Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Kako im predajete odgovornost?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Kako im predajete odgovornost?

Vecina klinaca iz ove dobne grupe je vec ili u skoli ili neposredno pred njom, dakle pred njima su nova iskustva, nove odgovornosti, odrastanje u punom smislu.

Ajd da cujem malo kako im predajete u ruke zivotnu odgovornost tj. da li to ide na vasu ili njihovu incijativu, kako reagiraju itd.

Vedran je prije par mjeseci poceo sa samostalnom kupovinom u ducanu, zasada samo sitnica i to tako da ga mi cekamo ili pred ducanom ili u blizini - to je sam zazelio.
    Prije nekoliko dana sam mu rekao da moze od ducana udaljenog 300 m od kuce doci sam do zgrade - stos je da je izmedju semafor sa prelaskom preko prometne ulice. Bila je to moja incijativa i bio je jako ponosan na to.

U zadnje vrijeme ga pustamo da se igra na igralistu sam 10-15 minuta, obicno dok mi nesto na brzaka napravimo u stanu, uzmemo nesto itd.

Vec duze vrijeme sam odlucije o svom dzeparcu, zabranjena je samo kupovina igracaka-oruzja. Slatkisi su OK, sladoledi, razne karte i ostalo.

Uskoro cemo na koncert Hladnog piva, ideja je njegova iako sam vec prije razmisljao da li da mu to predlozim, no bio je brzi.

Imate li vi jos kakve zgodne ideje za nove odgovornosti?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije baš neka odgovornost ali ondedavno se sama tušira, ja ne moram ni privirit
    nažalost dan kad će moći sama oprati kosu je još daleko

onda nastojim da se sama sprema za izlaske, vrtić itd, da stavi u ruksak sve što treba

lani se sama pakirala za more po mom "univerzalnom" popisu za putovanja

ja osobno ne bih branila bilo kakve igračke, iako mi se kosa diže od trollz skutera i ostalog kiča

džeparac, vidiš, tu smo u zaostatku, stavit ću na dnevni red

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

F. je momentali hit da ide sam do kioska (ja ili MM smo malo dalje) i kupuje tramvajske karte. Kakav mu je to gušt, ali od ponedjeljka prestaje - ja ću prve početi plaćati tramvaj SMSom.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji si sami spremaju dorucak (ovo vec dugo) i damo im da sami rukuju nozem, da mazu ili da rezu kruh. Za jutarnje spremanje (oblacenje, pranje zubiju a ponekad i samostalno pakiranje gableca za skolu) su oni zaduzeni, u to se uopce vise ne petljam osim kad treba podviknuti da se pozure.

Petra smije sama do obliznjeg ducana sama, s biciklom. Isto moze sama sa susjedom prijateljicom ici setat susjedinog psa.

Vani, na ulici, se igraju bez nadzora oboje vec dugo, i to satima.

Ima jos, al nemrem se sad sjetit.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Petra smije sama do obliznjeg ducana sama, s biciklom. Isto moze sama sa susjedom prijateljicom ici setat susjedinog psa.

Ancice, molim te da napišeš da živiš u specifičnim uvjetima jer će ili ispasti da ne vodiš računa o svojoj djeci ili da su tvoja djeca nadnaravna

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

M još nema stvarnih obveza u kućanstvu, ali sam mu najavila da će morati preuzeti jednu po izboru: iznošenje smeća, prostiranje stola prije ručka, slaganje cipela i još moram smisliti par stvari da može izabrati. Za to mu ne ćemo davati džeparac nego će piti njegova obveza i odgovornost da preuzeti posao bude izvršen. Počet ćemo kad završe školske obveze.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

Ancice, molim te da napišeš da živiš u specifičnim uvjetima jer će ili ispasti da ne vodiš računa o svojoj djeci ili da su tvoja djeca nadnaravna

Ajd ti opisi te specificne uvjete jer meni nisu specificni

Ah, sad citam ovo s dzeparcem, mi nikako na zelenu granu s tim. Petra kakti ima dzeparac al joj ga ja zaboravljam dat, ili se sjetim kad ona nije blizu. Al je bas ne poticem na koristenje istog jer bi ga koristila za kupovinu slatkisa, a sto bas ne odobravam. Sve se planiram kak trebamo napravit strategiju al nikak da to dode na vrh prioriteta.

Ovo Ivanino me podsjetilo isto na kucne poslove. Stol se servira i posrema zajednicki ili je to njihov zadatak ak smo mi odrasli zauzeti kuhanjem ili necim drugim. Pospremanje sobe je njihova odgovornost, mada jos uvijek postoji prilican nesrazmjer u nasem i njihovom poimanju termina pospremljenosti U principu nemaju neke posebne kucanske zadatke - ocekujemo od njih da rade ono sto se treba napraviti u odredenom trenutku, po dogovoru (ili naputku).

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja Ema ima svoj džeparac, kojim si kupi sendvič ili sok u dućanu pored škole, pomaže mi u parku paziti seke, ponekad iznese smeće, posprema igračke, igra se s djecom ispred zgrade po cijelo popodne ( ne znam koji su specifični uvjeti za to, mi smo u malom gradiću i svi klinci su po vani), iznesu lutke, lopte i sl. Sama se kupa, pere kosu....

Uglavnom, Tatek, mislim da je Vedran dosta velik da prihvati malo više odgovornosti...

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

već neko vrijeme sam ode kupiti nešto u dućan ali na način da sam ja u blizini (vani), od kuće još sam u dućan ne ide. Igra se vani u parku sam (ja svako malo samo bacim oko preko živice, često mu se niti ne javim pri tome). Kućanskih obaveza nema, osim da sa stola, nakon jela, pokupi svoje suđe, svoju robu odnese u kupaonu, za pranje...o pospremanju igračaka neću više nit razmišljati

džeparac još nema, vjerojatno ćemo ga uvesti početkom škole.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam okrutna mama .... neću ni pričati što je sve radila...

najviše je naučila kad je dobila "kredit" (prvi razred osnovne), tj. htjela je nešto - ali nije imala kunice... pa sam ja rekla da će "odraditi" taj dio. na ormar smo naljepili iznos, i svaki dan "skidali" dug, ovisno o tome što je radila. tada je naučila i presvlačiti posteljinu , i namještati svoj krevet cakum-pakum... i spremati sobu (ah, gdje se izgubilo to znanje... :/ ... ).

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Erik izvede psa ispred kuće, ide u pekaru (ispred kuće), ako smo u parku može sa biciklom sam otiči do dučana po sladoled. Zapravo sve što ne uključuje prelazak preko ceste.
    Doma nemaju posebne obaveze, ali kad ih zamolim da nešto naprave to moraju napraviti (postaviti stol, pospremiti sobu). Oni to uglavnom rado rade.
    Planiram ga samog slati u školu kad počne, pa treniramo i prolazimo put. Treba ići sa busom (koji stoji ispred kuće) i preči jedan semafor. Malo se brinem kako će to biti, a svakako ću mu dati mobitel, ne zbog nepovjerenja nego da ne moram brinuti od 8-13.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eci, nemaš mogućnosti da ga netko prati? samostalnost je lijepa - ali nisam sigurna da ju prvašići žele baš u toj mjeri... :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A, neznam ja, sorci, jel se treba bas toliko plasit. Moja sister je u prvom i drugom razredu (ja istovremeno, al sam dvije godine starija od nje i nismo isle u istu smjenu) isla na plivanje na Mladost kod Doma Sportova sama samcata a stanovali smo u Dugavama u Novom Zagrebu. Nisu nam klinci bas tolko nesposobni

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije to stvar straha... koliko god nama naši prvašići izgledali hrabro i samostalno - događa se da se oni po koje nitko ne dođe - osjećaju pomalo napušteno...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao i neki od onih po koje dolaze - prezasticeno

Slazem se, treba se voditi samim djetetom. Ako je ono OK da ide samo u skolu, i to busom, i ne pati zbog toga, onda je taj izbor OK. A ako nije, onda treba pokusati naci drugu soluciju (koja moze ali i ne mora postojati).

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad sam procitala pocetni post pomislila sam - moj ege nista, no nakon sto sam malo procitala ostale postove zakljucila sam da je ipak jaako odgovoran za svoju dob:

- ide u ducan sam (ispod stana je)
    - igra se u parku sam (vidim ga s balkona, spustena roleta je znak za povratak kuci)
    - ide u skolu sam (ima samo jednu slijepu ulicicu za preci)
    - usisava (iako u zadnje vrijeme bas ne voli)
    - brise prasinu (e, to mu je cast kad moze)
    - postavlja stol, vraca sude u sudoper nakon jela...

ma sigurno bi se jos toga sjetila...

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

- sprema doručak za sebe i brata (3 g.), a to znači upotreba mikrovalne, penjanje na stolicu da bi dohvatio corn flakes,
    - toči benzin
    - odlazak u dućan
    - igranje ispred prijateljeve zgrade (udaljena 5 min i jedan prelazak ceste)
    - odijeva se i tušira sam već nekoliko godina
    - obožava peći kolače i generalno pomagati u kuhinji
    - također ponekad i promijeni pelenu najmlađem bratu (14 mj)
    - od jučer i sam radi sladoled

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    eci, nemaš mogućnosti da ga netko prati? samostalnost je lijepa - ali nisam sigurna da ju prvašići žele baš u toj mjeri... :/
    Ja ću taman roditi pa vjerojatno neću moći. MM će ga voditi prvih tjedan dana (tak će si ostaviti godišnji). Ali kod nas skoro svi prvašići iz ulice idu sami i grupno sa busom (bus je uvijek pun školaraca) pa mislm da to nebi trebao biti problem njemu. - Meni će biti problem zbog brige.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja bih se, kao egemama, isto zapitala ima li ida svojih obveza :/

dakle, ona:

- obavlja samostalno jutarnju toaletu (umivanje, pranje zubi, cesljanje i ino)
    - obavlja samostalno vecernju toaletu (isto ko gore plus pranje na bideu ili tusiranje, te pranje kose po potrebi - samostalno)
    - sredjuje svoj krevet (s drugacijim mjerilima sredjenosti - ko sto kaze ancica )
    - apsolutno sama vodi racuna o svojim skolskim obvezama - ucenje, pisanje domace zadace, vjezbanje, pripremanje torbe za iduci dan i sve sto ide uz to...
    - o spremanju sobe - radije ne bih

sve ovo (osim skolskih obveza, tu je totalno samostalna) podrazumijeva i poneko nase dizanje glasa u svrhu brzeg i efikasnijeg obavljanja posla

ostale kucanske poslove - pripremanje stola za obrok, raspremanje stola nakon obroka, pospremanje svoje ciste robe u ormar, usisavanje i slicno - radi po potrebi i kad joj mi kazemo da treba. nemam potrebu i ne zadajem joj to u obveze jer se cesto dogadja da je meni zgodno to napraviti bas u odredjenom trenutku pa radije obavim nego da ceka nju...

djeparac nema, a muzicke zelje i ostale djidje-midje kupujemo kad procjenimo da treba/moze/imamo para

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh, da, zna i ponekad sprema sama dorucak (u tjednu bas i ne, zbog ogranicenog vremena, ali vikendom cesto)

i ide busom u skolu i iz skole natrag, s time da je ujutro mi autom odvedemo do stanice (dosta je daleko, a bus krece u 7.00), a u povratku se ponekad i sama vrati kuci (ako je situacija takva da noa nije bio u vrticu - jer ih oboje pokupim u podne)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

Ne kuzim ovo o specificnim uvjetima. Kod mene je isto. A ne bih rekla da smo mi nesto posebno.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa specifičnu uvjeti su da živi u vojnoj bazi, da su ograđeni, da su sve ulice na principu "closea" što uvjetuje vožnju ne više od 20km/h, što se SVI pridržavaju ograničenja, što se više-manje međusobno poznaju, što se djeca međusobno druže, što svaka kuća ima veliki travnjak i ispred i iza kuće, što postoje biciklističke staze gdje god da kreneš i... što je dijete svetinja.

ja svoju ne mogu pustiti da sama izađe kroz ulazna vrata jer odmah zakorači na prometnicu po kojoj se voze i 80km/h.
    a do dućana mora prijeći 7 ili 8 ulica koje često služe za isprobavanje brzine i kočnica neregistriranih vozila.
    pa, shodno tome, ne mogu nikako biti opuštena

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, to je to. kod nas isto voze 20 na sat jerbo kad pokusaju vozit brze, onda ostave ferbu na susjedovom zidicu.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj suzyem prvotno napisa
    Uglavnom, Tatek, mislim da je Vedran dosta velik da prihvati malo više odgovornosti...
    Nisam ja ovdje nabrojao sve, vec one najnovije, dosta toga ima od prije ...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Citiraj suzyem prvotno napisa
    Nisam ja ovdje nabrojao sve, vec one najnovije, dosta toga ima od prije ...
    Kaj bi ja tek rekla? Moj M. odnese suđe u sudoper, pospremi igračke (djelomično), van ni u kojem slučaju ne može sam, jer živimo u prometnoj ulici, pođe ponekad kupiti sladoled, ali kad smo mi u blizini, sam još nikada nije bio u dućanu, ne iznosi smeće. Voli sudjelovati u kućnim poslovima, ali kroz igru. Nema nikakvih stalnih dužnosti u kući, osim da mijenja sapune u kupaonici kada vidi da su istrošeni (to mu je furka koju si je sam zadao). Još mu dosta pomažem i kod oblačenja i kupam ga. Ostane ponekad sam na najviše 10-15 min, ako ja moram u dućan, a njemu se ne da. U takvim slučajevima potpuno sam mirna i znam da će paziti na sebe. Nema redoviti džeparac, ali ima svoju ušteđevinu koju jako pazi. Ujesen kreće u školu i tu očekujem od njega samostalnost i odgovornost, a kod kuće, pomalo će dobivati nove obaveze, s time da ga ne kanim preopterećivati. Dakle, ne ubijamo se od samostalnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dujine jedine obaveze su briga o kucnim ljubimcima i skoli .Skolske aktivnost nisu vezane samo za ucenje nego i za sport i muziku.Kad dodemo u Hrvatsku vec par godina uziva poslusat nonu kad treba nesto ic kupit a i vrlo staroj gospodi susjedi je uvjek na usluzi i obaozava nonotu i tati pomagat oko brodaova ,a proslu godinu su mu bili opsesija i nonotove masline i smokve koje se nonic i on zasadili i zalivali.Kroz cijelu ovu godinu najveci dio njihovih telefonskih razgovora i mailova sa nonotom se svodio na smokve i masline. 8)
    Duji smo sve ove odgovornosti uvodili postepeno a MM i ja smo misljenja da briga o bilo cemu i odgovornost prema bilo cemu ce ga kasnije samo izgradit u odgovornog covjeka .Odgovornosti smo izbalansirali izmedu onih koje rado obavlja i onih koje ne bas tako rado obavlja.Nerado se u pocetku brinio o zivotinjama koje imamo.Njegovu ljubav prema zivotinjama smo postivali ,ali smo se i dogovorili da tu i tu zivotinju uzimamo ili nabavljamo ako ce on citit kavez,setat sa njim ,brinit o hrani...i on to radi premda je ponekad zavrtao okicama kad smo mu rekli da zecu treba ocistit kucicu,pas prosetat ili otic u kupovinu po specijalan konopalj za papigice i hranu za ribica.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa kad pročitam šta vaši klinci rade, moj Daniel je i previše samostalan

Sobu sprema sam(isto po njegovim kriterijima), presvlači posteljinu, sprema i posprema stol (ne uvijek) sam si sprema doručak, kad je gladan ili žedan nikad ne pita da mu se nešto da nego si sam uzme, tušira se, pere kosu, oblači, jutarnja i večernja higijena, ispeglanu robu sam sprema u ormar, ide u dućan, sam je vani po cijele dane (isto imamo specifične uvjete ), reže si nokte, briše prašinu, pere pod, pere suđe...

Nemogu sve ni zapamtiti. Napominjem da kućanske poslove ne obavlja svaki dan i isključivo on, ali voli pomagati.

Đeparac nemamo i ne želim da ga još ima. Smatram da mu ne treba. Dobije koju kunicu tu i tamo od nas ili od rodbine i to štedi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •