Malo je komplicirano za objasniti, mislim mogla bi svesti na jednu recenicu, ali tek ce onda biti nejasno.
Obavljanje nuzde na tuti je za pelenase zapravo igra ...ja to kao radim, a zapravo ne radim....medutim za roditelje je to znak...mozda ce tako lakse poceti koristiti tutu...i onda dode do zacaranog kruga...dijete sjeda nakon nekog vremena na tutu, dobije za to pohvalu i onda opet nista...
tada roditelji postaju lagano razocarani...Stvar bolje funkcionira ako jos neko pisa u istu tutu recimo od djece jer mi odrasli tesko da cemo se na nju sjesti. Recimo otud ta reakcija nakon promatranja djevojcice iz susjedstva. Medutim to treba sa tom djevojcicom ponavljati da bi profunkcioniralo. Lakse je davati svoj primjer piskenja na wc-u jer smo mi roditelji cesce s njim nego netko iz susjedstva.

Dijete bi zapravo trebalo prvo proci navikavanje da ne pisa obucen jer ako ga skinemo imamo kontraefekat od stare navike pisanja u pelenu. Znaci radimo nesto neprirodno, pisamo goli, sto je pa sada to? To mozemo postici samo ako dijete skinemo da bude golo odozdola , ali gore treba imati neki topli pulover dovoljno dugacak ili haljinicu. To traje sigurno jedno vrijeme.

Treba i utvrditi kako dijete pisa i kaka u pelenu, mislim kad je budan i ne spava. Stojecki ili cucne? Mozda piski stojecki, a cucne kad kaka. Mozda i kaka stojecki. Sad zamisli da dijete to odjednom treba obaviti sjedecki na kahlici. Ni u ludilu.

E sad recimo ako ga mi prisiljavamo da se sjedne skinut na kahlicu tesko da ce se dosadasnji pelenas popisati, a mi cemo biti ful razocarani. Treba ici odredenim redom...kod bezpelenasa..znaci nauciti biti gol kod pisanja kakanja kao prvo. Najednostavnije je skinuti pelenu, biti dolje gol, a utopljen gore i cekati prva pisanja po nogicama. Ukloniti tepihe i ograniciti kretanje po odredenom dijelu stana gdje steta nece biti velika.