Stranica 5 od 22 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 1065

Tema: odvikavanje od pelena

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi ponosno prijavljujemo da smo već skoro mjesec dana bez pelana i bez nezgoda (20 mj) :D :D :D

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne želim otvarati novi topic, a ovaj mi izgleda najbliži onome što nas muči:
    Bez pelena smo dva tjedna. Skinuli ih na godišnjem, dok sam bila stalno s njim. Odmah je skužio piškenje i od prvog dana tražio na wc. Svaki dan je bilo sve manje nezgoda, čak smo i s mora putovali bez pelene, tražio je - stali - obavili. S kakanjem je bilo nešto teže, rijetko bi se uspio pokakati u wc, više je kakao u gaće, ali zbog toga mu nisam vraćala pelenu.
    Nažalost, baš upravo kad smo se vratili s godišnjeg, krenuli smo ponovno u jaslice. Bez obzira što je išao skoro čitavu prošlu godinu, ipak mu je to bila ponovno nova situacija jer je promijenio grupu, tete, prostoriju. Ova zadnja tri dana dogodilo se upravo ono čega sam se pribojavala: u vrtiću ne traži piškiti, popiški se ili u gaće ili čeka da mu se stavi pelena za spavanje, pa se onda popiški (doma čak ni nju nismo stavljali jer nije spavao dugo,pa je tražio kad se probudio). U vrtiću uopće ne kaka, kaka doma i to kako kada uspije reći. Doma i dalje uvijek traži na wc, čak i kad ima noćnu pelenu, čak i po noći i ujutro dok još ima pelenu, ne piški u nju već traži na wc. Još uvijek kad vidi pelenu odmah kaže da neće pelenu. U ova dva tjedna nikada mu preko dana nisam stavljala pelenu, a noćnu mu stavljam tek kad zaspi! Prošli tjedan ga je čuvala baka i tražio je na wc, sada se i kod nje popiški u gaće.
    ŠTO MI JE ČINITI?
    Nažalost povratak u jaslice je na njega djelovao traumatičnije nego smo očekivali. Tete isto ne znaju kako da se postavimo, prepuštaju meni da odlučim - jel da ga držim bez pelena i u vrtić (i nažalost zadnjih dana i sve češće bilo gdje vani) nosim nekoliko kompleta robe za presvući, ili da mu u vrtiću stavim pelenu - Nažalost, ovo drugo mi se čini da jedino može voditi k povratku u pelene
    Ne vjerujem da nije spreman jer dok nije ponovno krenuo u jaslice sve se odvijalo sve bolje i sigurna sam da nije krenuo, ovo se ne bi dogodilo. Sad kad je ipak situacija takva kakva je trebam odogovor jer ga sama nemam. Što se mene tiče, ja bih ga i dalje držala bez pelene, ali nažalost to više ne ovisi samo o meni. Intenzivno čak i razmišljam da organiziram neko drugo čuvanje, samo da se ne vrati u pelene.
    Molim neku dobru dušu koja bi mogla imati odgovor za mene (jer ja ga nemam) da mi ga dobrodušno posudi na korištenje

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

hm ,tu sam negdje i ja. na go smo skinuli pelene i nije bilo puno nezgoda jer am ga uvijek pitala ili stavila na wc poslije klope ili kad je pio puno. kakanje je shvatio prije od piskenja.tj. kad mu se kaka kaze i sam ode na wc,a piskenje-popiski se pola pa kaze datreba. i naravno sve se pogorsalo vracanjem u jaslice.shvacam da tete nemau vremena svakoga zapitavati jel treba piskiti ili kakati....ali ja sam ocajna.jucer sam dosla po njega i nisam vjerovala...hodao je pokakani do ledjaaa.smrdio ko kuga a teta kaze nije skuzila...joj ja sam skuzila u hodniku da je netko ukakani a kamo li u sobi...kaos...i dakle ne znam zasto to sada radi. mi necemo vracati pelenu i nadam se da ce profunkcionirati to trazenje wc-a. savijet uvijek dobrodosao

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo mi smo već tjdan dana stalno bez pelene. Počeli smo s odvikavanjem negdje u sedmom mjesecu, ali nismo baš bili dosljedni jer smo doma bili bez pelene, a kad smo išli nekud sam stavljala pelenu. Čini mi se da to zapravo produžuje period odvikavanja jer se dijete zbunjuje pa ni ne zna kad ima pelenu a kad mora tražiti na wc. Uglavnom, čini se da smo sad već uspjeli...

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mi pokušali preko ljeta ali nije uspijelo pa ja pdustala.
    Ali sad je krenuo u jaslice i tete odvikavaju djecu pa hoće i njega. Najgore je u svemu tome što on sve zna, odnosno prije nego što kaka kaže "kakam". Onda mu ja velim "idemo na tutu" on "neće, on bi u pelenu".
    Čak zna reći i kad piški "evo sad piškim".
    Nemam pojima kaj da radim, da podržim tete.
    Što je najgore kad mu ja kažem idemo piškiti na tutu on neće.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...ma da se i ja opet ovdje malo javim..ma to s tim odvikavanjem-nikako pa nikako.--ja počela raditi , ujutro je s nonićima----kad ga moja mama probudi i odmah onako snenog stavi na tutu-obavi pipi bez problema..i kasnije kad ga svako sat vremena stavi na tutu opet se popiša a ponekad i pokaka.ali stvar je u tome što mu ona za obično pipi daje malu a za kaknje veliku čokoladu i sad karlo po cijele cijelcate dane ponavlja kao mantru"malo kake mala kokolada-veliko kake veeeeeeeeeeeeeelika kokolada"..-dakle pitanje:ima li smisla ovako mu uvjetovati pipi/kakanje????..kad sam ja ujutro doma neće ni pod razno u tutu čak ni onako snen,to se možda desilo jedanput dvaput da mi je uspjelo.I čak kad je doma s mojima i vidi mene odmah viče da mu skidamo gaće i stavljamo pelenu.Inače ne pita ni da bi pipi ni kakao jedino ako ga stavimo i doslovno natjeravamo da to obavi ili uvjetujemo s tim čokoladama.Ma ludi smo svi.sad je MM na godišnjem i isto stanje-neće pa neće-----a u 12 mj će napuniti 3 godine.U vrtić ne ide ali ga planiramo dati slijedeće godine u 9 mjesecu.
    ma nama nikome nije jasno jeli karlo spreman ili nije...????? :?
    ...a inače možda se desilo jedanput dvaput da je pitao da oće kake i kao brzooo brzoo i na tuti obavi pipi ali velim to se desilo možda jednom,dvaput.....-inače ujutro mu je pelena suha osim po noći ako navečer previše pije onda mu sve promoči...-i da primjetila sam da čim se pokaka ili popiša da mu je nelagodno i želi da ga se promijeni..ali-problem je što on neće ne tutu a meni ne liči na odvikavanje ako je on u gaćicama a ja ga stalno pitam oće li na tutu a ona odbija i plače čim ga pokušam staviti na nju...-savjeti??????????????????????????????????????????? ??????????? :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

neka piša/kaki u hlače, pa kad vidi da svaki put se mora presvlačiti i ako je sve to tlaka i gnjavaža, a da ne spominjem ružan osječaj kad mokraća krene niz noge ..brrrrr

eto moja Nera se odviknula pelena s 18 mj, prolazila je kroz slične faze ka i odraslija djeca, ne tvrdim da je nadarena ili posebna, nego da je prihvačanje tute proces s fazama i ne ovisi toliko o starosti
    no zahtijeva krpu za pod i više mašina veša za pranje

ja sam išla po logici: ako mogu oni bez-pelena-od-rođenja, zašto ne bi mogla i Nera?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Stijena, to je najvjerovatnije reakcija na promjenu (tek postavljene) rutine.
    Kad smo bili na razgovoru za vrtic, pedagogica nas je upozorila da ne smijemo uvoditi nikakve promjene dok se ne adaptira na vrtic, i da cak mogu ocekivati regresiju (da ce poceti raditi stvari koje je "nadrasla"). Obzirom da smo mi na pola puta sa pelenama, rekla je da pricekamo da se prvo priuci na vrtic pa da onda nastavimo dalje, osim ako ona sama dode do stava da uopce vise nece pelenu.
    Ovo vrijedi ne samo za adaptaciju, vec opcenito za svaku novu vrticku godinu.
    Gledajuci vasu situaciju, drugacija mu je okolina i tempo, normalno da je zbunjen, ili se prekasno sjeti. Ja bih ga ostavila bez, i molila tete da ga cesce podsjete, a vracanje pelene bih ostavila kao krajnu varijantu.

Place li dijete kada ga stavite na kahlicu, ili wc, pricekajte neko vrijeme pa pokusajte ponovo. U meduvremenu samo objasnjavajte da se tu ide piskiti/kakati, blabla, ili ostavite varijantu - dijete bez pelene, pa kada mu je sila neka trazi kahlicu ili pelenu.
    Nama se to pokazalo kao odlicno rjesenje - odprilike dva tjedna nakon mog odustajanja, jednu vecer je (gola) sisla s cike, dovukla kahlicu i popiskila se. MM i ja ovako :shock:

Jos se nismo do kraja odvikli - sada trazi pelenu (mislim da joj je hladnu bez, a jos ne grijemo cijeli dan); ako je nema, piski u kahlicu.
    Ako spava bez pelene, ne piski u krevet (ni po danu ni nocu).
    Nju muci kakanje - jako tesko kaka i NEMA SANSE da bi kakala u kahlicu, pa ni ne silim.
    U danima kada je "golicka", piski na tutu, ili dotrci vicuci "pelenuuuuuuuuuuu, trebam kakati brzo mamaaaaaaaaaaaaaa" lol

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo mi skinuli bez problema u 3 dana...
    sad je 2 tjedna bez dnevnih pelena...

kakanje - ne ide...
    vidim da nismo jedini... jel to normalno tako ili?

zanimljivo mi je da se vec vise od godinu dana znao pokakati u wc ako bi ga uhvtila na vrijeme...
    a sad se bas pritaji i kaki u gacice... bas nece... a ne znam zasto... i trebam li si puno glavu s time razbijati... kad ga uhvatim da kaka i odnesem na tutu ili wc - nece vise nastaviti s kakanjem... ne pokazuje strah, cak se i zeza da 'tiska', prica o kakici ali nista vise ne obavi... presvucem... i, ako je stvarno jos bilo za obaviti - opet se pokaki u gacice...
    (da ne velim kako mi se ciscenje pokakanih gacica gadi a dok je bio u pelenama mi se nije... stvarno se moram suzdrzavati da ne istraumatiziram dijete svojim iskrenim i intezivnim napadom gadjenja )

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    kakanje - ne ide...

Naravno da je normalno-da malo češće navratiš na ZPB znala bi da se to tamo često spominje

Nemam s tim iskustva,ali se puno roditelja žali na kakanje u gaćice,a što je tome razlog-ne znam ti reći ali eto čisto da znaš da je naravno normalno-meni je već svašta normalno

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kakanje - ne ide...
    Mi smo skinuli pelene prije tri mjeseca. Piškimo u tutu ili zahod (ili u more, u potok), kakimo u gaćice.
    Ja čekam da sam odluči kad će sam odlučiti. MM je nekoliko puta podigao ton kad bi kakanje počelo (u stilu: brzo, brzo u WC) ali se ja tome protivim (a i kontraproduktivno je)
    Strpljenja...

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I kod nas je kakanje išlo malo teže nego piškenje (bez pelena smo mjesec i pol dana) i prvih tjedana bez obzira što je od početka tražio piškiti u WC, nije niti kakao ako nije imao pelenu. Poslije je pak kakao samo u gaće :/ .
    U principu sam to rješavala tako da bih već po njegovom ponašanju skužila da treba kakati ili da je već u postupku i onda bih mu nudila WC - što nikako nije htio, a onda sam počela s kahlicom, to nas je spasilo. Samo bih mu skinula gaćice i podmetnula kahlicu i katakd bi prihvatio i sjeo i obavio jer je već bilo gotovo, a ponekad ne bi sjeo, ali je ipak stojećki "obavio" u kahlicu. Jest da to dolazi u obzir jedino ako ga čuva osoba koja to može pratiti (zato je u vrtiću to bila malo drugačija priča), ali s vremenom mislim da dijete to prihvati.
    Patrik sada sam traži kahlicu, doma više nikada ne kaka u gaće, a ponekad to obavimo ko veliki i u WC bez ikakvih problema.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hvla na odgovorima...
    ma da, sigurno ce prihvatiti prije ili kasnije... necu se brinuti...
    a mozda mi se i prestane gaditi kad budem opustenija (jizus, koja sam nemajka najobicnija )

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a sad se bas pritaji i kaki u gacice... bas nece... a ne znam zasto... i trebam li si puno glavu s time razbijati... kad ga uhvatim da kaka i odnesem na tutu ili wc - nece vise nastaviti s kakanjem... ne pokazuje strah, cak se i zeza da 'tiska', prica o kakici ali nista vise ne obavi... presvucem
    e ovako je kod nas zadnjih dana (imamo problema sa gljivicama koje lijecimo pa mi vise ne dopusta da ju skidam....)
    vidim ju kako je u kutu sobe i stenje (to je nas znak za kakiti) ali ne dopusta da ju skinem.
    danas je npr. donjela tutu u dn. sobu i sjela na nju. obucena. i ja sve gledam sta radi, nis mi jasno. ocu ju skinuti- ne dopusta. ok, pustim je. i sjedne ona opet na tutu. malo zatim pogledam unutra kad ono- puna. i gledam nju- obucena. primim je a ona moookraaa. popiskila se u tutu ali i preko gacica i preko hlacica...
    ja nikako da se odvazim i odem s njom u gacama van. kad idemo nekamo obavezno joj stavim pelenu.

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno NECU NA TUTU

Pošto mi se ne da čitati cijeli ovaj topic ukratko savjet pokusavamo od ljeta skinuti pelene al nam ne ide bas tako doboro malo nosimo pa ne nosimo a najveci problem je sjesti na tutu ima nekakav strah i ne zeli sjesti vec radi sve van tute ne zanm kako ga potaknuti da se ne boji i da sjedi na tuti i ne kaze da radi pipi ili kaka vec to obavi i onda rece evo ako netko ima ovakakv problem a uspio ga je rješiti javite se očajna sam još kad mi je pedijatrica na kontrolnom rekla da mora da je vec bez pelena mrak mi je pao na oči

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: NECU NA TUTU

Citiraj madi prvotno napisa
    očajna sam još kad mi je pedijatrica na kontrolnom rekla da mora da je vec bez pelena mrak mi je pao na oči
    pa svako je dijete individua sama za sebe, zasto bi svi u isto vrijeme trebali ostaviti pelene ? Pa ni sva djeca ne pocnu pricati u isto vrijeme, ne prohodaju u isto vrijeme...
    mislim da nemas razloga biti ocajna
    a da mu kupis onaj nastavak za wc skoljku, mozda ce tako htjeti

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Za zahod ne znam vidi sestru na zahodu ali nece da on ide ne znam ako je netko vidio negdje tutu na aute mozda bi ga zinteresirala on je lud za autima osobito bmw neka mi javi lokaciju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Za zahod ne znam vidi sestru na zahodu ali nece da on ide ne znam ako je netko vidio negdje tutu na aute mozda bi ga zinteresirala on je lud za autima osobito bmw neka mi javi lokaciju
    ja sam luki auto-tutu kupila u velikoj gorici kad sam bila u hr... jeftina (20-30 kn) ali mislim da ti se ne isplati ici po nju tako daleko, sigurno ce ti se neko javiti sa blizom lokacijom....
    i cini mi se da nije bas udobna za sjesti...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh samo da javim - pomak - sad se ode pokakati u gace ali u kupaoni...
    ne hvatam ga i skidam jer onda prestane...
    ali vidim da sam nalazi 'put' do wc-a...
    kad vidim da se udomacio - pocet cu ga skidati...
    a mozda i sam zatrazi kao za piskenje...

a sto se MOG odvikavanja od pelena tice :
    nasla sam efikasniju tehniku sa ukakanim gacama (ne zavrsi mi na rukama ili pak odjeci :bljuc: ) - pa mi se ne gadi...
    a valjda sam se i navikla... :/

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danas jutros sam ga pitala da skinemo pelene i sve ok zatim smo kakali pa smo se popiškili po kauču pa smo opet u tutu pi pi pa smo se na koncu pokakali u gace i evo sad sam stavila plene jer nece da kaze kad nesto radi ili da rece da bi na tutu pipi UZAS NE ZNAM DA LI DA GA PUSTIM U GAĆICE DA OBAVLJA SVE ILI DA JOS MALO PAUZIRAMO DOK NE DOĐE U GLAVU :/ :? :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

madi,
    meni je zgodan savjet - daj njemu i sebi TJEDAN dana nezgoda...
    ocekuj ih stalno i nemoj se uzrujavati...
    a ako i jednom obavi nuzdu kak spada - gledaj to kao korak naprijed...
    ako drugi dan to ucini dva puta - super...
    ako trci dan trazi tri puta - mozes vec dobrano cagati od srece...
    itd...

ako nema POBOLJSANJA - stavi natrag pelene i probaj opet za jedno mjesec dana... ili vise...

neke zene , unatoc stalnim nezgodama, ne vracaju pelene ni nakon tjedan dana - i to je isto ok - ali samo ako se ti sama ne zivciras i ne gledas na to kao neuspjeh (svoj ili djetetov)... jer prenosis svoju zbunjenost na dijete...
    kao ja, vjerojatno s tim kakanjem - jer nisam znala da to moze biti skroz normalno...

kao i povremena nezgoda -vec dugo nakon sto su pelene skinute... pogotovo ako se dijete udubi u neku njemu jako zanimljivu aktivnost...

ja se sjecam da sam se upiskila jednom kad sam imala cak 10 godina - sjedila sam u lotus yoga polozaju sa frendicom i pricale smo nesto jako smijesno... htjela sam odjuriti na wc kad sam skuzila da mi se jako piski ali su mi se noge zaglavile u lotus polozaju (i jos sam se valjala od smijeha) - i eto - popisala se po vlastitom tepihu u sobi... i to jos pred frendicom...

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

lucky day ZAHVALJEM NA SAVJETU al malo mi smeta jer s Nataliom nisam imala problema cak je i sam pitala pipi i kaka i nisam joj savljala ni nocnu pelenu odjednom se jednostavno osatvil u roku od dva tjedna dok
    s Domom katastrofa uopće ne pita niti njega smeta ako se pipiški i zato sam nezadovljna ma ne znam treba vremena pokušat cu ne forsirati previše mozda sam skuži nekada zna reć u plenema da kaka (pipi radi) njemu je kakanje i pipi jedno te isto ajme meni :/

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ovako to izgleda kod nas
    nakon par neuspjelih pokusaja odvikavanja od pelena ovaj mi se cini uspjelim

poceli smo 8.10 sa odvikavan
    ponedjeljak- svaki put piskio u wc
    utorak- katastrofa, piskio svugdje samo ne u wc
    srijeda- srednja zalost, malo wc malo okolo
    cetvrtak- piski u wc, prvi put i zadnji put da je kakao u wc (od tada ne kaka svaki dan kao sto je bilo do skidanja pelena, kakao je uglavnom ujutro a sada mi se cini da trpi :/ tj.pokaka se samo ako je u peleni-dok spava ili nakon budjenja)

vec tjedan dana piskimo u wc i nema nezgoda, pelenu ima za spavanje
    ali zato me muci to njegovo kakanje :/
    sad bude i po 2-3 dana da ne kaka, neobicno za njega
    brine me da ne dodje do zatvora

sta da radim???

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

aime, madi, tek sam se sada sjetila da vi vec od ljeta pokusavate...
    ne znam zasto mi je u glavi , dok sam pisala post, bilo da je par dana... nesto mi se gadno pobrkalo... oprosti...

ja bi napravila pauzu, pa probala kasnije...

haribo, nemam pojma...
    meni ne zvuci alarmantno...
    al nemam savjet...

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hribo pokušaj nekeko stavit mu plene za kakanje je kod mene susjedin mali je kako u plene a sve ostalo u tutu jer se izgleda prestrašio što je to izletilo iz njega (kakica) mozda bi ga trebala voditi u wc kad ti kakaš pa mu objasniti ili mu pomoći da kad se pokaka u plenu da je kakica ok je sam ja svoga zintesirala za ajmo vidit kakicu i govorila kako seka i mama,tata isto tako kakaju probaj nesto samo nemoj dozvoliti da ti ne kaka dan dva jer je malo zabrinjavajuće

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

lucky day nije alarmantno, to definitivno, juce je dva puta kakao i to u pelenu za vrijeme popodnevnog spavanja i navece, pa sam u noci vadila kakicu iz pelena jer je bilo malo i tvrdo a i da ga ne probudim

madi ne znam da li sam i jednom obavila "posao " u wc-u a da on nije bio prisutan

madi procitala sam par tvojih zadnjih postova i moram ti reci da sam ja u takvim situacijama odustajala od odvikavanja :/
    pokusala sam ga ljetos oviknuti i nakon 2 dana odustala jer je tek kad bi se upiskio reagirao, dok je sad obrnuto-reagira prije i imamo vremena stici do wc
    ovo nam je 4 put i tek sad ustvari vidim da on kuzi...bar smo piskenje skuzili a nadam se uskoro i kakanje

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

"Ja mislim da su djeca uvijek spremna za skidanje pelena, samo je pitanje koliko je mama spremna podnisiti zapisavanje

Djeci je OK kad su bez pelena i samo je pitanje vremena kad ce se prestati zapisavati. Nekima treba tjedan, nekima mjesec. Nekima se nakon odvikavanja od pelene nikad ne dogadjaju nezgode, nekima povremeno, nekima samo nocu. Kazem, pitanje je samo sto roditelji mogu podnositi."

Ja se s ovim potpuno slažem, Petru sam skinula s negdje oko 17 mjeseci, i zapišavanje i odvikavanje i pitanja i nošenje tute van i svašta još trajalo je oko 3mjeseca ... ali evo sad smo sa 20 mjeseci bez pelene i noću i danju.
    I bitno je, po meni, da jedna osoba provodi to odvikavanje, jer je drugačije puno teže.
    Jer ja sam nakon svega potpuno uvjerena da ona nije ništa previše naprednija za to od druge djece, nema veze kaj je curica(jer postoje priče da se cure prije odviknu), 100 % sam sigurna da sa 17 mjeseci nije za to bila spremna, ali je uspjela i ja skupa s njom.
    Sjećam se jednog dana kad je bila u gaćicama, hodala je hodnikom, ostavljala kakice za sobom na podu i apsolutno ništa nije kužila Isto je tako masu puta bilo s piškenjem.
    Ne mislim da sam ja neka super mama, jednostavno sam bila full motivirana jer Petra ima dijagnosticiran mokraćni refluks i njezina dr. nam je dala "zadatak" da se pokuša ovo ljeto odviknuti od pelena.

leah avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ksenija ima 16 mjeseci i prije par dana počeli smo da idemo na tutu. Ona je još mala da sama prijavi da joj se kaki ili piški, obično ja skontam da joj se kaki i brzo je vodim na tutu. Ona se ne buni, uredno sjedi na tuti, za to vrijeme čitamo slikovnicu dok ona ne obavi svoje.
    Zanima me je li ona premala za tako što? Sve kontam da još dugo neće znati sama da mi kaže kad joj se ide na wc i još kad vidim da su vaša djeca uglavnom imala preko 20 mj. kad su počela, hm...
    A opet žao mi da prekidam kad nam tako lijepo ide...
    Šta vi kažete?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

leah, cak i manja djeca mogu prijavljivati da im se kaka ili piski, kako bi inace funkcioniralo bespelenastvo. trebas uvijek kad kaka ili piski nesto reci ili pokazati neki znak rukom, npr reci kaka, pipi, tiskati i slicno. nakon nekog vremena ce ti dijete samo poceti to govoriti ili pokazivati kad mu se kaka ili piski.

moj mali ima 15 mjeseci i redovito prijavljuje kada mu se kaka, ja sam ga od rodenja svaki put kad je kakao pitala kakas, kaka dodo i slicno, i tiskala zajedno s njim (planirala sam bespelenastvo, ali nisam niakd imala zivaca i energije za to).

i tako sam negdje oko 8. mjeseca odlucila da ga pocnem stavljat na kahlicu, ali je problem sto on ne zeli sjediti niti kakati na kahlici, ako ga stavim kad ne kaka odmah se digne, a kad mu se kaka pocne i plakati. pa sam onda od toga odustala.

sad sam odustala uopce od ideje da sjedi na kahlici, kad treba kakati odvedem ga u kupaonu i tamo se pokaka stojecki i popiski. on jos ne govori, ali glasno tiska pa tako komuniciramo, kazem jel ti se kaka, idemo u kupoanicu kakati, on sve to fino napravi bez pogovora. za piskenje mu kazem pis pis i on se popiski. od kad smo poceli nije se jos niti jednom pokakao u pelenu.

kad potpuno utvrdimo kakanje onda cemo prijeci na eliminiranje piskenja u pelenu. sad ne forsiram i to, ne zelim da mu bude previse, ali mu svaki put kad presvlacimo pelenu ponudim da se popiski, i dosta dobro nam ide.
    ako u sljedeca tri mjeseca ne uspijemo uvesti kahlicu i eliminirati dnevnu pelenu onda cu ga ostaviti jedno vrijeme u peleni bez zastitinih gacica, a kasnije i samo u obicnim gacicama. nadam se da cemo sa 20 mejseci biti potpuno bez pelene.

leah avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Pa da, tako nešto slično i mi radimo, sad kad je pitam jel joj se kaki ona kaže - kaka- ili -tuta- ili počne tiskati, a sinoć je kad je počela da kaki rekla -tuta- odmah sam joj donijela tutu i sve je super obavila. Mislila sam da je to tako slučajno, ali ako ti kažeš da tvoj mali od 15 mj uvijek prijavljuje, onda se nadam da ćemo to i mi brzo savladati.
    I ja se nadam da ćemo do 20 mj. već biti bar bez dnevne pelene. Vidjećemo.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

"trebas uvijek kad kaka ili piski nesto reci ili pokazati neki znak rukom, npr reci kaka, pipi, tiskati i slicno. nakon nekog vremena ce ti dijete samo poceti to govoriti ili pokazivati kad mu se kaka ili piski." - ovo je jako dobro, mi smo tako radili i super je funkcioniralo.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo mene opet s pitanjem:

luki vec par dana suha nocna pelena i pelena za dnevni odmor...
    a jos kaka u gacice...

dal' da mu skinem nocnu/podnevnu prije nego svlada kakanje u WC?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Zašto ne? Ako vidiš da mu je pelena suha par dana zaredom, skini.
    Tako sam napravila i s Ivorom i s Petrom. Imala je par dana istu pelenu za noć jer sam vidjela da je suha, i nakon otprilike tjedan dana smo je potpuno skinuli. Već je 2 mjeseca bez noćne pelene, i samo joj je jednom pobjeglo (kad je jako zahladilo, a još nisu počeli grijati).
    Obavezno ga stavi piškiti direktno prije dnevnog ili noćnog spavanja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ok,hvala, vidjet cu jos par dana pa se odluciti...
    moram jos i kupiti veliku nepropusnu plahtu za veliki krevet u medjuvremenu...

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D USPJEH danas je sam tražio da mu se skinu plene i evo sad i spava bez njih.Slažem se s tobom dinosaur u svzi mam i skidanja plena treba strpljenja ufuf valjda cemo se naučiti uskoro inače bili smo i čak jenu noć bez njih al se pipiškio ujutro na krevet

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

bravo madi :D
    kako napreduje?

kod nas je kakanje jos u pelenu (juce nakon tri dana uspio je kakati)
    nista ne forsiram, pazim na prehranu
    tako da je popdne na spavanju kakica bila ko kamen a navece dosta meksa

sam trazi na wc i kad hoce kakati ali ne moze, pretpostavljam da ga boli jer je tvrdo
    vidjet cu kako ce biti kad hranom reguliramo i kad kakica malo omeksa

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D :D :D HARIBO I LUCY DAY javljam VELIKI USPJEH od jučer smo bez pelena i sve obavljamo na tutu i javlja pipi i kaka i sam sjeda jako sam zadovoljna.Jutros mu je pelene bila suha i odamh je sjeo na tutu i napravio pipi gaćice nismo pišali i obavljamo kakanje na tutu mislim da je to to još me malo strah šetnje van i putovanja ne znam kako ćemo to al ne mislim stavljati pelene pokušat ću večeras bez pelena eto toliko od mene jako sam happy :D :D :D :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

:D madi :D :D
    puse tebi i tvom pisonji!!!!

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

lucky day mali trik motiviran ga ako neće da sjene s novinama o autima kao auto klub il nešto i to je to al evo danas sam sjeda i sam uzima novine za čitanje vidit ćemo kakao će ići samo ne odustaj

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

bravo madi :D

leah avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Evo već nedelju dana idemo na tutu, a ona još uvijek ne prijavljuje. Kad je stavim na tutu poslušno sjedi i obavi ili ne obavi svoje, u zavisnosti od potrebe, ali još ne prijavljuje. Mame sa iskustvom, kad da se nadam da će početi prijavljivati?Tek joj je 16 mj. ali je li nakon 7 dana već trebala početi?
    Možda sam ja preambiciozna, hm...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Petra je krenula sa 16 mjeseci, prijavljivati je počela sa 19
    Mislim da se prijavljivanje i odvikavanje od tjedan-dva odnosi na puno stariju dječicu nego je tvoje.
    sretno

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A što kad uvijek prijavljuje al u trenu kad već obavlja?
    Kuži razliku između pišati i kakati. Kaki na tutu već skoro godinu dana al piškanje ne ide.
    Ovo ljeto sam ju na moru skinula pa mi isto nije govorila na vrijeme nego tek kad piški kaže"pišam". Tu i tam bi rekla na vrijeme. Al kak je bilo ljeto nije bio problem stalno presvlačiti. Već su nam skoro i sve noćne pelene bile suhe.
    Onda smo se vratili doma, krenula je prilagodba na vrtić a ja sam odustala jer sam mislila da nije još spremna.

Sad pokušavamo opet i opet ista stvar.
    A ako ju koji put podsjetim kaže da joj nije sila i onda se popiški za minutu-dvije. ako ju pokušam skinuti i posjesti na tutu povremeno, onda se ljuti i protestira pa sam od toga odustala.

Neznam kaj da radim? Ne bih joj htjela stvarat pritisak ak nije spremna, a opet žao mi je odustati kad imam feeling da smo tak blizu.
    Pogotovo kaj se nije pokakala u pelenu već skoro godinu dana.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

lucky day mali trik motiviran ga ako neće da sjene s novinama o autima kao auto klub il nešto i to je to al evo danas sam sjeda i sam uzima novine za čitanje vidit ćemo kakao će ići samo ne odustaj
    hvala na savjetu.. probat cu...

trenutno radim na gladjenju napete atmeosfere oko kakanja koju sam proizvela svojim ispadima gadjenja... eto morala sam otici korak natrag...
    tako da kad krene kakati samo pitam: 'kakis?' on kaze 'da...'

stvarno osjetim da ce vrlo skoro poceti traziti tutu za kakanje kao sto to nepogresivo radi za piskenje...

leah avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sad je počela da mi donosi tutu i traži da je posjednem na nju, ali na kraju ništa ne obavi. Kapiram da ona još ne zna čemu tuta služi da ju je shvatila kao igru! Jeste li imali tu fazu?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo isto u fazi trazi, a nis ne obavi. mislim da mu je to samo dobra isprika da gole guzice rastura po kupaoni

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    mi smo isto u fazi trazi, a nis ne obavi. mislim da mu je to samo dobra isprika da gole guzice rastura po kupaoni
    toga ima i kod nas 8)

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..e ovako.karlo puni 9.12 3 godine-kad je doma s nonom njoj bez beda sjeda na tutu i uredno obavi pi-pi ali ne i kake.To i možda jednom na mjesec ( u tutu ).Ona ga stavlja svakih dva sata na tutu i popiški se u tutu.Povremeno joj se ipak popiša u gaćice.
    Ali nama: :shock: :shock: :shock: ..neće ni u tutu ni na školjku-počne plakati ( više je to gluma nego plač) i ukoči se-neće sjest.Meni ipak povremeno i sjedne na tutu i obavi pi pi ali stvarno rijetko-samo ako mu nešto obećam da će dobiti.
    Jučer npr. bio cijeli dan u gaćicama i to manje-više uspješno i cijeli dan nije kakao a navečer kad sam mu stavila pelenu u roku 10 sek se pokakao i samo onako odahnuo i nabacio osmijeh :"eko ,mama-karlo napravio kakeeeee,h eh ehe "..-hmm-ma je li to naše dijete spremno ili ne????...u vrtić još ne ide-tek slijedeći rujan 08.
    :? :/

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

LeeLoo, moja curka ima 7.12. tri godine i isto je još u pelenama, tete u vrtiću povremeno zatesteraju, a ona se inati. pokušavali smo par puta skinuti, šta da ti kažem, u dva sata popiša 10 gaćica - mislim, bila bi bolesna da toliko piša - i onda mi donese popišane gaće i kaže "napravila sam ti lokvu"
    fućkaj ga, skinuće se kad-tad

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    fućkaj ga, skinuće se kad-tad
    Ovime sam se i ja tješila... Dok nisam upoznala dečka koji je krenuo u školu s pelenama... :/ Sad mi više nije svejedno.
    I da, Lovre ne pokazuje ni najmanju želju/namjeru da skine pelene.

Stranica 5 od 22 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •