-
Istek 1-godišnjeg porodiljnog
16.06. mi ističe 1-godišnji porodiljni. Planirala sam odmah nakon porodiljnog iskoiristiti dio godišnjeg.Međutim rečeno mi je da pošto nisam uopće radila u 2006 godini da nemam pravo na godišnji, nego tek nakon 6 mjeseci rada.naime od studenog 2005 sam bila na bolovanju radi komplikacija u trudnoći i od onda me nema na poslu.Naravno, nakon bolovanja je išao 1-godišnji porodiljni. Da li je istina da nema pravo na godišnji odmah nakon porodiljnog?
U slučaju da uzmem mirovanje radnog odnosa, da li npr. mogu uzeti to mirovanje samo 2 mjeseca i na taj način si produžiti "porodiljni"?I koji je proces kod tog mirovanja?
Puno hvala na odgovorima!
-
Istina je da nemaš pravo na godišnji , iako ga neke žene dobiju , ali to
ovisi o dobroj volji poslodavca.
Za mirovanje te poslodavac odjevi s miroviskog i zdravstvenog tj. više
se ne vodiš kao njegov radnik ali te je dužan primiti natrag nakon isteka mirovanja.
Znam da je max moguće 2 godine , a koji je najkraći rok nemam pojma.
-
A zašto nemam pravo na godišnji?
Naime, malo sam pročačkala Zakon oradu i tamo piše:
"Rok stjecanja prava na godišnji odmor
Članak 50.
(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.
(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka. "
Ja mislim da se bolovanje radi komplikacija u trudnoći i porodiljni ne smatra prekidom radnog odnosa!
-
pitala sam pravnika u HZZO-u kad mi je trebalo
i rekao je da je caka u tome da ukoliko u toj godini nisi proveo niti jedan dan na poslu nemaš pravo na godišnji
iako ga neke tvrke daju a i gotovo svi zaposleni u državnim službama ga dobiju
-
Nevjerojatno!To je skroz van zakona!
Evo, ja sam ipak dobila godišnji!No nije mi jasno zašto se uopće pozivaju poslodavci na to, akda zakon govori upravo suprotno!
Ah, to je tak kod nas, svaki tumači zakon kako mu paše!
-
Nemaš pravo na go iz 2006 ali imaš iz 2007! Tako ću ja iduće godine imati pravo na go iz 2008 i iskoristiti ću ga prije novog porodiljnog!
Naravno da je dogovor sa šefom, poslodavcem ključan ali moraš doći barem 1 dan na posao, pa se pozovi na pravo na go iz 2oo7. i slobodno ga zatraži!
-
curke ako sam dobro shvatila,ako dođem samo jedan dan na posao imam pravo na godišnji za tu godinu jer:
-2006 otišla na bolovanje u 7 mj.
-2006 u 8mj. saznala da sam trudna
-poslodavac mi ne daje godišnji (u firmi sam privatnoj, već 7 godinu i prijavljena sam za stalno) onda kada želim,a ja u međuvremenu odlazim na komplikacije( u9 mj.)
-propao mi godišnji iz 2006
-početkom 3mj.2007 odlazim na porodiljni
-10.04.08 rodilo se moje zlato
Pitanje:imam li pravo na godišnji iz 2007,mada nisam radila ni jedan dan(ako ne,to znači da sam profučkala godišnji iz 2006 i 2007
)
-10.04.08. vraćam se na posao imam li pravo na godišnji barem za 2008g?!!!!!!
-
ivana zg-
realno gledano, kak osi ga profučkala kad ni jedan dan nisi radila ionako!
po zakonu nemaš pravo na godišnji ako u toj godini nisi radila ni dan, a godišnji iz prošle godine se koristi do 30. 06. tekuće godine,
tako da teoretsko iz 2006. ti je propap već 01. 07. 2007.,
a iz 2007. nemaš pravo jer nisi radila ni jedan dan
da si na bolovanje ili porodiljni otišla 03. 01. 2007. imala bi pravo godišnji od 2007. iskoristit do 30. 06. 2008.
eto
nadam se da sam pomogla
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma