Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 111

Tema: Varaždin here we come!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Varaždin here we come!

Svako malo me netko pita: "Pa dobro, kad će tvoja priča s poroda?", a ja se osjećam skroz bedasto jer je moja priča protekla tako jednostavno i tako lako da nemam pojma što bih pisala. Zapravo, imam pojma, ali nema tu dramatike koju sam primijetila u tuđim pričama, pa mi se čini da je moj porod skroz dosadan za ispričati.
    Ali eto, potaknuta RODINOM akcijom za dostojanstven porod, smućkala sam si cappuccino (da, (kršitelj koda)ov ) i odlučila pokazati svim budućim rodiljama da porod može biti i lak, i jednostavan, i baš onakav kakav želite (kakve god vaše želje bile).

Hm, dakle, priča počinje odabirom rodilišta i promišljanjem što su mi prioriteti. Ukratko, želim rooming in, te da se poštuju moje želje tokom poroda vezano za medicinske intervencije, lijekove, mogućnosti kretanja i slično (tko želi duži opis, pošaljem mu svoj plan poroda ). Rijeka mi se u tom momentu čini dalekom (stalno mi je u glavi Nikina priča, a njen termin bio je u skoro isto doba godine kad i moj), pa odluka pada na SD i sve pripreme idu u tom smjeru. Međutim, par tjedana prije termina tamo počinju preuređivati rađaonu: tatama je zabranjeno prisustvovanje porodu, zbog gužve mame svoje bebe ne vide i po 24 sata, porodi se ubrzavaju jer nema mjesta, a ne moram naglašavati koliko je osoblje živčano zbog svega toga. I ja znam da ne želim rađati u takvom okruženju. Nakon početnog očaja i malodušja, proučavam druge opcije i dobijem pp od TinneZ u kojem mi predlaže Varaždinsko rodilište. Prva reakcija: kakav goddamn Varaždin, nikad čula ništa o njemu ?!? A onda krenem čitati, istraživati, pričati s curama koje su tamo rodile i shvatim: To je to! Samo 10 dana prije termina ja sam pronašla svoje rodilište, otišla ga posjetiti i obaviti jedan pregled, te se upoznati s tamošnjim "pristalicama" prirodnog poroda, dr. Jukićem i sestrom Erikom. Sad sam spokojna i čekam da krene.

...
    Osvanula je prekrasna, topla i sunčana nedjelja. MM, Zara i ja odlazimo u Ribnjak na igranje i zabavljanje i uživamo kako već dugo nismo. Nakon parka stižemo doma, pa Zara i ja izmorene i sretne zaspemo u čvrstom zagrljaju. Budim se oko 15.30 jer osjećam nešto čudno - o bože, sve curi iz mene! Umirem od smijeha i zovem MM-a "Ej čovječe, puko vodenjak, idemo roditi jeeeeeeeeeeeeeeej!!!!" Dok čekamo da baka i deda dođu po Zaru, ja sam totalno high i hiperaktivna, užasno vesela, ne mogu se prestati smijati i sva se tresem od sreće (ovu sliku zadržite u glavi još neko vrijeme, jer ću takva ostati do samog izgona). Svekiji stižu, gledaju me kao da sam pala s Marsa i preuzimaju Zaru, a mi krećemo put Varaždina. U autu se obžderavam keksima jer nismo ručali, a plan nam je prvo otići u varaždinski McDonalds dobro se najesti, a onda možemo u rodilište. Eh da, ali meni u autu još jednom iscuri plodna voda, i to užasno obilno, ja sam sva mokra, a nemam ništa za presvući se (osim spavaćica) pa ipak idemo ravno u bolnicu. Važno je možda reći da cijelo ovo vrijeme nemam ama baš nikakve trudove.

Oko 18 h stižemo u rodilište i, dok čekam da se pojavi neki doktor, sestra zaprima moje papire i postavlja mi sva ona silna pitanja prilikom prijema. Na vrhu svih mojih dokumenata stoji Plan poroda (inače fotokopiran u 20 primjeraka kako bi se dijelio po rađaoni ), sestra ga vidi, ali ništa ne komentira. Dobivam za potpisati onaj papir da dopuštam intervencije bla bla, potpisujem, ali i nadopisujem da želim da me se o svim intervencijama obavijesti i pita za dopuštenje. Sestra i to vidi, ali i dalje šuti i ne komentira. Dolazi doktor, pregleda me i konstatira da sam otvorena samo 2 prsta. I on baci pogled na Plan, i moju nadopunu na papiru, ali isto samo šuti. Saznajem da su u smjeni dva staromodna doktora i primalje me pripremaju na mogućnost da će mi dati drip (obzirom da je puknuo vodenjak, da sam jedva otvorena, a od trudova ni mini malo "t"). S druge strane, plodna voda je bistra, a ctg skroz uredan, pa stvarno nema potrebe za indukcijom.

Oko 19 h odlazim na brijanje i klizmu, ali iako sam gotova za 10 minuta, još skoro sat vremena provodim u kupaoni sms-ajući i telefonirajući, jer želim što više prolongirati to eventualno davanje dripa i dati si šansu da dođu trudovi (moram napomenuti, kupaonica je prekrasna, nova, čista i mirišljava. Ne znam koliko bih inače provela vremena u njoj).
    Tada dolazi po mene primalja Vesna i vodi me u moju sobu (jer tamo nemaju predrađaone i boksove, nego lijepe sobe u kojoj si cijelo vrijeme poroda, a i ona 2 sata nakon poroda), te mi ponovo naglašava da se boji da ću dobiti drip zbog ekipe u smjeni. Uskoro stiže i MM, dobivam loptu za skakanje, i loptice za masažu i ostavljaju nas na miru. Naime, imaju hitan carski i svi se time bave (tamo su u smjeni samo 2 doktora i 2 primalje), a ja ful sretna da nas nitko ne šljivi. MM pruočava ormarić s potrepštinama za porod, i primjećuje da je sve ono što ja ne želim (sintoticin, apaurin, spasmex,...) u prvoj ladici, te se dogovaramo da će cijelo vrijeme pomno pratiti uzimaju li nešto iz te ladice. Tek oko 22 h prvo upada primalja i kaže nam da je sve objasnila doktorima i da izgleda da će me ipak pustiti prirodno, a brzo nakon nje upada i doktor. Pregleda me, ja i dalje bez trudova, otvorena samo 2 prsta. Kaže: "Vi nećete drip, jel?" "Neću" "A to će Vam onda trajati" "A dobro", kažem ja. I on odlazi. Primalja izlazi nakon njega i uputi mi pobjedonosni smješak, a ja ju u tom momentu obožavam! Ne mogu vjerovati, fakat idemo prirodno!!!

Uskoro su se svi osim primalja pokupili iz rađaone: noć je, ja sam im jedina rodilja, a neću tako brzo. I tu počinje tulum! Prigušujemo svjetla, palimo radio i baš je dobra muzika, opet umiremo od smijeha, ja skačem na lopti, plešem po sobi, super sam volje, ma ludnica nam je! Oko ponoći mi se jave prvi trudovi, ali skroz su bezveze i mi se i dalje zabavljamo. Oko 1 h stiže drugi doktor, pregleda me, ja i dalje otvorena samo 2 prsta. Kaže: "A nećete niti nešto protiv bolova, apaurin??" Ne hvala!". I ode i on. To je bilo zadnji put tokom poroda da sam vidjela doktora, idući put su se pojavili kad sam rodila. Nakon toga počinju malo jači trudovi, svake minute i traju minutu i tako sat i pol. A onda skoro pa prestaju. Ja se tada počinjem osjećati jako slabo, gladna sam, pospana i jako umorna, imam osjećaj da ću se onesvijestiti. Pozovemo primalju i pitamo bi li mi infuzija pomogla. A ona kaže da je bitno da ne dehidriram (a to neću jer cijelo vrijeme pijem vodu... i svako malo idem na wc zbog toga ), da mi infuzija ne bi previše pomogla i da misli da je, obzirom na moje želje i očekivanja, bezveze da me sad pikaju, uvode kanilu i ostalo. I neizmjerno joj hvala na tome! Dakle, trudova opet baš i nema, ja odmaram na krevetu, a MM čak i zaspe sjedeći na lopti i glave naslonjene na krevet. Oko 5 opet trudovi, nepravilni, ali najjači do sad. Svejedno se i dalje zezamo i zabavljamo.

U 6 je smjena primalja, i moje babice se dolaze oprostiti od nas taman dok sam u gadnijem trudu, pa jedva da sam ih registrirala. Nakon njih nam se predstavljaju nove primalje i kažu da neću ja još neko vrijeme. Yeah right! 15 minuta nakon toga mene opere pravi pravcati najjači mogući trud. Pa još jedan. I samo još jedan. I kažem MM-u "Zovi ih, sad će!!!!" Babice ulaze, a s njima i sestra Erika (kao da sam samo nju čekala da dođe ), brzo donose stolčić i dezinficiraju ga. Ja sam još uvijek na krevetu i nemam snage napraviti 1 korak do stolčića te odlučujem ostati na krevetu. Tiskam kroz par trudova ali ne ide, i tad se samo ustanem, sjednem na stolčić, MM me primi odozada, osjetim ring of fire i Margita je tu!!!!! Držim ju na prsima i samo plačem i smijem se i plačem i smijem se i plačem i smijem se... I sad plačem i smijem se dok ovo pišem .

Čekali smo da pupčana vrpca prestane pulsirati, a tada su sestre ponudile MM-u da prereže pupkovinu kako smo i planirali, ali on se u zadnji čas predomislio, micek osjetljivi. Na stolčiću sam ostala dok nije izašla posteljica, a tad sam sjela ponovo na krevet i stavila Marge na cicu - od prve je savršeno dojila! Pitala sam primalje treba li me šivati, a jedna od njih je samo uzela Octenisept, pošpricala me 2-3 puta i rekla "Ne treba!". Ludnica!

Idućih 2 sata smo Marge, MM i ja proveli zajedno u rađaoni, dojeći i mazeći se. Kad je bilo vrijeme da se preselimo na odjel, mene su posjeli u kolica, a MM je nosio Margitu na rukama do naše sobe.

Rooming in je u varaždinskom rodilištu pravi pravcati, Margita se nije odvajala od mene: pedijatrijski pregledi odvijaju se 2 puta dnevno u sobama, pred majkama; mijenjanje pelena, kupanje i eventualno prihranjivanje obavljaju se također u sobama, a ako majka želi (a ja sam željela), može sama mijenjati pelene i prati svoju bebu. Također je potpuno ok izvaditi bebu iz jastuka (Margita skoro uopće nije bila u jastuku) i spavati s bebom na krevetu. E da, ginekološka vizita sastoji se samo od gledanja charta i razgovora, nema skidanja gaća i ostalih ponižavanja. Uglavnom, ja sam uživala u našem 3-dnevnom boravku u bolnici!

Uf, kako se moja "jednostavna" priča odužila! Nadam se da vas nisam udavila!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fantastično.

Ova priča me budi nadom - MOGUĆE JE!!!!! ZAISTA JE MOGUĆE!!!! :D

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

živjele jednostavne udavne priče!
    Da bar sve imale takav porod!
    Pohvale i Varaždinu!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa priča ti je i super i dovoljno dramatična-baš mi je drago da je tako prošlo
    svaka drama više mene ko trudnicu previše dira, a ovo je baš po mjeri.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Lutonjica, i ja bih takav porod! :D

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

uh ja se rasplakala

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I ja se rasplakala od sreće! Baš mi je lijepo čuti tako pozitivnu i dobru priču iz HR rodilišta.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasna priča o prekrasnom porodu!! Čestitam još jednom!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne znam što bih drugo rekla, osim: SRETNICE!!!
    I čestitam, još jednom!

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ovo je prekrasno. Nekako sve učvrščujem odluku za porod u Vž...

Ja bi onaj tvoj plan poroda..

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Predivno .

(i ja bih opet...)

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ooooo, da, na 1. pogled se jako odužio tekst, ali od davljenja ni d! Priča progutana u trenu!
    Čestitam još jednom

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Super priča, nadam se da ću i ja moći napisti takvu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da bi varaždinci trebali planirati proširenje rodilišta! jer čitajući tvoju priču poželjela sam sjesti u auto i otići roditi - SAD. 8)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije to samo sreca, tu su i pripreme, plan poroda, odlucnost, vjera u sebe... nije samo sreca!
    cestitam!!! beskrajno mi je drago za varazdinsko rodiliste.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Čekaj, a tečaj? Išli ste na tečaj? Naime, meni su rekli da bez vž tečaja, MM ne može biti na porodu, zato sam se i odlučila na Rijeku. On nikako ne stigne 2xtjedno u vž bolnicu.

Pls, ovo mi je važno, Varaždin je ipak bliže...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Prekrasno!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    nije to samo sreca, tu su i pripreme, plan poroda, odlucnost, vjera u sebe... nije samo sreca!
    definitivno nije samo sreća!
    žene, treba vjerovati sebi!
    zamislite što bi bilo da sam na doktorovo pitanje "Vi ne želite drip?", ja umjesto "Neću", odgovorila "Pa ne znam doktore, što vi mislite?"
    sumnjam da bih u tom slučaju imala prirodan porod.

Ja bi onaj tvoj plan poroda
    šalji mejl na pp

Čekaj, a tečaj? Išli ste na tečaj?
    upisali smo se na tečaj, platili 300 kn, i uspjeli biti na jednom predavanju prije nego što sam rodila. inače smo imali i potvrdu iz petrove s prvog poroda.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

upisali smo se na tečaj, platili 300 kn, i uspjeli biti na jednom predavanju prije nego što sam rodila. inače smo imali i potvrdu iz petrove s prvog poroda.
    Imam potvrdu iz Petrove. Znači da se upišem i platim i to je to? Ne pitaju niš? :D

Pošalji i meni svoj plan. Ja sam napravila neki svoj, ali mislim da je malkice predugačak... pa bih voljela usporediti. Mail na pp ide.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Predivno!
    svako malo mi idu suze (a s posla sam )
    ak se niš ne promijeni u ČK (a nekaj se ipak naslućuje)
    idem i ja u VŽ next time...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, plan treba biti kratak i sladak
    erika je za simpozij primalja uzela moj plan kao primjer odličnog plana

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Stvarno lijepa priča... I ja sam plakala i smijala se. I naravno da sebi i svim ženama želim takav porod.
    :D

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj chris blue prvotno napisa
    Imam potvrdu iz Petrove. Znači da se upišem i platim i to je to? Ne pitaju niš? :D
    Pls, odgovori mi na ovo, jako mi je važno.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

:D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bas lijepa prica. cestitam!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lut, nalijepi ti ovdje svoj plan poroda (ako ti nije problem, naravno), mislim da ima dosta zainteresiranih.

a priča je

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...super story.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako ova prica prsti tvojom pozitivnom energijom, onda si mogu zamisliti kako je to bilo uzivo :D

Prekrasno i cestitam jos jednom!

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Predivna priča

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Super. Treba vjerovati sebi i svom tijelu.

lara26 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kako lijepo!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj Lutonjice blago tebi... Moj porod je bio tako traumaticno i ruzno iskustvo zahvaljujuci dr. Blagajicu na Sv. Duhu da je moja prva reakcija bila - nikad vise.
    Ako se ipak opet usudim - ozbiljno razmisljam o varazdinskom rodilistu...
    Nadam se da cu onda imati pricu slicnu tvojoj...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Super priča :D
    Pohvale malom ali VELIKOM Varaždinu!! :D

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

predivno
    i ja bi u Varaždin a možda ovo splitsko novo bude slično(u snovima)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Napokon neka prava priča s poroda. Baš onakva kakve bi priče s poroda trebale biti.
    Ipak, takvo nešto ni u kojem slučaju nije moguće u ST rodilištu. Uz svu najbolju volju i informiranost rodilje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovo je porod iz snova!

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Bravo Lut, priča za u udžbenike!
    sad još čekamo plan poroda!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nego, zasto ste krenuli odmah kad je pukao vodenjak? :? zasto niste doma pricekali trudove? pa znas da se voda stalno obnavlja i da beba nije na suhom.

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Krasna priča, a beba... .

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Još jednom, čestitke na lijepom porodu.
    I da, voljela bih taj plan poroda vidjeti.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tako jednostavno i tako prirodno čista bajka! dok sam čitala činilo mi se kao da čitam još jednu priču s dalekog nam zapada.
    i... daj nam taj plan poroda.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lut, prekrasna prica!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

PLAN POROĐAJA
    Ime Prezime

Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom i želim za njih dati svoje dopuštenje.
    Molim da se od mene ili supruga prethodno traži pristanak za svaki postupak koji je u suprotnosti sa dolje navedenim.

Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim:

 da moj partner bude prisutan čitavo vrijeme porođaja
     porod bez lijekova protiv bolova i bez lijekova za smirenje
     porod BEZ dripa
     porod BEZ prokidanja vodenjaka
     porod BEZ epiziotomije
     koristiti loptu, neometano se kretati i mijenjati polozaje
     porod na STOLČIĆU
     da se pupčana vrpca prereže NAKON što prestane pulsirati i da to učini otac
     podojiti dijete odmah po porodu
     rooming in

IZJAVA:
    U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.

Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.

Mjesto i datum Potpis majke Potpis oca

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nego, zasto ste krenuli odmah kad je pukao vodenjak? :? zasto niste doma pricekali trudove? pa znas da se voda stalno obnavlja i da beba nije na suhom.
    pa nismo namjeravali odmah u bolnicu (htjeli smo ići na ručak, i bar u šetnju), ali nisam se dobro pripremila :/ :
    Eh da, ali meni u autu još jednom iscuri plodna voda, i to užasno obilno, ja sam sva mokra, a nemam ništa za presvući se (osim spavaćica) pa ipak idemo ravno u bolnicu.
    a krenuli smo odmah jer smo ipak išli u varaždin. znači, plan je bio odmah otići u varaždin za svaki slučaj, a onda plahutat po varaždinu koliko treba.

u onom silnom uzbuđenju nisu mi padale na pamet ideje tipa: nazvat tinnuz i posudit od nje odjeću, pojest nešto u mc drive-u i slično

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovo nisam znala!
    Da jesam, možda bi mi porod bio bolji.
    Lutonjice, baš sam ti zavidna!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

bravo za lutonjicu i varazdinsko rodiliste (iz splitske perspektive, miljama daleko).

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sjajan, sažet plan.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

super, rascmoljila si me

Datum pristupanja
    Feb 2005