Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 194

Tema: Kiretaza na 3 načina - osobna iskustva - 1. dio

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iana27,
    Da, za jedan pobacaj i statistike kazu da su najvjerojatniji uzrocnici sporadicne genetske greske i razne bestijice (bakterije/virusi).
    Za propione jos do sada nisam ni cula, a kamoli da mogu uzrokovati ove probleme, preko googla sam nasla dosta dobar tekst o njima: http://microbewiki.kenyon.edu/index....pionibacterium, interesantno za procitati.
    Sto se tice "sp." koliko shvacam mikrobiologe, koji to sve pisu na latinskom, to bi znacilo da je nadjena bakterija iz roda propiona a sama konkretna vrsta nije specificirana (npr. na taj nacin bi "lilium sp." oznacavalo sve biljke iz roda ljiljana dok bi "lilium candidum" oznacavalo samo bijeli ljiljan)

Mislim da mogu generalizirati i reci da nakon gubitka sve imamo psihofizicke pripreme za susretanja s trudnicama ...krenu asocijacije, komparacije kolika bi sada bila moja beba... imat ces bolje i losije trenutke... takodjer se pripremi da ti mogu smetati obljetnice, godisnjice, raznorazne proslave, datumi rodjendana... no svi ti mali ispiti izdrzljivosti prodju... treba se koncentrirati na nesto pozitivno i gurati dalje!

Pusa!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ah, vidim da je krivo ulovio link (visak je onaj zarez na kraju...):
    http://microbewiki.kenyon.edu/index....pionibacterium

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Iana i ole držite se !

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Iana27 prvotno napisa
    Ja ipak idem ovaj tjedan kod gin na dogovor/pregled, pa cemo vidjeti na koje pretrage ce me sve poslati. Jedino sto sam i ja cula iz prica da tek nakon 3 spontanog/kiretaze salju na bas kompletne pretrage sto mi je jako tuzno i neshvatljivo...
    nažalost ovo je istina, potvrdili mi i opća doc i gin a razlog je taj što su našem HZZO-u te (većinom imunološke) pretrage skupe... ja sam na svoje inzistiranje napravila te pretrage i sad mi je drago jer imam povišena antitijela koja u većini slučajeva uzrokuju spontane pa sam od početka trudnoće (čak i mjesec dana prije T) na terapiji.....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mikonja,
    tu nas "zaplasis" i odes... molim te ako ti nije problem mozes li reci o kojim pretragama je kod tebe rijec jer upravo radimo listu? koliko sam vidjela po tvojim drugim postovima kod tebe je nadjen LAC - da li ti pored aspirina daju i heparin ili jos nesto drugo?

cure evo malo detalja o LACu: koliko sam proucila problematiku oko 15% zena ima probleme sa zgrusnjavanjem krvi a kod jednog dijela njih je to povezanom s LAC-om (Lupus Antikoagulant). Kod njih dolazi do problema zbog jaceg zgrusnjavanja krvi nego sto je to normalno, a to slikovito opisuju kao "ljepljiva krv" i kod trudnoce dolazi do problema i zacepljenja u vezama sa posteljicom. Lako se drzi pod kontrolom s aspirinom i heparinom koji razrjedjuju krv i olaksavaju protok krvi kroz posteljicu. Kad sam isla raditi tu pretragu u laboratoriju se jedna od starijih laborantica "kladila" da ja to nemam cim me je vidjela, tako da je moguce da doktori i kad nas vide i po nekim drugim simptomima mogu procijeniti da li smo tome sklone, no svakako da ti bude lakse kad i pretrage pokazu da je sve OK

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Uff napisala poruku i sve nestalo..
    Prvo sam se zahvalila svim curama na podrsci a posebno lilium jer mi je uspjela pronaci informacije za bakteriju a ja nisam. Sve sam procitala i ostala blago receno :shock: ...znaci bakterija je specificna za sireve, pogotovo svicarske sa rupicama jer uz pomoc ove bakterije se i postizu rupice u postupku fermentacije...i sta da Vam ja sada kazem osim da kada sada vrtim film unazad da sam jela dosta sireva, da sam svaki drugi dan molila MM da mi radi ili njoke ili tjesteninu sa 3 vrste sira...I ti budi pametan u danasnje vrijeme....strasno...no vidjet cemo da li smo je istrijebili sa terapijom koju sam uzimala poslije spontanog jer bakterija spada u anaerobe sto znaci da ce se na cervikalnom brisu vidjeti...
    Takoder sam vam zaboravila reci da sam dobila zeleno svjetlo za odnose, mada jos uvijek nisam spremna....ali cisto kao informaciju..mozda ipak ima veze da li se radilo o spontanom ili o pravoj kiretazi koja je puno teza i bolnija...
    Cure saljem Vam i cujemo se!!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iana27,
    drago mi je ako mogu pomoci, a i uzivam se nadmudrivati s trazilicama
    sad bas kopam, nigdje ne mogu pronaci sigurnu i znanstveno dokazanu vezu izmedju te bakterije i pobacaja... jedino sam naisla na neku dansku studiju iz 2006 gdje kazu da se ta bakterija moze naci medju anaerobnim bakterijama koje se javalju kod bakterijske vaginoze. U jednoj od mojih knjiga jedan svjetski autoritet na ovom podrucju kaze da se kod BVa normalna vaginalna flora lactobacilla zamijeni s anaerobnim bakterijama, po nekoj studiji koja je radjena na pacjentima u postupku umjetne oplodnje BV ne smeta zacecu, no mozda smeta ranoj trudnoci - hipoteza je da mozda moze uzrokovati upalu endometrija, ali za to nema sigurnih dokaza (9% zena u opcoj populaciji ima BV a i kod ponavljajucih ranih pobacaja taj postotak ostaje isti, znaci nije nadjena korelacija da dodatno utice na rani pobacaj).

dansku studiju u pdf obliku mozes naci na:

http://www.hindawi.com/GetPDF.aspx?d...DOG/2006/94646

Moj zakljucak bi bio da se ne trebas opterecivati koliko sireva si jela, jer nema sigurnog dokaza da je to pravi uzrok. Mozda obratiti paznju i slijedeci pua piti vise jogurta s laktobacilima, za svaki slucaj.

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj lilium prvotno napisa
    mikonja,
    tu nas "zaplasis" i odes... molim te ako ti nije problem mozes li reci o kojim pretragama je kod tebe rijec jer upravo radimo listu? koliko sam vidjela po tvojim drugim postovima kod tebe je nadjen LAC - da li ti pored aspirina daju i heparin ili jos nesto drugo?
    evo neću pobjeći napisat ću vam popis pretraga koje sam napravila prije T....

što se tiče LAC-a, pijem trenutno samo aspirin a pošto su mi na nedavnoj kontroli antitijela skočila, doc je razmišljao i o heparinu al smo se ipak dogovorili da ga zasada nećemo koristiti. LAC ćemo sada češće kontrolirati pa ćemo vidjeti da li će se smanjivati ili povećavati...

Evo popis pretraga:
    1. KKS, DKS (kompletna i diferencijalna krvna slika) te urinokultura
    2. IgA, IgG, IgM
    3. C3, C4, CRP, FERITIN
    4. proteini ukupni u serumu, albumini, elektroforeza proteina
    5. haptoglobin (nisam sigurna da li je ovo ispravno napisano jer ne razumijem rukopis od doc-a)
    6.ANA, anti-ds-DNA, anti-SS-A (Ro), anti-SS-B (La)
    7. anti-Jo-1, anti-Scl-70, anti-Sm, anti-RNP
    8. ANCA-MPO, ANCA-PR3
    9. LAC, LE stanice, aCL, aPTV, aPTV omjer
    10. TSH, T3, T4

Mislim da je to sve od ovih bitnijih pretraga koje se mogu ticati trudnoće i narušavati je....
    napravila sam i hrpu drugih ali nisu bitne za ovu temu.....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala mikonja!

Da li ti je doktor preporucio i promjene u prehrani? Kako imam u familiji seniora koji dozivotno mora piti sredstva za razrjedjivanje krvi u zadnje vrijeme sam to dosta proucavala - koliko sam doznala jako je bitno i sto se jede i osobito paziti na unos K vitamina jer on pojacava zgrusavanje krvi. Nasla sam na netu upute neke americke bolnice, oni daju preporuku jesti jako umjereno/izbjegavati hranu bogatu vitaminom K (zeleno lisnato povrće, grašak, kikiriki), te jetricu, sok od brusnice, produkte od soje. Slobodno se može jesti hrana s malom količinom vitamina K što uključuje: brašno i žitarice, povrće (naročito korijenasto i gomoljasto), neko voće i voćne sokove, te meso i mliječne produkte. Takodjer je dobro znati da unos nekih vitamina utice na gustocu: Vitamin C – više od 500mg dnevno povećava gustoću krvi a Vitamin E – više od 400UI dnevno razrjedjuje krv.

Cuvaj se & pusa!

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nitko mi nije preporučio nikakve promjene u prehrani.....a i nisam baš sigurna koliko bi to bilo pametno sad dok sam trudna.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dan curke, nisam znala da sam postala ovisnik od foruma, ali juce sam po....la jer nisam mogla da se logiram

Situacija kod mene sledeca: ja jos krvarim ali danas sam bila kod doktora i napravio mi UZV sve je u redu rekao da mi se endometrium obnavlja za sledeci ciklus, i rekao je da mozda i mogu krvariti do sledeceg ciklusa, ali da je bitno da prava M dodje navreme za 30-40 dana nakon kiretaze.

Samo da se pozalim da me MM ne razume vise jer misli da bi trebalo ja do sada vec da budem emocionalno i fizicki oporavljena al ja vam se ne osecam tako.Ubija me ovo krvarenje iako znam da je sve u redu.Imala sam u zivotu veoma redovite M i nikada u zivotu nisam imala spoting, tako da je ovo krvarenje za mene ubitacno ali sta je tu je.Samo sam se morala malo pozaliti jer evo placem vec 3 dana non stop,(ah ti hormoni)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E da i htela sam pitati sta vi pijete za smirenje? Ja sad pijem samo B6 ali mislim da mi treba jos nesto.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ole prvotno napisa
    Jooj drage moje ja sam shvatila da smo mi razlicne ljude sa istim situacijama i problemime na razlicitim mjesta

Ianice, ZO, lilium i sve ostale pusa i veliki

Dajte mi malo pomozite, posle prve kiretazhe koja mi je bila u 9-10 tjednom krvarila sam mnogo manje oko 7 dana i bilo je malo menstrualne bolove, ovaj put mi je skroz drugacije, kiretaza je bila u 12 tjednu nemam nikakve bolove, prva 2-3 dana nakon kiretaze nisam krvarilaposle neki 5-6 dana imala sam rose iscjedak, i sad evo skoro 5 dana krvarim kao na kraju M (smedje) i ovo nema nameru da se zaustavi a vec mi je 12 dan nakon kiretaze. Dali da se javim kod ginica,ali nemam nikakve bolove ili da sacekam jos koji dan

MOLIM Vas za odgovore!!!
    Malo kasnim sa odgovorom, ali nadam se da će pomoći.

Ja sam prokrvarila dva tri dana nakon kiretaže. Krvarenje je bilo popraćeno užasnim bolovima (tako zamišljam trudove) i trajalo je oko 5 dana a nakon toga se pojavio spoting. Mislim da je sve skupa trajalo oko desetak dana. Iz mene je izlazilo svašta nešto ružno. Rekli su mi da ne brinem jer se to maternica čisti. Prošlo je već tri mjeseca od K, dobili smo zeleno svjetlo i mi ponovno hvatamo O i nadam se da ću uskoro opet biti trudna.

Sretno!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ole,
    Ima nas jos ovisnika
    Sve to sto osjecas je posve prirodno, kao sto je i uobicajeno da nasi muski ne razumiju bas uvijek kako se osijecamo. Kako je jedan americki novinar kojemu je zena prosla kroz visestruke pobacaje rekao "Zene prozivljavaju pobacaj. Muskarci, bez obzira koliko bili privrzeni, samo promatraju".
    Sto se tice smirenja - ja nikada nista ne pijem, imam drugu taktiku koja mi vise odgovara: idem u duge setnje i prakticiram jogu s vjezbama disanja i meditacijom, to mi jako pomaze.
    Drzi se, nadam se da ce krvarenje brzo stati!

Drejka - sretno!

Mikonja,
    da, sigurno bi ti doktori rekli da u tvom slucaju nesto u prehrani moze jace uticati. Kod mene za sada niti jedna od anomalija vezanih uz zgrusavanje krvi nije nadjena, no s ovim sto sada znam i u duhu poslovica "s nicim ne pretjerivati" i "svaki lijek je otrov, ovisno o kolicini" ne forsiram pojacani unos K vitamina kroz zeleno povrce (kako kazu da sadrze i dosta folne kiseline jedno vrijeme sami zelenjavu pojacano konzumirala) i pazim da ne pretjerujem s C vitaminom (unos ispod 500mg dnevno), za svaki slucaj.

Svima velika

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo nije ni mene bilo dugo..em se nisam mogla ulogirati em nisam bila doma..i tako je proslo nekoliko dana.
    Nadam se da je kod Ole sada vec situacija puno bolja, ali zelim ti reci da je to izgleda normalno. MM je prosao samnom cijeli spontani, drzao me za ruke, tijelo dok sam sve to prolazila i stvarno je mogao vidjeti kroz sta sve zena prolazi pa opet mi kaze kada mi ulovi malo tuzniji pogled da sta mi je. Kao, proslo je 3 tjedna i trebala bi se osjecati bolje. Mozda je cak to povezano s jednostavnom cinjenicom da muckarci ne mogu iskazivati osjecaje kao i zene...oni to nekako zatome u sebi i koliko sam ja primjetila ne voli bas pricati o tome, kao da zeli zaboraviti...a ne shvaca da ja to nikada necu moci zaboraviti, da ce uvijek to ostati u mjeni, sjecanje na moju prvu bebu....
    Lilium hvala ti jos jednom...sve sam procitala..ma sada jednostavno jedva cekam da mi dode menga pa da odem na te briseve..Mada sam nekako recimo zbunjena jer me doc. poslao samo na briseve (to je vjerovatno ona prica - prvi put mi je pa sada samo ovo) ali mislim si na papir napisati sve ove pretrage koje su ovdje nabrojane pa 'napast' doc. da mi kaze sta jos da obavim...
    Sada sam u fazi velikog iscekivanja...mada iskreno..danas sam se opet posteno isplakala....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma muski su stvarno s Marsa... ne znam koliko je to genetski a koliko odgojno uvjetovano no znam da nema veze s nasom mikrolokacijom nego je i na razini citave planete tako... kako mi je struka vise muska vec duze vrijeme promatram i analiziram jednu povecu skupinu... nije da oni nista ne osjecaju nego to stvarno iskazuju malo drugacije i na drugi nacin se izvlace kada se nesto desi; npr. mi imamo potrebu analizirati i pricati do zadnjeg detalja a oni brzo donesu neki zakljucak i jure dalje... a onda su zacudjeni kad se mi opet vracamo na to sto je kao vec rijeseno i o cemo bolje vise ne pricati... i meni muz zna reci zasto se sada opet vracas i kopas po tom... biti ce ti samo gore... pusti i idi dalje... no mi s Venere to tako ne radimo
    cim stignem pripremit cu nadopunjeni popis pretraga V.2

Velika

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

STO NAKON KIRETAZE
    V.2

KRVARENJE NAKON ZAHVATA:
    Krvarenje bi trebalo stati u roku od 1 do 2 tjedna, moguci su manji bolovi. Kako bi se smanjili rizici od infekcije preporucuje se koristiti uloske, ne koristiti tampone i nemati spolne odnose dok krvarenje ne stane. Javite se doktoru ako jako krvarite, ako iscjedak ima neugodan miris ili ako dobijete visoku temperaturu.

KADA OCEKIVATI PRVU MENSTRUACIJU: U roku 4-6 tjedana nakon zahvata. U tom periodu se najcesce vraca i plodnost tako da taj prvi ciklus moze biti plodan! Prva slijedeca menstruacija moze biti jaca nego obicno.

KADA PLANIRATI SLIJEDECU TRUDNOCU: Ako su svi nalazi uredni nasi doktori najcesce preporucuju cekati 2-3 ciklusa prije slijedeceg pokusaja.

PRETRAGE:

Tijekom samog zahvata doktor uzima uzorak za PHD analizu. Analiza u pravilu bude gotova u roku od 3 tjedna po zahvatu (pripremite se da u PHD nalazu vrlo cesto pise "upaljeno", "nekroticko" - to nije zabrinjavajuce, vas doktor ce vam reci ako u nalazu pise nesto sumnjivo, no to se statisticki desava u jako malom broju slucajeva). Ako imate problema s ponavljajucim pobacajima doktor moze predloziti i kariotipizaciju ploda, tada se tijekom kiretaze uzima uzorak za genetsku analizu (nalaz genetskog laboratorija se ceka do 2 mjeseca i dobijete kompletnu genetsku sliku ploda - psihicki se pripremite da cete doznati i spol djeteta). Ponekad se radi i mikrobioloska analiza.

Jedan pobacaj se smatra nesretnim slucajem (statistike kazu da je vjerojatnost izmedju 15 - 25%) i najcesce se nakon prvog puta rade samo brisevi cerviksa i eventualno testovi na zarazne bolesti i razne bakterije/viruse koje vama ne uzrokuju nikakve simptome a mogu smetati trudnoci. Nakon drugog pobacaja, ovisno o vasoj situaciji, doktor vam moze preporuciti i dio dodatnih pretraga, a najcesce se tek nakon treceg rade kompletna ispitivanja. Dodatne imuno pretrage se rade jos rjedje, ako nista drugo nije nadjeno. Ukoliko je doktoru nesto dodatno sumnjivo ili neke od dolje navedenih pretraga daju rezultate van referentnih vrijednosti moze vas poslati i na dodatna ispitivanja koja ovdje nisu nabrojana.
    U nasim uvjetima mozete dobiti slijedece pretrage:

OPCE PRETRAGE
    SE,KKS,urinokulturu,bilirubin,AST,ALT,GGT,LDH,ALP, urea,kreatinin,APTV, mali koagulogram

PAPA test

ZARAZNE BOLESTI
    TORCH(Toksiplazmoza, Ostalo, Rubeola, Cytomegalovirus, Herpes), Parvovirus B19, EBV (Epstein-Barr virus), Varicella virus

CERVIKALNI BRISEVI
    Cervikalni brisevi na : Klamidiju T.,Ureaplazmu U.,Mikroplasmu H., Aerobe, Anaerobe i gljivice

PRETRAGE ZA PROBLEME SA ZGRUSAVANJEM KRVI (TROBMOFILIA) - na neke nalaze se dosta ceka, oko 1 mjesec
    - PAI-1, antitrombin III, protein C, protein S,
    - mutacije gena: Faktor II protrombin (G20210A), Faktor V Leiden
    -problemi s homocisteinom (hiperhomocisteinemija):
    -- homocistein: povisena vrijednost ukazuje na moguce probleme s krvozilnim sustavom (mozdani i srcani udari!) i komplikacije u trudnoci (inace dobro za znati: metabolizam homocisteina je povezan je s: folnom kiselinom, vitaminima B12 i B6 - oni ga odrzavaju niskim)
    -- mutacija MTHFR (metilentetrahidrofolat reduktaza)(C677T)

PRETRAGE ZA AUTOIMUNE PROBLEME koji utjecu na faktore zgrusavanja:
    - Lupus Antikoagulant(LA)
    - Antikardiolipinska antitijela ( AcL IgG, IgM)

ENDOKRINOLOSKA ISPITIVANJA
    - prolaktin, progesteron 21 dan ciklusa, testosteron, LH od 2 do 5 dana ciklusa
    - testovi stitnjace: - TSH, T3, T4, hTgAt (tiroidna antitijela)
    - secer u krvi:
    --OGTT (Oralni glukoza tolerans test) - test opterecenja secerom; popijete jako zasladjenu otopinu, mjere vam secer prije i poslije testa
    --HbA1c... - test kaze kolike su vam bile kolicine secera u zadnjih 8-12 tjedana (sto je vise secera u krvi to je vise glukohemoglobina na kojemu se bazira ova pretraga)

KARIOTIPIZACIJA SUPRUZNIKA
    - iz krvi se radi genetska slika, nalaz se ceka 1-2 mjeseca, ako je sve OK nalaz posalju postom, a ako nije zovu vas na razgovor gdje vam objasne statisticke vjerojatnosti problema, uglavnom su to mali postotci.

SPERMIOGRAM

DODATNE ANATOMSKE PRETRAGE
    - histeroskopija - endoskopska metoda za pregled maternicne supljine
    - histerosalpingografija (HSG) - kontrastno rentgensko ispitivanje oblika i prolaznosti grlica, maternice i jajovoda

DODATNE IMUNO PRETRAGE *
    -NK-stanice CD 56,CD 19
    -Antinuklearna protutjela
    -Anti DNA protutijela (Anti SS DNA,DS DNS): Anti SS-A protutijela (Anti Ro), Anti SS-B protutijela (Anti La), Anti Sm protutijela
    -HLA tipizacija oba partnera
    *Nisam uspjela pronaci da li itko kod nas radi pretrage na ostala Antifosfolipidna antitijela:antifosfatidilserin, fosfatidilinozitol, fosfatidilglicerol antitijela, fosfatidiletanolamin.

Gubitak trudnoce je jedno od vecih stresova u zivotu svake zene koja ga prozivi i dajte si vremena za psiho-fizicki oporavak, no za kraj, zapamtite da doktori kazu da uz vrijeme, srecu i malo medicinske pomoci je velika vjerojatnost da cete u skoroj buducnosti uzivati u u uspjesnoj trudnoci!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo malo da podignem topic a i da javim sta ima kod mene.
    Dobila sam jucer M, znaci to je prva od spontanog..i mogu reci da je bolnija nego sto sam prije imala, mozda iz razloga sto je nije dugo bilo, mozda..ali nema veze, imam osjecaj da je, kako bi rekla, kvalitetnije krvarenje, sto me veseli. I sada se bacam u akciju...prvo je na redu UZV i brisevi a onda cu vidjeti sta dalje..mislim da cu prepisati sve ove pretrage na papir koje su ovdje navedene i napasti gin da vidimo sta da sve napravim..
    Cure drzite se!!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iana 27,
    smo hrabro naprijed!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

drage moje, evo da vam se pridruzim, nazalost i ja sam imala prije tjedan dana svoj treci ( nadam se i posljednji) spontani. sve je bilo prilicno brzo gotovo ali mi je zaostala posteljica pa sam morala na kiretazu, nije me toliko boljelo kao prva dva puta, valjda su mi dali jacu dozu lijekova ali mi je psihicki bilo uzasno, stvarno sam zeljela tu bebicu....
    sad sam dobro, zivot ide dalje, na srecu imam ja moju princezu pa mi ona ne da da se predam...
    iana27 hvala na poruci

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

imani,
    jako mi je zao. drzi se!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Iana, hrabro naprijed...
    imani, žao mi je...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

imani tu smo jedna za drugu, da si pomognemo u ovakvim trenucima. Ako ces moci, imati volje, napisi nam koje si pretrage radila..da li ima nekog objasnjenja za ovo sta ti se desava. Mozda ces nesto napisati sto ce nekome pomoci...jos jednom drzi se draga!!

Cure hvala na podrsci...javim Vam nalaze brisova (mada ih jos nisam ni isla raditi haha)....ma cujemo se mi i prije!!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pozdrav cure!
    Evo, ja sam još jedna koja je prije 2 mj. u 15-om tjednu prve trudnoće imala spontani. Do tog trenutka trudnoća je bila uredna, ali eto... Polako dolazim k sebi, a muči me samo što još nisam dobila prvu menstruaciju, moja dr. kaže da nije zabrinjavajuće jer je kontrolni pregled pokazao da je sve OK i na slijedeći pregled idem tek 05.07.. Zanima me da li neka od Vas ima slično iskustvo (mislim na "kašnjenje" ciklusa)?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iva30, zao mi je!
    nemam iskustva s kasnjenjem m, bitno da je uzv pokazao da je sve OK, vjerojatno organizmu treba vremena dok se sve smiri.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I mene su kiretirali na dva različita načina... Ukupno sam izgubila tri trudnoće. Sve što u ovom trenu stignem reći jer moram brzo ići - cure, budite hrabre i vjerujte da ćete jednog dana sve te traume zaboraviti. Znam da vam sada to ne polazi za rukom, znam kakav je period gotovo pravog PTSP-a, znam koliko se suza isplače... Ali jednog dana doći će vaš poklon s neba i kad ga primite na ruke sve će postati nevažno, kao da se nikada nije dogodilo.
    Sretno

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala, lilium!
    Tješim se da su to "prvi mačići"...
    Inače, ja sam imala zahvat u Puli, a budući da je trudnoća bila malo veća, odlučili su se inducirati trudove ubrizgavanjem gela u maternicu. Ništa drugo nego nadljudski bolovi 5 sati! Sam zahvat je izveden u općoj anesteziji u roku od par minuta jer je gel napravio svoje. Nakon toga ni dana krvarenja - fizičko stanje odlično, duševno jadno, slomljeno... No, bez obzira na jesen krećemo u nove pobjede.

I da, kad sam već ovdje - sve pohvale za dr. Belcija i ostalo medicinsko osoblje na patologiji trudnoće ginekologije Pula. Oni daruju osmjeh...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

devet_mjeseci,
    Puno ti hvala na podrsci, prica poput tvoje daje snagu za dalje!!!

iva30,
    Jako mi je zao sto si kroz sve skupa morala proci. I moja iskustva su da je fizicki oporavak uvijek laksi, a s psihickim dijelom se nekako naucimo zivjeti. Drzi se!

Ja sam nakon treceg pobacaja odcekala svoje i vrijeme mi je za krenuti dalje. Ispitala sam skoro sve sto je imalo smisla ispitati; ovaj put je pronadjena genetska greska i zbog moje dobi je povecana vjerojatnost da je to bilo krivo i prva dva puta, drugo je uglavnom ok - samo progesteron bas i nije nesto posebno no to cu vec nekako rjesavati u hodu. Kada se sada kriticki pogledam imam puno volje za ici dalje, ali i strahova s kojima se moram suociti, no vec sam se navikla da to tako mora biti.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Znaš, lilium, da je i mene sada strah krenuti iz početka, mogu misliti kako je tek tebi... Ali, držim fige da slijedeći put bude uspješan! Ja još čekam nalaz koji trebam dobiti ovih dana, iako su mi već napomenuli da se iz njega malo vidi, budući da je ovo bila prva trudnoća i prvi pobačaj (i zadnji, nadam se)ne rade se nikakve posebne pretrage. Onda kontrola, pa nakon trećeg ciklusa startamo. Valjda će se i nama sreća osmjehnuti...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I da, lilium, zaboravila sam ti reći da je moja sestrična prije godinu dana u 37-oj godini prvi put rodila prekrasnu curicu koja za par dana slavi prvi rođendan, a sretnom događaju je prethodila savršena trudnoća... Želim da znaš i vjeruješ da je sve, ama baš sve moguće!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala Iva30! I ja se nadam da cemo se u skoroj buducnosti sve naci na veselijim temama i pricati anegdote o nasim bebicama.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ma znam da hoćemo, pitanje je vremena, trenutka... Sretno, čitamo se!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pozdrav cure!!
    Iva30, zao mi je sto si i ti prosla kroz sve ovo
    moj nalaz ploda i posteljice je pokazao da je sve bilo u redu, s tim da se na posteljici vide znakovi nekakve upale... isto tako je bilo i posljednji put, ali meni nitko nije rekao sto je uzrokovalo tu upalu, prije ove trudnoce sam napravila briseve i papa test i sve je bilo ok, u trudnoci nalaz krvi dobar, samo je zeljezo bilo na granici ali to je normalno, urin isto ok, razvoj ploda u skladu sa tjednima, zatvorena cijelo vrijeme i onda sam iznenada osjetila pritisak i da je krenulo, doktor je rekao da u sljedecoj trudnoci cemo napraviti serklazu jer kod mene to otvaranje ide ekspresno. zahvaljujuci vama sam se sad informirala pa cemo prije sljedece trudnoce napraviti sve moguce pretrage jer mislim da ne bi mogla opet prolaziti kroz sve ovo...
    sad je na redu jedna malo duza pauza, barem godinu dana pa cemo se baciti na posao.
    cure drzite se...
    veliki

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Iva30 takoder zelim reci da mi je zao sto si prosla kroz to, i nadam se da ce M brzo doci. Na zalost takoder nemam iskustva s kasnjenjem M. Meni je recimo dr. rekao da M treba doci izmedu 4 i 6 tjedana..ali ja nekako vjerujem da je sve to relativno i da svaki organizam ima svoje vrijeme oporavka!
    imani uzmite vremena koliko Vam treba za jedan lijepi oporavak i pripremu za bebicu. Ipak je do nekog zakljucka doslo koji ce ti, ja sam sigurna, pomoci!

Evo upravo sam se narucila za briseve u utorak ujutro...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Iana27, imani - hvala na pozitivnim mislima!
    Ja još čekam nalaz, valjda stiže s onog svijeta pa zato toliko vremena treba, hmm... Ja sam prije i poslije napravila papa test koji je bio OK, UZV isto tako OK, a zaboravila sam samo da sam u drugom mj. trudnoće preboljela gadnu gripu (5,6 dana temp. 39,5), tako da dr. kaže da je moguće da je i to dalo svoj doprinos budući da je gripa virusna bolest. E sad, nagađanja koliko hoćeš... Valjda će i nalaz doći ovih dana.
    Ne preostaje nam ništa drugo nego si uzeti vremena za se posložiti, pobijediti strah i krenuti u nove pobjede... I da, toliko je lakše kad podijeliš nešto što te muči s nekim tko je sve to prošao i tko te razumije, zato - curke hvala, hvala što ste tu! Pusa - Iva ide malo na more, vruće je...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Poslije prve kiretaže krvarila sam 5 dana i imala sam jake bolove,poput menstrualnih grceva.
    Poslije druge krvarenja nije bilo,ali se vratilo poslije nekoliko dana i trajalo oko pet dana.
    Poslije prve kiretaže menzes sam dobila poislije 2 mjeseca i bio je onako bezvezan,dugotrajan,oskudnije smeđkasto krvarenje,a poslije druge menga je došla poslije 28 dana,ali je dr na osnovi uzv pregleda 20 dana poslije kiretaze zakljucila da ovulacije nije ni bilo.

Inace,prije ovih kiretaza i gubitaka trudnoce bila sam prava pick.c., a sad malo što me može zaboljeti,pogotovo fizički,a i psihički sam manje osjetljiva i emotivna na razlicite situacije koje su me prije bacale u bed.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Lilium

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sonja3333, sad mi je lakše kad znam da je još netko čekao 2 mj. a na kraju je sve OK. Ja idem na UZV (opet) 05.07., pa ćemo vidjeti šta će pokazati iako je prethodni bio u redu.

Držim fige svima za neka sretnija vremena, pusa!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo i ja sam jedna od onih koja je prije 4 dana završila na kiretaži. To mi je treći gubitak trudnoće, i sva tri puta stali su otkucaju srca. U prvoj trudnoći u 22. tjednu, u drugoj trudnoći u 10. tjednu, a sada u 9. tjednu. I svaki put uputim si kao i sve vi pitanje, pa zar je tako moralo završiti i ovaj put. No ono što boli, je to što sam i ja i liječnici prije trudnoće poduzeli sve da bi se ona održala, no to jednostavno čini se ne ide. Moram spomenuti kao je kod mene trudnoća pod oznakom "najviši rizik" zbog moje bolesti (naime nakon prvog gubitka trudnoće otkriven mi je sistemski lupus i fosfolipdini sindrom), i unatoč svim poduzetim mjerama ni ovaj put trudnoća nije dobro završila, a bolest mi je u remisiji (osikm pozitivnog LAC-a koji je meni proglašen trajno pozitivnim, i na posljednjem nalazu je iznosio famoznih 2,45, a granica je 1,3.
    Budući da mi je prva trudnoća završavana prisilnim porodom (jer ipak je to bio 22. tjedan), u posljednje dvije trudnoće sam kiretirana, i moram reći da se simptomi te dvije kiretaže razlikuju. Nakon ove prije nekoliko dana boli puno više, nego poslije prošle kiretaže. No to je valjda tako.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Žao mi je zbog tvog iskustva.
    OT šta si dobivala kao terapiju?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Maayaa, zao mi je!
    U literaturi se dosta hvale da kod pacjentica s LACom imaju odlicne rezultate s baby aspirinom i heparinom, pa mi je tvoj slucaj dao dodatno za misliti...ne znam da li je to kod tebe primjenjivo i da li nasi lijecnici imaju takvu proceduru, no jedna engleska lijecnica koja vodi kliniku za habitualne pobacaje u Londonu jako preporucuje da se svaki puta naprave i dodatne pretrage ukljucujuci i kariotipizaciju ploda, cisto da bi se iskljucili uobicajeni uzroci sporadicnih pobacaja i na taj nacin, koliko je god to moguce, provjerilo da li je terapija djelovala.
    Sto se bolova nakon kiretaze tice, i ja pamtim da nije svaki puta isto boljelo, cini mi se da me je nakon jedne ljetne kiretaze malo vise boljelo, no mislim da sam taj puta bila i vise zabrinuta da ne dodje do neke infekcije pa sam bolje osluskivala sto tijelo govori, uvijek nam daju one mega doze antibiotika i jako pazim da to redovito pijem, no uvijek postoji briga...
    Nadam se da ces s lijecnicima pronaci odgovore i terapiju koja ce za tebe djelovati!

Drage moje suborke, nadam se da ste dobro & u dobrom drustvu provele ovaj produzeni vikend i napunile baterije za sve sto slijedi. Velika

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Maayaa naravno, i meni je zao sto si kroz sve to proilazila te se nadam da ce se doci do nekog rjesenja i da ce i tebi zasjati sunce u pravom smislu rijeci!!

Ja se vratila od gin. napravili cerv. briseve i urinokulturu i sad sam opet u fazi cekanja rezultata i mislim da nikada nisam bila nervoznija nego sada. Takoder smo se dogovorile da obavim jos pretrage TORCH i na sve one viruse koje nam je lilium nabrojala. Hormone sam se slozila s njom da mozda ne treba, jer sam ih vadila nekoliko puta i uvijek je sve bilo u redu, i jos je dodala da ona vjeruje da je s njima sve u redu jer da nije da ne bi ni mogla ostati trudna (ne znam, ne kuzim se previse).
    Saljem Vam pusu i drzite mi se!!!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pozdrav, drage moje!

Maaya, žao mi je...

Evo, ja sam upravo došla iz bolnice - s nalazom u rukama. Iako, priznajem, opet ne znam ništa. Dijagnoza glasi: RESIDUA PLACENTAE. Nisam još bila kod svoje dr., tek 05.07., ali sestrična medicinarka kaže da to znači da nije vidljivo zbog čega je došlo do spontanog, ali da nisu vidljive nikakve genske promjene i da bebica nije imala nikakve malformacije, već je vjerojatno neki vanjski utjecaj doveo do toga (gripa, stres isl.) i zbog toga se kao piše samo to jer drugog ni nema. Ako tko zna nešto više o tome, molim da mi napiše. Opet živim u neznanju... :/

Pusa svima!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

iva30,
    residua placentae - to bi znacilo ostaci posteljice - pretpostavljam da to pise na PHD nalazu gdje to znaci da su takvo tkivo analizirali. Nemam iskustva s kasnijim pobacajima tako da ne mogu vise reci, osim se sloziti da postoji vjerojatnost da je virus zasmetao i da je vrlo vjerojatno da se nikada nece ponoviti. Slazem se, frustrirajuce je ne znati pravi uzrok, no na zalost, ovo je takvo podrucje u kojemu velika vecina zena nikada ne sazna sto se zapravo desilo, cesto sve ostane u nekim pretpostavkama i statistikama.

iana27,
    Na puno mjesta za najcesce uzroke sporadicnih pobaca navode slucajne genetske greske i bakterije/viruse, zato se doktori i orjentiraju na brisove i sl da se suzbije uzrocnik ako ga jos ima ili da se vidi da nije prohujala neka zaraza, a za genetsku gresku daju jako malu sansu da ce se ikada ponoviti. Pretpostavljam da hormonalni uzroci nasim doktorima postaju sumnjivi ako postoje dodatni problemi tipa neredoviti ciklusi, policisticni jajnici, slab endometrium, ako se desi vise pobacaja u nizu i posebno ako je zena starija i jajnici bas i nisu nesto posebno aktivni.

Sto se tice habitualnih pobacaja (3 i vise u nizu) prof. Lesley Regan, koju sam dosta citala, kaze da su hormonalni faktori najvise proucavani ali da su i dalje najkontraverzniji. Evo nekih od njenih misljenja vezanih za hormone i habitualne pobacaje:
    - diabetes - bitno da je pod kontrolom, ako je lose kontroliran tada dovodi do problema kod zaceca i u trudnoci
    - hormoni stitnjace - kod problema sa stitnjacom se uglavnom ne moze ni ostati u drugom stanju, rijetko se desava da se ti problemi prvi puta uoce tek nakon habitualnih pobacaja
    - manjak progesterona - neadekvatni corpus luteum je dosta cest u zena s habitualnim pobacajima, no prof. Regan smatra da je manjak progesterona u ranoj trudnoci posljedica a ne uzrok problema i iznosi misljenje da ako dodatni progesteron pomaze to je onda u lutealnoj fazi ciklusa
    - visoki LH u folikularnoj fazi - zbog toga mozda dolazi do disbalansa hormona-prevelika kolicina testosterona, previse estrogena, proizvodnja progesterona krene prerano, jajne stanice prerano sazrijevaju, endometrij nije dobar za ugnjezdjenje...
    - visoki FSH - ukazuje na priblizavanje menopauze
    - poviseni prolaktin - odgadja ili cak posve sprecava ovulaciju (neredoviti ciklusi)
    - utjecaj visokih doza androgena (testosteron i androstenedion) na kasnu fazu lutealnog dijela ciklusa znanstvenici jos trebaju prouciti, moguce je da znatnije uticu na trudnocu

Puno pozdrava!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tako je, lilium, rekla i sestrična - ostaci posteljice... Nadajmo se samo da će na ovom jednom pobačaju i ostati. Znat ću reći za par mjeseci - kad opet krenem...
    Hvala i pusa!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

lilium hvala na ovom objasnjenju...ma mene nista ne kosta, idem ja ipak jos jednom sve to prekontrolirati...ja bi rekla da u ovim situacijama od viska glava ne boli!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo malo da podignem nasu temu. Danas sam dobila nalaze briseva: anaerobne bakterije nisu izolirane, klamidija negativna, bakterioloski aerobno - fiziološka flora, i mycoplasma hominis izolirana. Malo sam tuzna jer znaci da moramo sada maltene biti mjesec dana po nekim antibioticima pa cekati 2-3 tjedna da se ponovi nalaz pa opet cekati skoro 3 tjedna nalaze istih. Tako da mislim da zeleno svjetlo necu dobiti do 10 mjeseca. I jos cu poslije GO ici vaditi samoinicijativno neke nalaze. Eto, toliko od mene.
    Nadam se da ste bolje, kako dani prolaze da ste pozitivnije i da se lagano micete s mjesta prema nasem cilju

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, to cekanje je i mene znalo frustrirati, no iskoristi to vrijeme za odmor, zdravu prehranu, jacanje organizma... i sve druge aktivnosti koje ce ti podici energiju, dati osjecaj da radis nesto dobro na sebi i da korisno trosis vrijeme u pripremama za slijedeci krug.

Velika

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dan curke

Evo i mene vratila se s odmora bogme dobro sam se odmorila.Dok sam bila na odmoru primala sam hormonsku terapiju(dok. mi je prepisao) i nakon 4 dana sam dobila M(tako je i u uputstvu pisalo da cu dobiti nakon 4 dana). Ovo je iznudena M ali je ok, sad cekamo onu pravu M bez lekarstva.
    Inace da se i ja pozalim malo.Kupala sam se u bazenu i mislim da sam i ja zakacila neku bestiju.Nemam nikakav sekret ali osjecam malu nelagodnost.Zakazala sam sutra pregled da uradimo pap i da vidimo na UZV kakva je situacija endometrija i jajnike.Drzite fige da nije neka strasna i dosadna bestija.

Pozdrav svima i velika pusa.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam osobno prošla tri kiretaže!Prva je bila kad sam imala missed ab u 10 tjednu trudnoće,radili su mi je u općoj anesteziji,doduše nikakvu fizičku bol nisam osjećala osim one najgore u duši!Toliko sam tada bila otupijela valjda od tuge da više mi je bilo svejedno hoće ili neće boljeti,uglavnom nije fizički ništa boljelo!Druga kiretaža je bila dva mijeseca nakon te prve jer mi je zaostao komad posteljice pa su me morali ponovno čistiti,opet u općoj anesteziji,nisam osjetila bol.Treća je bila prie 6 dana zbog anembrionalne trudnoće u 7 tjednu,također su me kiretirali u općoj anasteziji,nisam ništa osjeila samo onaj ogroman osjećaj praznine i tuge,jednostavno sam mislila da će mi srce eksplodirat od bola!Evo prošlo je šest dana nakon kiretaže ,ja nikako da se malo osvijestim i krenem dalje,tuga je pregolema,pitaš se zašto ja?Ništa mi drugo ne preostaje nego da će treća trudnoća biti u redu i da ću i ja biti jednog dana ponosna mama jednog malog anđela!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •