Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 78

Tema: Bila sam zamjenska dojilja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Bila sam zamjenska dojilja

moram ovo podijeliti s vama

Naime, sestrična mi je neki dan rodila. Već je u rodilištu imala malo problema s prepunim grudima i sl, sestre su joj pomagale s razbijanjem kvrgi. jučer je konačno došla doma.
    Malena jede preko šeširića jer su joj rekle da ima premale bradavice. Ja sam joj pokušala pomoći da doji bez njih, ali to je sve stvarno tako tvrdo da baš nije išlo jučer. A i bila je premorena jako. Danas krećemo u nove pobjede.

Uglavnom, zove ona mene u pola jedan noćas, čujem da je sva uznemirena....grudi su joj opet prepune, pretvrde, malena ne može uopće prihvatiti, ni sa šeširićem, a plače jer je gladna,a ona nema vremena ni masirati se ni izdajati jer mala konstatno plače i pita me jel bi ipak NJM otišao u ljekarnu po hranu, samo za noćas.
    Ja sam je pitala hoće li da je ja dođem nahraniti. Ona kaže da ako želim i mogu, naavno. I ja u auto i do njih, primim bebu, a ona prihvati cicu spretno kao moja Lana od 9 mj, pravilno, čeljusto joj je radila, gutala je svaki put....ma milima. O
    Svi smo bili presretni. Oni odahnuli, ja srtena što nije dobila bočicu.
    Stavim je da podrigne pa joj ponudim, već uspavanoj, drugu stranu. I ona opet počne.

Tako sam sretna što sam im u tako kriznoj situaciji mogla tako konkretno pomoći.Kad gledaš onu malu glavicu kako vuče, kako se smirila

Sad kužim kako mnoga djeca završe na bočici.
    Jer da ona slučajno nije imala sestričnu dojilju, A a to je puka sreća slučajnost, ni njena beba možda više ne bi dojila.
    inače, bit ću kuma toj bebici

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...sad sam se sjetila....-tako je bio slučaj i kod moje mame kad sam ja bila malena.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Branka, sva sam se rastopila

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kako diiiivnoooo! Branka, prava si!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Svaka čast!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

:D

Bravo!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

prepredivno!
    ima par cura za koje bih isto ucinila.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sad smo se čule, kaže da je malena noćas još plakala, da ima osjećaj kao da ima grčeve.
    Prvo sam pomislila je li to od mog mlijeka, možda sam pojela nešto što njoj smeta,a Lani ne.
    Ali kaže da joj je patronažna rekla da je moguće da je to zato što je u bolnici bila na adaptiranom, a sad doma doji pa se sve to malo poremeti u početku.
    Što vi mislite?

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Branka

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Branka

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Branka, kada beba promijeni način prehrane, uobičajeno je da dolazi do malog šoka u probavnom sustavu: prelazak s adaptiranog na majčino, ili obrnuto... izazove neke promjene tako da grčići nisu nešto neobično.
    Osim toga, različito je mlijeko mame koja ima bebu od nekoliko dana i majke devetomjesečnog djeteta, razlika je u sastavu.

Kako god, svaka čast na nesebičnoj pomoći bebi i njezinoj mami

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa grčevi su uvijek opcija, sve i da je bila dojena isključivo majčinim mlijekom od prvog dana...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Predivno

Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Branka, rascmoljila si me. Prekrasno!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

wow!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kako je to lijepo, da sam ja imala nekoga takvoga da mi uleti kada mi je bilo potrebno

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Svaka čast!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

predivno! predivno!

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Branka, bravo, bravo!
    Pridružujem se svim riječima podrške zbog tvoje želje da pomogneš bebici! Dojenje je neprocjenjivo! I, naravno, u potpunosti zaslužuješ biti kuma malenoj!

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

branka

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Branka,super si!!! :D

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Trebale bi majke rađati više takvih sestrični!
    Nego, uspjeva li mama sada dojiti?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Branka
    ~~~~~~~~~~~~ za nove radne pobjede

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Branka
    Ovo mi se čini kao kvantni skok u razmišljanju. Bravo!

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Odlično!

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ALI OD MILINE.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

joj, sad mi je neugodno. Nisam to stavila ovdje da me hvalite

Već sam se uspjela razljutiti.
    Zove me sestrična jutros da je patronažna kod nje i zamoli me da joj kupim neke stvari što joj je ova rekla. Između ostalog bočicu i (kršitelj koda). Poludila sam
    to je patronažna koja je bila i meni prvi put, a drugi put mi je bila jedna koja radi u ambulanti gdje i ja i odmah sam je sad zvala da se pojadam. Ona je 100 puta više prodojeća. Ona bi došla, ali ne može se tako miješati u teren jer je ova jako osjetljiva. uglavnom, čula se sa sestričnom i dala joj par savjeta, a zvat ćemo i SOS kad proradi.
    Uglavnom, sestrična me molila da je opet malo nahranim jer se boji da ne pregladni i da ne počne gubiti na težini i mala kod mene super jede. Samo bi ona trebala riješiti te svoje cice.
    Ali nisam je htjela puno dojiti, već sam je opet probala staviti mami na grudi. Malo joj je nespretno, ali tu i tamo povuče. I to bez šeširića
    Kupila sam joj kupus i sad se hladi u frižideru i otišla doma po Lanu pa idem opet k njoj.
    Znam da je ovo što je ja podojim 100 puta bolje rješenje od adaptiranog, ali nije ni to rješenje.Moramo srediti te cice i naviknuti malu na njene.

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sva sam se rastopila

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Super!
    Pricala mi je mama da je baka imala toliko mlijeka da je dojila jos nekoliko beba uz nju. Inace, to je isto zanimljiva prica iz 1952.g. Mama mi je rodjena kao nedonosce i moja baka nije dopustila da je ostave u bolnici!? Vec ju je odnijela doma i kako je mama imala premalu tezinu i nije mogla sisati, baka se sama izdajala i tako do njenog 4 tog mjeseca i hranila je nekako preko sterilne gaze cijelo to vrijeme. Mama je bila iskljucivo na njenom mlijeku do godine dana! I izgledala je kao nilski konj koliko je bila "debela". Tako da me u biti zanima kad je pocelo to forsiranje adaptiranog...

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Prekrasno! Riješiti ćete vas dvije te prepune cice!
    Možda da tvoja Lana malo cugne od sestrične? Mislim neka povuče dok cica ne omekša, pa ju onda ponudite malenoj. Baš sam čitala vezano za tandem, kako starije dijete može riješiti problem prepunjenosti i jakog let-downa, pa možda da upotrijebite isti trik... Brzo će doći sve na svoje mjesto, samo klonite patronažne i formule!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

divno!
    olivija ima dobar prijedlog
    tvoja sestrična će sigurno biti uspješna dojilja, ima tebe i nas

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

svaka čast.....
    .ja znam po pričama moje mame da je to nekad bila normalna pojava ako neka mama nije imala mljeka ili iz nekog razloga nije mogla dojit,......

baš sam neki dan razmišljala o tome da li to još itko radi......još jednom sve pohvale

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

branka, dok ne nazove sos isprintaj sestrični tekst o prepunjenosti: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1795

važno je da što više stavlja bebu na dojku, ako je bebi teško prihvatiti bradavicu može se malo izdojiti prije (ili neka tvoja lana pomogne). mlijeko svakako mora van!

tebi za sos-cice

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

super kada si sestrični bila tu u pravom trenutku.jednom prilikom u posjet mi je došla prijateljica ,muž i njihov sin.prijateljica je izašla nešto obaviti.kako se ona zadržala a maleni počeo žestoko plakati nije bilo druge nego ga staviti na sisu,super ju je prihvatio,najeo se i zaspao.vraća se prijateljica sva zapuhana misleći kad gle čuda njen sinčić spajki.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo s lanom mi se čini kao super ideja, ako je sestrična za!

inače,

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hm, koliko god to bilo pohvalno nije zdravo dojiti tuđe novorođenče zbog CMV infekcije.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    Hm, koliko god to bilo pohvalno nije zdravo dojiti tuđe novorođenče zbog CMV infekcije.
    šta ti je to?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    šta ti je to?
    Sa zdravlje.hr :

Citomegalovirus (CMV) je virus iz porodice humanih herpesvirusa, kao i virus koji uzrokuje vodene kozice, zatim uzročnik infekciozne mononukleoze i herpes simpleksa.

Svi virusi iz ove porodice, pa tako i CMV imaju sposobnost ostati u tijelu domaćina nakon infekcije doživotno. Večina se ljudi zarazi tijekom života.

CMV se prenosi izravnim kontaktom s osobe na osobu, najčešće kapljičnim putem. CMV se nalazi u slini zaražene osobe, urinu, krvi sjemenoj tekućini, cervikalnom sekretu i majčinu mlijeku, te se može prenijeti i spolnim putem, krvlju i dojenjem. Takođe se može prenijeti s majke na plod tijekom trudnoće.

Najčešće ne uzrokuje nikakve smetnje. Međutim, kod osoba oslabljenog imuniteta, tj. s oštećenim obrambenim sustavom, može uzrokovati teške kliničke simptome.

Prvi kontat s CMV najčešće ne uzrokuje nikakve simptome, tj. infekcija prolazi inaparentno. Veoma rijetko prva infekcija dovede do bolesti.

Riziku od bolesti su najviše izložene bebe majki koje se zaraze virusom tijekom trudnoće, zatim trudnice koje se zaraze tijekom trudnoće, te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (imunosupresivna terapija, nasljedni imunološki poremečaji, HIV infekcija).

Inkubacija kod onog manjeg broja osoba koje razviju bolest je 3-12 tjedana.

Bolest kod zdravih osoba može ponekad izgledati kao tzv. sindrom
    infekciozne mononukleoze: dugotrajna temperatura (2-3 tjedna), zimice, umor, općenito loše opće stanje, glavobolja i povečanje slezene, ponekad i jetre.

Novorođenčad koja se zarazila od majke tijekom trudnoće također najčešće nemaju nikakvih znakova bolesti, ali mogu imati smetnje u razvoju i neurološke poremečaje. Najčešće nastaje oštećenje sluha. Iznimno rijetko novorođenče može imati generaliziranu infekciju koja može biti i smrtonosna.

Djeca koja se zaraze ubrzo nakon poroda mogu kao znakove bolesti imati natečene limfne žlijezde, oštećenje jetre, smenje disanja i slabije dobivati na težini.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    šta ti je to?
    Jedan od virusa uzročnika mononukleoze koji se kod trudnica i dojilja često reaktivira i izlučuje putem mlijeka. Nije problem za dijete majke kod koje se to dogodi jer dijete ima i njena protutijela već za dijete majke koja to nema.
    A pošto većina od nas ne zna svoj serološki status bilo bi dobro takve stvari izbjegavati.
    Inače asimptomatska CMV infekcija rane dobi je jedan od najćešćih uzroka smetnji sluha, kocentracije i učenja u školskoj dobi.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Bravo

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Branka1 čitajući tvoju storiju sjetim se odmah moje seke i mog dojenja njene bebice.

Najveći problem toga je što se mama onda oslanja samo na tebe, a ne više na sebe jer je sam vrlo nesigurna u svoje sposobnosti kao dojilje, a ti kao stara dojilja briljiraš.
    Najlakše bi bilo da joj ti bebu dojiš, a to ne funkcionira na duže, nego mama mora profunkcionirati.
    Ako se odlučiš na ful dojenje moraš si organizirati vrijeme za to i svakako to zajedničko vrijeme provedeno s mamom iskoristiti za izdajanje i olakašavanje stanja njenih grudi. Moraš zbrinuti i svoje dijete ili se preseliti kratko kod nje. Izađite svakako s bebom van.
    Nadam se da će prevagnuti bitnost isključivog dojenja majčinim mlijekom. Mnogi se odlučuju na adaptirano jer stvar ne mogu držati pod kontrolom, drugu osobu nežele gnjaviti ili dijete gubi na težini.

Ako preživite ovo startno osjetljivo razdoblje i žena se bar navikne na šeširiće vidim pozitivu u svemu.

Želim ti iskreno da izdržiš u tome što si započela, sve je u Božjim rukama.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Branka1 Lijepo od tebe sto si pomogla sestricni kada te je zamolila

No, ja moram priznati da sam slicnu ponudu za pomoc odbila. H i ja smo imale velikih problema s dojenjem, H nikako nije htjela na dojku. No, da skratim, bliska prijateljica, koja je u to doba jos uvijek dojila svog malog od tada 11 mjeseci, mi se ponudila da je ona pokusa staviti na dojku.

Ja sam se lijepo zahvalila. Nekako mi je to bio preveliki rizik, ipak je to druga osoba, sa svim svojim virusima, bakterijama, bolestima....Mozda, da sam prihvatila, H bi uspjela dojiti. No, nisam mogla preci preko svojih strahova. Upitala sam je da li se testirala na koje bolesti, a ona me pitala: a zasto, pa bolesti se ne prenose mlijekom. To mi je definitivno olaksalo odluku.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

CMV se prenosi izravnim kontaktom s osobe na osobu, najčešće kapljičnim putem. CMV se nalazi u slini zaražene osobe, urinu, krvi sjemenoj tekućini, cervikalnom sekretu i majčinu mlijeku, te se može prenijeti i spolnim putem, krvlju i dojenjem. Takođe se može prenijeti s majke na plod tijekom trudnoće.
    znači da bebe treba u potpunosti izolirati od ljudi?
    ili da sva posjeta nosi maske preko usta?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Branka1 doji već jednu godinu.

Ako je Branka1 inficirana ima i protutijela, a mala beba dobiva simultano oboje. Di ćeš bolje?
    Gori su onda pljučkaši koji ne nude i protutijela u aranžamnu.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

branka, a da daš svoj broj moba, pa kad zagusti...

ja bi te već preko nekoliko puta zvala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

evo mene doma.
    samaritanka, ja dojim već 4 godine, ne kužim. kak misliš 1 god?

ovo s CMV me malo prepalo.

Inače, WHO preporuča
    1. majčino mlijeko dojenjem
    ako ne može onda
    2. majčino izdojeno mlijeko
    ako ne može onda
    3. mlijeko druge majke dojilje ili banka mlijeka
    i tek na kraju
    4. adaptirano

pa kaj oni onda nisu uzeli u obzir CMV?

Druga stvar, samaritanka, ja sam svjesna toga da to nije rješenje i zato sam danas kad me sestrična zamolila po drugi put da je nahranim, uzela malu i hranila je valjda minutu, onda sam je maknula i stavila mami na prsa. Malo je par puta potegnla, ali se stalno uspavljivala.
    I ne želim da se navikne na mene, moj miris, želim da to sve ostvari sa svojom mamom. i to sam joj i rekla. Iako, bilo mi je izuzetno drago što sam mogla pomoći i moram priznati da mi prošlo kroz glavu da iz bilo kojeg razloga stvarno ne uspiju dojiti da bih je rado dojila neko vrijeme ili se izdajala. Ali ne ovako, dok još ima velike šanse za nju i mamu. Ovo je bilo samo u nuždi jer noćas su bili u takvoj situaciji da je malena mogla dobiti ili moje mlijeko ili bi dobila vjerojatno bočicu
    Pogotovo što je ujutro to patronažna i predložila ne znajući za moje dojenje.

Uglavnom, prsa su joj bila sve gora i na kraju smo ipak nagovorili drugu sestru da dođe i ona je bila super. Sat i pol ju je naizmjence masirala, stavljala malenu na prsa i izdajala. i napravile su puno toga, puno lakše joj je bilo, a i malena je papala. Malo lijeno, ali to je i zato što još malo ima žuticu pa je jako pospana.
    Uglavnom, danas je sestrična puno samouvjerenija i u ostalim stvarima oko bebe, a i ovo ju je puno podiglo.
    sutra će sestra opet doći i nadam se da će se to riješiti s

par puta sam joj probala dati Lanu, ali nije htjela. čak i kad sam ja dojila Lanu, odmakla sam je od sebe i dala njoj, ali više nije htjela.
    Pitala sam i Leu, ali neće ni ona

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •