Cuckalica evo i mene jer si nas ljubazno pozvala sa topika o BEZPELENAŠIMA. Cijenim da ti cijeniš i naše mišljenje.
Ako uzmemo u obzir više stvari kao ( u zagradama su komentari o kojima moraš dodatno voditi računa, ako joj želiš pomoći, a tu je i pokoje pitanje):
- ima nešto više od jedne godine
- več samostalno hoda ( bitno je vidjeti koliko često pada i da li pada na trbuh, naravno pitanje je da li dopuštaš kako mama da padne ili više strepiš)
- s kakanjem surađujete od 10 mjeseca njenog života ( usput ta situacija da odbija držanje kod kakanja ima više veze s tim kako je držiš jer ona raste, teža je i s vremenom držanje za butine bez oslonca na njenim hokerima je boli, a i čmar se drugačije rastegne ) OPIŠI MALO KAKO SI JE DRŽALA!!!
- još uvijek intezivno doji ( bitno je da vodiš računa što piješ i jedeš od skrivenih diuretika i nadraživača mjehura)
- ima tetu čuvalicu ( kolko ona provodi komunikaciju eliminacije ili se na to ne obazire, nego stavi samo pelenu?)
- pokušava se sporazumjevati govorno ( u njenoj dobi vrlo često mješaju ne i da i mješaju pipi i kaka što nas mame zna zbuniti )
- ne koristite wc nego pokušavate s kahlicom ( mislim da joj je wc jako zanimljiv iako ju je strah zvuka vode i veličine rupe, ali fascinantnost wc-a treba iskoristiti)
...znači ako o tome svemu vodiš računa imaš više uspjeha nego ako sve svedeš na kontrolu sfinktera. Zašto? ...jer kontrola sfinktera uopće nije problem...ona već odavno postoji...Problem je kriva poruka koju si djetetu dala njegovim rođenjem, a to je da se nužda obavlja u pelenu...
Znači moraš poruku jednako tako kako je utrenirana, utrenirati u drugom smjeru...znači poruka je ...nužda se obavlja "izvan pelene", a mama će ti pomoći da je obaviš i da naučiš dati neki znak prije nego što moraš obaviti nuždu. Djeca nama NE asistiraju kada idemo na wc, ali dobra je škola da i naš odlazak na wc bude jedan društveni događaj tj. da i mi objavljujemo odlaske na wc kratke (piškenje) ali i one malo duže...makar mirišu u drugom smjeru...
Još jedna bitna stvar koju treba imati na umu, ako zadržavaju kakicu onda češće pišaju.
U svakom slučaju dobro je s obzirom na gornje inputeve tražiti odgovore na svako zapišavanje u smislu što sam ja kao mama krivo učinila. Promatranje nekakvih znakova da joj se piški ili ne u slučaju jedne do sada pelenaške jednogodišnjakinje je iluzorno jer ona ne daje neke znakove kad piški, drugačije je utrenirana. To vrijedi manje više za bezpelenaše koji su neki od nekoliko prvih mjeseci života u tome, a i oni imaju različite životne momente.