Zna li netko imam li pravo na regres u 6.mj.(radim u školi) ako sam na komplikacijama od 12.mj.2006.?Dakle,nisam radila u 2007.g.
Zna li netko imam li pravo na regres u 6.mj.(radim u školi) ako sam na komplikacijama od 12.mj.2006.?Dakle,nisam radila u 2007.g.
kod nas nemaš pravo dok si na bolovanju ali prvi radni dan ga odmah isplate .
dok sam bila na komplikacijama, dobila sam regres. a na porodiljnom sam dobila bozicnicu.
radim u drzavnoj upravi. negdje pise, mislim u kolektivnom ugovoru, da regres i bozicnicu dobivaju svi zaposlenici. (znači i oni na bolovanju, porodiljnom, ....)
Regres je pravo isključivo vezano za korištenje godišnjeg odmora. Ako imaš pravo na godišnji imaš i na regres. Ako ne koristiš godišnji, nemaš pravo na regres.
potpisujem...iki prvotno napisa
točno.
ako planiraš godišnji, imaš pravo na regres, ako ne, nemaš
Molim znalce za pomoć u konkretnoj situaciji:
Radila sam do 26.03., a nakon toga sam na komplikacijama. Dobila sam rješenje o 25 dana godišnjeg odmora za 2007. godinu. Još nisam potrošila niti cijeli godišnji iz 2006. U kolektivnom ugovoru stoji:
„Svakom radniku, koji ima pravo na godišnji odmor, pripada jednokratni dodatak na plaću u iznosu od XY kn bruto po danu godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo u kalendarskoj godini.“.
Regres se isplaćuje u 6. mjesecu (sa plaćom za 5. mjesec), znači još nitko nije 6 mjeseci na poslu. Imam li pravo na regres ili ne?
Imaš. Bolovanje i porodiljni se ne smatraju prekidom radnog odnosa nego si i dalje zaposlena pa tako sva prava iz radnog odnosa uredno ostvaruješ.
Da, ali svakako moraš koristiti bar jedan dan godišnjeg odmora u tekućoj godini da bi ti mogli isplatiti regres. Tako je meni objašnjeno.
Tako je i meni bilo. Ja sam krajem 12.2006. prekinula porodiljni koji bi trajao do 15.1.2007. i uzela godišnji i dobila regres. Da sam ostala na porodiljnom do 15.1. ne bih imala pravo na godišnji (pa tako niti na regres) za 2007. jer nisam niti jedan dan radila u toj godini, ovako mi se isplatilo i financijski i vremenski.AndrejaMa prvotno napisa
ja sam na bolovanju radi komplikacija od 17.01.2007. i ovaj mjesec dobila regres, bez obzira što nisam iskoristila niti jedan dan godišnjeg za 2007. na koji imam pravo s obzirom da sam radila nekoliko dana u 2007.
Mene zanima da li moram dobiti regres koliko i drugi ili poslodavac može umanjiti ovisno o broju dana koje sam radila?? Radim u privatnoj firmi i kolektivnim ugovorom nije određena ni božićnica ni regres, već je to dobra volja direktora. Svake godine bude i uopće se ne opterećujem s tim. Međutim, za Božić 2006. dobila sam 1500 kn božićnice a sve moje kolege 3300 kn. Na upit zašto sam dobila manje, dobila sam odgovor da je podijeljeno proporcionalno s brojem dani/mjeseci koje sam radila u 2006. godini (vratila sam se 02.08.2006. na posao). Nisam se htjela svađati pa sam ostavila tako kako je, ali da li mi se može dati manji regres?? Inače, isplaćuju regres za prošlu godinu, a ja sam svoj godišnji uredno iskoristila prošle godine.. Nadam se da kužite što me zanima??JaMajka prvotno napisa
ja sam dobila regres u istom iznosu kao i svi ostali, tj. onoliko kako stoji u kolektivnom ugovoru bez obzira što nisam iskoristila niti jedan dan godišnjeg.
Ako nije potpisan kolektivni ugovor, visina bozicnice i regresa su stvar volje vlasnika.Vodenjak prvotno napisa
Osim ako firma (pa makar i privatna ili obrtnik ) posluje u djelatnosti graditeljstva, drvnoj industriji ili u djelatnosti putničkih agencija, budući da se onda primjenjuje granski kolektivni ugovor s proširenom primjenom.Cubana prvotno napisa
U tim djelatnostima regres je obveza poslodavca (vlasnika/direktora), u ostalima dobra volja.
No regres nigdje nije vezan uz broj dana provedenih na poslu, već uz korištenje godišnjeg odmora.
Kod nas se mora biti 10 dana na godišnjem da bi isplatili regres. Odnosno, pošto se regres isplaćuje prije kolektivnog godišnjeg, moramo podnijeti zahtjev i dobiti rješenje o najmanje 10 dana godišnjeg. Radim u državnoj firmi. Za ljude koji su imali pravo na godišnji nakon što je ostalima isplaćen regres (u 6. mjesecu), regres se isplaćuje naknadno kada počnu koristiti godišnji.AndrejaMa prvotno napisa
Ja sam isto u privatnoj firmi, i sve ovisi o volji vlasnika. Kako sam rodila u rujnu, kad sam došla na božičnu proslavu, dobila sam punu božičnicu.
Dogodine nisam dobila regres, nisam ni koristila taj godišnji uopće, i nije mi niko reko hvala. Budala sam sama što nisam.
Mislim da imaš pravo.tonina prvotno napisa
Ista situacija je bila lani kod mene (radila sam samo 17 dana u siječnju lani) i dobila sam regres. Trenutno držim fige da ga dobijem i ove godine (još sam na porodiljnom).
Ja lani nisam koristila niti jedan dan godišnjeg, a dobila sam regres.AndrejaMa prvotno napisa
Radim u drzavnoj firmi a zapravo cijelu trudnocu (od kolovoza 2006.) sam bila doma na cuvanju, a sada sam na porodiljnom. Rodila sam 21.3.07. Zvala sam radi regresa (ipak je tisucica u pitanju) da bi mi kolegica rekla da nemam pravo na regres PO ZAKONU. I sad cackam po Zakonu o radu ali nigdje ne vidim (mozda sam corava) napomenu o isplati regresa za vrijeme porodiljnog. Mozete mi reci je li zbilja tako po zakonu ili me neko mulja? :/
I jos nesto! Imam pravo kada pocnem raditi 2008., da iskoristim godisnji iz 2007.? To mi niko ne moze zabraniti? A ukoliko je pravilo da se regres dobije samo ako ga koristis, moze se dobiti isplata regresa retrogradno za 2007.?
A imas li uopće pravo na godišnji za 2007. godinu ako u njoj nisi i nećeš raditi? Meni je to sve tako zbrkano da se uopće ne usudim nikoga ništa pitati jer tek onda ništa ne kužim. Kao da je onaj tko piše zakone baš htio da nitko ništa ne razumije i ne skuži.
Ja sam na komplikacijama od 12 mj. prošle godine i jučer sam dobila regres u istom iznosu kao i drugi.E,da,i uskrsnicu sam bila dobila.Kod nas sve daju.
A kada 2008. god. počnete raditi,nemate pravo na godišnji iz 2007. godine.
Nek te tješi u istoj smo gabuli. Ja sam rodila mjesec dana prije tebe i kada su isplaćivali regres uredno su me preskočili s napomenom, da sam bila na bolovanju (iako je to bilo očuvanje trudnoće) i da sam sada na porodiljnom pa nemam pravo na regres. Inače, u mojoj dragoj firmi su do ove godine uredno isplaćivali ženama koje su bile na porodiljnom do 2, 3 godine djetetova života i regres i božićnicu, ali nisam ja te sreće. S prvim djetetom sam odugovlačila tako da u tekućoj godini radim par dana da dobijem regres i božićnicu, ali ove godine to ionako ne bih uspjela zbog termina poroda u 2 mj. Još sam prije odlaska na komplikacije zvala svoju kadrovsku i žena mi je rekla da nema veze što zbog otvaranja porodiljnog neću raditi niti jedan dan u ovoj tekućoj, 2007.g., imam pravo na regres, božićnicu i pripadajući godišnji odmor. Fino, sada će me natjerati da se pojavim na posao 2 mj. prije isteka porodiljnog i to ću započeti koristiti godišnji za ovu godinu pa da vidimo hoću li dobiti regres retroaktivno ili ne.jozefina prvotno napisa
Manje više OK, samo obrnuti redosljed![]()
Imaš pravo na godišnji, a korištenjem godišnjeg ostvaruješ travo na regres.
Jer su te dvije stvari povezane.
Nema "po zakonu" jer po zakonu nije ni obavezan, nego je dobra volja, osim u slučajevima kad je jamčen kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
Sve se svodi na činjenicu da je regres ustvari naknada koju dobiješ kad koristiš GO, pa kad ostvariš pravo na GO onda ostvaruješ i na regres (ako ga poslodavac uopće isplaćuje)
Pogledajte i http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2163