Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: Vrtićka prehrana - JL

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Vrtićka prehrana - JL

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...djeca,73540.jl

Znam da je nedavno donesen taj pravilnik o prehrani, ali u članku je malo nejasno, radi li se o nekom još novijek pravilniku, ili samo podsjećaju na ono što bi trebalo poštovati?
    I, pitanje za roditelje djece koja idu u vrtić: kako se taj pravilnik provodi u praksi? Pogled na jelovnik našeg budućeg vrtića nije me baš oduševio :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovo što su prenijeli u članku je jako općenito, na tim principima može se složiti i jako dobar i jako loš jelovnik...

glupo je izbaciti med jer je kao kaloričan i loš za zube, a dozvoliti šećer (u čaju npr.), voćne jogurte, pudinge i sl.

na kuhane obroke u našem vrtiću nemam primjedbi osim povremenih hrenovki

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Da, clanak, a i odredbe (ako su dobro prenesene) su malo prenedefinirane, i mogu se interpretirati na razlicite nacine.

Al barem se o tome pocelo voditi racuna.

Nekako mislim da je prehrana u vrticima bila zadnja rupa na svirali.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno Re: Vrtićka prehrana - JL

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Pogled na jelovnik našeg budućeg vrtića nije me baš oduševio :/
    zašto mi se čini da znam o kojem je vrtiću riječ ?

npr. namaz od špeka,eurokrem, hrenovke, kakao, topljeni sir, kokos koccke, čokoladno mlijeko, cedevita...

jel to taj?
    što je najgore, ovo je izvadak 'bisera' iz samo jednog tjedna ...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

miha, pogodila si

Ajde dobro, kakao pije i doma ali hrenovke...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Vrtićka prehrana - JL

Citiraj miha prvotno napisa
    Pogled na jelovnik našeg budućeg vrtića nije me baš oduševio :/
    zašto mi se čini da znam o kojem je vrtiću riječ ?

npr. namaz od špeka,eurokrem, hrenovke, kakao, topljeni sir, kokos koccke, čokoladno mlijeko, cedevita...

jel to taj?
    što je najgore, ovo je izvadak 'bisera' iz samo jednog tjedna ...
    ma daj - pa ja mislim da je tak u svakom vrtiću

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cure, jel uopće postoji pravilnik o prehrani u vrtiću i ko ga piše?
    Jel može nekakav link, pliz, spremam se za razgovor s ravnateljem, nikako mi ne leže paštete i hrenovke pudinzi

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

u jučerašnjem broju metro-a je pisalo o tom nekom 'novom' pravilniku i da su izbačene mesne prerađevine, pomfrit, med, vitaminski napici u obliku praha, ne sječam se kaj još.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj snoopygirl prvotno napisa
    Cure, jel uopće postoji pravilnik o prehrani u vrtiću i ko ga piše?

Pa, sudeci prema clanku u Jutarnjem s linka gore, pravilnik sastavlja Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i shodno tomu bi ga svi vrtici u Hrvatskoj trebali postovati.
    Sad, je li tomu tako ili ne, ne znam :?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ma i rok jede špek i 2x mjesečno popije malo kakaa, ali da mu se to servira svaki dan... nisam za to!

sva sreća pa ga planiram, kad krene, ionako dovoditi nakon doručka 8)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

miha, tanja, o kojem vrticu pricate? nije valjda bajka?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nije Bajka

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    ma i rok jede špek i 2x mjesečno popije malo kakaa, ali da mu se to servira svaki dan... nisam za to!

sva sreća pa ga planiram, kad krene, ionako dovoditi nakon doručka 8)

Pa, ne vidim sta ima lose u speku (pun je B vitamina) te kakau (kakao je antioksidans, i nema kofeina).

Al ako se radi o spek-namazu (bljak), instant mjesavinama na bazi kakaa, onda je to druga prica.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovaj clanak u Jutarnjem je totalna katastrofa. Osim sto su na kraju napisali "ne" mesnim preradevinama i przenim krumpiricima (prije 3 godine a onda moze), te "ajmo malo paziti na unos masti, secera i soli", sto je tu novo i dobro?
    Nadam se da su to sprckali novinari, a ne ovi u Ministarstvu!

Kao prvo, pogledaj tabelu za djecu od 6 do 12 mjeseci!
    Sve osim ribe, svaki dan! Kakva je to tabela dohrane?? Ravno s cice, odmah na jaja, meso i mlijeko??

Nadalje, koju informaciju daju te dvije table, osim da je nakon masti, seceri i soli, riba najnezdravija???? Super piramida ishrane Obrnuta naravno!

Ma, bezvezarija, nazalost!

Inace, prilicno sam razocarana jelovnicima koje vidjeh u nekim nasim vrticima. Kao iznenadujuci kontra-primjer navodim primjer jelovnika u jednom obicnom njemackom vrticu (a daleko od toga da su Nijemci ne-mesozderi):
    puno voca, povrca, muesli etc. a sto se glavnog jela tice: 2xtjedno varivo, tjestenina ili riza s povrcem, ili sl., 1xtjedno rucak s mesom, 1xtjedno rucak s ribom i 1xtjedno slatki rucak (knedli ili sl.). Ne lici li to vise na piramidu zdrave hrane i za male i velike?
    Iako mrzim kad ljudi misle da je "vani" sve bolje nego kod nas, ali u ovom slucaju mislim da "vani" je bolje . Kod nas u velikom broju vrtica - meso svaki dan, uzine problematicne etc....

Zna li mozda netko gdje se moze vidjeti orginal tog pravilnika prehrane (stari i novi)?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sad vidim da i u Večernjem ima članak sličnog sadržaja:

http://www.vecernji.hr/newsroom/regi...00279/index.do

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

jedna od tih dviju medicinskih sestri je naša zdravstvena voditeljica

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

program pravilne prehrane i dr. u vrtićima:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2002/1735.htm

to je iz 2002, ako se sada mijenjalo nema još u NN

na stranici Min. zdr. zadnja vijest je od 25.4, o vrtićima ne kažu ništa

ne znam koji je od dva članka (VL ili JL) neodređeniji, da ne kažem nesuvisliji

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    program pravilne prehrane i dr. u vrtićima:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2002/1735.htm

to je iz 2002, ako se sada mijenjalo nema još u NN

na stranici Min. zdr. zadnja vijest je od 25.4, o vrtićima ne kažu ništa

ne znam koji je od dva članka (VL ili JL) neodređeniji, da ne kažem nesuvisliji

Bitno da se cijeli program temelji na cijepljenju, a o zdravoj prehrani stoji tek 1 :shock: recenica (ako sam dobro preletila)

Slazem se da su clanci totalno nedoreceni :/

Početno

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatski pčelarski savez izrazio je danas prosvjed i ogorčenje jer novi program pravilne prehrane djece u vrtićima ne preporuča uporabu meda, ocjenjujući da se radi o "potpunoj neinformiranosti stručnjaka koji su tu odluku donijeli".
    Pčelarski savez uputio je i prosvjedno pismo ministru zdravstva Nevenu Ljubičiću jer je radna skupina Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u izmjenama i dopunama programa pravilne prehrane djece izbacila med iz vrtića.
    Pčelarski savez u priopćenju ističe da je kontaktirao poznate hrvatske nutricioniste Nadu Oršolić, Dražena Lušića, Josipa Lončara, Nadu Vahčić i Donatellu Verbanac te od njih dobio pismena očitovanja koja pobijaju tvrdnju da med negativno utječe na predškolsku populaciju.
    Upravo suprotno, nutricionisti ističu da je med najbolja namirnica za svako životno doba, posebice kao izvor ugljikohidrata u djetinjstvu.
    Još pedesetih i šezdesetih godina je dr. Žarko Mićić razvio metodu liječenja poremećaja ishrane kod dojenčadi medom, a njegov rad preuzela je njemačka tvrtka "(kršitelj koda) Pauly" koja je razvila posao s pripravcima na bazi meda i mlijeka u prahu za dojenčad i djecu predškolskog uzrasta.
    Doktor Louis Reynolds D'Espagnac je sredinom prošlog stoljeća u Parizu obranio doktorsku disertaciju na temu "Med u dijetetici dojenčadi". Rumunjski profesor Szentkiralyi još prije šezdesetak godina objavio je rad "Djelovanje meda na povećanje težine kod nedonoščadi", a u isto vrijeme i japanski profesor Takuma rad "Med u ishrani dojenčadi".
    Niz hrvatskih stručnjaka brojnih profila i u raznim ustanovama godinama istražuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti pčelinjih proizvoda, pa tako i meda.
    Najmanje što je Ministarstvo zdravstva moglo napraviti jest konzultirati se sa stručnjacima koji svoje stajalište o medu mogu potkrijepiti znanstvenim radovima i rezultatima istraživanja, ističe Pčelarski savez.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nedavno sam vodila Filipa kod jednog alternativca koji jako dobro određuje koje namirnice podupiru djetetov imunitet, a koje ga ruše. Uglavnom, ispalo je da se organizam mog djeteta bori s medom kao i s virusom, i da je med za njega užasno štetan. I nije jedini koji ima taj problem s medom. Razumijem pčelare, no imaju i druga tržišta, što su navalili baš na vrtiće.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Angie, meni je ipak malo pretjerano da se med tako ističe kao da je to najgore što se može dati djeci, a istovremeno se mesne prerađevine u kojima ima dokazano štetnih sastojaka (nitrita) eksplicitno dozvoljavaju za djecu od 3 godine nadalje. Da ne komentiram voćne jogurte, pudinge, (pre)zašećeren čaj itd. Sve mi se čini da se pokušava stvoriti dojam da se netko brine za zdravu prehranu a da se suštinski ništa ne promijeni.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Slažem se, med je slučajno ispao velik problem kod mog djeteta, i ja to mogu riješiti tako da teti kažem da mu ga ne daje, i gotovo.
    A što se tiče tih mesnih prerađevina i pudinga, užasno mi je uopće pomisliti da time šopaju djecu... Isto kao što mi je užasno što roditelji (!) za dječje rođendane donose još i čips i smoki u vrtiće.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja ne bih nikako med u jaslicke skupine, al za vrticke ne vidim razloga zasto ne (osim u pojedinacnim slucajevima kao kod Angie, sto funckionira dogovor s tetama), a ono sto je u clanku istaknuto da se med izbacuje jer kvari zube mi je

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam jako zadovoljna prehranom u vrtiću.Kod nas nema pašteta,hrenovki,nema gaziranih sokova,nema meda... uglavnom raznoliko je puno voća svaki dan im se nudi 2/3 vrste voća,jede se 1/2 puta riba,povrće,puno salata,a ujutro je namaz,sir,pekmez,,šunka,.........

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moj mali za sad nejde u vrtić, ali je alergičan na jaja i mlijeko. Zanima me, ako ima koja mama s tim iskustvom, kako funkcionira prehrana kod te djece? Ima li tko možda tjedni jelovnik za alergičnu djecu? Može i na pp.
    Hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja ne kužim taj vaš negativan stav

iz članaka je očito da postoji i volja i konkretna djela (novi program Ministarstva) da se promijeni dosadašnja praksa u SVIM vrtićima.

inače, nije u svim gradskim vrtićima industrijska hrana na meniju.
    neke se med. sestre trude zdravije hraniti vrtićku djecu (možda i zdravije nego većina roditelja/ baka doma).
    pa nema svugdje hrenovki, nema ni kobasica, često je piletina i puretina, petkom često riba.
    griz jest bijeli. ja doma kuham integralni. a koliko samo djece doma jede svaku, ali svaku večer neki Lino??
    vrtićki čaj nije uopće presladak, probah ga i sama. a najčešće uz ručak piju vodu (vodovodnu). ne piju se sokovi.
    ujutro škicnem na jelovnik pa ako mi se nešto ne sviđa, kažem teti, molim da to izbjegne.
    ako imaju i čokolino i zobene pahuljice na kolicima u sobi kad dođemo, zamolim tetu da jede zobene.
    ako se pojavi cedevita - molim vas da pije danas rađe vodu (teta rekla 'no frks').
    ako je dijete alegično na neku/neke namirnicu/e, dokumentacija se donese pa djetetu to (barem tako kažu) ne daju.
    kruh je polubijeli, sportski vrtić ima i raženi.
    za rođendane je dozvoljeno eventualno donijeti suho ili svježe voće.
    tako je kod nas. tako je to odredila u članku spomenuta v. med. sestra.

pa zašto onda ne vjerujete da će novi pravilnik i u vaše vrtiće donijeti više povrća i svježeg voća, izbaciti za vijeke hrenovke, čips, smoki, industrijske sokove?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    pa zašto onda ne vjerujete da će novi pravilnik i u vaše vrtiće donijeti više povrća i svježeg voća, izbaciti za vijeke hrenovke, čips, smoki, industrijske sokove?
    pa ovako kako je prezentirano u novinama stvarno nema smisla, kao spasit ćemo djecu od gljiva i meda i stvar riješena
    živi bili pa vidjeli, kad stvarno objave novi pravilnik

inače ne mislim da je sve skupa tako katastrofalno, kuhani obroci su više-manje ok, ako se i pojede nešto grickalica za rođendane nije kraj svijeta

ja sam malo pristrana glede čaja jer sebi i čaj i kavu šećerim malo ili nimalo, sve više od pola čajne žličice na prosječnu šalicu mi je bljakk

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, kao sto rekoh ranije, jedino sto je vidljivo iz clanka je volja da se nesto mijenja i da se misli da to bolje.
    No, iz clanka definitivno djeluje da je to sto predlazu nedovoljno dobro. Koju informaciju dobivamo iz clanka? Sto je novo? Kazu mlijeko, meso, voce, povrce svaki dan -- sto je bilo i ranije u ovom ili onom obliku, a riba dva puta tjedno -- tja, vjerojatno su zakljucili da je nezdravija od mesa .Izbacivanje mesnih preradevina za jaslice (ne za vrticku djecu) i malo veca paznja na unos secera i soli, nije bas revolucija koju bih ocekivala (pomak naprijed svakako, ali...). Uopce nije prisutna tablica dohrane za jaslicku djecu, i naglasak je stavljen na mlijeko, meso i jaja (vidi tablice iz Jutarnjeg) --kao da to oznacava zdravu prehranu, a zapravo je obratno (vidi npr. http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=169&Show=847 s Rodinog portala o uvodenju mesa u dohranu i kolicini istog) jer u danasnjem drustvu stvarno ne manjka unos zivotinjskih bjelancevina, dapace unosimo ih i previse, vec u mnogim svakodnevim obrocima nedostaje unos voca, povrca etc.

Super je da u Foskinom vrticu stvari bolje funkcioniraju, no ovdje nije rijec o individualnim izlazenjima u susret (kojih ima znam) vec pravilniku za sve vrtice koji mora biti najbolji moguci ... a onda dolazimo na pitanje provodenje istog, no to je druga tema i mislim laksa, jer vjerujem da bi i djelatnici vrtica mahom dobro reagirali na takve pomake prema zdravijoj hrani... Btw, u kojem vrticu je med. sestra koju spominjes, Foska?

Imajuci u vidu vlastita iskustva sa tocnoscu sadrzaja iz novina, nadam se da je sam prijedlog smisleniji od interpretacija u novinama i to me uopce ne bi iznenadilo. No, zasad imam samo (nebuloznu) informaciju iz novina te bih voljela vidjeti sam prijedlog! Kako to da nije javno dostupan?? Zna li netko iz Rode vise o tom prijedlogu? Da li su roditelji (npr. preko udruga) konzultirani?

Ispravite me ako grijesim , no mislim da problem vrticke prehrane ne lezi niti u nedostatku novca niti u tome da je zdravija prehrana kompliciranija. Stvar je jednostavno (kao i cesto kod situacija u rodilistima, djecjim bolnicama etc.) u navikama i nedostatku volje za promjenama. Pravilnici bi trebali te stare krive Drine ispravljati...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

iz članaka je očito da postoji i volja i konkretna djela (novi program Ministarstva) da se promijeni dosadašnja praksa u SVIM vrtićima.

Foska, mislim da taj negativan stav nije zaista negativan, odnosno mislim da vecina ne vjeruje vise u poduzimanje nekih konkretnijih koraka, a ovdje se, cinjenica je, jos nista nije konkretno usvojilo, kao sto i passek kaze.
    No, bez daljnjega, ja sam dobila dojam kako svi ovdje cijene trud i rad, a clanak pokazuje da bar to postoji - trud i rad, koliko god nejasni zakljucci bili.
    Isto tako vjerujem da ce novi pravilnik rijesiti mnogo nejasnoca, al se treba donijeti, a ne pisati o mogucem donosenju u novinama
    Iako sam zadovoljna onim sto se nudi djeci u nasem vrticu, pravilnik ce rijesiti dubioze ne samo vrticima, vec i roditeljima, koji ce biti sigurni da njihova djeca dobivaju zaista najbolje.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Foska, mislim da taj negativan stav nije zaista negativan, odnosno mislim da vecina ne vjeruje vise u poduzimanje nekih konkretnijih koraka, a ovdje se, cinjenica je, jos nista nije konkretno usvojilo, kao sto i passek kaze.
    No, bez daljnjega, ja sam dobila dojam kako svi ovdje cijene trud i rad, a clanak pokazuje da bar to postoji - trud i rad, koliko god nejasni zakljucci bili.
    Isto tako vjerujem da ce novi pravilnik rijesiti mnogo nejasnoca, al se treba donijeti, a ne pisati o mogucem donosenju u novinama
    Iako sam zadovoljna onim sto se nudi djeci u nasem vrticu, pravilnik ce rijesiti dubioze ne samo vrticima, vec i roditeljima, koji ce biti sigurni da njihova djeca dobivaju zaista najbolje.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ima li tko ideju gdje mogu naći normative za vrtićki obrok po djetetu? Da budem malo jasnija: Ako na meniju piše da je užina banana, znači li to 1 banana po djetetu, ili x banana na grupu, pa koliko djece taj dan ima takvu će količinu dobiti (pola banane, trećina isl. po djetetu) Naime, neugodno sam se iznenadila kad sam od Mije čula neki dan da ne dobiju cijelu bananu nego teta reže i dijeli jer nema dosta za sve. Ista je stvar i s drugim voćem (dijeli se na kriške).

