bumbarica_hana prvotno napisa
Bože dragi, kada vidim sve vaše odgovore vidim koliko sam kruta u pristupu roditeljstvu. Morat ću prilično olabaviti.
Ja sam, čini mi se, od onih kojima nježno majčinstvo ne ide urođeno, prirodno i instinktivno. Nekako kao da se stalno ponašam "by the book". Otuda sve te dvojbe valjda.
Ipak, znam što ne želim, a to je dijete koje hvata plač, strah ili panika kada mu nisam u vidokrugu. A takvih ima u obitelji i svi su bili sa mamama neprekidno do 2-3 godine. Čak se niti igrali nisu sami. Ono, za stol pa crtanje dok kuhaš ili na pod sa igračkama. Kako se samo nećakinja (2 g) uzruja kada ostane sa bakom (sa kojom živi) i nama u sobi, a mama ode u drugu sobu po nešto. Vrišti i trči za njom, lupa po vratima, plače neutješno.
Da li stalna prisutnost mame stvara ovisnost o majci? Ometa li takav odnos razvoj djetetove samostalnosti i samodostatnosti?
Naravno, mi smo još premali da bi o tome razmišljali u praktičnom smislu... Ipak, pitam se kako spriječiti, da ne bih trebala liječiti (što je, kažu, puno teže).