možda sutra, jednostavno me strah...radije bi do sutra pričekala. :/ ... barem neki znak koji može značit T
možda sutra, jednostavno me strah...radije bi do sutra pričekala. :/ ... barem neki znak koji može značit T
Originally Posted by tea0501
ma daj ajde pa šta je to 24 sata, napravi sad a u najgorem slučaju uvijek možeš i i utroak napravit još jedan!!
ajde ajde, da vidimo!! :D :D :D
Ali i da oću sada napravit nemogu jer nemam di kupittest, a dežurna ljekarna mi je daleko a nemam sa čim otić do nje. morat ču pričekat do ujutro. ajde pa neče mi ništa bit za jedan dan, a doduše ujutro ću znat kad menga dođe.
Originally Posted by tea0501
aha onda ćemo pričekat, mislila sam da imaš doma testić!!
eh da ga doma imam, davno bi ja njega pipi, a zato moramo čekat... a znaš da onaj iscjedak šta sam imala žučkaste boje, bia mi je jučer stao i opet je došlo, ali samo lagano i više nije žut nego ka prozirno... a svašta
Drage cure! Nisam još nikad mjerila BT, baš razmišljam da počnem. Ali! Imam jako neredovite M, svaka 2.mj, rijetko nakon 35,4o dana. Ponekad dodje ranije kad pijem poseban čaj. Moje je pitanje da li bi u mom slučaju imalo smisla mjeriti BT, da li bi se pokazala O uopće i te promjene temp.?hvala!
tea, svi simptomi koje spominjes mogu, a ne moraju biti znaci trudnoce, znas to i sama...Originally Posted by tea0501
Dobro mi je poznat taj detektivski pristup, kada se meri i posmatra svaki detalj u ciklusu, pogotovo pri njegovom kraju.
Znam da zvuci otrcano, ali stvarno se probaj malo opustiti, ako mislis da je vreme kupi test i bices na miru vec koliko sutra...
Ja ti od srca zelim pozitivan ishod!![]()
I, javi nam razultat!
Naravno da ima smisla, mašniceOriginally Posted by mašnica
. Samo je u tvom slučaju to malo veća gnjavaža, jer moraš duže čekati na (ne)dolazak m. Ako imaš ovulaciju, skok temperature će se sigurno desiti 24-48h nakon nje. Zaviri malo na fertilityfriend.com, tamo imaš grafove devojaka sa baš duuugim ciklusima. Sretno i javi kako ide!
ma ja se uopće ne zamaram sa tim, dapače ovaj mjesec sam jako smirena i nemam nikakvog osjećaja za razliku od prošlog niti zapažam ikakve simptome... sutra ću uzet test pa ću vidit.
Cure i ja sam prije 12 dana počela mjeriti BT i bilježiti na Fertility friend. Imam jako neredovite M i ponekad dođu 40ti ponekad otp. 60ti dan ciklusa.
6 dana imala sam temp. između 35.9 i 36.1, iza toga 2 dana 36.2 i danas skok na 36.5, da li je dakle ipak onda prošla O?
još sam nova u tome pa ne razumijem sve.
E da i čitam da bi trebalo u isto vrijeme mjeriti, toga se nisam držala, nisam taj podatak smatrala bitnim, da li su onda ovi podaci uopće mjerodavni ili da krenem ispočetka s mjerenjima svaki dan u isto vrijeme?
Hvala
kreni ispočetka. vrlo je bitno da to radiš svakog dana u isto vreme, tačnije, odmah nakon budjenja, pre nego si ustala, protegla se, progovorila![]()
Znači, merenje bt je prvo što uradiš, nakon što otvoriš oči
Da, da to sam i radila, ali nekad sam se budila u 6, nekad u 7h, nekad u 9hOriginally Posted by vanesax
![]()
E ovako...sada već 11 dana pratim BT i skočila mi je temp. zadnjih 5 dana, graf pokazuje da je bila ovulacija, s time da mi je danas 7 dan od ovulacije, a 43-i dan ciklusa.
To je prvi ciklus, da li već sada je on točan da bi pokazivao kada je ovulacija (iako piše da je potrebno najmanje 2).
Meni ionako ciklusi traju po 45-50, pa i više dana jer imam neredovitu M.
Hvala!
vjerojatno je točan. njemu u pravilu ne treba više ciklusa da bi odredio ovulaciju jer nju određuje na osnovu temperature i sluzi. a nakon više ciklusa imat ćeš bolji pregled i znati koliko ti traje lutealna faza (ona nakon O) i kad otprilike očekivati ovulaciju.
Opet imam pitanje: inače mjerim temp. u 6h ujutro i tako sam naviknula, ali sada idem na more i taj termin bih pomaknula za sat, dva, da li to mogu napraviti ili da i dalje mjerim u 6h pa se vratim na spavanje ako je to uopće moguće?
Sad sam već 15 dana od ovulacije i 51.-i dan ciklusa a M nema iako je danas "najavljena", ali bi mogla doći idući tjedan baš kad idem na more![]()
Pa probaj jedno jutro da izmjeris u 6 , pa onda nastavi da spavas pa opet izmjeri kad se probudis. Ako vidis da je razlika prevelika onda znaci ne moze , ako vidis da je tempa ista -onda znaci mozes. Nije kod svakog isto . A ako ti je vec 15 dan od O , imas jos 3 dana mjerenja , nakon toga nema sta , ako ne dodje -nece ni docOriginally Posted by mašnica
![]()
Pitanja:
- što je to FF?
- pomaže li mjerenje bazalne temp. ženama koje imaju neredovite i vrlo rijetke menstruacije?
- kako mjeriti temperaturu ako dijete spava s vama u krevetu i strah vas je da se ne dokopa termometra i polomi ga? Mora li to biti baš u krevetu i odmah nakon što se probudite?
Pitanja:
- što je to FF?
http://www.fertilityfriend.com/ stranica na koju se registrujes .Oni daju besplatnu mogucnost upisivanja bazalnih temperatura u grafove koji daju jasnu sliku da li je do ovulacije doslo ili ne. Pocetnicima savjetujem da ne vjeruju FF-u kada im oznaci ovulaciju jer treba par ciklusa da bi se uhodalo
- pomaže li mjerenje bazalne temp. ženama koje imaju neredovite i vrlo rijetke menstruacije?
Meni je pomoglo . Ja imam izuzetno neredovite cikluse ( od 28-54) i vremenom sam naucila raspoznavati znake ovulacije i nadolazece M .Nakon nekog vremena mjerenje temperature mi nije vise ni bilo potrebno.
- kako mjeriti temperaturu ako dijete spava s vama u krevetu i strah vas je da se ne dokopa termometra i polomi ga?
Stavi ga u nocni ormaric u ladicu , negdje pored kreveta ...ne znam
Mora li to biti baš u krevetu i odmah nakon što se probudite? Mora . Bez otvaranja usta i velikog pomjeranja...cim se probudis to mora biti prvo sto ces uraditi , bez hodanja , pricanja , leskarenja itd.![]()
Originally Posted by pomikaki
i ja kažem....a teško da ja išta napravim prije nego otvorim usta i počnem mljet![]()
cek da vidis kako je kad 20 dana uzastopno mislis da ti je ovulacija pa moras zavoditi muza da bi sve te dane "pokrio"Originally Posted by pomikaki
Nije komplikovano , samo izgleda, jako brzo postane rutina , kao pranje zuba i sl.![]()
cure moram prokomentirati-ja mjerim BT,svaki dan kad se probidil. ALI ne može to uvijek baš biti tako ,nekad moram malu na wc,nekad bude nešto.i sad čisto da utvrdim razliku,mjerila sam BT par dana odmah po otvaranju ok,pa kad bi se još malo lješkarila po krevetu,pa kad bih po kući prošetala,obavila wc,digla mau i to-I NIJE MI BILO NIKAKVE RAZLIKE.
temp je bila kakva je bila pri prvom mjerenju,niti odstupanje od ,0,1C,ništa.
naravno,nismo sve jednake i neke smo osjetljivilje od ostalih.
ali baš sad da se probudim i ne trepnem prije mjerenja nije točno. i nije svaki dan u isti čas već je između 7-7:30.
Pozdrav svima,već nekoliko mjeseci posjećujem ove stranice ali ovo mi je prvi put da se javlja.
U braku sam 14 mj. i od toga već 9-10 mj pokušavam ostati trudna.Čitala sam o ovulacijama i probala si računati na taj način (sredina ciklusa) ali ništa.Otišla sam kod ginekologa napravila papu i ultrazvuk (ok) i dao mi da mjerim bazalnu temperaturu.Bazal.temp.je pokazala da ovulaciju imam nekoliko dana prije M a ne na sredini ciklusa. Ciklusi su mi između 23 do 26 dana.
Bazal.temp.je pokazila školski primjer na dan M 36,2 i takva ostaje nekih 7-8 dana uz male oscilacije (+-0,03) nakon toga raste ali prošli mj.na dan M temp.je bila 36,5 i traja samo 1 dana i već sljedeći je počela rasti i čitav ovaj mjesec se kreće između 36,6 do 36,8.
Zanima me što se sad događa!? :?
Svim onim ženama, djevojkama i curama koje se dvoume oko mjerenja Bt, mogu samo reći da stvarno nije problem i jako je jednostavno, ja sam već 2 mjeseca "u tome" i bilježim sve promjene i temperature....
Iako imam neredovite M, već lagano prepoznajem neke simptome ovisno o temp.
Curke sretno!
Danas sam trebala dobiti vjesticu (dan-dva prije no sto stigne BT, mi pada 36.4-36.7) i kad sam jutros mjerila BT, iznosila je 37,6 :? i cjeli se dan znojim ko luda..Dali je nekoj od vas ikada bila toliko visoka ili je to znak da sam zaradila neku upalu tamo dole iako nemam nikakvih simpoma ( ne svrbi, ne pece..) :?
hm, hm, elena-mk. ja sam u prvoj T, prije negoli sam napravila test, imala kao neke "valunge", lice mi je gorilo, bilo mi je strava vruce, a kad sam ujutro vidjela da mi je temp veca od 37, rekla sam si da cu iduce jutro opet izmerit i ak bude veca napraviti test i bio je - pozitivan 8)
medjutim, treba uzeti u obzir i cinjenicu da su noci strasno vruce i zaparene, a takva su i jutra, barem ovih zadnjih par dana, pa ti temp moze biti visljas i zbog toga :/
mislim, bar je tak kod mene. inace sam ujutro ledena i smrznuta (nekoc su me cure zvale "ledena kraljica" jer sam imala uzasno nisku BT), ali zadnjih par dana se budim znojna i skuhana, a to se vidi i na temp...
tek sad vidim ovo pitanje. zao mi je sto cu ti dati odgovor prekasno, ali za ubuduce, da znas.Originally Posted by mašnica
BT bi se trebala mjerit uvijek u isto vrijeme, ako je moguce. odstupanje od par minuta ne igra neku veliku ulogu, ali ne u razlicita vremena i nikako ne nakon sto se vec dignes iz kreveta da odes npr pi-pi. ja sam recimo radila od 7 ujutro pa bih se budila u 5 i mjerila BT i radnim danom, ali i vikendom u 5, s time da sam se vikendom vratila spavanju 8)
imam pitanje
odlučila sam od idućeg ciklusa početi mjeriti bt (nabavila sam i toplomjer u farenhajtima sa dvije decimale) iako još ne planiram trudnoću. ali želim se upoznati sa svojim ciklusom pa kad ću htjeti ostati trudna da znam na čemu sam.
zanima me da li moram bt mjeriti svako jutro u isto vrijeme ili kad se probudim
ovako:Originally Posted by NINA37
O se dogodi nakon sto temp drasticno ili malo manje drasticno padne. dakle, tebi slobodno raste temp do nekog dc i k kad ti iduce jutro padne temp npr. za pola stupnja (moze i vise, a moze i manje, ali bitno je da padne), sigurna si da ti e taj dan ili tih nekoliko sati nakon sto padne temp O. bilo bi dobro da je odnos bio noc prije ili dan prije, u svakom slucaju da se odnos dogodi prije O ili na sam dan O, ali nikako kasnije jer T tada nije moguca (nakon O).
stoga jse mjerenjem BT u principu retrogradno moze vidjeti kad je O bila, a ne moze se O predvidjeti. predvidjeti, tj. pretpostaviti O mozes jedino ako nekoliko ciklusa za redom mjeris BT pa ti se O dogadja otprilike u iste dc, odnosno po nekim drugim pokazateljima, kao sto je pracenje cervikalne sluzi.
takodjer je jako bitno da lutelan faza, (tj dani ciklusa nakon O) traje barem 10 dana kako bi se dogodila oplodnja jer se implantacija dogadja izmedju 5-10 ii 7-10 dana nakon O. ako dobijes M npr 3 dana nakon O sanse da se bebica "primi" u principu ne postoje.
ali, cuda se dogadju..
evo, nadam se da sam ti bar malo razjasnila.![]()
Arya, odgovorila sam masnici na isto pitanje pa...
dahvala
btw, ako netko želi BT mjeriti u papirnatom obliku (samo, ili uz FF), javite mi pa cu poslati kalendar / kartu koju sam dobila kao dokument u wordu od prodavaca tih toplomjera, lh trakica, hpt itd. na eBayu![]()
jutro cure! evo danas mi je issto 37,00.. samo neka i ostane takva....
![]()
imam još 2 dana do menze.. tako da... hm.... drži te mi fige..![]()
imam pitanje u vezi bbt karte, ne kužim one inicijale i oznake tipa :
cm, test, opk,cp, meds...
molim vas ako znate što znaći da mi napišete... pozz!!![]()
cm = cervical mucus = plodna sluz
test = test za trudnoću
opk = ovulation predictor kit = LH test odnosno test za ovulaciju
cp je valjda položaj ceviksa, a meds su ljekovi koje eventualno uzimaš.
cure, imam jedno pitanje. mjeri li tko bazalnu navečer? imam malo dijete i prvo što ujutro napravim je da je pokupim iz njenog kreveta u naš.
primjetim da ako sam više aktivna (kao ovo što sam opisala), da je temperatura viša ca. 0.2 stupnja u odnosu na mjerenje bez neke fizičke aktivnosti.
iskustva? hvala.![]()
A ne, ne to ti se radi izričito ujutro..baš zbog toga što nema nikakvih aktivnosti, tj. par sati si na miru....nema svrhe mjerit navečer kad si preko dana proživjela svašta i onda je to temperatura onoga što si doživjela taj dan il onog što trenutno radiš!!
Probaj 5 minuta prije nego pokupis malog u krevet izmjerit!!
eh to je teško isplanirati kad će se ona probuditi i sjetiti da dođe kod nas...Originally Posted by točkalica
pokušavam da je prenesem u krevet i bez većeg vrzmanja izmjerim temperaturu..to radim na wc-u jer ona kad se probudi skaće po meni, tako da je to izvesti u krevetu nemoguća misija
![]()
Točkalice ja sam te poslušala pa sam jutros prije ustajanja izmjerila bazalnu i bila je 37... sutra se očekuje M koju neželim da dođe.....Totalni sam laik što se tiće bazalne i kolika mora bit u koje vrijeme pa me zanima dali ovo može bit znak trudnoće....
kao i svi ostali znaci, može, a i ne mora biti znak trudnoće
nekome dan prije dolaska M padne bazalna temperatura, a nekome kad stigne M
zato se i preporučuje mjerenje bazalne temperature 3 mjeseca da upratiš svoj ciklus
Originally Posted by Hope80
Evo vještica ti je jos iskusnija pa ti je ona odgovorila...na žaalost tako je da, svi simptomi su dvojaki................ali vec sutra mozes radit test ako ne dođe tako da tvoja nedoumica nece trajat dugo.........nadam se da je u tvom slučaju ova 37 temp. značila trdunoću i da ces nam sutra javit lijepe vijesti....
...ne znam ni otkud poceti ni kamo svrstati moju situaciju ali kako se sve vrti oko bazalne temperature pokusat cu ovdje...
U 11mj. lani sam prestala uzimati antybaby,sve do 3mj.sam imala redovite cikluse 28-30 dana,isto kao i dok sam pila tablete nisam primjetila nikavu ralzliku,kad u 3 mj ni 45 dan ciklusa nema menge a i teste za trudnocu je bio negativan....tako je doktor izazvao mengu s PrimolutNor tableticama i poslao me vaditi hormone 5 dan ciklusa,naravno s hormonima sve ok cak nezamjetno snizen progesteron (ali nezamjetno da bi to bio uzrok izostanka menge).Iduci mjesec od menge opet nista,ultrazvuk ok jajnici super?????ali opet nema menge,i tada mi je gin.preprucio tablete Cykloprogynova da nabavim iz inozemstva te rekao da s njima mogu imat uredno ovulaciju te nastavit s pokusajima da ostanem trudna...sad ce vec 6mj (ukupno13 mj) i jos nista od trudnoce,da ne govorim da temperatur mjerim vec 6 mj i primjecujem skok u posljednja 2 tjedna ciklusa no ne uvijek i pad temperature kao sto bi trebalo biti...i tako sad u prvom mj. idemo u KBC Rijeka da vidiom gdje dalje steka a sto se tice cykloprogynove odustala sam ovaj mjesec.......a temperatura 8 dan ciklusa skocila na 37,2???????????
renesmee, bazalna i M su na neki nacin povezane. ako ti je stalno jednaka BT pa primijetis odjednom nagli pad i onda se temp pocinje poecevat, to moze znaciti da je bila O, i u tedane ciljes odnoce (ali moras nekoliko mjeseci mjerit BT da bi skuzila koji dc cca ti je O, iako nema pravilaiz mjeseca u mjesec i sve jeindividualno) jer BT ti na zalost govori o O nakon sto seona dogodila, nemozes ju unaprijed skuzit pa zato moras par ciklus a mejrit da znas otprilike. ako je temp nakon cca 15 ak dana, nekiam krace, nekima dulje pala, to ti je znak da ces dobiti M jer je progesteron poceoopadati. ako su tebi temp. kostantne i nema nikakvih odstupnja, to bi moglo znaciti i da imas anovulatorne cikluse.
nisi navela kakve su temp bile prije negoli se povisilo na 37,2. neke zene imaju izrazitonisku BT (kao ja, npr oko 35,5, tj. tak sam imla prije trudnoce), anekima je pakona dosta visoka pa bi 37,2 mozda mogla biti nrka tvojanormalna temp. ne mozes znati dok ne mjeris par ciklusa.
u svakom slucaju, moras vidjeti zasto ti se ciklus poremetio i zasto ti M toliko izostaje u odnosu na prije, jer bez redovitih ciklusa, zacece je teze ostvariti nego kad su redoviti :/
Imam jedno pitanje što se bazalne tiče.
Zadnjih nekoliko ciklusa koji mjerim, primjetila sam da imam dva skoka temperature. Jedan je onaj klasični ovulacijski a drugi se redovito dogodi oko pet dana poslije ovulacije i ostane na toj razini sve dok ne dođe m.
Znači li to da možda prvi skok temperature uopće nije ovulacijski nego ovaj drugi... Ili?
Evo ovaj mjesec ponovo (vidite graf u mom potpisu) isto.
I zaboravila sam napomenuti, isprva sam se veselila da taj drugi skok možda znači implantaciju, međutim ništa od toga![]()