Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Ponovo mama nakon 40e

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Ponovo mama nakon 40e

E, da, to me snašlo!
    Deset godina sam se premišljala i vagala razloge za i protiv druge trudnoće i drugog djeteta.
    Kako su godine odmicale postajalo mi je sve jasnije da ću ostatak života žaliti ako propustim priliku da doživim majčinstvo još barem jedanput.
    U kasnim tridesetima odlučila sam da više nema odgađanja. Dva mjeseca prije mog 40og rođendana desilo se ono za što smo mislili da više nikada neće. Ostala sam trudna! Nije me baš sreća ponijela od prvog trenutka, više su to bili strahovi, sumnje i bojazan da će nešto krenuti po zlu. Nikome, osim užoj obitelji, nismo govorili o toj novosti dok nisu prošla 2,5 mjeseca i pokazalo se da je trudnoća savršena. Zaobišle su me čak i mučnine. Prolazili su mjeseci, ja se debljala, a bebac rastao, tulumario i čekao dan kada će nas ugledati. Blaženo je bilo to stanje potpune simbioze. Pred ogledalom sam mazila trbuh i divila se toj ljepoti što raste u meni.
    Pet dana prije predviđenog termina legla sam u krevet oko 22:30, okrenula se na bok i u jednom kratkom trenutku osjetila sićušnu eksploziju koja me ostavila u lokvi tekućine. Ajme, plodna voda curi! Nisam bila spremna na takav razvoj događaja. Očekivala sam trudove, nešto mjerljivo, kao i prvi put - a njih nigdje! Što se mene tiče ne bih odlazila u rodilište, odgađala bih, ali nisam znala što se zbiva s maleckim i je li sve u redu. Od straha sam se počela neobuzdano tresti. Bila sam prisebna, ali me tijelo nije slušalo. Onako drhtuljava sam otišla pod tuš dovikujući mm-u što da još stavi u torbu jer me ljenost sprječavala da ju pravovremeno pripremim. I nekako sam se nadala da neću prije termina završiti svoju trudničku priču i oprostiti se sa svojim lijepim veeeeelikim trbuhom.
    Nakon nešto više od sat vremena uputili smo se u rodilište. Otprilike u to vrijeme počeli su prvi lagani trudovi. Dr me pregledao i ustanovio da sam otvorena 2 cm i da je plodna voda lijepe mliječne boje. Najradije bih s tim saznanjem otišla kući i čekala prave trudove pa se tek kasnije vratila, ali trebalo je ctg-om utvrditi je li s bebom sve u redu. Nakon sile formalnosti i potpisivanja suglasnosti i pristanka na medicinske zahvate, poslali su me u rađaonu, a mm-a kući.
    Uslijedilo je brijanje i klistiranje pa priključivanje na ctg. Oko 2:30 je došla dr zaviriti i opipati bebca. Bila sam otvorena 5 cm. Baš mi to lijepo ide, pomislila sam. Za dva i pol sata otvorila sam se 3 cm. Ali ubrzala sam sa zaključkom. Dr je utvrdila da je dijete krenulo čelom. Sjećam se da je rekla kako mu je velika fontanela na 12 sati. Znala sam da je velik i bojala se vakuum ekstrakcije, a sada još i ovo! Nakon tog saznanja, vjerojatno od panike i straha, napredovala sam samo 2 cm u sljedećih 5 sati.
    Prije nego su me ponovo spojili na ctg, otišla sam protegnuti noge i nazvati mm-a i. Kada je došao, slušali smo kako ctg ubrzava otkucaje s nailaskom kontrakcije i sjetili se pingalice u ”Smislu života Monty Pythona”. Sa svakim otkucajem bili smo bliže svom malom čudu. Oko 7 ujutro, kada se pojavila dr i zaključila da sam otvorena 7 cm, prebacili su me u prostoriju za rađanje i ponovo prikopčali na ctg. Čula sam kada je dr rekla babicama da mi daju drip. Znala sam da to znači pojačavanje boli. Valjda ću izdržati, pomislila sam. Do tada sam mm-u stiskala ruku kada bi naišao trud, a kako se drip brzo proširio krvotokom i uzrokovao jače, gotovo neizdržive bolove, ulovila sam se za željeznu šipku s bočne strane kreveta. Bojala sam se da mm-u ne polomim koščice koliko sam jako stezala šake i grčila se s nailaskom kontrakcije. Stvarno sam mislila da neću živa dočekati susret sa svojim malim, dragim podstanarom.
    Ubrzo je u smjenu došao novi dr i pregledao me da ustanovi je li dijete promijenilo položaj. Pokušao ga je rukama okrenuti. Nisam znala boli li me od tog zahvata ili kontrakcija koje su dolazile gotovo bez pauze. Bebac je odlučio ne promijeniti svoju poziciju pa su mi savjetovali ležanje na desnom boku. Trebalo mi je 3 sata da se izmučena dripom približim trenutku izgona. U prostoriji su se pojavile babice i dr i rekli mi da se okrenem na leđa. Koja leđa?! Nisam imala snage pomaknuti se. Pomogli su mi da se okrenem i rekli da u sljedećem trudu tiskam. MM mi je pridržavao leđa naginjući me prema naprijed. Ponavljalo se to više puta bez rezultata. Prisjetila sam se prvog poroda i shvatila da ovo predugo traje. Strah me shrvao. Odjednom mi je doktor bio nalakćen na trbuhu. Još jedno tiskanje i... ništa. Doktor je pomagao istiskujući bebu kao pastu za zube iz tube. Opet ništa! Ne mogu tvrditi da li je sljedeći pokušaj bio uspješan ili tek onaj nakon njega, ali u jednom je trenutku nastupilo olakšanje. Ispostavilo se da malac nije promijenio položaj unatoč mom ležanju na desnom boku. Babica me zarezala da mu olakša izlazak. Osjetila sam da mu je izletjela glava a ubrzo zatim i cijelo tijelo. Zavrištao je čim se suočio s ovim svijetom. Bilo je to u 10 sati i 10 minuta, 20.01.2007. Bogami je velik - komentirali su. Babica mi ga je pokazala, a ja onemoćala nisam imala snage zaplakati od sreće. Još smo bili povezani pupčanom vrpcom. Bio je sluzav i po trbuhu prekriven bijelom skramom. Gledala sam kako ga peru pod špinom, a on je protestirao glasno plačući. Izvagali su ga - 4.100 grama. Izmjerili mu dužinu - 54 cm. MM-u su dali plastičnu narukvicu s brojem 033 da mi je zakači na ruku. I bebac je dobio minijaturnu narukvicu s brojem koji je označavao da jedno drugom pripadamo.
    Nakon što je posteljica izašla, dr je povirio da provjeri stanje mog porođajnog kanala. Glasno je ustanovio da je puklo debelo crijevo. :shock: Dok su se on i babica navirivali u to čudo i komentirali kako takav slučaj još nisu imali, ja nisam pogled skidala sa sina kojeg mi je mm donio u naručje. Iako njihov komentar nije zvučao ohrabrujuće te su riječi prolazile mimo mene i nije mi bilo bitno što se zbiva sa mnom dok god sam čula plač svog živog i živahnog djeteta koje su odnosili u susjednu prostoriju na grijanje. Pokušali su me zašiti na stolu ali posla je bilo previše. Pojavio se još jedan dr i pala je odluka da me otpreme u operacionu salu i zašiju pod općom anestezijom. Ne samo da je puklo debelo crijevo već je i analni mišić bio razoren. Malac si je odlučio prokrčiti put pa kud puklo da puklo. Osim što je bio okrenut čelom i ručicu je gurao uz glavu.
    Sljedećih sam 7 dana provela u bolnici na antibioticima i tekućoj dijeti. Ovo drugo iz razloga što su se pribojavali fistule (laički, komplikacija kod koje stolica krene kroz rodnicu) pa su mi nastojali odgoditi stolicu dok tkivo malo ne zaraste. Tih sam dana živjela od juhe i čaja, ali ni to nije bila sva moja muka. Nisam mogla mokriti pa su me praznili kateterom. Tek sam peti dan počela pomalo samostalno mokriti. Kući sam otpuštena s uroinfekcijom.
    U svoj toj brizi oko funkcioniranja vlastitog organizma i obavljanja fizioloških potreba zanemarila sam dojenje. Drugi dan nakon što sam rodila, ustrčali su se oko mene ginekolozi i pedijatri i nadmudrivali se smijem li dojiti ili ne jer sam infuzijom primala lijek zbog kojeg to nisam smjela. Treći dan su mi ga ukinuli. Ruke su mi bile izbodene. Braunile za infuziju su se izvlačile i stalno su pronalazili nova mjesta gdje da mi ih udjenu. Na kraju sam dobila upalu vene u pregibu desnog lakta i bilo mi je bolno koristiti se tom rukom.
    Mlijeko mi je počelo nadolaziti četvrti dan po porodu. Pokušavala sam dojiti ali malac nikako da prihvati cicu raširenih usta već je hvatao samo bradavice dok nisu prokrvarile. Nadala sam se da će mi biti lakše kada dođem kući. Priča s lošim hvatanjem cice se nastavila pa sam se pokušavala izdajati ali jedva da bih prekrila dno posudice. Bebac je stalno bio gladan. Napustili su me i snaga i samopouzdanje. Nakon mjesec dana sam odustala od borbe.

Trebalo mi je gotovo dva mjeseca da se oporavim od poroda - što fizički, što psihički. Nije to bio događaj za pamćenje i ugodno sjećanje, ali zato plod tog lošeg iskustva svakako jeste. Ljubim ga!

Eto me sada s jedanaestogodišnjom kćerkom i ubrzo četveromjesečnim sinom.
    A meni za mjesec dana četrdesetjedna i uživam u tim svojim brzorastućim pupoljcima.
    MM-u ni dan danas nije jasno što ga je to snašlo pod stare dane.
    Još je u šoku od pomisli na škare za epiziotomiju - nikako mu ne izlaze iz glave. A kako je tek nama koje smo iskusile njihovo djelovanje!

P.S. bez obzira na to neslavno iskustvo i godine, odlučila bih se ja i za treću trudnoću jedino se pitam kako bih rodila. Sve sam prirodne otvore južno od pupka iskoristila, a umjetni mi se nekako ne mile.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Čuvaj svoje anđele!

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Stvarno ti nije bilo lako ni za vrijeme poroda a pogotovo nakon....

Jedva čekam da upoznam velikog dečka

Citiraj fegusti prvotno napisa
    Još je u šoku od pomisli na škare za epiziotomiju
    Isto tako i MM

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ajoj...uff,uff...a ja se žalila na svoj rez...
    Nadam se da si sada dobro.
    za hrabrost!
    psdličan je opis istiskivanja paste za zube

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ma ta mala čuda su ipak vrijedna svega jel tak

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

draga
    stvarno teško iskustvo...
    ali sinčić ti je zato bombončić

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh

Ali sve je to vrijedno naših ljubavi.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Fegusti, čestitam! Uskoro se ničeg ružnog nećeš ni sjećati...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Uskoro se ničeg ružnog nećeš ni sjećati...
    sve mi se to sada čini vrlo daleko i gotovo kao da nisam ni doživjela i neusporedivo je sa činjenicom da ponovo imam priliku gledati kako to malo čudo odrasta u čovjeka

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tvojim srečicama i još jedno tebi. Iako ti je bilo grozno utješilo me je to da neću biti jedina "stara" mama. Već me čudno gledaju kad im rečem za bebu. :?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Fegusti, jedno jednu supermamu .

MM-u ni dan danas nije jasno što ga je to snašlo pod stare dane.
    Ovo kao da si opisala MM, on se tim pitanjem bavi od kako je s 36 postao otac, mislim da bi (ako ga to snađe za koju godinu opet) samo nastavio pitati se isto...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj MM je u 36 prvi put postao tata i još misli da je mlad

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj minići prvotno napisa
    Moj MM je u 36 prvi put postao tata i još misli da je mlad
    TM mi je super! Valjda ima veze i koji puta u 36. godini postaješ otac.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

fegusti čestitam ti na malenom ,porod je stvarno bio težak ali sve se to zaboravi i držim palčeve za još jednog bebača pa makar i na umjetni otvor.
    tvojim klincima!

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uhh... ja sam dvaput rodila na umjetne otvore, i jako, jako mi je bilo zbog toga žao, ali mi se nekako ne čini da je bilo strašnije nego ovo kod tebe...
    Ljubi malca !

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hrabroj mami i malim bebaču...i tati, naravno

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

fegusti, koliko god tebi da je bilo teško , mene je tvoja priča zabavila.
    ti si prava žena za osnaživanje drugih.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ti si prava žena za osnaživanje drugih.
    Hvala, Apricot, mada ja sebe ne doživljavam tako.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bilo mi je drago pročitati priču zbog razmišljanja zrele žene o majčinstvu. Od mog drugog poroda nije prošlo još punih 6 godina, a način na koji razmišljam potpuno se promijenio, zato mi je drago da si tako uživala u svojoj osviještenoj trudnoći. Koliko god porod bio težak, ipak mi se čini da je tvoja "savršena simbioza" u toku trudnoće bila ono čega se sada više sjećaš. Hvala ti što si to iskustvo podijelila s nama, mene osobno si baš ohrabrila.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

fegusti! drago mi je sto sam upoznala tebe i maloga pospanca!!! :D
    nakon ovoga jos sam odlucnija imati jos jednog bebaca!!!

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj clio180 prvotno napisa
    fegusti! drago mi je sto sam upoznala tebe i maloga pospanca!!! :D
    nakon ovoga jos sam odlucnija imati jos jednog bebaca!!!
    i ja,dala si nam poticaj

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Cure, samo naprijed!
    Drago mi je da vas ohrabrujem.
    I da, Christabel, simbioza i moj lijepi veliki stomak su ono čega ću se s ponosom sjećati i zbog čega razmišljam o trećoj trudnoći.
    Jedan dječji osmijeh je vrijedan razmišljanja da ih umnožimo.

Pepe2 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i ja se pridruzijem cestitkama...pogotovo zato jer i ja zelim , bas kao i ti, jednog jos andjelcica i to bas sad u 40ima...zao mi je zbog teskog poroda..rasmisljala sam i o tome i mislim da bih ja pristala bez razmisljanja na carski u takvoj situaciji...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

FEGUSTI ČESTITAM! MOJA MAMA JE RODILA U 39-OJ RAZLIKA IZMEĐU MENE I SESTRE JE 15 GOD, A IZMEĐU NJE I BRATA 10... DA NIJE BILO NJE BILO BI NAM PUSTO I DOSADNO... SVAK NA SVOJU STRANU O SVOM POSLU, OVAKO JE ONA BILA TA KOJA NAS JE OKUPLJALA! PROŠLE GODINE SAM SE UDALA, BRAT NA FAKSU U SVOJIM OBAVEZAMA, DODUŠE I ONA JE ČETVRTAŠIĆ I NJIE BEZ OBAVEZA ALI MOJI GUŠTJU S NJOM , TOLIKO IH JE PROMJENILA I MOGLA BI REĆI POMLADILA... A DA TI NE KAŽEM KAKO SVAKI PUT KAŽE MAMI: SUPER SI MI IZGLEDALA NA PRIMANJIMA, LIPO SI SE OBUKLA: JER GLEDA NJU I MAME KOJE SU MALO STARIJE PAR GODINA OD MENE... PA BAR DA SE MAJKA LIJEPO OBUČE I NAŠMINKA

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bellisima, skoro da mogu potpisat tvoju priču..
    .za moju mamu je najljepše iskustvo ipak bilo s trećim djetetom, u 39-toj (a prvo je došlo u 19-toj, i ja u 25-toj)
    a za nas sve, velika sreća, velika želja, veliki dar,velika povezanost, posebno dijete..teško je to shvatiti sa strane, taj odnos (i bratski i roditeljski, ipak, velika razlika...). Samo naprijed zrelije mame

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ljubav za bebu...

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

predivna prica i hrabra mama

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

!

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

čestitam!
    Grozno je to što si proživjela, ali si to hrabro podnijela, svaka čast!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

svaka ti čast, sretna su tvoja djeca
    koma kroz šta si prošla

diva7 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo još jedne kojoj je puklo debelo crijevo i mišić anusa

da osnujemo klub?

kako mi se bliži porod,mislim:neće dvaput grom na isto mjesto

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    evo još jedne kojoj je puklo debelo crijevo i mišić anusa
    da osnujemo klub?
    joj, iskreno se nadam da nas nema dovoljno za klub.

zbog čega je kod tebe došlo do rupture, je li isto bio u pitanju položaj bebe?
    razmišljaš li o carskom?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

fegusti, predivna prica puna ljubavi i hrabrosti.
    Posto i ja razmisljam o majcinstvu u cetrdesetoj, svojom pricom si me dodatno dirnula i podstakla.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

fegusti,radilo se o više čimbenika:drip prilikom VBAC koji se vani nikako ne prakticira,također je doktor rotirao bebu,krivo su procijenili težinu na 3200 a rodio se s 4 kile,zato nisu htjeli rezati jer su komentirali da sam elastična a beba je mala(OK to mi je pozitivno)

meni carski nije opcija,beba je optimalno namještena,sitna,i mislim da će ovaj puta ići kako treba.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zbilja, hrabro si to podnjela.
    Mene su isto tiskali i popucala sam, ali to je bilo ništa u usporedbi s tvojom pričom. Ja sam bila u šoku još mjesecima kad bih se sjetila poroda, a kamoli da bih o tome pisala... uopće nemam volje za to

Čestitam!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...meni carski nije opcija,beba je optimalno namještena,sitna,i mislim da će ovaj puta ići kako treba.
    ti si već u terminu! želim ti lagan porod bez intervencija i držim fige da bude sve kako si želiš.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

još nešto, sigurna sam da ishod ne bi bio takav da nije bilo požurivanja dripom.
    tada bi možda shvatili da je kod mene carski bio bolja opcija.
    nisu ga predlagali jer sam velika pa su pretpostavili da ću to lakše odraditi bez obzira na veličinu i položaj bebe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fegusti,radilo se o više čimbenika:drip prilikom VBAC koji se vani nikako ne prakticira,također je doktor rotirao bebu,krivo su procijenili težinu na 3200 a rodio se s 4 kile,zato nisu htjeli rezati jer su komentirali da sam elastična a beba je mala(OK to mi je pozitivno)

meni carski nije opcija,beba je optimalno namještena,sitna,i mislim da će ovaj puta ići kako treba.
    Pa zar nisi pisala da si kod proslog poroda imala i rupturu maternice?
    Kako to da ce ti dopustit da opet probas vaginalno?
    Jel nije to preriskantno? :?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drip je sigurno utjecao na rupturu, zato sto nije dao vremena tkivu da se rastegne nego je sve islo na silu.

epiziotomija ne bi pomogla; jednaki postotak (4%) ruptura anusa se dogadja kod epiziotomije i ako je nema; vaznije je tiskanje u neprirodnom (lezecem) polozaju i pozurivanje izgona - jesu li vam jos mozda nalegli rukom ili laktom na maternicu s gornje strane? pucanje je tada gotovo neizbjezno...

ronin vibram da iduci porod bude po tvom

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cure hvala na vibricama

da odgovorim na pitanja:nisu mi uopće nalijegali ni bilo što takvo,mislim da je krivac kod mog VBAC-a bila silina izgona pod dripom

kako su me zatim uspavali,ne znam što su sve šivali,dosta je trajalo,no puklo je debelo crijevo,ruptura anusa,rodnice,i kako su rekli,problematičan ožiljak od carskog

na vaginalni se sad odlučujem na savjet dva liječnika,koji su rekli da ako ovako ostane nema potrebe za carskim,štoviše rekli su da sam toliko dobro sašivena da nikad ne bi znali za sva ova pucanja da im sama nisam rekla
    beba je sitna i stvarno ne razmišljam o carskom

u bolnici ću odbiti drip i koktele koje nude,ako mi bude neizdrživo s obzirom na traume koje sam prošla možda uzmem epiduralnu,no nekako imam osjećaj da prirodne trudove,bez kemije,mogu sama izdržati.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ronin, držim ti fige da sve bude kako želiš

Mene čeka mjesec nakon tebe... :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jos uvijek mi je cudno da te pustaju na vaginalni,ali ti zaista od sveg srca zelim da uspijes u svojim zeljama

I ja se nadam VBAC-u u 11.mjesecu :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ronin, svakako bi bilo dobro da ne bude dripa. to vrijedi za svaki VBAC, a posebno nakon tvoja dva iskustva.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nina od srca ti želim da ti VBACuspije

Felix o da,ovaj put drip free

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    epiziotomija ne bi pomogla; jednaki postotak (4%) ruptura anusa se dogadja kod epiziotomije i ako je nema; vaznije je tiskanje u neprirodnom (lezecem) polozaju i pozurivanje izgona - jesu li vam jos mozda nalegli rukom ili laktom na maternicu s gornje strane? pucanje je tada gotovo neizbjezno...
    kod mene je bila i epiziotomija i nalijeganje + drip :/

ronin, još jednom ti želim sretan porod.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •