Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Spavaju li vam bebice na ledjima ili na boku?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Spavaju li vam bebice na ledjima ili na boku?

Malog Leona cesto stavim na bok, ali isto tako i na ledja. I nekako mi se cini da lakse zaspi kad je na ledjima i da vise uziva u tom polozaju.
    Pa bas me zanima kako vi to rjesavate.
    Jel vam bebice vise spavaju na boku ili i na ledjima?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebice trebaju spavati na ledima, ne na boku, zbog prevencije SIDS-a (spavanje na ledima nije garancija ali uvelike smanjuje rizik u usporedbi sa spavanjem na trbuhu ili ledima).

Moje su oboje spavali na ledima dok se nisu sami poceli okretati i spavati kak im najbolje pase.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispravka:
    Citiraj Ancica prvotno napisa
    Bebice trebaju spavati na ledima, ne na boku, zbog prevencije SIDS-a (spavanje na ledima nije garancija ali uvelike smanjuje rizik u usporedbi sa spavanjem na trbuhu ili boku).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na leđima, isto radi prevencije SIDS-a, imamo i Baby Sense monitor

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama su na tečaju rekli da bi trebale spavati na boku pa je Fran tako i spavao.
    kad se sa negdje pet i pol, šest mjeseci naučio sam okretati, odlučio je spavati na trbuhu. prvo sam se bojala.sad sam se nekako naviknula, ali mi još uvijek nije svejedno što tako spava.svako toliko pokušam ga ipak staviti na bok, al on se ne da. u trenu je na trbuhu.

Maggie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uvijek sam je stavljala na leđa dok se nije počela sama okretati. Sada najčešće spava na trbuhu, zapravo onako klečeči...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pia je obično spavala na boku i na leđima, a na trbuhu sam joj dala spavati jedino kad sam ja bila kraj nje! Spavanje na trbuhu joj je uvelike pomoglo kad je imala grčeve i onda se u tom položaju najbolje naspavala. Evo sad , kad se može i sama okretati kako joj paše, spava na trbuhu kao

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jakoba stavljam na bok jer ne podrigne kad zaspi na cici, ali on se uvijek nakon nekog vremena okrene na leđa. Stavila sam ga i na trbuh dva-tri puta ali samo po danu. Na trbuh je uspjelo samo kad je bio u polusnu. Inače niti čut

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek na boku (naizmjence lijevo-desno) jer sam se bojala ako počne povraćati da se ne uguši

kad se počela okretati, onda s esama okrenula na leđa. Na trbuhu je naučila tek kada se poptuno okretala - mislim s nekih 6 mjeseci

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto na boku naizmjence dok se nije počeo sam vrtiti s nekih par mjeseci

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Vid oduvijek spava na leđima.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obadvoje na ledjima dok se samo nisu poceli okretati kako im pase. Al to je bilo oko 5 mjeseci (na bok) i kasnije kako kada.
    Jako me brine kad vidim koliko se masovno u hr preporucuje spavanje na boku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je pedijatrica za Grgu bila preporučila da ga okrećem- znači sve položaje, a sada, 3 godine kasnije je rekla neka Marta spava isključivo na boku.
    Meni je to koma položaj jer mi se čini loše da dijete spava u položaju za koji ga se treba poduprijeti s leđa- znači totalno neprirodno.
    Grga je spavao na leđima i trbuhu, a Marta na leđima, a na boku po noći- tak ju noću dojim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam L. stavljala po danu spavati na bok u rolice, ali mi je onda fizijatar rekao da je takvo podupiranje u biti loše.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    uvijek na boku (naizmjence lijevo-desno) jer sam se bojala ako počne povraćati da se ne uguši
    Znam jedan takav slučaj ugušenja male bebe povraćanom hranom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od rodjenja na trbuhu, mada znam da ne valja i da ne bi trebalo i strepila sam nocima nad njim- ALI moje dijete nikako drugacije nije htjelo spavati. Sada vrlo rijetko spava na ledjima, uglavnom i dalje spava na trbuhu.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pa meni je patronazna rekla da samo spava na boku, al ja to nisam uopce provodila u praksu.
    Al sam mislila da krivo radim. Mislila sam da je spavanje na boku radi sprecavanja od SIDS-a, a ne na ledjima :? Cak mislim da sam to negdje i procitala, mozda cak i na ovom forumu, al nemojte me drzat za rijec.
    Upravo, zapravo, ovo sto je Vrijeska napisala
    Sad sam zbunjena :? kad netko tvrdi jedno, netko drugo
    Bebice trebaju spavati na ledima, ne na boku, zbog prevencije SIDS-a (spavanje na ledima nije garancija ali uvelike smanjuje rizik u usporedbi sa spavanjem na trbuhu ili boku).
    Sta je onda ispravno?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Al sam mislila da krivo radim. Mislila sam da je spavanje na boku radi sprecavanja od SIDS-a, a ne na ledjima :? Cak mislim da sam to negdje i procitala, mozda cak i na ovom forumu, al nemojte me drzat za rijec.
    moguce je da si to procitala na ovom forumu jer na ovom forumu svatko moze napisati sto god zeli. jedino je pitanje je li to bilo demantirano ili ne.
    zdrava djeca bi trebala spavati na ledjima. evo i nekih linkova, ali svatko tko ukuca u google "back to sleep" moze dobiti jos mnostvo korisnih informacija o ovome.

http://www.nichd.nih.gov/sids/sids.cfm

http://www.keepkidshealthy.com/welco..._to_sleep.html

Meni osobno je najprirodnije zaspalu bebu poloziti na ledja. Staviti je na trbuh mi ne bi palo na pamet, a bok mi se cini kao posve neprirodan polozaj s obzirom na to da dijete moram poduprijeti da bi tako ostalo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam isto, pod utjecajem savjeta sa više strana, Niku stavljala na bok i podupirala poplunićem ili sličnim iako bi se on nakon nekog vremena prebacio na bok. Savjet za bok bio je zbog mogućeg bljuckanja i povraćanja.... :/ :/ ....baš sam ljuta zbog takvih savjeta, dobrih i loših...ajde ti budi pametan...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Nani prvotno napisa
    iako bi se on nakon nekog vremena prebacio na LEĐA.
    ISPRAVAK

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nina je spavala na boku, mijenjala sam stranu, i to mi se činilo logičnim zbog mogućeg povraćanja i bljuckanja.
    Savjet sam dobila od svoje sestre koja je medicinska sestra u Klaićevoj bolnici i koja mi je rekla da je to obavezan položaj za spavanje u koji oni stavljaju bebe

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malo sam iznenađena s ovim spavanjem na boku.

Moja Ema je spavala na leđima. Svi su mi tako savjetovali, i patronažna, i pedijatrica, i na trudničkom tečaju. Svugdje sam nailazila isključivo na taj savjet (knjige, internet) kao najbolji u prevenciji sids-a.

Spavanje na boku mi je totalno neprirodno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Nani prvotno napisa
    Ja sam isto, pod utjecajem savjeta sa više strana, Niku stavljala na bok i podupirala poplunićem ili sličnim iako bi se on nakon nekog vremena prebacio na bok. Savjet za bok bio je zbog mogućeg bljuckanja i povraćanja.... :/ :/ ....baš sam ljuta zbog takvih savjeta, dobrih i loših...ajde ti budi pametan...

kako smo Nani i ja rodile u skoro isto vrijeme i na istom mjestu, mogu samo potpisati sto je napisala

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Luka je samo prvi mjesec spavao na boku, naizmjence desnom i lijevom, poduprt zarolanom dekicom, ili na ledjima, ali je jako lose spavao, tj. zaspao bi na ciki, a kad bi ga spustala u krevetic (naravno polako), sirio bi rukice kao da se boji da ce propasti. Imali smo problema i s time sto nije mogao uvijek podrignuti, pa cim bi legao na ledja ili bok, probudio bi se. Probali smo ga staviti na trbuh, i poceo je spavati puno cvrsce, a i podrignuo bi ako bi mu doslo. Mozda nismo trebali, ali on je bio zadovoljniji i mirniji u snu. Sada moze zaspati na ledjima, jedino u kolicima ili u auto sjedalici dok se vozi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

adrian je najcesce spavao na ledjima ali mi smo ga i okrecali malo na livi malo na desni bok i onda iza njega stavljali zarolani peskir. tako smo dobili preporuku jos u rodilistu da mjenjamo malo ledja malo na stranu da bi i glavica bila lipsa a ne ono tupasta iza

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji dečki od početka spavaju isključivo na trbuhu. Na bok se obrnu kad su pred buđenje, a na leđima su samo pod baby-gymom i u kolicima dok šetamo. Mrze biti na leđima.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Petra je svega par dana spavala na boku ali samo početak spavanja i to zato što je dosta bljuckala. Kasnije i sada spava isključivo na leđima s rukama po svuda . Zapravo nisam nikad o tome previše razmišljala. Na leđima mi se čini logično, a kad će joj pasati da se okrene valjda će to napraviti sama

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Još u rodilištu smo počeli spavati na trbuhu i tako je do danas. Samo tako i nikako drugačije .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje dijete spava samo na leđima. I meni je patronažna rekla da je stavljam na bok radi ljepše glavice, ali to ne radim jer ona ionako sama stavi glavicu u stranu dok spava.

katja

Početno spavanje

Moja curica spava na boku jer su nam to preporučili, i to svaki put na drugom. Imamo i one rolice za spavanje Što se tiče ostalih položaja, čitala sam da na trbuhu nije dobro previše spavati jer se krive stopala, a na leđima zbog gušenja, iako mi se čini da svako ima svoju teoriju. :D

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Vidač spava najradije na cici . uglavnom ga stavljamo na leđa, za bok ne želi znati (samo ga moja mama uspije povremeno tak uspavati), a zadnjih par dana je na trbuhu, ali samo preko dana kad ima grčeve. i to mu je super.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andrej spava uglavnom na ledjima. U pocetku smo ga pokusavali staviti i na bok (sugerirano u rodilistu), ali se u onim rolicama nije najbolje osjecao (tj. bunio se i nije htio zaspati - valjda se osjecao sputano), pa smo to ukinuli. Sad se ionako sam okrece na bok kad hoce, ali na trbuh jos ne moze (a nece ni moci skoro, jer mora spavati s longeticama na nogama zbog korekcije stopala - tako ce se vjerojatno okrenuti kasnije nego sto bi inace mogao). Preko dana ga ponekad stavim na trbuh, ali taj polozaj ne voli.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Cure, da ne otvaram novi topic, kad je moje pitanje vezano takodjer uz spavanje.

Uglavnom, treba mi mali savjet.

Moj mali spava na ledjima, a glavu gotovo 90 posto uvijek okrene na lijevu stranu. Prvo mi je na to patronazna skrenula pozornost, a sve vise pocinjem i sama uvidjati.
    Sad me zanima, jel ja njemu trebam okretati glavu na drugu stranu ili da ga pustim???
    Njegova je motorika dobra i on okrece sam glavu na obje strane, kad se igra s mobile igrackama onda ju sasvim normalno drzi u sredini, ali kada spava onda je pretezito okrenuta na lijevo. Ako mu ja slucajno, dok se uspavljuje, okrenem glavu na desno onda se doslovno naljuti i sam ju ponovo okrene na lijevo.
    Sta da radim :?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mony, jesi li probala mozda staviti nesto pored glave na lijevoj strani (zarolana pelena ili sl) sto bi ga sprijecilo da polegne glavu na lijevu stranu? Naravno, moras paziti da nije nesto premekano sto bi mu moglo ometati disanje.

A usput ove diskusije o tome koji polozaj je najbolji za bebe:

National Institutes
    National Institute of Child Health and Human Development:

What Might Help Lower the Risk of SIDS?

There curre ntly is no way of predicting which newborns will succumb to SIDS; however, there are a few measures parents can take to lower the risk of their child dying from SIDS.

Good prenatal care, which includes proper nutrition, no smoking or drug or alcohol use by the mother, and frequent medical check-ups beginning early in pr egnancy, might help prevent a baby from developing an abnormality that could put him or her at risk for sudden death. These measures may also reduce the c hance of having a premature or low birthweight baby, which also increases the ri sk for SIDS. Once the baby is born, parents should keep the baby in a smoke-free environment.

Parents and other caregivers should put babies to sleep on their backs as opposed to on their stomachs. Studies have shown that placing babies on their backs to sleep has reduced the number of SIDS cases by as much as a half in countries where infants had traditionally slept on their stomachs. Although babies placed on their sides to sleep have a lower risk of SIDS than those placed on their stomachs, the back sleep position is the best position for infants from 1 month to 1 year. Babies positioned on their sides to sleep should be placed with their lower arm forward to help prevent them from rolling onto their stomachs.

Many parents place babies on their stomachs to sleep because they think it prevents them from choking on spit-up or vomit during sleep. But studies in countries where there has been a switch from babies sleeping predominantly on their stomachs to sleeping mainly on their backs have not found any evidence of increased risk of choking or other problems.

In some instances, doctors may recommend that babies be placed on their stomachs to sleep if they have disorders such as gastroesophageal reflux or certain upper airway disorders which predispose them to choking or breathing problems while lying on their backs. If a parent is unsure about the best sleep position for their baby, it is always a good idea to talk to the babyís doctor or other health care provider.

A certain amount of tummy time while the infant is awake and being observed is recommended for motor development of the shoulder. In addition, awake time on the stomach may help prevent flat spots from developing on the back of the babyís head. Such physical signs are almost always temporary and will disappear soon after the baby begins to sit up.

Parents should make sure their baby sleeps on a firm mattress or other firm surface. They should avoid using fluffy blankets or covering as well as pillows, sheepskins, blankets, or comforters under the baby. Infants should not be placed to sleep on a waterbed or with soft stuffed toys.

Recently, scientific studies have demonstrated that bedsharing, between mother and baby, can alter sleep patterns of the mother and baby. These studies have led to speculation that bedsharing, sometimes referred to as co-sleeping, may also reduce the risk of SIDS. While bedsharing may have certain benefits (such as encouraging breast feeding), there are not scientific studies demonstrating that bedsharing reduces SIDS. Some studies actually suggest that bedsharing, under certain conditions, may increase the risk of SIDS. If mothers choose to sleep in the same beds with their babies, care should be taken to avoid using soft sleep surfaces. Quilts, blankets, pillows, comforters, or other similar soft materials should not be placed under the baby. The bedsharer should not smoke or use substances such as alcohol or drugs which may impair arousal. It is also important to be aware that unlike cribs, which are designed to meet safety standards for infants, adult beds are not so designed and may carry a risk of accidental entrapment and suffocation.

Babies should be kept warm, but they should not be allowed to get too warm because an overheated baby is more likely to go into a deep sleep from which it is difficult to arouse. The temperat ure in the babyís room should feel comfortable to an adult and overdressi ng the baby should be avoided.

There is some evidence to suggest that breast feeding might reduce the risk of SIDS. A few studies have found SIDS to be less common in infants who have been breast fed. This may be because breast milk can provide protection from some infections that can trigger sudden death in infants.

Parents should take their babies to their health care provider for regular well baby check-ups and routine immunizations. Claims that immunizations increase the risk of SIDS are not supported by data, and babies who receive their scheduled immunizations are less likely to die of SIDS. If an infant ever has an incident where he or she stops breathing and turns blue or limp, the baby should be medically evaluated for the cause of such an incident.

Although some electronic home monitors can detect and sound an alarm when a baby stops breathing, there is no evidence that such monitors can prevent SIDS. A panel of experts convened by the National Institutes of Health in 1986 recommended that home monitors not be used for babies who do not have an increased risk of sudden unexpected death. The monitors are recommended, however, for infants who have experienced one or more severe episodes during which they stopped breathing and required resuscitation or stimulation, premature infants with apnea, and siblings of two or more SIDS infants. If an incident has occurred or if an infant is on a monitor, parents need to know how to properly use and maintain the device, as well as how to resuscitate their baby if the alarm sounds.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mony, sve si mislim da mozda bas nije pametno stavljati nesto pored bebine glave pa ignoriraj to kaj sam gore rekla.

Al nasla sam slijedece, al za bebe koje vec imaju "flat spot" (kak bi se to reklo na hrvatskom?) na glavi od previse lezanja na jednoj strani:

Make sure that your baby(ies) is placed off of the flat area at all times. This can be accomplished by placing a small, rolled up blanket under your baby's shoulder, on the same side as the flat area. This will help keep the baby's head turned away from the flat side. Make sure that the baby's underside arm is out so that there is extra protection against the baby accidentally rolling on its tummy.
    Znaci, zarolas pelenu i podmetnes je ispod bebinog ramena na strani gdje se nalazi "flat spot" pa ce beba okrenuti glavu na suprotnu stranu. Ali pazi da bebina ruka (ona s druge strane) bude okrenuta tako da je donja strana okrenuta prema gore i na taj nacin sprijecis okretanje bebe na trbuh (jer joj kosina zbog zarolane pelene moze pomoci da se okrene na trbuh).

(Citat gore je sa http://www.multiplebirthsfamilies.co...es/pre_q5.html; mozes naci jos dosta informacija o razvijanju i rjesavanju "flat spot"-ova ako utipkas u google.com "side preference head back to sleep")

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nisam se usudila stavljat mu sve to dok spava po noci, al sam probala i s pelenom iza glave, i podbocila sam ga iza ledja, i to sve dok spava po danu i dok sam u istoj sobi (budna).
    Medjutim, on se tako okrece i pomice sve sto stavim. Cak je jednom pomaknuo zarolanu pelenu extra podbocenu jastukom
    Nije da se njemu na glavi vidi da vise spava na jednoj strani i cak zna se on okrenut u snu na drugu, al dok se uspavljuje, mora biti lijeva i tocka.
    Vec vidim da cu imati tvrdoglavog teenagera
    No, isprobat cu jos ovu metodu s pelenom ispod ramena.
    Thanks, Ancica

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moj Niki po danu je s nama u dnevnom boravku u korpi od kolica i tada mu je glava uvijek prema lijevo koliko god se mi trudili.
    Srećom u krevetiću je drži prema desno jer mu je na desnoj strani baby sense alarm pa mu se sviđa svjetlo koje blinka kako diše.
    Možda da mu vi isto pokušate nečim na ogradici krevetića privući pažnju.
    Btw. sjećaš se chicco zvjezdice što smo je kupile; Niki je obožava :D

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Cure sad ste me totalno zbunile s tim spavanjem na ledjima.... Nama su i patronazna i pedijatrica preporucile spavanje na boku, radi prevencije SIDSa i radi prevencije vracanja povracajnog sadrzaja!? Mi smo kupili rolice za spavanje na boku i forsiramo Frana da spava u nima, ali to pali samo kad je sav grogi i ne moze se braniti, ali ako je u nekom polusnu i kuzi da je u rolicama, strasno se buni i protestira sve dok ga ne stavimo na ledja... zbilja ne voli te rolice... a preko dana spava na ledjima i to mu je ok... ne bih ga toliko gnjavila s tim rolicama da nam nisu rekli da je to najzdraviji polozaj???

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Joj, Sanja, njemu je svjetlo od mobile igracaka bas na lijevoj strani i ne moze se preseliti na desnu jer je to dio krevetica , a zvijezdu bas i ne voli Mislim da mu je jos prevelika da je gleda tako izbliza, a ni muzika mu se bas ne dopada, iako sam ja bila odusevljena njome dok sam bila trudna misleci da ce mu pjesmica You're my sunshine postati uspavanka .
    Al, znas sta, ipak je to dobra ideja pa cu mu staviti manje plisane igrackice, koje voli gledat, na desnu stranu dok ne zaspi.
    A vec radim ovo sto je Ancica rekla, al on se tolko bori protiv bilo kakvih podmetaca i okrene se tamo gdje on hoce. Primjerice, stavila sam mu zarolanu pelenu ispod ramena, a on se odgurnuo u stranu da ima mjesta za okrenut se u svoju omiljenu lijevu stranu. Nevjerojatno :shock:

Korason, a kakve su to rolice za spavanje na boku :? Ja sam mislila da kad netko kaze rolica, da misli na zarolanu pelenu. Nisam ni znala da se to kupuje posebno za spavanje na boku?!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Rolica ima za kupiti u Kamarisu

http://www.kamaris.hr/stranica.asp?ID=5

Ja sam L. stavljala u to kad je bila skroz mala, i to preko dana, ali je ona to nekako jako brzo prerasla (a ona je bome bila MALA )

Inače, nama je fizijatar rekao da ne stavljamo dijete u te rolice. A i fizioterapeutice su nam rekle da ne treba forsirati okretanje na drugu stranu dok beba spava. Lea je isto fiksirana na lijevo, ali koliko se meni čini dok se beba normalno okreće i na drugu stranu i prati pogledom itd. to je sve OK. Evo, baš smo jučer bili na pregledu kod neuropedijatrice i ona je rekla da je L. 'zaležana' na lijevo i da se vidi da tu stranu više voli, ali očito to ne smatra nekim problemom jer Lea normalno okreće glavicu i u desno i prati. No, sigurno da je dobro poticati bebu da se okreće i na drugu stranu i to baš tako - igračkama, zvukom etc.

ŽInače, fizioterapeutica nam je rekla da okrenemo i kinderbet tako da L. gleda u nas tj. da joj mi budemo na desno, pa će se onda okretati udesno, no Lea se cijelo vrijeme zapravo okreće OD nas

Bella

Početno

Meni Ira (još malo pa 6.mj.) spava na leđima i to je jedini položaj koji joj se sviđa.
    Kad ju okrenem na trbuh vrišti ko ....tako da ju uopće ne maltretiram sa drugim položajima.
    Ja sam bila uvjerena da je najbolji položaj za bebače na boku :? ali sad sam stvarno skroz zbunjena. U svakom slučaju ( s obzirom da sam ja paničar) koristili smo do nedavno "Angel care" za nedaj bože, a uz to ionako spavam s jednim okom i uhom otvorenim. Luda mama za svojom pišuljom.

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

"rolice" su iz kamarisa, dva cilindricna jastucica spojena tkaninom. Frana ne budimo da mu promijenimo polozaj u rolicama, nego kad se on probudi radi cicanja, vratimo ga u krevetic svaki put na drugu stranu. Mima, je li fizijatar rekao zasto misli da je stetno stavljati bebu u rolice? Molim te odgovori jer sad se zbilja pitam kako da ga stavim u krevetic nocas :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha, eto, nama je fizijatar rekao da dijete treba slobodno spavati i samo zauzimati položaj - u stilu da se ne 'zaleži' u nekom položaju.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Niki je spavao na boku dok je bio jako mali.
    Sad spava na leđima, ali mu je glavica uvijek okrenuta u stranu.
    Ne bih ga nikad stavila spavati na stomak jer je to jako opasno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj -Sanja- prvotno napisa
    .......................
    Joj Sanjo, nemoj tako plasiti ljude :shock:
    Spavanje na trbuhu ne znaci odmah i da ce doci do SIDSa. SIDS se dogadja vrlo malom broju djece i u odnosu prema broju novorodjencadi, mjeri se u promilima. Spavanje na ledjima reducira mogucnost SIDSa a ne iskljucuje ga sto znaci da ce ti, ako gledas cisto statisticki, dijete najvjerojatnije biti zivo i zdravo spavalo ono na trbuhu ili na ledjima. Rijetki slucajevi se naravno desavaju i preporuka je da djeca spavaju na ledima. Nemam podataka za RH ali npr. u USA je reduciran broj SIDSa sa 5000 godisnje (spavanje na trbuhu) na 3000 (spavanje na ledjima) sto znaci da si spavanjem na ledjima vjerojatnost smanjila sa 0,005% na 0,003% sto je super ali ipak nije brojka koja bi rekla da je jedna varijanta jako opasna a druga jako dobra.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj -Sanja- prvotno napisa
    <snip>
    Ja se ne slažem s tobom. Cijela moja generacija spavala je na trbuhu. Da je to tako jako opasno, mislim da nas puno više ne bi danas bilo ovdje. Prvenstveno je važno pratiti dijete i njegove preferencije. Ako djetetu ne paše spavanje na leđima - zašto ne probati spavanje na boku ili trbuhu? Ako mu ne paše na trbuhu - zašto ne probati na leđima?

Svoje sam dečke prva dva-tri tjedna držala na boku i leđima. Dugo bi im trebalo da zaspu, često su se budili, bili cendravi, trzali se u snu i pružali rukice. Potom sam ih stavila na trbuh i po prvi puta su odspavali 3 sata u komadu. Bili su neusporedivo bolje volje, nisu se trzali u snu, nisu se budili.

Mislim da se ne valja povoditi za pomodarstvom, pogotovo ne iz Amerike, bilo da se tiču vrste glazbe ili mode, a pogotovo ne kada se radi o našoj djeci.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Parents should take their babies to their health care provider for regular well baby check-ups and routine immunizations. Claims that immunizations increase the risk of SIDS are not supported by data, and babies who receive their scheduled immunizations are less likely to die of SIDS.
    Koliko mi je poznato, niti ova tvrdnja nije " supported by data".

Potpisujem Mamuitatu.
    O uzrocima SIDSa i kako ga sprijeciti se jos uveliko tek debatira, tako da je moj osobni stav da svaku preporuku treba uzeti u obzir, ali "sa zrnom soli".

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ~lex~ prvotno napisa
    Da je to tako jako opasno, mislim da nas puno više ne bi danas bilo ovdje.
    Ja se ne slažem s ovim, odnosno, ovo mi je u rangu "mene je mama dohranjivala svim i svacim sa 3 mjeseca pa mi nista ne fali". To nije nikakvo znanstveno istrazivanje nego samo tvoj stav. Puno stvari kako smo mi odgajani i podizani mi danas odbacujemo jer smo pročitali i saznali vise/nesto novo. I nastojimo ukloniti sve rizike koje mozemo. Radi se o vjerojatnostima, a ne o sigurnosti i svatko sam bira hoce li poslusati ovo ili ono. Tko hoce neka se informira o kapanji back to sleep i odluci hoce li joj vjerovati, tko nece, ne mora. Ja ne znam za slucaj niti jednog mog vrsnjaka koji je umro od SIDSa ili koji je uopce umro kao beba. Ali, to mi nije osnova za bas nista.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kada se Shantana rodila, sest dana se nije odvajala od mojeg ili MMovog tijela, tj. spavala je na nama, na trbuhu. Onda se polako pocela odvajati, spavala bi do mene, ali je morala biti u kontaktu sa mojim tijelom, najcesce jednim specificnim dijelom tijela inace bi se bunila i budila. Nakon, cini mi se, desetak dana ili nesto vise, uspjeli smo je poloziti povremeno na krevet do nas, bez da se budi, iako to nije uvijek uspijevalo. Ne trebam ni pisati da je sve to funkcioniralo samo ako bih je polozila na trbuh. Ako bih je stavila na ledja ili bi se odmah budila ili bi se vrlo brzo budila i pocela ocajnicki mahati rukama po zraku. Uglavnom, sada ima 15 i pol mjeseci i nije prespavala na ledjima niti punih sat vremena u komadu. Par puta se sama u snu okrenula na ledja, ali se uvijek vrlo brzo okrene natrag na trbuh ili na bok.

Znala sam za te studije o povecanom riziku od sidsa, ali sam imala neke nevjerice glede tih studija plus moje dijete mi je pokazivalo da spavanje na ledjima nije za nju.
    A koje su moje nevjerice:
    1. studije nisu uzimale u obzir (koliko je meni poznato) dvije, prema mojemu misljenju, izuzetno vazne stvari: je li beba iskljucivo dojenja i je li spava u neposrednoj blizini svojih roditelja. Za ovo prvo sam sigurna da nisu uzimali kao referencu u tim studijama, za ovo drugo nisam sigurna. Ako jesu, meni se cini vaznim i to je li dijete uvijek, uglavnom ili ponekad spava u neposrednoj blizini, tj, u tjelesnom kontaktu sa roditeljom. Kada bi Shantana spavala po danu, uglavnom je spavala na meni u marami (i to je bilo u polozaju na trbuhu, naravno). Cini mi se kljucnim, ako se radi o nekom problemu prestanka disanja, da su uzme u obzir to je li beba blizu osobe koja dise ili je sama.
    2. imam jednu kulturolosku nedoumicu. Prijateljica iz Italije koja je bila babica, smatra da se sids javlja u drustvima u kojima se bebe ne ljube, ne maze i ne nose bas puno. Ne znam koliko je to potkrijepljeno statistikom, bas bi me zanimalo ako netko zna, koje su brojke za pojedine zemlje...Engleska je definitivno zemlja u kojoj se bebe ne cmakaju i drze na rukama; (jednom sam pratila koliko je mama, osim mene, pomazilo ili poljubilo svoju bebu dok smo bili na postnatal sastanku koji je trajao oko dva sata i rezultat je bio "zero"; bebe su sjedile u auto sjedalicama i samo ako bi pocele plakati dosle bi u narucje, a bile su stare od 6 do 13ak tjedana....), a sids se ovdje smatra velikim problemom. Bebe vecinom spavaju u kreveticima u svojoj sobi a nosenje se smatra "creating a rod for your own back"
    Ono sto zelim reci jest da mi se cini da kolicina "dodira" sa novim svijetom mozda ima neku ulogu u tome koliki su rizici od sidsa.
    I britansko i americko drustvo, u kojemu su ta istrazivanja provedena, su vrlo specificna drustva koja se dosta razlikuju od, na primjer, kontinentalne Europe, a osobito mediteranskih zemalja. E sada, ako netko ima podatke da sids u Italiji ili Spanjolskoj je jednako statisticki rasiren kao i u Engleskoj, ovaj argument mozda pada u vodu.
    (kazem mozda jer se i u statistike moze sumnjati )
    3. neki tip sa Novog Zelanda je povezao sids sa ispustanjem nekakvih otrovnih plinova iz madraca u bebinom kreveticu. Mislim da se vec o tome tu pricalo i da je bio link na njegove stranice.
    4. meni se cini prihvatljiva teza da je sids (koji se u engl. zove cot death, ne znam da li to znaci da vecina djece koja umru od sids su sama u koljevci a ne spavaju sa roditeljima ili nesto drugo....) povezan sa reakcijom na cijepljenje. To je naravno teza protuvakcinacijskog lobija koji ima svoja istrazivanja kojima to pokazuje, ali vecina istrazivanja koji oni koriste u tu svrhu su ustvari istrazivanja iz medicinskih casopisa tipa Lancet, American Medical Journal i slicno, samo sto ih ili drugacije tumace ili, kako oni kazu, "citaju izmedju redaka". Ali to je velika tema pa necu vise duljiti.

Buduci da je Shantana spavala od pocetka na trbuhu (plus mi spavamo na velikom madracu na podu), imali smo priliku svjedociti kako se beba od svega dva tjedna odguruje u snu i "pjesaci" metar-i pol i to uvijek u smijeru prema drugom ljudskom bicu (i kako se buni ako tog bica tamo nema!)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Kada se Shantana rodila, sest dana se nije odvajala od mojeg ili MMovog tijela, tj. spavala je na nama, na trbuhu. Onda se polako pocela odvajati, spavala bi do mene, ali je morala biti u kontaktu sa mojim tijelom, najcesce jednim specificnim dijelom tijela inace bi se bunila i budila. Nakon, cini mi se, desetak dana ili nesto vise, uspjeli smo je poloziti povremeno na krevet do nas, bez da se budi, iako to nije uvijek uspijevalo. Ne trebam ni pisati da je sve to funkcioniralo samo ako bih je polozila na trbuh. Ako bih je stavila na ledja ili bi se odmah budila ili bi se vrlo brzo budila i pocela ocajnicki mahati rukama po zraku. Uglavnom, sada ima 15 i pol mjeseci i nije prespavala na ledjima niti punih sat vremena u komadu. Par puta se sama u snu okrenula na ledja, ali se uvijek vrlo brzo okrene natrag na trbuh ili na bok.

Znala sam za te studije o povecanom riziku od sidsa, ali sam imala neke nevjerice glede tih studija plus moje dijete mi je pokazivalo da spavanje na ledjima nije za nju.
    A koje su moje nevjerice:
    1. studije nisu uzimale u obzir (koliko je meni poznato) dvije, prema mojemu misljenju, izuzetno vazne stvari: je li beba iskljucivo dojenja i je li spava u neposrednoj blizini svojih roditelja. Za ovo prvo sam sigurna da nisu uzimali kao referencu u tim studijama, za ovo drugo nisam sigurna. Ako jesu, meni se cini vaznim i to je li dijete uvijek, uglavnom ili ponekad spava u neposrednoj blizini, tj, u tjelesnom kontaktu sa roditeljom. Kada bi Shantana spavala po danu, uglavnom je spavala na meni u marami (i to je bilo u polozaju na trbuhu, naravno). Cini mi se kljucnim, ako se radi o nekom problemu prestanka disanja, da su uzme u obzir to je li beba blizu osobe koja dise ili je sama.
    2. imam jednu kulturolosku nedoumicu. Prijateljica iz Italije koja je bila babica, smatra da se sids javlja u drustvima u kojima se bebe ne ljube, ne maze i ne nose bas puno. Ne znam koliko je to potkrijepljeno statistikom, bas bi me zanimalo ako netko zna, koje su brojke za pojedine zemlje...Engleska je definitivno zemlja u kojoj se bebe ne cmakaju i drze na rukama; (jednom sam pratila koliko je mama, osim mene, pomazilo ili poljubilo svoju bebu dok smo bili na postnatal sastanku koji je trajao oko dva sata i rezultat je bio "zero"; bebe su sjedile u auto sjedalicama i samo ako bi pocele plakati dosle bi u narucje, a bile su stare od 6 do 13ak tjedana....), a sids se ovdje smatra velikim problemom. Bebe vecinom spavaju u kreveticima u svojoj sobi a nosenje se smatra "creating a rod for your own back"
    Ono sto zelim reci jest da mi se cini da kolicina "dodira" sa novim svijetom mozda ima neku ulogu u tome koliki su rizici od sidsa.
    I britansko i americko drustvo, u kojemu su ta istrazivanja provedena, su vrlo specificna drustva koja se dosta razlikuju od, na primjer, kontinentalne Europe, a osobito mediteranskih zemalja. E sada, ako netko ima podatke da sids u Italiji ili Spanjolskoj je jednako statisticki rasiren kao i u Engleskoj, ovaj argument mozda pada u vodu.
    (kazem mozda jer se i u statistike moze sumnjati )
    3. neki tip sa Novog Zelanda je povezao sids sa ispustanjem nekakvih otrovnih plinova iz madraca u bebinom kreveticu. Mislim da se vec o tome tu pricalo i da je bio link na njegove stranice.
    4. meni se cini prihvatljiva teza da je sids (koji se u engl. zove cot death, ne znam da li to znaci da vecina djece koja umru od sids su sama u koljevci a ne spavaju sa roditeljima ili nesto drugo....) povezan sa reakcijom na cijepljenje. To je naravno teza protuvakcinacijskog lobija koji ima svoja istrazivanja kojima to pokazuje, ali vecina istrazivanja koji oni koriste u tu svrhu su ustvari istrazivanja iz medicinskih casopisa tipa Lancet, American Medical Journal i slicno, samo sto ih ili drugacije tumace ili, kako oni kazu, "citaju izmedju redaka". Ali to je velika tema pa necu vise duljiti.

Buduci da je Shantana spavala od pocetka na trbuhu (plus mi spavamo na velikom madracu na podu), imali smo priliku svjedociti kako se beba od svega dva tjedna odguruje u snu i "pjesaci" metar-i pol i to uvijek u smijeru prema drugom ljudskom bicu (i kako se buni ako tog bica tamo nema!)
    Ovo je prekrasan tekst i uživala sam čitajući ga jer obožavam ljude koji spajaju srce, pamet i informiranost. Velika si mi inspiracija!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •