Zadnjih par godina povremeno projurim ovim forumom, no do sada se nisam ukljucivala. Kako vidim da je tema o kiretazi u Hrvata uvijek aktualna i kako osobno imam razlicita prakticna iskustva odlucila sam ih sada podijeliti s vama, mozda vam budu koristila. U zadnje 2,5g. sam 3x zatrudnjela, 3x gubila trudnocu i 3x prosla kiretazu. Mogla bih vam sada pisati eseje i o emocionalnim aspektima ponovljenih missed ab, no idem se koncentrirati na te 3 kiretaze... sve su radjene na SD i svaka je bila drugacija, evo detalja:
1. put - dolazim nepripremljena, s predrasudom da sigurno uspavljuju...ha... Smijestaju me na stol, doktor postavlja pitanje "Da li ste hrabri?" hm, crv sumnje, pokusavam pregovarati:" Ovisno o cemu se radi"... Krecemo, igla u ruku, ustrcavaju neku kemikaliju, javlja se cudni osjecaj kod udaha i za slijedecih par trenutaka imam osjecaj da sam jako usporena, svaka izgovorena rijec i svaki najsitniji pokret su napor. Ocekujem da cu zaspati, no ne, i dalje sam budna, shvacam da cu citavo vrijeme biti budna, mentalno se tome prilagodjavam. Postupak pocinje, ne mogu reci da boli no povremeno osjecam nesto poput prigusenih menstrualnih grceva, vjerojatno se maternica opire. I sama pokusavam tijelo odrzavati opusteno, radim koncentraciju na dah i vizualiziram sliku iz prirode, sjecanje na jedan trenutak u kojem sam se osjecala apsolutno slobodno... nije to bas lako jer sam u relativno maloj prostoriji s dosta ljudi; citav postupak promatra par studenata, neki doktor upada, prica s doktorom koji radi zahvat, sestra vice "Zatvorite vrata!" ... Vrijeme tece, doktor tu i tamo nesto komentira...u jednom trenutku radi nesto sto dozivljavam kao brzu inventuru reproduktivnih organa; kao da su svi pokrenuti i sve ih redom osjecam: jajnike, jajovode, maternicu, dobro, svi su tu... ubrzo je sve gotovo. Ukupno je trajalo 15-20 min, voze me hodnikom, u zavojima mi je mucno. Fizicki me nista ne boli, vrtoglavica, mucnina i preznojavanje dolaze i odlaze u valovima unutar slijedecih 1 sat - pretpostavljam da je to reakcija na ustrcanu kemikaliju. Trebaju mi mir i samoca za osobnu mentalnu higijenu, ali nekim nespretnim nesretnim slucajem zadrzavaju me preko noci. Nije mi to prvo nocenje u bolnici, no bilo je emocionalno izazovno iskustvo o kojem necu pisati, proslo je.
2. put - o ne opet. Smjestaju me na stol, krecemo, opet slijedi igla u ruku, isti osjecaj kod udaha. Koncentriram se na dah, no, pojavljuje se i novi moment - injekcija, pretpostavljam u maternicu. Pocinje postupak, doktor povremeno komentira sto trenutno radi, citavo vrijeme nista ne boli, uglavnom nista ne osjecam, jedino pred kraj prepoznajem vec poznatu inventuru organa, jos malo i gotovo je... hm, ovako s lokalnom anestezijom bilo je lakse. Sve skupa je trajalo 15ak min, voze me u sobu, opet vrtoglavica, mucnina, preznojavanje slijedecih 1 sat. Nema bolova. Yeees, za par sati jurim iz bolnice.
3. put - ah, sto se moze, idemo jos jednom, sad sam vec frequent flyer. Smjestam se na stol. Stize doktor, no ovaj put cekamo i anesteziologa. Ubod u ruku, imam osjecaj da nestajem u vrtlogu. Budim se na stolu, pogled na zidni sat - od kad sam usla proslo je 30ak min, sve sam prespavala. Voze me u sobu, nema nikakve mucnine, nikakve vrtoglavice, nikakvog preznojavanja, nikakvih bolova...ovako cu se jos i razmaziti! Yeees, za par sati jurim iz bolnice.
Brza komparacija: sve se to dalo podnijeti no 2. put je bilo podnosljivije nego 1, a 3. put sam se u u datim okolnostima osjecala najbolje. Sigurna sam da niti jedan put nisam dobila apaurin (bila sam mirna i bez njega, pa pretpostavljam da ga zato nisu ni dali), 1. i 2. put su mi u krvotok ustrcali neki preparat s nazivom na F, mislim da je fortral - pronasla sam detalje na netu i posve odgovara po djelovanju (daje se protiv jakih bolova) i nuspojavama (mučnina, vrtoglavica, znojenje, kazu cak i halucinacije (sva sreca do toga nisam dosla, tko zna sto bi sve izronilo iz podsvjesti)). Detalji o fortralu za znatizeljnije: kemikalija u fortralu je pentazocin, sintetski opioidni narkoanalgetik koji oponasa efekt endorfina - kemikalije koju organizam izlucuje za smanjenje boli, kazu da djeluje tako da se spaja na receptore u mozgu i blokira transmisiju signala boli. O doktorima i sestrama sve najbolje - 1. puta je bilo dosta nezgrapnosti, no ova svjeza manje neugodna iskustva sve nadoknadjuju
Vama za koje su gubitak trudnoce i kiretaza apstraktni pojmovi zelim da to tako i ostane, a vama koje, na zalost, ipak morate kroz ovo prolaziti zelim da sve prodje brzo, sa sto manje fizicke i psihicke boli.
Sretno!