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam tu sad napisano ali po normativu je jedna mala jabuka i pola banane.
    to je za uzinu izmedju dorucka i rucka.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da bi mogli mi tu reći što je novo, trebao bi nam i novi pravilnik (i njegove dopune) u izvornom obliku. Ne kužim zašto to novinari mogu dobiti na uvid (ili su im ga samo prepričali na konferenciji za novinare?), a ne objave ga na internet stranici Ministarstva...

Prema članku, nije riječ samo o namjeri Ministarstva, već o gotovoj činjenici - pravilnik je donešen, a zatim i izmijenjen i dopunjen.

Ovaj pravilnik Ministarstva zdravstva će od sada vrijediti (a vjerojatno se i KONTROLIRATI njegovo poštivanje) u SVIM vrtićima - i u gradskim i u privatnim, i u Zagrebu i u svim drugim gradovima i mjestima u Hrvatskoj.

Iz ovih novinskih članaka (kakvi jesu) može se očekivati da se
    npr. cedevita više neće mućkati u vrtićima.
    Ni pašteta (jednom bila i kod nas, pileća) na kruh mazati.
    Da će se jela soliti samo u kuhinji - nema dosoljavanja u tanjuru prema vlastitom guštu.
    Da će se propisati, crno na bijelo, NEMA toga-i-toga: nema hrenovki, pizza, kobasica, nema smokija (zbog kikirikija), nema kuhanja juha iz vrećice, već samo friških.
    Da će sva djeca u svim vrtićima svaki dan nakon doručka dobiti neko friško, sezonsko voće (ne više samo jaslićari).
    Još se da iščitati da će novi jelovnici krenuti u (sve) vrtiće od jeseni.
    I da su ti jelovnici već sastavljeni, napisani.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

još je jedan članak na ovu temu izašao, a vidljivi su i neki novi detalji iz Programa

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamaineven prvotno napisa
    Moj mali za sad nejde u vrtić, ali je alergičan na jaja i mlijeko. Zanima me, ako ima koja mama s tim iskustvom, kako funkcionira prehrana kod te djece? Ima li tko možda tjedni jelovnik za alergičnu djecu? Može i na pp.
    Hvala!
    za alergičnu djecu se kuha posebna hrana i to se treba napomenuti pri upisu i donijeti med. dokumentaciju. To je barem tak kod mene u vrtiću.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prehrana u našem vrtiću je onak.. :/ :shock: (ovisno o danu).

No, danas sam stvarno bila :shock: doručkom. Ajde pogodite od čega je napravljen NAMAZ na kruhiću ?
    Odmah napominjem da ne možete biti toliko maštoviti!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

No, danas sam stvarno bila :shock: doručkom. Ajde pogodite od čega je napravljen NAMAZ na kruhiću ?
    Jetrena pašteta? Namaz od paprike?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa

Namaz od parizera!!!

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Ima li tko ideju gdje mogu naći normative za vrtićki obrok po djetetu? Da budem malo jasnija: Ako na meniju piše da je užina banana, znači li to 1 banana po djetetu, ili x banana na grupu, pa koliko djece taj dan ima takvu će količinu dobiti (pola banane, trećina isl. po djetetu) Naime, neugodno sam se iznenadila kad sam od Mije čula neki dan da ne dobiju cijelu bananu nego teta reže i dijeli jer nema dosta za sve. Ista je stvar i s drugim voćem (dijeli se na kriške).
    A zašto ne upitaš odgajateljicu u grupi zašto dijeli banane? Ja sam odgajateljica i isto dijelim banane na pola jer većina djece ni tu polovicu ne pojede nego bace u smeće. A pošto dobijemo u grupu jednu bananu po djetetu (možda malo više) onda ona djeca koja i bi pojela više ne mogu jer više nema, a koš za smeće (ili zdjela u koju se odvajaju ostaci hrane) pun banana. Pokušavam da se manje hrane baca i da svi dobiju onoliko koliko žele i na kraju ispadne kak smo mi tete ovakve il onakve, a niko nas ništa ne pita. Zato vas molim kaj god vam nije jasno PITAJTE.

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    A zašto ne upitaš odgajateljicu u grupi zašto dijeli banane? Ja sam odgajateljica i isto dijelim banane na pola jer većina djece ni tu polovicu ne pojede nego bace u smeće. A pošto dobijemo u grupu jednu bananu po djetetu (možda malo više) onda ona djeca koja i bi pojela više ne mogu jer više nema, a koš za smeće (ili zdjela u koju se odvajaju ostaci hrane) pun banana. Pokušavam da se manje hrane baca i da svi dobiju onoliko koliko žele i na kraju ispadne kak smo mi tete ovakve il onakve, a niko nas ništa ne pita. Zato vas molim kaj god vam nije jasno PITAJTE.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa

Namaz od parizera!!!
    :shock: Nisam ni znala da to postoji!

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A što se tiče ostalog voća isto tako se dijeli jer djeca većinom imaju svakojake prohtjeve kao npr. ne vole jesti ako vide koštice, koru i sl. pa da bi izvadila koštice mora se jabuka prvo prerezat. I ne pojedu sve pa podijelimo na polovice očistimo samo da bi pojeli tu jabuku. Svako dijete može dobiti još i potičemo ih da jedu više voća. Ako što i ostane onda se to drugi dan dijeli poslije doručka, a nigdje to ne piše na jelovniku. Tako da mislim da je jako nepravedno prema nama odgajateljicama napadati nas na temelju "moje dijete mi je reklo" bez da ste se dodatno raspitali. Želim samo još naglasiti da vrtićka prehrana ovisi uvelike o zdravstvenom djelatniku u ustanovi pa se pokušajte njemu obratiti u vezi hrenovki, cedevite i ostaloga.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Teta, nemoj se uzrujavati zbog komentara. Mislim da roditelji često nešto napišu u afektu, a zapravo tako ni ne misle. Na mog bi Filipa, npr, bilo šteta potrošiti bananu, jer on pojede griz, a najradije i to ispljune. Ni doma ne pojede cijelu voćku jer mu brzo dosadi pa stalno mijenjam namirnice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovisi uvelike o zdravstvenom djelatniku u ustanovi pa se pokušajte njemu obratiti u vezi hrenovki, cedevite i ostaloga.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa
    ovisi uvelike o zdravstvenom djelatniku u ustanovi pa se pokušajte njemu obratiti u vezi hrenovki, cedevite i ostaloga.
    a ako nema zdrastvenog djelatnika u vrtiću a tete manje više neznaju ili nemogu pomoći

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa
    a ako nema zdrastvenog djelatnika u vrtiću a tete manje više neznaju ili nemogu pomoći

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

teta, nemoj se ljutiti. Ono moje nije bilo upereno protiv teta nego sam se samo zanimala je li sustav (ili pojedini vrtić) takav. Zato sam i pitala za normative.
    Ovo što ti opisuješ za dijeljenje voća je normalno i sasvim razumljivo, i ja sam uvijek zapravo i smatrala da se radi tako.
    Što se tiče dijela "jer mi je moje dijete tako reklo", ja svojoj pametnoj šestogodišnjoj curici vjerujem kad mi kaže "xy dijete je htjelo još banane ali je teta rekla da više nema. A meni je bilo dosta koliko smo dobili, ja nisam htjela više." To je bila informacija koja me neugodno iznenadila, a koju sam procijenila istinitom (što mi je potvrdila još jedna mama iz grupe).
    I mislim da govorim u ime svih ovdje da nitko ne smatra tete odgovornima za namaze od parizera i sl. u jelovniku, kao što ni ja ne mislim da tete djeci kradu voće pa zato nema dovoljno za sve!

teta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a ako nema zdrastvenog djelatnika u vrtiću a tete manje više neznaju ili nemogu pomoći[/quote]

Svaki vrtić mora imati ili zdravstvenog voditelja ili višu med. sestru, obavezno. Ona je dio stručnog tima.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •