Stranica 18 od 22 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1065

Tema: odvikavanje od pelena

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

mi s niki super riješili odvikavanje, skinuli dnevnu osim za spavanje s dvije godine, a najesen, s skoro dvije i pol i noćnu, uz buđenje za pišanje. čekali da sama shvati da ne bi pelenu.

e, sad, s R me brine kako će to ići pošto nije da će pišati u kahlicu, dakle, vjerojatno verzija wc s kolutom ( s niki je to uslijedilo nakon tute). preporuke? kako je vama išlo s dečkima u odnosu na cure?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pročitala sam puno vaših postova, međutim nisam pronašla odgovore na neka pitanja koja mi se nameću, a koje su i neke forumašice također postavile, a tiče se odvikavanja dječaka od 1,5 godine od pelena:
    - koji je kriterij da se počne s tutom, a koji da se odmah izabere WC s posebnom daskom
    - ako se procijeni da dijete pokazuje volju za odvikavanjem i sve dobro napreduje, da li bi period od 2 tjedna (kada ne ide u vrtić) bio dovoljan za odvikavanje
    - koje gaćice preporučujete za odvikavanje
    - koju tutu i/ili dasku za WC preporučujete
    - što da ja radim/govorim dok dijete obavlja nuždu; glupo mi je 'buljiti' u njega; možda da perem zube ili nešto slično radim u kupaonici, da mi je 'na oku', a opet da ga ne smetam.

Hvala

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da pokušam odgovoriti:
    - koji je kriterij da se počne s tutom, a koji da se odmah izabere WC s posebnom daskom
    Meni je jedini kriterij bio što dijete želi prihvatiti, nema drugog kriterija.
    - ako se procijeni da dijete pokazuje volju za odvikavanjem i sve dobro napreduje, da li bi period od 2 tjedna (kada ne ide u vrtić) bio dovoljan za odvikavanje
    Uglavnom je dovoljan period.
    - koje gaćice preporučujete za odvikavanje
    Po meni je bitno da imate dovoljno najobičnijih pamučnih gačica.
    - koju tutu i/ili dasku za WC preporučujete
    Nema preporuke, svakom djetetu odgovara drugo. Moje dijete ima 3 kahlice ne želi niti jednu, piša i kaka na WC bez nastavka, a imamo isto 3 različita nastavka. Ovisi o djetetu.
    - što da ja radim/govorim dok dijete obavlja nuždu; glupo mi je 'buljiti' u njega; možda da perem zube ili nešto slično radim u kupaonici, da mi je 'na oku', a opet da ga ne smetam.
    Na početku odvikavanja sam sjedila kraj njega i čitala mu knjigicu, jer je to bio jedini način da dovoljno dugo sjedi.
    Sad kad je veči čekam kraj njega da se popiša, a za kakanje zajedno pročitamo Vlakića Tomicu dok ne počne kakati, a onda mi kaže da izađem van iz kupaone. Ja izađem i čekam pred vratima dok me ne pozove nazad.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pobjego mi post od jučer zbog glupog virusnog programa pa mi se nije dalo pisati još jednom. Anemona tvoj predposljednji post je pun korisnih savjeta, a podcrtavam pogotovo da je dobra podrška za kakanje KUĆNI MIR.
    U posljednjem postu su mi 2 tjedna za odvikavanje pre individualna da bi bila pravilo. To može biti za nekog premalo ovisno o tome koliko se prije radilo na podršci eliminacije...i ovisno o tome koliko će se kvalitetno dati momentalna podrška jer se javljaju strahovi, začepi, razočarenja i frustracije, a ako se stvar ogranići vremenom onda je sve to još na kubik pojačano...
    Recept KAKO je u ruci promatrača i zbrkana je dovoljno da je beskonačno dug i nejasan baš kao i ovaj topik. Ako hoćeš uvesti red u informacije moraš se dugo baviti time za što nitko nema vremena...
    Pitanje što je bolje za dečke? Mislim da je za njih super ako smiju piškiti stoječki i da bi se spriječio fontana efekt jer se penis pomalo ukruti dobro je imati kadicu za kupanje, a ne tutu jer je ona pre kratka. Znači kadicu za kupanje na pod u kupaonicu i molim lijepo. Oni vole svoju fontanicu...

Ponovila bi da se vodi računa o hrani i piću kod djeteta, akod mama koje doje i kod sebe. Uspjeh je bolji!!!Da se vodi računa o svjetlosti u kupaonici ili wc-u i prijateljskoj atmosferi tamo...i toplini u hladno doba...
    Da se vodi računa o starosti i motorici djeteta jer to definitivno utječe na uspjeh kontrole eliminacije...Da se vodi računa o odjeći koju djeca nose u fazi treninga...Postoje i ekstra hlačice koje nisu zašivene u sredini....
    Prijelaz eliminacija na zraku gdje je donji tijela gol mora se također respektirati jer je to za dijete nešto novo. Voditi računa o učenju pravovremenog prijavljivanja znači prije nužde, a ne poslije...to se postiže razgovorom...najbolje ujutro...ima toga još..

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam s mojom slagala plastične kocke kad sam je počela stavljati na tutu, to je bilo dovoljno zanimljivo da malo odsjedi (i to nije bilo sjedenje u beskraj, bilo je dovoljno da se malo opusti i zaboravi da je htjela ustati pa da krene piškenje), a druga omiljena metoda je bila sjedenje pred ogledalom. To je bilo u dobi od 8mj pa na dalje. Sad kad više govori bolja mi je metoda da razne igračke sjede oko nje i gledaju kako ona lijepo piški i kaki (ako mi se ni jedna ne nađe pri ruci mogu i izmišljene životinje kojih nam je ionako puna kuća ), a nakon toga svi plješću i skandiraju

Ali ako je ona sjedila na tuti bez ustajanja, ja sam znala obaviti nešto u kupaoni bez da se bavim njom, čak i poneko brzinsko tuširanje ako bi sjela malo duže, obično ujutro za kakanje.

Što se tiče posebne daske na wc-u primjećujem da je mnoga djeca bolje prihvaćaju nego tutu. Ja sam imala od početka i jedno i drugo, prihvaćala je i dasku i tutu podjednako.

Gaćice za odvikavanje - najbolje u obične gaćice složiti neku manju krpicu, ili možete nabaviti 1-2 kom zaštitnih gaćica i u njih složiti samo jednu tetru. Dosta takvih savjeta može se naći na bespelenaškom pdf-u, pogotovo na temama za "zakašnjele" bespelenaše.

Što se tiče perioda potrebnog za odvikavanje djeteta od pelena, ne mogu reći ništa osim da je kod nas to trajalo puuuno duže od dva tjedna, ali moja ne ide u vrtić. Ipak, i u tom slučaju pokušala bih svakako navikavati dijete na tutu, jer mi se to čini kao dobar ulog u budućnost - ako ne uspijete sada, ipak će se naviknuti na tutu i znati će ćemu služi, pa će vam biti lakše kasnije kad bude spremniji.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam objasnila period od 2 tjedna za odvikavanje. Večinu puta je dovoljan, ali odvikavanje je proces, barem je bio kod mojeg djeteta.
    Svakim danom vidiš napredak i mislim da se sve to skupa ne smije požurivati.
    Mislim da smo mi imali fazu od mjesec dana kakanja u gače, dok nije bio dovoljno opušten i shvatio da može kakati i na WC.
    Ključno je: - ne požurivati
    - ne špotati
    - ne kažnjavati
    - smanjiti očekivanja
    - dati jasna uputstva djetetu što treba raditi
    npr. reči djetetu: Kad ti se piša viči: mama, piša mi se. U našem slučaju nije bilo dovoljno reči djetetu: kad ti se piša reci, nego mu je trebalo reči što da kaže.
    - prihvatiti da kahlica, nastavak za WC i slična pomagala koja su nama super, možda su djetetu bezveze
    - pohvaliti dijete
    - ako se dijete popišalo u gače, smireno i kratko objasniti kako treba drugi put.
    Znači: ok, nema veze, slijedeći put ćeš na WC. Bez drame i nerviranja.
    - osigurati djetetu mir i smirivanje aktivnosti za kakanje

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Iz naseg iskustva mogu samo reci da se slazem da treba smanjiti ocekivanja i procijeniti da li je bolje pricekati toplije vrijeme bez obzira koliko je dijete staro.
    Suprug i ja smo kod starijeg sina bili spremni na odvikavanje kad je doslo ljeto a on je imao 2,5 god i odvikavanje je bilo rijeseno za 2 tjedna (ukljucujuci i nocnu pelenu).
    Znaci, svi skupa smo bili spremni

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jel imao netko možda situaciju sličnu ovoj: Moja malecka ima 26 mjeseci. Već neko vrijeme, od ljeta, se upoznaje s tutom i wc-om, da bi ovaj vikend izrazila želju za gaćicama. I vikend je prošao savršeno, svega jedna ili dvije nezgode. U ponedjeljak u vrtiću cijeli dan suha. U utorak kod kuće isto. Da bi danas kod kuće doslovce 7 puta se popiškili, tj. uopće nije išla na wc. Na rubu sam živaca, ne znam više šta da radim. Da joj vratim pelenu? Mislila sam da se možda prehladila, ali ništa ne govori da ju peče ili boli. Ne mogu je više ostavit doma, jer bi morala ležati što više, čekamo drugu bebu. Da je ipak ostavim još doma? Ili vrtić? Help! :/

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemoj se nervirati, samo polako...vidjet ćeš tek po slijedećim danima što je u pitanju. A to ćeš vidjeti ako ne vratiš pelenu...Nerviranje mame djeca kuže...a možda joj je danas nešto bitnije od kontrole eliminacije...možda se priprema neka prehlada ili slicno...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Vraćanje pelene mi je definitivno zadnja opcija, ona sad više niti ne da stavit pelenu, ali jedan ovakav dan je stvarno obeshrabrujući! :/

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne kužim se baš previše, ali i meni se čini da je nešto uzročno-posljedične veze.
    Pa probaj je ostaviti možda još koji dan kod kuće, čisto da vidiš reakcije i način kada se popiški, a ne traži na wc. Možda pronađeš odgovor.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mala_beba_21 prvotno napisa
    Vraćanje pelene mi je definitivno zadnja opcija, ona sad više niti ne da stavit pelenu, ali jedan ovakav dan je stvarno obeshrabrujući! :/
    Samo smireno, pa nisu roboti da ih možeš programirati. Takve male regresije su normalne, ništa zabrinjavajuće.
    Samo nemoj šiziti bezveze jer djetetu stvaraš pritisak.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mala_beba_21 prvotno napisa
    bude takvih dana... možda joj možeš staviti neku krpicu za upijanje, eventualno, ili samo pripremi više hlačica za presvlačenje. Ja ne bih vraćala pelenu, ako je ikako moguće.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moglo bi se dijete još više zbuniti s vraćanjem pelene :/
    pomikaki potpis

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Lovro se odviknuo od pelena sad na ovim praznicima i bila sam skroz sretna i ponosna i onda jucer krene u jaslice, MM kaze teti da mu preko dana vise ne trebaju pelene, ni za dnevno spavanje i dodjemo popodne po njega, kad on u peleni i pitamo tetu zasto ima pelenu, a ona na to zbunjeno: a zar mu se pelena skida poslije spavanja? toliko o komunikaciji. sad se spremam otici u vrtic i jos jednom sve detaljno objasniti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Manuel ima 21 mjesec i do sada sam ga tu i tamo stavljala na tutu, koji put uspješno, koji put ne. U zadnje vrijeme mu stalno govorimo kako svi mi idemo u wc, kako nemamo pelene itd. Probala sam ga skinuti ali nakon nekolko piškenja i kakanja u hlaćice sam mu vratila pelenu.

Neki dan razgovaramo:
    JA: di dada radi pipi?
    M: u wc
    JA: a mama i tata?
    M: u wc
    JA: i di onda mora Manuel raditi pipi?
    M:u wc.
    JA: bravo Manuel! Kad ti se bude piškilo kažeš mami pa ćeš i ti raditi pipi u wc.
    M: (sa smješkom) neće neće

Sve zna, sve kuži ali neće pa neće.

Meni je to novost jer smo starijeg kad je imao 22 mj. skinuli, objasnili i to je bilo to. Bez puno filozofiranja, pitanja i nagovaranja., a ovaj

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo i naših iskustva:
    - naša curka je sada dvije godine i tjedan dana smo bez pelene po danu.
    -imali smo po ljetu pokušaj odvikavanja na moru, ali nije htjela, pa smo ju sada lagano lovili kad je išla kakati na kahlicu...
    -i kad je počela sad sama govoriti da piša u pelenu, odlučili smo skinuti pelene.
    -i shvatila sve, očito bila spremna
    -imala je jednu nezgodu, doma, a ostalo sve obavljamo i idemo svugdje bez pelen
    -u gostima piša na zahod a doma na kahlicu ili zahod
    -ono što sam svjesna je to da je ona sada to htjela i odlučila, bila je spremna
    a i mi smo bili spremni.
    za sada ima još pelenu za spavanje dnevno i noćno, ali je obično suha, pa ćemo uskoro i to probati maknuti!
    zbilja nismo imali nikakvih problema na tom području....
    ali nismo mogli kad smo mi htjeli, nego kad je ona htjela, jer ja sam htjela već po ljeti, jer je nekako lakše sve skupa, ali to se svodilo samo na dva tjedna skupljanja kakica po plaži

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

cura mi ima 2 god. i 5 mjeseci i počela sam je navikavati na kahlicu ali nam ne ide baš najbolje

rekne mi tek kad se popiški u gaćice ili počne piškiti pa nastavi u kahlicu

piški svaki pola sati - do 45 min. - ne znam dali je to znak da nije još

spremna jer bi ipak trebala duše izdržati da ne piški (pije normalno, ništa previše) - danas sam dala urin na kontrolu da vidimo dali možda ima urinoinfekt

kakati uopće neće na kahlicu nego samo u gaćice ili pelenu a zna da kaka ali kaže neće tutu

pokušajemo već 4 dana ali imam osjećaj da nam ide na gore jer prvi dan je voljela sjediti na tutu i piškiti a sada često neće i popiški se u gaće

imate neki savjet

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam vam se javljala prije pola god i jos nismo nista postigli.
    imamo problem s kakanjem, jos uvijek ga se boji bilo to u pelenu ili bilo gdje.
    piskenje u tutu uspjesno obavimo samo ujutro nakon buđenja ako ja dovoljno brzo uspijem donijeti tutu.

savjet za toplinu tute: sad preko zime je drzim na radijatoru pa nije hladna.

ali malcu se ideja s tutom ne sviđa, cak nekad cim je donesem vise necu tutu, necu tutu.
    par puta kad sam ga obukla u gacice i trenirku popiskio se u roku 2min. al svaki put. nije dakle izdrzao ni 10min. a ja bi mu svaki put napomenula: reci mami trebam piskiti.
    onda sam svaki put zakljucila da nije spreman.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Kod nas je slično. Lara ujutro kad ustanemo ja idem u wc piškiti i ona ide samnom i uzima sama tutu i sjedne obučena u peleni na tutu i piki ko mama. Prije tjedan dana sam joj skinula pelenu i gole guze je sjedila i oko 2-4 minute na tuti ali ništa nije obavila. Zna da se na tuti i na wc-u pišči i kaki al ona to sve još obavlja u tetra pelenu. Mislim da još nije spremna al na dobrom smo putu čim je počela sjediti gole guze na tuti 2-4 puta dnevno hoće al svaki put neće da joj skinem pelenu. Al ok ja sam strpljiva. Možda pelenu skinemo ove godine

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Iako više nismo u ovoj grupi napisati ću naš problem i ovdje u nadi da će se naći netko s pametnim savjetom ili tko je prošao što i mi sada.dakle....

Meni treba savjet, očajnički!

Enola se ostavila pelene s točno 2. godine, sad ima 3 ipo i nenormalno piški u gaćice, ispočetka sam mislila možda je malo prehladila mjehur (jer se to znalo i prije događati ali bi prestalo) ali ovo traje i traje i ja već luuuudimm!
    Popiški se u gaćice i do 6 puta dnevno! Neznam dali je posrijedi neka trauma, počela je u vrtić ići u rujnu....ali ja se iskreno ne sjećam točno kad je počelo to pišanje u gaće već samo da traje predugo. Već mi je puna kapa pranja gaćica, pa sam joj čak zaprijetila da ću joj kupiti pelene nastavi li tako (znam da je to krivo, ali više neznam što da radim).
    Kako da pristupim ovim problemu, kako da joj pomognem da na vrijeme ode u wc.

Kad je sjednem na wc kad se ja sjetim, nemože piškiti (ili ne želi). Pitam je svako malo dali treba na wc, odgovor je uvijek negativan a već za 5 min se popiški u gaće.
    Meni više ništa nije jasno!

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja bi rekla da je nekakva trauma ili nešto slično. N. od kad je prvi put bila bez pelena, od godinu i 10 mj, već imala nekoliko faza pišanja u gaće, koje su trajale poprilično dugo. Prvi put sam joj vratila pelenu, jer sam isto poludila, nisam imala toliko robice koliko je ona mogla zapišat u jednom danu, a kasnije sam ipak inzistirala na tuti. I uglavnom sam skužila da je svaki put bila reakcija na neku promjenu rutine, godišnji od tjedan dana, odlazak u vrtić (isto je imala zakašnjelu reakciju, nakon nekoliko tjedana počela je piškiti u gaće), tatin odlazak na brod i sl.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

to se isto i nama sada pocelo desavati. Lovro je vec 2mj bez pelena, odvikavanje proslo u 2 dana bez problema, i sad vec tjedan dana doma piski u gace. u vrticu normalno ide na wc, kad smo vani isto ne pisa u gace, samo doma. zadnja 2tj su u vrticu spajali grupe jer su im tete bile bolesne, pa mu je to mozda trauma.
    arilu-koliko treba da zaboravi na to i pocne opet normalno piskiti u tutu? tj. koliko je trebalo tvojoj maloj?

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Prvi put je pišala u gaće punih mjesec dana, počela je dok smo bili na godišnjem i onda sam joj vratila pelenu na još mjesec dana. Kad sam je skinula opet je pišala u tutu kao da se ništa nije desilo. Drugi put kad je krenula u vrtić, oko 2 tjedna. I od tad se svako malo desi da dan dva piša u gaće, ali uvijek prođe bez problema.
    I ja sam sigurno doprinjela tom dugom pišanju, jer bi često znala onako nervozno ispalit "joooj, šta si opet pišala, ma vratit ću ti pelenu..."
    Od kad sam se iskulirala po tom pitanju to pišanje odmah prestane!

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mi smo bili (i jos uvijek jesmo) skulirani po tom pitanju jer sam prvo mislila da si je prehladio mjehur. al sad sam skuzila da je u vrticu suh, da je vani suh, tako da je ipak to valjda protest protiv necega.
    ne znam ni sama jel mu pametno vratiti pelenu, ili cekati da prodje. gaca i hlaca imamo dosta (ipak se s 2 male djece masina vrti 1 dnevno) tak da mi to nije problem, al ne znam kako to rjesavati, a da mu ne stvorim dodatnu traumu. ne se obazirati ili...?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Svako dijete je individua za sebe pa tako valjda i moje. Starija kćerka je bez problema ostavila pelene i to najviše zahvaljujući vrtiću. Tete su prepoznale kada je najbolje vrijeme za to i rekle nam da i mi prestanemo sa stavljanjem pelene. Tetin savjet je bio da izostavimo odmah i pelenu za noć. Po njenim riječima dijete se zbunjuje ako malo ima pa malo nema pelenu. Uglavno, sve je prošlo super i sa možda tek pokojim mokrim gaćicama.
    Sada imamo malenu koja sutra puni dvije godine. Stalno se skida i ide na WC, međutim ništa ne obavi. Uglavnom se skine i ide na WC kad se već popiški u pelenu. Jučer ujutro sam ju krenula premotati odmah poslije spavanja, pa pošto je pelena bila suha, stavila sam je na WC, ali tražila je pelenu da se popiški u nju. Šta napraviti sada? Da li to znači da još nije spremna na odvikavanje od pelene?

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nisam dugo pisala al sada je situacija ovakva.
    Lara je naučila sjedati i gole guze na tutu i kad je upitam hoće li na tutu ne opire se i ide bez problema makar ništa ne obavi.
    Kad se probudimo jer zajedno spavamo, ona si pociki i paralelno piški u pelenu.
    Zbog cikenja po noći isto piša u pelenu i zato noću stavljam jednokratnu jer je plakala kad bi joj tetra bila mokra.
    Sad je po noći sve ok. E sad, pošto imamo na betonu, najlon i tepison ništa od bezpelenaštva još.
    A mislim si pošto krenem negdje od 01.05. raditi jer se radi o turizmu, a baka i djed će ju čuvati, možda da joj još ne skidam pelenu ( tetru nosi), zbog nekakvog protesta ili čega već pošto mene neće biti od jutra i vračati ću se nakon 15 sati pa će tada dobiti i ciku i moju pažnju.
    I nemora značiti da će ona protestirati ili da će ju bilo što smetati jer mama neće biti od 0-24 sata na raspolaganju, možda nije još spremna na skidanje pelene.
    Što vi drage mame mislite o tome ?
    Jer ja sam mislila kad krene toplije vrijeme i ja se uhodam u taj ritam raditi i biti kod kuće zajedno sa njom, možda skidanje pelene taman tada dođe i prođe ko po loju

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dajte koju riječ podrške. dakle, u utorak sam mu ujutro jednostavno skinula pelenu bez neke najave i sl. ima 2god i 7mj. imamo malog bracu od 2 mj i mislim si vrijeme je. utorak cijeli pišao po sebi. u srijedu na mamin i mm-ov nagovor odlučujem odustati na par tjedana dok još malo ne zatopli ali on nakon popodnevnog spavanja prijavljuje piškenje i dobrano se popišku u tutu. u srijedu piški u tutu još 3 puta a po sebi isto toliko. danas samo jednom do sad se baš zapišao, ostalo u tutu, ali danas ga puuuuuno teže nagovaram na tutu, baš se nekak ne da a svaki put usije. od jučer nije kakao i vidim da stišće. šta da radim? znam da dobro napreduje al žao mi ga je forsat a i užasno sam umorna od malog brace i praćenja svega toga. pomoć - p.l.i.z.
    evo sad je već par puta pišnuo u gaće i stalno ponavlja ''ne piški mi se, ne piški mi se'' i onda mu pobjegne u gaće. i cendra i neće na tutu i baš smo jadni. jedino sjedne ako mu kažemo da ćemo mu ugasit crtić al to mi je grozno . evo sad i po podu... šta da radimo?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

joj, ne stignem puno, pa ću možda ispast gruba

dobro je to, mali ti je skužio sve što treba
    ali je isto tako skužio da vam je to 'napeto' i da se 'bedirate' oko upišavanja

ne vraćaj pelenu, ne podsjećaj ga, mijenjaj ga bez emocija
    i unutar tjedan dana garantiram uspjeh
    (znači dijete koje samo ide na wc i kojem nikad, ili skoro nikad ne bježi)

curiosum: ja sam sinu skinula pelenu s 2 god usred zime jer me živciralo što najavljuje pišanje u pelenu!!!
    nikako na zahod/tutu nije htio, isto vrištao dok smo koketirali s pelenom;
    nakon što sam rekla: nema pelene, reci meni i teti u vrtiću kad ti se piški
    smo startali
    i gle, čuda, u vrtiću se niti jednom nije upišao,
    meni cijeli taj prvi tjedan, prvi dan 5, drugi 4, treći 2x
    i 4-5 dan, gotovo s pišanjem
    ali, ako bih upala u kontrol-frik fazu propitkivanja 'jel ti se piški', 'hoćeš sada piškiti' i sl
    obavezno bi se taj dan zapišao!
    ukazivao čovjek na to da ga ugrožavam )

iva2405 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imam jedno pitanjce.... Marija se sa dvije godine odviknula od pelene. Još je nosi samo kad ide spavati, i stvarno, iako ništa ne pije po noći, ujutro joj pelena bude puna. Sad ima dvije i pol godine i još uvijek kad ide kakati traži pelenu. Nema šanse da kaka na wc ili tutu. Očito joj se drekec toliko gadi da ga ne želi vidjeti. Prošli tjedan je virila kad sam joj mijenjala pelenu i povratila je od gađenja. Kako ju privoliti da maknemo tu pelenu za kakanje?

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

draga cherry u pravu si i više nego što misliš. nije da pravimo frku, ništa negativno ne komentiramo i sl. mm mu je jednom rekao da ak se digne s tute moramo gasiti doru, al se rasplakao pa je odmah odustao ali je osjetio napetost. jučer panika dok mu nismo stavili pelenu i onda se pokakao ko sivonja. a noćas se 3 puta budio (!!!). totalno smu mo stres napravili. baš sam ljuta na sebe. ali noćas pelena cijelo vrijeme suha i sad mi je ujutro rekao piškim ali sam dojila bracu pa nisam mogla ništa i rekla sam mu, samo piški, mili. a za jučer mislim da znam zašto se zapišavao. naime ja sam već oko 12h primjetila da mu se kaka i da trpi i baš valjda zato što mu se kakalo nije htio na tutu ni za piškenje jer mu se na njoj još jače kaka a za to nije još spreman. dat ću mu pelenu za kakanje pa da mu piškenje ne bude opterećenje. al kako onda prekinuti to kakanje u pelenu? i kako ga nagovoriti na piškenje vani u travicu? volim ga do neba, ali jako je osjetljiv i svaka promjena njegovih ''sigurnih'' okvira jako utječe na njega i boji je se...

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e i da! ne ispitujem ga - hoćeš sad, a sad, a sad..? sam mi kaže piški mi se. a ako vidim da je prošlo tipa 2h a on šuti samo kažem dođi idemo sjesti na tutu i piškiti i fakakt se popiški. no, to je bilo jučer, kako će biti danas, vidjet ćemo. ali ja ne namjeravam radit paniku od toga više, jučer sam navečer bila umorna ko da sam kopala od silnog vrebanja. baš sam koza.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mi smo ljetos probali,imao je 16 mj. Nisam očekivala da će se ostaviti,skinula sam mu pelenu da se lufta kad je toplo.I htio je na tutu,onda je počeo po podu i namještaju,odbio tutu i prihvatio školjku.Onda je opet počeo po podu.Nije to bilo odvikavanje,nego više to luftanje guze. Vratila sam mu pelenu er je praktički cijelo ljeto malo u tutu,malo po podu. Sad ćemo opet kad zatopli,trenutno ne želi ni u tutu ni u školjku.Ne želim nšta forsirati,neki kažu da sam ga trebala kazniti ljetos kad je počeo po podu. Krasan savjet

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uh grozno. pa nisu psi. mom bratu je teta koja ga je čuvala natrljala govno po guzi. katastrofa. za u zatvor!

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Dok dobijem odgovor koji sam si i sama valjda dala ili možda želim dobiti malo podrške proći će ..... sve..........

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

lasada,
    sve će biti u redu

jel tvoja malena ikad piški u tutu?

ako joj skineš pelenu moraš biti spremna da će zapišavati sve redom neko vrijeme (tjedan dana npr., a kasnije povremeno)
    Ništa te ne košta probati, ako misliš da ste spremne.

kad počneš raditi to će njoj biti šok i nisam sigurna da je onda ajbolje vrijeme za skidanje pelene. pogotovo zato što neće biti s tobom pa češ se morat dogovorit s bakom i dedom, a njima će biti teže nego tebi odviknut je od pelene. već će im biti 'naporno' biti s njom po cijele dane, još ako moraju razmišljat o pelene itd...

ja bih rekla da je sad dobro vrijeme da pokušate, tako da ona bude bez pelene kad počneš raditi. ili da cijelu stvar odgodite na par mjeseci, kad se navikne da te nema po cijele dane i prođe prvotni šok.

eto, to je moje mišljenje.

Mi smo skroz skinuli pelenu po danu s 20 mjeseci,a s 23 mjeseca i noćnu (iako po noći i dalje piški, ali ne želi pelenu jer 'nisam ja mala beba' Ali bar pita kad joj se piški, rijetko se popiški u krevet)

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mi smo morali odustati za sada on se totalno vratio unatrag i neće uopće na tutu. inače je jaaaaaaaaakoooo osjetljiv i eto, sad je odustao. ali mene najviše brine što on odbia kakati tutu, a neće ni u gaće. što s tim. pustiti ga dok ne explodira da trpi? nisam pametna. mislim probaati ponovo za par tjedana ali ovo će i dalje biti problem. i piškenje vani. koji savjet? njemu svaka promjena jako teško pada i svega novog se boji i ne može mu se predstaviti na zabavan način (tipa - ajmo piškiti travicu ili ajmo ovo ili ono) pomagajte. najviše me muči to kakanje i izlasci vani. piškenje je savladao u jednom danu.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo krenula sa skidanjem sa 2,3 god. Skinula sam joj odmah i nocnu pelenu, jedino su joj tete u vrticu stavljale za spavanje. Dok nisu potrosile i ja sam rekla da necu kupiti nove...
    Uglavnom, u mjesec dana je zapisala sve zivo, skoro svaku noc sam presvlacila posteljinu, u setnju nosila hrpu robe,... Ali odjednom je sve prestalo i sama je pocela traziti tutu. Sada je sve super, obozava zahode i cim negdje dodemo ona mora ici piskiti i pronjuskati po zahodu. Znalo joj se desiti da joj se po noci piski, pa se onda digne iz kreveta i pokraj popiski u gace, ali se nocas sama digla i otisla piskiti na tutu. Bas sam ostala iznenadena.
    Nije imala problema sa zadrzavanjem mokrace ili stolice i sve u svemu proslo je puno brze i lakse nego sto sam se nadala.
    Treba samo puno strpljenja i ne odustajati!

artep avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj bfamily prvotno napisa Vidi poruku
    Iako više nismo u ovoj grupi napisati ću naš problem i ovdje u nadi da će se naći netko s pametnim savjetom ili tko je prošao što i mi sada.dakle....

Meni treba savjet, očajnički!

Enola se ostavila pelene s točno 2. godine, sad ima 3 ipo i nenormalno piški u gaćice, ispočetka sam mislila možda je malo prehladila mjehur (jer se to znalo i prije događati ali bi prestalo) ali ovo traje i traje i ja već luuuudimm!
    Popiški se u gaćice i do 6 puta dnevno! Neznam dali je posrijedi neka trauma, počela je u vrtić ići u rujnu....ali ja se iskreno ne sjećam točno kad je počelo to pišanje u gaće već samo da traje predugo. Već mi je puna kapa pranja gaćica, pa sam joj čak zaprijetila da ću joj kupiti pelene nastavi li tako (znam da je to krivo, ali više neznam što da radim).
    Kako da pristupim ovim problemu, kako da joj pomognem da na vrijeme ode u wc.

Kad je sjednem na wc kad se ja sjetim, nemože piškiti (ili ne želi). Pitam je svako malo dali treba na wc, odgovor je uvijek negativan a već za 5 min se popiški u gaće.
    Meni više ništa nije jasno!
    pogledaj zdravlje djece topic svakodnevno pišanje u gaće

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja ima 3 i pol g., s odvikavanjem smo počeli u 5 mj prošle g., bilo je svega, nakon 6 mj počela je tražiti tutu i pelenu smo imali samo za spavanje, a onda odjednom, počela je zadržavati mokraću i piškiti samo u pelenu. Sad je već 5 mj. potpuno u peleni, hoće sjest na tutu i wc, ali ništa ne obavi. Počela je govorit i da joj smeta pelena, ali kad je pitam hoćeš li piškit u tutu kaže ne u pelenu. Jel imao tko takav slučaj?

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Puntice ;
    Lara sjedi gole guze na tuti i ne piški, popiškila se samo 2x, jednom kad sam ju hranila a ona sjedila na tuti i jednom sam ju posjela i dala joj piti vode i tad je pikila.
    Ovako samo sjedi gole guze i ništa.
    Obučem joj pelenu i za pol sata probam i pelena mokra.
    Mislim da ću pokušati sad preko ljeta sa odvikavanjem polako, bez obzira hoću li ja raditi pa ak neće ići malko odgoditi.
    Uglavnom, super je što ona hoće gole guze sada sjediti uvijek na tuti.
    Čujemo se i hvala na savjetima drage moje )

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a koliko često vam mališani piške? mi smo od prekjučer opet bez pelene i u petak cijelo vrijeme po sebi. jučer ujutro pelena mokra oko 7, u 11:30 piški u gaće u 12 kaka i sljedeće piškenje tek u 19 sati u tutu i nakon toga u 4 ujutro u krevet, pa u 7 u krevet i evo još ništa već preko 6 sati. čekamo da se popiški pa da ga stavimo spavati a on ništa. normalno pije. a od piškenja u krevet noćas - koma - skroz se prehladio od spavanja u mokrom tako da ću mu noćnu ipak stavljati. dakle, koliko često piške vaši?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko često piške?
    Na početku odvikavanja pišao je svakih cca sat do 2 sata maksimalno - po danu, a po noći 3 puta.
    Kasnije su se razmaci prorijedili i po danu i po noći.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa evo, i ovako skroz prehlađen nije još piškio od 7 ujutro, znači 8 sati bez piškenja. a kad smo prije mjesec dana pokušali s odvikavanjem piškio je svaka 2,5h. ne znam šta da mislim... a ovaj put smo skroz mirni oko toga, nitko ništa ne drami, samo ga tu i tamo ponudimo i to je to.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko često piške?
    Na početku odvikavanja pišao je svakih cca sat do 2 sata maksimalno - po danu, a po noći 3 puta.
    Kasnije su se razmaci prorijedili i po danu i po noći.
    Majko mila što sam napisala.
    Nisu se prorijedili, nego povečali. Dakle po danu piški cca 4-6 puta, po noći niti jednom ili jednom.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vidiš... a ovaj moj i prehlađen, 2 puta u cijelom danu.

artep avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mi smo skinuli pelenu poslije 2.rođendana.Nisam čekala nikakve znakove da je spreman jednostavno skinula i nema.Psihićki sam se ja pripremila i krenuli smo.Pišanje u gaće 8 dana (al sam se naprala)i onda je skužio.I to je to bez puno mudrovanja.Po noći mu i dalje stavljam iako je suha ,neka bude za svaki slučaj.

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da ga pohvalim, jučer je i kakao u tutu!!!!!!!!! majka puca od ponosa!! kod njega nije bio problem savladati zadržavanje već pobijediti strah od nepoznatog - tute. za wc neće ni čut. uglavnom, kad sam jučer skužila da trpi i piškenje i kakanje i da se svako malo drži za leđa tamo di su bubrezi rekla sam - ajde mišu, sad je dosta, to se ne smije trpiti, razbolit ćeš mi se, idemo sad sjesti na tutu i obaviti što treba, morat ćeš kad tad, mama je uz tebe i čuva te. i nakon par minuta se popiškio i sav se ozario od sreće i digao se i nakon 10min kaka mi se, kaka mi se, ja ga hoću na tutu a on u plač i opet sam mu rekla da mora i gotovo i da će vidjeti da to nije ništa strašno i držali smo se za ruke i skupa tiskali i pokakao se i nakon toga trčao po kući sav ponosan - si vidio mama kako sam ja kakao onu tutu?!!!!! morala sam ga malo prisiliti jer je totalno trpio, neće na tutu ali neće ni po sebi. guzonja mali, samo mu je trebalo da proba i uvjeri se da to nije ništa strašno. noćna do daljnjega.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovo je tako frustrirajuce...znam da ne smijem vikati...a ne slusa...
    pisanje nije problem jer to ga ja odvedem svakio malo i to neznam kad ce, ali kakanje....vidim da hoce i velim idemo vice ne i pobjegne u sobu, onda ode na wc veli ne ide, pa ode u boravak i pokaka se u gace i sav sretan vice da ima kakaca!!
    cini mi se da bu beskonacan borba

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jo trebali bi početi ali meni se ne da..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •