Draga ribice tina!
Pratim tvoju pricu vec dugo i htjela sam ti vec i prije odgovoriti na onaj stari post ali mogu i ovdje. Htjela bih ti na neki nacin probati pomoci jer smo u jako slicnoj situaciji, i meni neki put dodje da podivljam s njih troje na kupu i jedva cekam da se MM vrati doma s posla i da mu ih samo "iskipam" al samu sebe uvijek pokusavam utjesiti i natjerati se da budem bolje volje kad se samo sjetim koliko to brzo prodje (i koliko MORAM biti sretna sto su zdravi i dobro).
Na zalost, mislim da je i ovaj problem s dojenjem samo dio "vece slike" tj. samo jedan od komadica koji sacinjavaju tvoju trenutno tesku situaciju i koji su upravo zbog opcenito lose slike isto teski i losi. Beba vjerojatno osjeca sve te tvoje nedoumice i konfuzne osjecaje koje imas (tezak porod, trece dijete, svi ocekuju da odmah "s poroda" skocis natrag u ulogu mame i zene koja drzi ne 3 nego 4 ugla kuce, sama doma sa svime time a pomoci niotkuda, nakon dvoje velike, poznate i vec dugo voljene djece bebica dodje kao neki nepoznati stranac koji te posesivno zeli samo za seba).
Ali draga moja, NEMOGUCE je biti super zena i mislim da bi ti trebala (ponovo) sjesti s muzem i o tome razgovarati, traziti njega i starije cure da uvaze trenutnu situaciju i shvate, da iako nece uvijek biti tako, da slijedecih nekoliko mjeseci, bar dok beba ne pocne sama sjedit ili se kretat uokolo sama, u kuci ce vladati "izvanredno stanje".
A ne vjerujem da ce se za 10 ili 15 godina itko sjecati npr. da se u vasoj kuci u proljece 2007. nosila neopeglana roba, ili da su se cesto jela pecena jaja ili pizza iz dostave ( dakle, vidis sto ti predlazem).
zonglirati s troje kikaca sama po cijeli dan, bez ikakve pomoci (ili bez izgleda za ikakvu pomoc) je UBITACNO. ja ne mislim da bi iti jedna od nas trebala biti na to osudjena. ali mislim da si mozda mozes pomoci malim trikovima.
dakle, kao sto sam rekla, znam da starija djeca trebaju jesti svaki dan, ali mozda to ne mora bas svaki dan biti svjeze skuhano, 100% zdravo i prirodno - ako ikako mozes naruci dostavu, kupi gotovo ili polugotovo ili uvecer ili vikendom, dok ti je MM kod kuce skuhaj par jela odjednom pa nesto zamrzni (i onda samo podgrijes kad treba, tj. to sigurno moze i tvoja starija - ako ide u skolu dovoljno je velika za to).
i probaj sto vise NOSIT malenu, nabavi maramu, klokanicu, sling, bilo sto - mislim da ce ju sigurno smiriti ako osjeti da je uz tebe (moja prva kcer je bila "fussy baby" i htjela se stalno nosit al ja tad nisam imala nikakvo pomagalo , ali zato danas kad je debeljku dosadno odmah hop u maramu i odmah se smiri, pa makar samo isli prati ves).
doduse, trebat ce ti vjerojatno nesto vremena dok ju naucis na to (nosanje i da si joj stalno dostupna), a onda kad se ona smiri moci ce i starije curice uzivati u njenom drustvu (debeljko samo gleda gdje su mu braco i seka i odmah se pocne buniti ak nas cuje, a ne vidi. ne moram ni reci da su oni s njim odusevljeni, pogotovo od nedavno kad je poceo sam nesto brbljati, loviti igracke, ritati se i okretati na podu).
korak dalje k tome uspostavljanju povjerenja bio bi i zajednicko spavanje. za mene je to fenomenalna stvar, ja se odmorim (nema nocnih setnji, dugih uspavljivanja...)i uzivam u blizini svoje male struce (doduse, i ostalih potomaka, sad imamo co-sleeping u petero
i naposlijetku, predlazem ti da sto je vise moguce "uposlis" starije curice (dakako, ne na nacin da im to bude tlaka, nego tako da se osjete vazne sto pomazu mami). one ti mogu pomoci u jaaaako puno kucnih poslova (moj skoro pa dvogodisnji sin mi npr. pomogne vaditi ili stavljati ves u masinu, pomogne usisavati ili mesti pod; skoro pa cetverogodisnjakinja uziva u kuhanju pa npr. cisti mrkvice onim nozem za guljenje, miksa tijesto za palacinke itd. mislim da je kljuc da ti kucne poslove ne shvatis kao tlaku pa nece ni one
ali ako je ikako moguce svodi kucne poslove na APSOLUTNI minimum (to nece trajati vjecno, a tebe ce jako odteretiti), idite sto vise van (ak se one dobro istrce i umore bit ce i manje razdrazljive, bebacica ce na zraku vjerojatno lakse zaspati), probaj zamoliti TMa da ti pomogne malo uvecer i vikendom (znam da je i njemu tesko kad dodje umoran s posla al znas onu "najbolji odmor je aktivan odmor" ) i probajte bar jednom tjedno naci nekoga da ti malo pomogne u kucnim poslovima ili u brizi oko cura tj. probaj se barem jednom tjedno maknuti od SVIH (pa i od bebacice, al ne predugo!) ipak, makar i pola sata sama sa sobom, daleko od svih tih POTREBA za mamom (bar ih ja tako dozivljavam, kao da im moram svim cetvero udovoljiti...) mislim da tih pola sata cini cuda.
mene lijeci shopping i u sitne sate surfanje i malo kreativnosti - radim nakit i cestitke, jest da sam onda ujutro obicno krepana, srecom moji dugo spavaju
Draga, saljem ti puno, puno ljubavi, cesto mislim na tebe i nadam se da ce te barem malo utjesiti moje vibrice iz daleke Svedske!
Pusa svim tvojim princezama od mame jedne princeze i dva hahara!