Angelina znam da je frustrirajuce ali zamisli samo kako je njemu tek. Ja sam se s Emom uvjerila da je odvikavanje jedna od stvari za koju je potrebna gomila strpljenja i tolerancije sa nase roditeljske strane.
Po mom misljenju odvikavanje od pelena nije nesto sto mi odlucima da cemo sada krenuti i da ce se prema nasim ocekivanjima desiti u nekom odredenom trenutku. Dijete se nije odviklo od pelene u trenutku kada roditelji skinu pelenu i svakih 30 minuta nukaju dijete "Trebas piskiti, trebas kakati" Dijete se odvikne od pelene u trenutku kada sam pocne traziti da ide na WC ili tutu. Kod nas s obje cure je to proces koji je poceo od prakticki 6 mj. zivota. Nisam uspjela bezpelenastvo ali cure su od najranije dobi isle s nama u kupaonu i gledale da mi (roditelji) obavljamo nuzdu na WC. Kada su samostalno pocele sjediti pocela sam ih stavljati na tutu u trenucima kada sam nekako po njihovom ritmu znala da bi mogle nesto obaviti. I cijelo vrijeme razgovaramo o probavi, kako prehrana utjece na probavu i gdje se nuzda obavlja. Vrlo brzo su obje skuzile sto je kakanje i pisanje i sam proces i kako je on povezan i Ema je s godinu i pol skinula pelenu na svoj zahtjev i pocela traziti da ide na WC a Anja evo sada ima godinu 19 mjeseci i sitno i prije neki dan je trazila da skinemo pelenu i zadnjih 3-5 dana za svako pisanje i kakanje trazi ici na WC.