-
Prijava tete čuvalice
Molim one koji svojoj teti čuvalici plaćaju doprinose, da mi malo pojasne proceduru prijave i koliko cca iznose doprinosi.
Može i na pp.
-
Kaj nitko nije prijavio čuvalicu?
-
Mislim da je Roza prijavila čuvalicu, javi joj se na pp.
-
Minimalni doprinosi su oko 900kn,ako prijavljuješ na minimalnu plaću od cca 1600kn neto,a ako prijavljuješ na veću plaću onda ti to drastično raste,jer onda plaćaš i porez.
Najbolje ti je otići na mirovinsko i pitat,pa će ti službenica točno reći iznos.Nemoj zvati telefonom,jer ih je nemoguće dobiti,ja sam zvala milijun puta i nikad nisam uspjela dobiti liniju iako imaju i besplatni telefon 0800 63 63 63
-
Mitri, ja imam prijavljenu tetu čuvalicu. Budem ti sutra popodne poslala na pp sve detalje oko prijave, mislim da to imam u jednom dokumentu koji mi je na poslu. Nije komplicirano, sve možeš obaviti u jednom danu ako pripremiš sve dokumente koje traže.
Tanči, minimalna bruto plaća već godinama nije 1600 kn. Svake godine u studenom za iduću godinu utvrđuje najniža plaća kao osnovica za obračun i uplatu doprinosa, i to na razini 35 posto prosječne plaće u prvih osam mjeseci.
Od 1. siječnja 2007. nova osnovica iznosi 2.298 kuna bruto.
-
Da se malo dopunim i objasnim: postoji minimalna bruto plaća od 1600 kn, ali je određena posebnim kolektivnim ugovorima (u ovom slučaju je riječ o trgovini). Prijava tete čuvalice nije pokrivena nikakvim kolektivnim ugovorom, dakle bruto plaća je 2298 kn.
-
Bruto plaća je 2300,a ja sam lijepo napisala 1600kn NETO,a ne bruto
-
Za prijavu tete čuvalice prvo treba na REGOSU prijaviti kućanstvo (tak to oni nazivaju). Procedura je jednostavna, tamo se ispuni obrazac (mislim da je to obrazac Prijava o početku poslovanja obveznika obračunavanja i plaćanja doprinosa M-11P) i dobije broj za kućanstvo pod kojim te dalje vode.
Odmah nakon toga ideš na susjedni šalter gdje prijavljuješ tetu čuvalicu u svoje kućanstvo. Za to ti treba njena radna knjižica, ugovor o radu i ispunjen obrazac Prijava o početku osiguranja M-1P. Uupute za ispunjavanje tog obrasca imaš na http://e-prijave.mirovinsko.hr/ep-pr...UputeKorM1.htm
U radnu knjižicu tete čuvalice upisuju tebe kao kućanstvo i time radni odnos službeno započinje.
Pozivni centar Regosa je 01/48-91-666, radnim danom od 8 do 16 sati, teško ih je dobiti ali ne i nemoguće.
Nakon prijave na REGOS ideš na zdravstveno, gdje se ispunjava klasični obrazac prijave osiguranika - ne sjećam mu se broj. To može obaviti i teta čuvalica, nije nužno da ti ideš. Treba joj radna knjižica i ugovor o radu.
Svaki mjesec si dužna ispunjavati obrasce za REGOS (R-Sm) i ID obrazac.
ID nosiš (ili šalješ poštom) u svoju poreznu upravu (prema mjestu stanovanja, znači u svoju općinu). R-Sm šalješ na REGOS. ONi ti vraćaju potvrđene obrasce, koje si dužna čuvati.
Doprinose plaćaš na sljedeće brojeve žiro računa:
• 1001005-186000160 2011 doprinos za MO temeljem individualne kapitalizirane štednje 5 %
• 1001005-1863000160 8177 doprinos za MO za generacijsku solidarnost 15 %
• 1001005-1863000160 8702 doprinos za zapošljavanje 1,7 %
• 1001005-1863000160 8419 doprinos za zdravstveno osiguranje – poslodavac fizička osoba 15%
• 1001005-1863000160 8567 doprinos za slučaj nezgode 0.5%
Na 2.298 kuna bruto imaš 1.838,40 kune neto, ne uključujući porez.Što se tiče porez i prireza, stvar je individualna, jer ovisi o veličini osobnog odbitka (broju djece itd) i iznosu prireza za pojedinu općinu/grad.
Izračun ti ide ovako:
minimalac 2.298,00
za mirovinsko 15% 344,7
za mirovinsko 5% 114,9
zdravstveno 15 % 344,7
ozljeda na radu 0,5 % 11,49
za zapošljavanje 1,7 % 39,066
UKUPNO DOPRINOSI 854,856 koje moraš platiti.
Dohodak= brutto - dopinosi iz plaće za mirovinsko = 2298 - (344,7+114,9)=1.838,40 + porez i prirez
Ostali doprinosi idu na plaću, znači ne zadiru u dohodak tvoje tete čuvalice.
Na kraju godine si dužna ispostaviti IP obrazac i ovjeritri ga u svojoj poreznoj upravi. Obrazac IP prikazuje podatke o plaći, doprinosima i porezu za sve plaće isplaćene zaposlenicima u kalendarskoj godini.
Ako te zanimaju detalji, molim te pošalji mi na pp svoju e-mail adresu, pa ti mogu poslati primjere ID i R-Sm obrazaca, te šifrarnike i upute za njihovo ispunjavanje.
-
Puno ti hvala! Javim ti se na pp.
-
Ako nekoga zanima, u Rijeci je situacija malo drugacija kod prijave. Prvo se ide na mirovinsko s obrascima M-11P na kojem se prijavljuje kućanstvo i M-1P na kojem se prijavljuje dadilja. Uz to treba imati svoju i dadiljinu osobnu iskaznicu, ugovor o radu, neki dokument sa žiro računom (karticu) i radnu knjižicu dadilje. Nakon prijave na mirovinskom ide se na zdravstveno s obrascima tiskanica-1 za kućanstvo i tiskanica-2 za dadilju. Treba još uzeti i papir od mirovinskog i osobne iskaznice.
Zna li netko moram li sve plaćati s tog žiro računa koji sam dala tamo ili mogu i sa računa supruga?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma