-
BIOPSIJA TESTISA-MARIBOR
Kontala sam dugo da li da otvaram novi topic sa ovom temom,jer ih vec ima,a onda skontam koliko je meni bilo bitno da nadjem na jednom mjestu sve informacije koje su mi trebale,a i onako niko nije pisao o postupku biopsije u Mariboru.iskreno se nadam da ce vam moje iskustvo dobro doci.neke od vas moju pricu znaju,ali ja idem od pocetka:
mm i ja smo bili na razgovoru sa dr.vlaisavljevicem u decembru,radio sutradan spermiogram i punkciju(mada se to tamo zove aspiracijska biopsija).nisu nasli spermija,pa je dr. rekao da ipak moramo raditi biopsiju i da ce nam javiti kad bude jos kandidata i kad nadju termin,a da ce to biti najvjerovatnije u martu.krajem februara,obzirom da nas niko nije zvao,nazove mm i sestra Jasna kaze da imaju problema vezano za termina za biopsiju i da zovemo za 7 danas.zvali smo gotovo mjesec dana i onda je ona rekla da je termin 23. aprila.
sto se njih u splosnoj bolnici tice,jako su profesionalni(mada sam se zalila na njih kad nisu mogli naci termin
) zvali su 2 puta u toku sedmice da potvrde termin ,a garantno pismo(nama iz BiH treba viza )su u roku od dva dana poslali faksom,cak je i postom stiglo za 3dana. u petak(3 dana prije biopsije)mm je nazvala sestra Bozena i rekla da ponese pidzamu i papuce ,pa sam bila ubjedjena da ce nociti,medjutim on je kasnije pitao-ne ostaje se tamo preko noci,da ne jede niti pije bilo sta ujutro,da izvadi EKG,citavu krvnu sliku i urin prije nego krenemo i da to tamo ponese.a na kraju razgovora je rekla da izbrije testise
i da budemo tamo prije 8 sati ujutro.
mi smo otisli 22.aprila(bili smo kod prijatelja u Velenju),a u ponedjeljak,koji smo toliko cekali,smo stigli oko 7,15h
,ostavili auto na parkingu u krugu bolnice(placa se euro po satu,kao uostalom svugdje u Mariboru kako sam cula,nas je izaslo 12e)i oko 7,45 je sestra prozvala mm da udje,tamo je ispunio neki formular i potpisao hrpu papira
,platio 361e(mada su nama tel. rekli da ce postupak da kosta oko 500e).nakon nekih 30 min. su ih odveli(bilo ih je trojica) na sprat(mislim da gore rade IVF).odmah pored sobe u koju su ih uveli je kabinet dr.-a Vlaisavljevica.mi dalje,kao pratioci,nismo mogli.
sestra je rekla da ce oni najksanije do 18h biti otpusteni,a da oko 15h mozemo doci da pitamo kako je mm.
ja sam sa tom prijateljicom to vrijeme provela u Europarku(koja ironija:muz na operaciji,ja u sopingu).oko 16h smo otisle njemu,odmah smo mogle uci,cak smo mogle i ranije doci,ali je on tako pospan bio,da nas nije mogao ni nazvati.kaze da je bio prvi na redu,dali im neke tablete za spavanje,vadili krv,mjerili temperaturu -valjda je takva priprema za svaku operaciju.onda su ga odvuki u salu na istom spratu.tamo su bile sestre i neki drugi dr.,ali se ipak pojavio i dr.Vlaisavljevic neposredno prije nego su mu anesteziju dali.tamo se postupak radi pod potpunom anestezijom ,sve traje oko 20 min.ima dva mala reza-po jedan na svakom testisu.nakon postupka su mu dali neke improvizirane gace i stavili na testise velike gaze(nesto kao mali jastucici).jeli su tek oko 17,30h,mada su mogli odmah 30-ak min nakon biopsije,ali on nas nije nazvao,niti sam ja sta stavila u torbu,pa je jadnicak tako gladan bio da ga je glava boljela.
oko 18,15h dosao je neki dr. u vizitu(ne dr.Vlaisavljavic) koji nije mogao nista reci,jer to moze samo dr.V.pitao kako su i neke gluposti,napisao otpusna pisma i to je to. neko je rekao da bi se odmah taj dan mogli dati neki preliminarni rezultati biopsije,medjutim njima niko nista nije rekao.mi smo pitali sestru Bozenu koga bi mogli pitati,veli ona da pitamo sutradan sestru Jasnu.kad smo zvali kaze ona da je dr.V na dopustu ovih dana,a i praznici su,pa cemo probati zvati nakon praznika,oko petka.inace,rezultate,na kucnu adresu,dobijes nakon mjesec dana
,ali sta je ,tu je.
mm nije mogao hodati 2 dana,mucila ga stolica i imao je temperaturu drugi dan,medjutim sad je stvarno super.jedina greska koju je napravio je ta je tu vece kad smo dosli u Velenje,izvadio te "jastucice",pa je sutradan to tako iziritirao hodanjem ,da je pocelo i boljeti,a tada je i temperaturu dobio.medjutim,ja sam mu stavila dva svoja uloska
,pa mu je bolje bilo.cak je juce on vozio od Velenja do BiH.
dakle,nije to tako opasno niti bolno.malo se mora susdrzavati od hodanja i koji dan bas mirovati.imaju i konci ,ali sami ispadaju.
eto,toga sam se mogla sjetiti.
pozdrav svima vama i jos jednom hvala onim koji su mislili na mene,jer to stvarni znaci puno.
zelim vam sto prije sto vise snaznih plivaca,a narocito nama koji se borimo sa azoospermijom.
-
-
-
ma,ne sekirajte se,nije to tako bolno.
mm je danas igrao odbojke,pa sad...
-
Tužna drago mi je da je sve dobro prošlo i čestitke TM na hrabrosti, a sad stiščem fige na svim ekstremitetima za što bolji nalaz
-
Tuzna,
Hvala na ovom opisu biopsije, mislim da ce svi M odahnuti jer ne djeluje prestrasno. Drzim vam fige za sto bolji nalaz... ~~~~~~~~~~~~~~~~~
-
-
-
danas smo zvali Splosnu bolnicu da pitamo da li mogu bilo kakve preliminarne rezultate da daju,a sestra je rekla da niko ne moze bilo sta reci do konacnog nalaza dr.-a Vlaisavljevica,tako da moram da radim ono sto najvise mrzim-da cekaom.a,konci su vec poceli da ispadaju...ljubim vas sve
-
tuzna, ma jednostavno mora biti sve OK.
Dočekat ćeš i taj nalaz kao i sve do sad...
A do tada ~~~~~~~~~~~~~~
-
znam kako je cekat takve nalaze, al proc ce i to... izdrzi i sigurna sam da ce ti rezultati bit kakvima se nadas
-
hvala,drage moje.jako je lijepo imati vas uz sebe u teskim trenucima...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma