Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: pješčanik

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno pješčanik

Molim ideje za napraviti pješčanik u vrtu. Ne sviđaju nam se ovi plastični jer su premali, mi bi svojoj curki napravili lijepi, veliki, da se i prijatelji mogu igrat s njom

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

drvo ili cigla?

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e, da, super tema!! i mene to zanima, ja bih radila od drveta, mislim da je lakše podnijeti udarac u drvo nego u ciglu ili kamen :/
    planiram od obične daske, ali mislim da će to biti ružno, i čime ih ofarbati? imam hrpu pijeska ispred kuće(posljedica još jednog dignutog kredita i renoviranja kuće u nizu) i moooooram napraviti pjeskarnik.
    na suncu, u hladu, na travi...gdje, kako, zašto s čim?? :/ :/
    ideje?? vaše fotografije???

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi imamo drveni. Na podu nema ništ, pjesak je nasipan direktno na travu. Okvir od dasaka, daske stoje okomito, a na njih smo zašarafili daske koje stoje vodoravno tak da je svud okolo široki rub pa da djeca mogu sjediti na tom rubu. Poklopac smo radili od daščica širine 10 cm koje su zabite jedna do druge, ali moramo ga mijenjati jer se raspao. Inače, poklopac je podijeljen u dva dijela jer je tak lakše otvarati. Sad ćemo napraviti poklopac samo od osb plošče jer se nikom neda opet krojiti i zabijati male daščice. Pofarbali smo ga zelenim sadolinom.
    Naš je od elovine koja je prilično mekana pa se očito zato i poklopac raspao (klinci su često hodali po njemu). Bio bi bolji hrast, kesten ili neko drugo tvrđe drvo.
    Bilo bi najbolje smjestiti ga tamo gdje je sunce u ono vrijeme dok se djete ne igra (da se pjesak može sušiti), a da je hlad u ono vrijeme dok se dijete igra. Ili staviti na sunčanu stranu i koristiti veliki suncobran.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    drvo ili cigla?
    MM je gledao u Pevecu nešto od drveta pa kaže da je skupo, tako da, imaš li kakvu ideju od cigle. Mi bi da nije baš skupo a da je ok. Ispod planiramo staviti najlon i sad smo u fazi razmišljanja o cigli
    Jučer smo kupili ljuljačku :D , naš vrt poprima dječje igralište :D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možete raditi s ciglom ili ytong blokovima (20cm/62cm/25cm)
    lakše je s ytong blokovima jer se njihovo ljepilo zamješa s vodom ručno u kanti,a kod cigle se mora raditi mort koje obično prati i veći nered
    no cigla ljepše izgleda, pogotovo ako ćete raditi s malim ciglama

na njih stavite bojanu izblanjanu dasku debljine (bilo bi dobro) 5cm i obavezno bilo-kakav poklopac (bar jako čvrst najlon)

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    možete raditi s ciglom ili ytong blokovima (20cm/62cm/25cm)
    lakše je s ytong blokovima jer se njihovo ljepilo zamješa s vodom ručno u kanti,a kod cigle se mora raditi mort koje obično prati i veći nered
    no cigla ljepše izgleda, pogotovo ako ćete raditi s malim ciglama

na njih stavite bojanu izblanjanu dasku debljine (bilo bi dobro) 5cm i obavezno bilo-kakav poklopac (bar jako čvrst najlon)
    samo

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Jučer mi je palo na pamet da bi pješčanik mogli napraviti i od plastičnog bazenčića - još nismo jer nam je skupo. Ovo mi se čini prilično jeftino i moglo bi biti ok, što mislite?

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nije loša ideja, samo je pitanje izdržljivosti plastike. Ipak će se natrpjeti kiše, sunca, svega. Ja glasam za trajnije, cigleno rješenje

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

TeinaMama, da li drveni krov propušta kišu?
    Mm i ja smo dugo razmišljali o pješčaniku, da li ga kupiti ili napraviti, i na forumu smo prije nekog vremena dobili ideje. Mislim da se na burzi pisalo o tome. U šupi smo našli daske, dali smo ih djedu na obradu, on je bio dobrica i za jedno popodne nam je napravio cijeli pješčanik.
    Znači, stranice su od daske, tkđ. i podnica, s tim što je na njoj najlon. A na jednoj stranici je okomito položena daska za sjedenje. Prelakirali smo ga bezbojnim lakom, a okomitu dasku crvenim.
    Uz pješčanik je i bazen i ljuljačka. Iduće mjesec možda stigne i tobogan :D Šta da kažem, Šimun i baka uživaju, kada se čuvaju
    Ugl., planiramo napraviti krović. Našla sam neke ideje za onaj sistem da je krov pomičan po okomito položenim daskama na pješčanik, pa se može podići i bude zaštita od sunca, i vrlo lako se spusti. Napravili bi ga od drveta i nekog vodonepropusnog materijala.

Pokušavam na fotki.com staviti slike, da ih vi možete vidjeti, ali nešto mi šteka. Kada uspijem javim

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Naš se deda zaista potrudio - iskopao je veliku rupu, na dno stavio šljunak i neki materijak koji je žicao od ovih koji grade ceste da voda može otjecati, ali ne i navirati i nabavio neki kvarcni pijesak. Obložio je oblicama (kupe se gotove u Bauhausu i sl.) i zasadio zivicu. Ovdje je u svim izdanjima (pokriven, nepokriven, s tendom i sl.):
    http://public.fotki.com/davidovamama/davidov-pjescanik/
    pass: janko

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajme divote!!!

zavidim k'o pas - i na dvorištu i na igralištu i na društvu koje se okuplja kod vas ...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ajme prekrasno mi smo jučer kupili ovakav tobogan od smoby-a ali manji, za našu curku :D
    glede pješćanika, koliko ste pjeska sipali u njega, i koliko to košta?

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajme super prekrasni su vam pješčanici blago vašoj djeci!!!!

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo, priupitala ja našeg dedu koliko mu je čega trebalo. Naš je pješčanik prilično velik (3 m u promjeru), dubine oko 40 cm. Na dnu je sloj šljunka i ona "tkanina" koju sam spominjala, a trebalo je oko 1,5 kubika pijeska. Kubik je oko 300 kn. Ali ako se dobro sjećam, bilo je čak i nešto viška pijeska, pa možda ipak ne treba tako puno. To je kvarcni pijesak, dovoljno suh i dovoljno mokar pa se lijepo gradi s njim (i sjaji se poput šljokica!). Oblice se kupe u, na primjer, Bauhausu, i koštaju 45 kn za 2 metra.
    Najgori je dio kopanje .
    Ceradu su mu napravili poslovni partneri tako da ne znam cijenu za to. Ali može poslužiti i običan, malo deblji najlon.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Pješčanik ne bi smio imati nikakvo dno radi sakupljanja vlage, već treba sve oticati u zemlju. Ono što je obavezno je nešto za prekiti, da zaštiti od kiše i smeća

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mi smo pijesak imali od prije. Bio je na suhom, pokriven, a prije nego smo ga stavili u pješčanik, prosijali smo ga.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Podižem temu...
    Radimo manji pješčanik koji ima podnicu i poklopac od dasaka.
    Sve je od starih dasaka i mm me uvjerava da mi ne treba najlon iznutra jer će dobro držati a s najlonom će se skupljati previše vode (poklopac je napravljen tako da ima uske otvore da se ipak malo lufta, ali će možda ulaziti i kiša). Vjerojatno ima i pravo, ali ja ipak razmišljam da bi bilo dobro staviti bar neku tkaninu da čuva pijesak.
    Ta tkanina ne bi smjela biti od organskog materijala da ne istrune... što da kupim da ne trune a da propušta vodu? Nešto za izradu tendi?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

geotekstil
    tome i služi
    propušta zrak i vlagu, ali ne propušta čestice zemlje, pijeska...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

thnx
    gdje se može naći i koliko košta (otprilike)?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cijena ovisi o gramaži (po m2), ali je gotovo zanemariva
    neće te koštati više od 100 kuna, sigurno (ima ga po 10kn/m2 na dalje)
    mislim da ima u Bauhausu, nazovi i pitaj

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Super snaći ću se (nemamo Bauhaus ali bit će valjda u Bricostoreu ili nekom skladištu građevinskog materijala)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da si u zagrebu, ja bih ti dala tih par kvadrata
    doduše, uskoro idem u rovinj...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa ako ne nabavim tijekom ovog tjedna javit ću ti se, u međuvremenu hvala kao da jesi

klija avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    geotekstil
    tome i služi
    propušta zrak i vlagu, ali ne propušta čestice zemlje, pijeska...
    Bas super, hvala, bas smo se MM i ja pitali da li upotijebiti geotekstil koji je ostao nakon dogradnje garaze. Planiramo staviti znaci geotekstil, a kao "ogradu" zeljeznicke pragove, tzv. slipere, u mali gaj ispod arisa. Za poklopac smo mislili na drveni okvir pricvrstiti onu crnu ljepenku sto se koristi za izolaciju, ali sad vidim da ideja mozda nije dobra jer ce bit hodanja po tome. Mozda ljepenka na OSB, to ne bi smjelo biti tesko?
    veselim se realizaciji, otkako su dosli lijepi dani ne mozemo je vise nikako dobit u kucu prije mraka...

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo napravili pješčanik tako da smo ukopali najveću traktorsku gumu i napunili sa pjeskom. Na dno smo stavili neki materijal koji se koristi kao sito u papirnoj industriji, plastični gust materijal,ne trune, propušta kišu a ne ulaze nikakve životinjice.Prekrivamo ga mrežom da ne ulaze mačke i da ne pada lišće.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slično smo i mi imali na vikendici, samo jednostavnije - obrub je bio od cigle. Ovo s gumom je bolje jer se ne može udariti glavom.

(Uff, kako su samo brzo prošla ta vremena...odavno već ne trebamo pješčanik, djeca su narasla.)
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 01.04.2010. at 08:24

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Iskopala sam 2x1m rupu dubine nekih 40cm.. s jedne strane je već bio neki betonski temelj u travi a ostale sam ogradila betonskim rubnjacima, na temelj je išla daska za sjedenje, unutra pijesak za pješčanike, a odozgo drveni okvir sa mrežom protiv susjedinih mačaka.... svake godine dodamo vreću-dvije novog, čistog pijeska ... i zabava zagarantirana za naše klince i bliže i dalje susjedstvo, uz tobogan, klackalicu, ljuljačku i garažu punu svakakvih igračaka i stvarčica koje mogu poslužiti istome

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kome je blizu, trenutno je u Hoferu pješčanik po 50eur.
    Mi ga imamo godinama i sasvim je solidan
    http://www.hofer.si/si/html/offers/2...10-04-02-20-44

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Adrijana, samo da znaš dali smo baki i dedi zadatak da ga uhvate ako stignu (navodno je u ponudi od pon 12.4.).
    Hvala ti na info

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Je, od sutra ga imaju. U Ormožu i Lendavi su uvijek imali dovoljne količine. Mi smo znali po par komada kupovati, tako da budu sigurno našli.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

MI smo svoga napravili od otpadnih dasaka od krovišta..1,5x1,5 fino ofarbali u razne boje i napunili pjeskom iz vreća, poklopac smo napravili isto od tanjih dasaka i zaklamali najlon..čim nađem sliku stavim

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mio-mao prvotno napisa Vidi poruku
    Iskopala sam 2x1m rupu dubine nekih 40cm.. s jedne strane je već bio neki betonski temelj u travi a ostale sam ogradila betonskim rubnjacima, na temelj je išla daska za sjedenje, unutra pijesak za pješčanike, a odozgo drveni okvir sa mrežom protiv susjedinih mačaka.... svake godine dodamo vreću-dvije novog, čistog pijeska ... i zabava zagarantirana za naše klince i bliže i dalje susjedstvo, uz tobogan, klackalicu, ljuljačku i garažu punu svakakvih igračaka i stvarčica koje mogu poslužiti istome
    Mi smo isto tako. Zgodno mi je to što nema nikakvog betoniranja jer se ti rubnjaci(mi smo kombinirali s uskim betonskim blokovima) podupirući drže jedni drugih tako da se lako može demontirati.

blue_one

Početno

Citiraj ribice prvotno napisa Vidi poruku
    e ja upravo ovako nešto radim
    zanima me kako ste zaštitili drvo?

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Gdje da kupim pročišćeni pijesak za dijete za igru u pješčaniku?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam kupila u Bricostoreu, ali možeš vjerojatno bilo gdje gdje se prodaje građevinski materijal. Traži sitni riječni pijesak. Nije uopće skupo.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala!
    Sad sam zvala Bauhaus, imaju kvarcni pijesak, 20 kn vreća od 25 kg!

Jel taj kvarcni ok?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj blue_one prvotno napisa Vidi poruku
    s čime se to bojaju daske, a da ima ovako lijepa paleta boja?
    mi mislimo staviti 4 daske okolo, dolje geotekstil, kupiti kvarcni pijesak i koliko košta taj osb za prekrivanje?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mene zanima kakav ste pijesak stavili? mene muz uvjerava da nema nego onaj građevinski koji užasno praši ili crna pržina koja je meni presitna.
    u nas nažalost ima samo solin gradja koja nema nego rijecni pjesak, kaže MM da je to ta crna pržina?
    please pomagajte da sto prije sredimo taj pjescanik

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi smo kupili onaj kvarcni pijesak, ali preko zime je bio pokriven (zbog susjedovih mačaka) i narasle su mi gljive, iako sam taj dio bacila (gljive su bile samo u rubovima), sunčala i provjetrila pješčanik na barem mjeseca dana, ne puštam dijete u pješčanik jer me strah da nije ostala koja spora od gljiva
    tako da planiramo izvaditi sav pijesak, zamijeniti podlogu i kupiti nekoliko vreća novog pijeska
    ovaj kvarcni košta 25 kn vreća
    prijatelji su nam rekli da treba kupiti onaj pijesak za klime jer taj ne vuče vlagu pa nema gljiva (i njima su nastale preko zime), ali taj je vreća 100 kn, a pošto nama traba dosta vreća jer je pješčanik velik, uzet ćemo opet kvarcni i isprazniti na kraju zime

je li još tko imao problema s gljivama u pješčaniku?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gdje je vkaga, tu su i gljive
    mi svake sezone obnavkjamo pijesak

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nama je kiše procurilo u pijesak i zato su narasle gljive
    a znači samo izvadite pijesak i stavite drugi ili imate i neku dezinfekciju?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj majola prvotno napisa Vidi poruku
    mene zanima kakav ste pijesak stavili? mene muz uvjerava da nema nego onaj građevinski koji užasno praši ili crna pržina koja je meni presitna.
    u nas nažalost ima samo solin gradja koja nema nego rijecni pjesak, kaže MM da je to ta crna pržina?
    please pomagajte da sto prije sredimo taj pjescanik
    http://issuu.com/galic/docs/gesamt_pdf_hr_hz1811

Strana 7 kataloga, 25 kg pijeska za pješčanike je 19,90 kn.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi stavljamo ili pijesak za mačke ili baš za pješčanije
    i svaku jesen ispraznimo pješčanik

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj blue_one prvotno napisa Vidi poruku
    joj tek sada vidim, bojali smo običnim bojama za drvo i metal, ali se lijepe boje mogu dobiti i sa vodenim bojama za drvo, mm ih koristi za košnice i predivne su boje.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

hvala vam na odgovorima!
    znaci taj kvarcni je onaj fini za igranje. sad samo moram vidjet kako cu ga nabaviti jer u nas na jugu ga izgleda nema za kupit
    a sto se tice vlage, neznam jesam li citala na ovoj temi ili na drugoj, bili pomogao onaj geotekstil koji se stavlja ispod i propusta vodu. ja ga planiram staviti, iako i njega moram naci jer ga u nas prodavaju samo po 100m2...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi smo drvo premazali s tirkiznim sadolinom, baš je lijepo ispalo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •