jedna poznanica rodila prije mjesec dana. patronazna joj dala savjet da treba biti svaki podoj jedna dojka. ona tako krenula, ali kako je beba plakala nakon podoja dodavali joj adaptirano jer su predoslovno shvatili tu uputu od patronazne.
kako je to neka obiteljska linija, moja sveki im obznanila da ja Valu nekad u istom podoju ponudim obje dojke (mislim, ja se oduvijek trudim drzat onog pravila 'ista dojka unutar 3 sata' al nekad to jednostavno ne ide, dijete trazi jos i naravno da cu mu dat i drugu) i tako oni mene nazvali da se malo posavjetuju jer cura bi se zeljela vratit na iskljucivo dojenje.
uputila sam ih na Rodine stranice i SOS telefon, ali nisam sigurna hoce li ta cura zvati niti dal ce uspjeti naci pravu informaciju za sebe u hrpi tekstova na portalu. Jako bi im voljela pomoci al ne znam koji dobar savjet da im dam (osim da se ne drze slijepo tog pravila o jednoj dojci, nego da to shvate kao okvir od kojeg je dozvoljeno odstupit ako beba ima povecanu potrebu). Problem je sto su se sad vec skroz navukli na adaptirano, i nakon svakog podoja dodaju jos 50 ml.
Znam da bi to trebalo postepeno smanjivat, ali KAKO i KOLIKO?
Dali da i dalje dodaju nakon svakog podoja (na jednoj dojci) ali sve manje, ili da izmjenjuje dojke kako bebi pase pa samo u neko doba dana umjesto dojke ponudi bocicu ili...?