dosta alergena.
    za trešnje čekamo da sazriju na vrtu, kao i jagode... :D

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mi smo isto probali jagode.Malo. Nije oduševljena,pa ih moram papati sama
    Čekamo i trešnje da zacrvene...
    Inače,u fam. nema alergičnih pa se nadam da neće ni ona biti...
    Za sada sve 5. 8)

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam zašto ne davati trešnje?! Trešnje su koštunjičavo voće kao i šljive, breskve, marelice i ino voće koje se uvodi neposredno po početku dohrane. Mislim da je jedina sličnost između trešanja i jagoda u tome što prispjevaju u isto doba godine. Ali jagodičasto voće; maline, jagode, kupine, za njih je poznato da su alergeni. Ja od toga još ništa nisam ponudila Nuri. Možda me nagovorite da joj dam jagodu kad kod bake u vrtu sazriju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mirta se ubija u jagodama!

Ja doduše nisam neki primjer pridržavanja tablica dohrane, no pridržavam se makrobiotičkih načela i zdravog razuma.

Ukoliko u obitelji nema teških alergičara ja bi malo eksperimentirala - ovo je za Lunu, no moram priznati da mi i Apricot mudro zbori.

Sanela-Naja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

mi smo probali i jagode i trešnje ..trešnje baš jučer ...a jagode prošli tjedan..

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sad sam ja ko Luna..nis ne kuzim? Takoder sam mislila: gljive ne prije 12, med ne prije 5, jagode nakon 2,3 godine..

Nisu meni jagode toliko napete..ja cekam domace maline i borovnice. A sad dal da to dam Bubi da proba pojma nema..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo jučer probali prvu jagodu, a drugu ćemo u subotu kad idemo kod bake...
    Ja sam čula da prvi put nitko nije alergičan, tek se antitijela stvore i djeluju kada se namirnica istom drugi put konzumira (to vjerojatno ne vrijedi za one ljude koji su strašno alergični...), stoga ja prvi i drugi put pratim hoće li se šta desiti.
    Ja sam jela kikiriki i dojila, jagode i dojila, jaja i dojila, majonezu i dojila, pretpostavljam da bi se nešto desilo i kroz mlijeko da je alergična...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

no pridržavam se makrobiotičkih načela
    vidis, juce sam se iznenadila kada sam vidjela da se kikiriki daje (da opet ne kopam pa cu reci cca) prije godinu dana, maslac od ljsnjaka takodjer, dok se npr.tikvica uvodi sa skoro godinu dana.
    bas me iznenadila koliko je ta tablica sa onom iz MPG razlicita, da ne velim da stoje u suprotnosti.
    stoga....nema pravila. svako dijete ce drukcije reagirati

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ok, možda glupo pitanje, ali kaj je s ribizlom?

to se nigdje ne spominje. ili nisam vidla. opet...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Luna, Richter je jednom negdje rekao kako jagode u Hrvatskoj i nisu tako jak alergen, kako je to više u sjevernim područjima, tipa Švedska.
    E ovo me sad tek totalno zbunilo..sta sad bolje da joj dam ove jagode sada koje dolaze iz (mile mi) Spanjolske nego da cekam da procvatu pa se zrode ove estonske?

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U našim obiteljima nema alergičara, pa sam dosta opuštena što se tiče uvođenja novih namirnica.
    Tako smo ovaj vikend probali domaće jagode i trešnje.
    Mom djetetu to nije fino
    Reakcije nije bilo nikakve.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a kaj je sa murvama/dud
    ja danas prolazila pored jedne

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, toliko je poludila za jagodama da prakticki vise nista nece jesti osim jagoda....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kod nas isto

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni su isto rekli sto kasnije s crvenim vocem,rajcicam i svakako s jagodam jer su njopasnije

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ok, toliko je poludila za jagodama da prakticki vise nista nece jesti osim jagoda....
    Ma slatkica!
    Super nek jede, jagode sadrze oko 90% vode, C-vitamin..i jos nesto zaboravih sta..kalcij,kalij..nemrem se sjetit
    Uglavnom..mislim da ako su jagode domace i klinci nisu alergicni onda su super voce.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •