Stranica 19 od 22 PrviPrvi ... 91718192021 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 1065

Tema: odvikavanje od pelena

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Angelina znam da je frustrirajuce ali zamisli samo kako je njemu tek. Ja sam se s Emom uvjerila da je odvikavanje jedna od stvari za koju je potrebna gomila strpljenja i tolerancije sa nase roditeljske strane.

Po mom misljenju odvikavanje od pelena nije nesto sto mi odlucima da cemo sada krenuti i da ce se prema nasim ocekivanjima desiti u nekom odredenom trenutku. Dijete se nije odviklo od pelene u trenutku kada roditelji skinu pelenu i svakih 30 minuta nukaju dijete "Trebas piskiti, trebas kakati" Dijete se odvikne od pelene u trenutku kada sam pocne traziti da ide na WC ili tutu. Kod nas s obje cure je to proces koji je poceo od prakticki 6 mj. zivota. Nisam uspjela bezpelenastvo ali cure su od najranije dobi isle s nama u kupaonu i gledale da mi (roditelji) obavljamo nuzdu na WC. Kada su samostalno pocele sjediti pocela sam ih stavljati na tutu u trenucima kada sam nekako po njihovom ritmu znala da bi mogle nesto obaviti. I cijelo vrijeme razgovaramo o probavi, kako prehrana utjece na probavu i gdje se nuzda obavlja. Vrlo brzo su obje skuzile sto je kakanje i pisanje i sam proces i kako je on povezan i Ema je s godinu i pol skinula pelenu na svoj zahtjev i pocela traziti da ide na WC a Anja evo sada ima godinu 19 mjeseci i sitno i prije neki dan je trazila da skinemo pelenu i zadnjih 3-5 dana za svako pisanje i kakanje trazi ici na WC.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

joj...evo...jutros isao na wc kad i ja i sad stane i rasiri noge i napomenem mu di se pisa a on pobjegne na krevet stane i popisa se...
    i bas ga briga i kaj je mokar...
    zna di se pisa i kaka al nece i nece...samo dokj sam ja na wc-u onda si ajde sjedne...
    za poluditi...a htjela bi se rijesiti pelena dok je P. jos u trbuhu...
    al mislim da mi to nikako nece uspjeti...

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo naše priče pa možda nekoga nadahne

moj sin je inače dijete koje se svega boji - ja mu kupim nove cipele - on ih neće - boji ih se, nova kapa - isto. ne voli promjene općenito.

mi smo prvi puta probali sa dvije godina i u jednom danu se osvijestio malo da nešto radi ali tada još nije pričao i mm i ja smo bili lijeni nastaviti pa smo odustali.

sljedeći pokušaj je bio sa 2god i 7mj i par dana je bilo li-la, malo u tutu, malo po sebi (dosta na silu jer nije htio sjesti ni na što), al onda se približio kakač i to nikako nije htio i počeo je neutješno plakati za pelenom i ja se sažalila i vratila mu je. pozitivno je bilo to što je skroz skužio kad šta radi i prijavljivao ali sve u pelenu. odlučila sam još pričekati da mu to ne bude panika.

zadnji pokušaj je bio sada sa 2god i 9mj. izgledalo ovako - u petak popodne mu skinula pelenu i to popodne i subotu ujutro je piškio po sebi i u subotu ujutro kakao u gaće. nakon toga više nijedna nezgoda. po noći je bio mokar još par noći i sad evo već 4. noć suh. nakon par dana je počeo i sam tražiti. i piškio travicu i kakio travicu i piški na tutu i na dasku i kaki na dasku i na tuđe wc-e, ma skroz riješeno!!!

moj zaključak je da sam ja tome trebala opuštenije prići odmah prvi put.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mi se prijavljujemo u klub polu-uspješnih skidača

Već 2 mjeseca nema pelenu jer je sam počeo tražiti da ga se skine i ide na tutu piškiti. Od tad nema ni noćnu.
    Imali smo 3-4 nezgode, piškenje smo super 'svladali'. Zadnjih par noći se me probudi i moli da bi piškio.
    Ali sa kakanjem imamo problema; neće pelenu, neće na wc, neće na tutu, neće u šumi, na travu, neće nikako nego mu na kraju pobjegne u gaće i onda neutješno plače.
    Jednostavno, otkako nema pelenu i vidio je kako mu u tuti izgleda drekec - ne želi kakati, stalno zadržava

beskrajno mi ga je žao jer se muči
    Probali smo sve metode i sad smo u fazi kad o tome uopće više ne pričamo i ne pridajemo važnost (kakti!)

Dakle, to sad traje skoro 2 mjeseca
    Koliko još bi moglo otprilike potrajati, iz vaših iskustava?

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nama je zapelo kakanje i promatrala sam ga ko kobac i kad smo bili vani i kad sam vidjela da mu se kaka, uzela sam ga, skinula i digla ga ispod koljena, leđima naslonjenog na sebe tako da sam mu njegovim nogicama pritisnula bušu i nije više mogao trpiti i pokakao se na travicu i onda smo se veselili i rekli kako će sad tu narasti veliki lijepi cvjetić :rolleyes:

možda probati tako da se navikne na prizor kakice a i tutu bi za kakanje izbjegavala, većina klinaca koje ja znam je pregadljiva za tak nešto, radije wc. sretno!!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moja curka već 20 dana ne piški po noći, i evo čitam vas i sad se mislim da joj skroz dignem noćnu pelenu i krenem pomalo s odvikavanjem, iako sam to planirala ovo ljeto? Piški odmah ujutro čim se probudimo.
    Od godine dana smo krenuli s tutom i stavljanjem na tutu, tako da je već jako brzo počela javljati kad joj se kaki: u početku kad bi joj već krenulo, a sada sekund prije nego krene tako da uglavnom uspijemo uhvatiti tutu. S vremenom je počela javljati kad je išla i piškiti. Sama je osmislila znak: lupanje po peleni. Imala je fazu kad nikako nije htjela na tutu, tj.sjela bi na nju, ali nije dala skinuti je. Sad je ako zabavlja kad mi javi da će kakiti, a ja trčim po kući po tutu i vičem brzo brzo. Sa je u fazi ako je jako zaigrana, javi, ali ako je baš ne gledam, onda niti ne skužim jer joj se ne da valdja prekidati igru.

Moram iščitati sve ovo kako da krenemo. Za početak treba kupiti nekoliko gačica i stavaljti malu gazu, dok ne nauči potpuno kontrolirati.
    Ima još tko kakav savjet?
    Znam da ne treba forsirati kako ne bi došlo do općeg štrajka.
    Kako nam noć ide dobro, možda da joj po noći samo stavljam gačice?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

drage moje ako može mali savjet iskusnijih majki,naime moja cura(2 god) već pola godine kombinira pelenu i wc tj neće reći kad joj je sila al kad u stavim popiški se i pelena joj često suha.i tako kupih gaćica šarenih svakakvih i ona ih neki dan zatraži i da neće više pelenu.tako smo mi sasvim neplanirano skinuli pelenu i u 7 dana imala samo 2 nezgode(pobjeglo malo nakon 5 dana je počela sama tražiti wc i govoriti da joj je sila.e moj problem(ili nije je taj da joj kad ide spavati i ja joj dalje stavljam pelenu iako ne piški po noći uglavnom ali tu i tamo je znala malo.da li da joj skinem i tu nočnu odmah? da li su dovoljne one nepropusne gaćice za noć? kakva su vama iskustva? hvala puno

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje iskustvo je da je najbolje da skineš i noćnu i staviš joj najobičnije gače kakve ima i po danu.
    Prvo vrijeme malo prati ako je počne jako meškoljiti po noći, pa ju odvedi na pišanje. Nakon nekog vremena niti to neče biti potrebno. Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Moje iskustvo je da je najbolje da skineš i noćnu i staviš joj najobičnije gače kakve ima i po danu.
    Prvo vrijeme malo prati ako je počne jako meškoljiti po noći, pa ju odvedi na pišanje. Nakon nekog vremena niti to neče biti potrebno. Sretno!
    kupila sam gaćice koje malo zadržavaju ,pa bum njih hvala na savjetu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj silverinne prvotno napisa Vidi poruku
    možda probati tako da se navikne na prizor kakice a i tutu bi za kakanje izbjegavala, većina klinaca koje ja znam je pregadljiva za tak nešto, radije wc. sretno!!
    meni je kahlica ipak bolja od WC, ipak dete ima uporište, i samo to napravi.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo i nas ovdje.

Prije 2-3 mjeseca smo probali skinuti pelenu, ali nije išlo. Iako je ona po meni bila spremna jer je tražila na wc, ali ne bi stigla do wca...a i piškila je svakih 2 minute, tako da je više dosadilo i meni i njoj stalno trčati na wc! Shvatila sam da je problem taj što je pila puno previše vode preko dana...stalno je nosala vodu i pijuckala. Popila bi između 2 i 3 l dnevno Pa sam odlučila da prvo to moram promjeniti. I promjenila sam...sada traži vodu kad je žedna, a pelene su joj puno manje popiškene. Tako da se sad spremamo opet krenuti.

Ono što me muči je to što mislim da bi joj bilo lakše odvikavanje bez štramplica, a nekako me strah skinuti joj štramplice jer ipak nije još toliko toplo, a ona je stalno po podu. Pa vas molim da mi kažete kako vi to radite? Nose li štramplice ili ste ih skinuli ili ih nikad nisu ni nosili?

Drugo što me muči je to što sam još prije čitala da je bolje odmah skinuti i noćnu pelenu da se dijete ne zbunjuje. A moja cura popije 2 deca čaja prije spavanja i ujutro joj pelena bude prilično puna. Pa nekako vjerujem da to ne bi išlo. Morat ćemo i taj čaj pred spavanje rezati do minimalnih količina.

Garnitura mi je od eko kože...još samo da dignemo tepihe i spremni smo
    Posljednje uređivanje od Ninči : 19.05.2010. at 10:19

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja bi samo uletila da kažem da je nama bila dobra fora H., nakon nekih dva sata od zaspivanja, odnijeti na zahod (usnulu, koji put bi se malo razbudila, najčešće nije) da se popiški.
    Sjela bi ona, popiškila se i natrag u krevet. Ili čim bi se počela meškoljiti po noći, nosila bi ju piškiti i mir do jutra!
    Kada to ne bi napravila, znala se zapišati u krevet.

Sada je to daleko iza nas, budi se sama i traži ako treba, dođe sve na svoje, polako i strpljivo.

Eh, da, kakanje je od početka kod nas bilo izvor veselja (tak sam ja prikazivala, jelte), ne pretjerano naravno,ali bi pohvalila, i nju i komplimetirala govance , ali neka sada ode jer nam smrducka, byebye!
    Nije baš ona bila oduševljena njegovim izgledom u početku, skužila sam po faci ali sam ja tome leženo pristupila pa se i ona opustila!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo od jučer krenuli. Cure imaju 2,7 god. E sad, jučer je bilo stvarno malo "šokovito". Skinuli smo pelene, već mjesecima objašnjavamo što treba i nije bilo tako loše, nekoliko puta u tutu, nekoliko svuda po kući. Svaki put kada se popišku u gaćice mi ih tješimo, kažemo "nema veze"... problem je što jedna curica svaki put kad popiški po podu sama počne plakati. Jučer sam joj čak nudila i pelenu natrag ali neće ju. Ona neće pelenu, a kada ne stigne na tutu plače. Kod druge curice dosta je lakše, nema "drame oko toga. Mene najviše muči jeli to ponašanje normalno i najviše me brine što od jučer nisu kakale, ni u tutu, ni u pelenu jer sam i nju nudila. Do kada to "ustezanje može trajati i šta da radim?
    Hvala

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I mi smo danas krenuli, tj.noćas jer ona već više od mjesec dana noću ne piški (18,5mjeseci).

U samo dva sata je piškila 6,7 puta, ukupno do 16sati oko 14puta, onda je napravila pauzu do 18 i onda pauza do 21.30sati.

Od svih tih pokušaja, dva su bila na tuti i to jutros kad smo se ustali i nakon popodnevnog spavanca.

Ona inače toliko ne piški, i koliko mi se čini njoj je to strašno fora popiškiti se na pod, a i gaćama se oduševila, pogotovo onima s cvjetićima, i prva tri put bi se opet popiškila malo čim bi obukli nove gaće. Piški i gleda kako piški, presmiješna je, onda trči meni pokazati da je piškila. Inače je to znala raditi i prije par mjeseci kad je intenzivnije piškila u tutu,taman da će piškiti digla bi se na noge i nalaktila na kauč i odradila svoje..
    Danas začudo nije kakala, a najviše me zanimalo hoće li javiti ili će i kakanje obaviti u gaće.

Inače, evo dobar tekst iz knjige Odvikavanje od pelena- Brazeltonov pristup koji donosi znakove kad je dijete spremno s odvikavanjem od pelena, a preuzet s http://www.trudnoca.net/forum/viewto...9cfc0&start=0:

7 znakova da je dijete spremno (svi moraju biti postignuti, ne jedan ili dva i tad je dijete spremno):

1. Beba više nema potrebu da se stalno kreće ili stoji na nogama - u stanju je mirno sjediti neko vrijeme i zaokupiti se nečim drugim - najranije oko 18 mjeseci, često i kasnije
    2. Beba je ovladala receptivnim jezikom - razumije što joj govorite, mada možda ne priča, može slijediti uputu s dva koraka tipa "Odi tamo i donesi to i to:"
    3. Beba može reći "NE" - jer ne želimo da to beba radi da nas usreći, nego da usreći sama sebe, a ako je potrebno i da brani svoju tjelesnu autonomiju.
    4. Počinje stavljati stvari na svoje mjesto - zna da određene svari idu na određeno mjesto i kako se tamo "stvore"
    5. Počinje vas oponašati - ne samo da plješće kad vi plješćete, nego kad se curica počne ponašati kao mama, igra se kuhanja ili sl, isto za dječake, mada oni više vole oponašati tatu. Oni u toj dobi žele ići na wc kao mama i tata i mogu se jako razočarati ako im to ne uspjeva, pogotovo ako i roditelji pri tom nisu oduševljeni kad nađu mokru posteljinu.
    6. Dijete počinje obavljati nuždu u predvidljivo vrijeme - beba ostaje suha 1-2 sata u komadu. Krajem druge godine beba ostaje suha tijekom poslijepodnevnog spavanja. Nakon drijemanja nije teško "uhvatiti" bebinu "pi-pi" ako je požurimo odvesti na kahlicu. Pražnjenje crijeva se može predvidjeti u predvidljivo doba dana - često tijekom ili nakon jela. Ovi novi obrasci predstavljaju pravu kušnju za roditelje koji na osnovi njih često zaključuju da je došlo vrijeme za odvikavanje od pelene, iako zapravo nije. (ovo je sve citat)
    7. Dijete postaje svjesno svoga tijela - daje do znanja da je smočilo pelene, čak i gunđa dok osjeća kretanje u crijevima (to nije isto što i stenjanje od napora). Imenuje svoja postignuća, zna da li je kakalo ili piškilo.

I još, iz iste knjige, čak ako vam se čini da su svi gore navedeni uvjeti ispunjeni još treba obratiti pažnju na...

Znakovi koji govore da dijete nije spremno

1. Stoji iznad kahlice i piški na pod
    2. Ne dopušta da mu se skinu pelene, vrišti i opire se svaki put kada roditelji to pokušaju
    3. Samo skida pelenu i onda se pokaka na pod
    4. Hoda uokolo šrokim hodom, a onda sjeda s kašastom stolicom u peleni. Ne pokazuje nelagodu nego čak izgleda blaženo.
    5. Skriva se u kutu ili ormaru ili sl i onda se otamo mogu čuti zvukovi stenjanja dok izbacuje stolicu.
    6. Govori "Ne, ne, ne!" ako roditelj ustvrdi da je došlo vrijeme za kakanje.
    7. Negoduje na razne načine svaki put kad mu se predloži kahlica ili wc

Mokrenje u krevet -noćna enureza)
    ...Da bi dijete moglo tijekom cijele noći zadržati mokraću, prethodno mora ovladati cijelim nizom novih sposobnosti, uključujući ove:
    - Djetetov mjehur i sfinkteri (mišići koji zatvaraju mjehur), te preostali dio urinarnog trakta, trebaju sazrijeti, jednako kao i hormoni koji utječu na izlučivanje urina.
    - I ciklusi spavanja moraju biti formirani kako bi osjećaj punog mjehura mogao probuditi dijete iz dubokog sna...

...Kada se treba zabrinuti? Prema podacima u Vodiču u zdravlje i razvoj vašeg djeteta (Ostvarenje, 2005) Dječje klinike Boston, od 12 do 20 % petogodišnjaka i 8 % šestogodišnjaka ne može još noću ostati suho. U slučaju šestogodišnjeg djeteta o problemu svakako treba obavijestiti liječnika. On će ustanoviti je li mokrenje uzrokovano medicinskim razlozima ili većim stresom. Svakako potražite pomoć već kod najranijih znakova jer je na kocki djetetovo samopoštovanje. Kad dijete počne reducirati svoje svakodnevne aktivnosti, odbija poći spavati prijateljima ili se vidljivo srami vlažnih plahti u krevetu, svakako je vrijeme da se potraži pomoć...

Kako pomoći djetetu da prevlada mokrenje u krevet

1. Madrac pokrijte plastičnim pokrovom
    2. Pripremite se za noćne nezgode tako da ujutro možete sve s lakoćom promijeniti
    3. Dozvolite mu da spava na ručniku koji može ukloniti u slučaju da ga pomokri
    4. Ostavite mu odjeću u koju se može presvući u slučaju potrebe
    5. Ostavite u sobi plastičnu posudu da u nju može odložiti mokre plahte, ručnike i pidžame
    6. Predložite kupnju posebne noćne kahlice koju možete obojati fluorescentnom bojom. Neka stoji kraj njegova kreveta "za noćnu uporabu"
    7. Naviknite ga da isprazni mjehur uvijek prije polaska na spavanje. Za to mu može poslužiti i noćna kahlica.
    8. Koristite noćno svijetlo.
    9. Predložite mu buđenje još jednom prije nego što sami pođete na spavanje, i vidite hoće li pristati. (Neki se pedijatri protive tome. No, ako je takav prijedlog izraz potpore, a ne kažnjavanja, mislim da takva noćna buđenja mogu pidonijeti kasnijem smanjenju nezgoda.)
    10. Kada ga probudite, pazite da ustane i ode iz kreveta samostalno, te da budno koristi kahlicu. Pazite da dijete dobije dovoljno sna.
    11. ako neki od navedenih koraka ne uspije, vratite dijete u pelene ili u pojačane gaćice. Možda će ga biti sram što se vratilo u pelene. No postoji opasnost da se navikne na vlažan krevet. Zato vraćanje pelenama pomaže da se ponovno navikne na jutarnju suhoću. To će pomoći da se alarmira kada primijeti da je počelo mokriti. I dobra odmorenost tome pomaže.
    12. Ograničite večernje uzimanje tekućine, ali nemojte oko toga praviti scene. Svakako pazite da dijete navečer izbjegava gazirana pića s kofeinom jer ona potiču uriniranje.

ŠTO SE NE SMIJE ČINITI KADA DIJETE MOKRI U KREVET

1. Nikada ni s kime ne razgovarajte o djetetovom problemu mokrenja u krevet bez njegova dopuštenja. Pitajte ga: "Hoćeš li ti reći doktoru ili da ja to učinim?".
    2. Nikada ne govorite o djetetovom problemu u javnosti. No nemojte od toga praviti veliku tajnu. Braća smiju znati. U obitelji se o tom problemu treba raspravljati kao o nečemu sporednome, ne treba od toga praviti veliku temu.
    3. Nikada ne kažnjavajte dijete zato što mokri u krevet. Mokrenje u krevet je već samo po sebi kazna. Nijedno dijete ne voli mokriti u krevet. Djeca koja se prave da im nije stalo, najčešće su ona koja najviše pate, ili im je najteže suočiti se s problemom. Kažnjavanjem apsolutno ništa nećete postići. No ohrabrivanjem hoćete.
    4. Nikada nemojte posramljivati ili ponižavati dijete koje se pomokrilo u krevet. Naravno da zbog toga imate više posla, ali ponižavanjem nimalo nećete ubrzati proces.
    5. Bez obzira koliko ste ganuti zbog jedne suhe noći, prepustite djetetu zasluge za to postignuće. Vaše uzbuđenje i pohvale mogu se brzo vratiti kao bumerang i uzrokovati još veći pritisak kod djeteta. Dijete zaključuje to da ako vas uspjeh toliko uzbuđuje i veseli, onda vas i neuspjeh u istoj mjeri oneraspoložuje i rastužuje. Tiho kimanje glavom u znak odobravanja bit će posve dovoljno. Prepustite djetetu posao i dopustite mu da nauči preuzeti zasluge za vlastita postignuća.

.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo bih dodala da to što dijete ne želi sjesti na kahlicu nama nije bio znak nespremnosti. Prvih nekoliko dana je uspješno pišao na travu, i onda je prihvatio WC, na kahlicu je htio sjesti tek nakon što je več cca 9 mjeseci bio uspješno bez pelene.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nemam vremena isčitavati sve po temi, ali me zanima da li je 15-16 mjeseci prerano za početak odvikavanja?
    Sveki, moja draga, mi tvrdi i tvrdi da su njeni sinovi sa godinu dana sve obavljali u WC!!!! a sva djeca mojih frendica nose pelene do 2,3 godine. S obzirom da će ljeto pokušat ćemo (do sada smo samo jednom pokušali ju staviti na nonu ali nije bila uopće zateresirana, ustala se i odšetala gologuza).
    Jel ima netko uspješan u odvikavanju u ovoj dobi? ILi možda je to uobičajno, a ja kao mamam početnica, nemam pojma...?

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I mene zanima,mala ima 18 meseci.
    Sinove sam odvikla s 2 ,odnosno s 2.5,ali mi se s njom cini predugo cekati toliko.
    A opet,lenja sam,ne trpi mi se zapisavanje tepiha,parketa i svega redom....
    Mada mi se cini da je mala zrelija od brace u tom dobu,pa bih ipak pokusala...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam sve sigurnija da su djeca sposobna "napustiti pelene" puuuno ranije nego što mi mislimo. S 18 mjeseci svakako. Ništa ne košta pokušati, osima dosta zapišavanja, pa ako ne ide, lako odustanete.
    Moj mali je skinuo pelene oko cca 2. rođendana, u trenutku kad sam mislila da je totalno nespreman za to. Išli smo bezveze probati, iz znatiželje, prvih dan dva, je zapišavao sve po redu,... i onda odjednom napredak, svaki dan po malo, i uskoro potpuni uspjeh.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo danas već super. Karmen je sinoć kakila u tutu nakon 3 dana apstinencije. Bilo je i suza ali mislim više zbog toga što je kakica nakon 3 dana ipak bila tvrda. Danas nemamo ni jednu "nezgodu" stalno pita tutu i do sada je piškila 4 puta i 1 put kakila. Sad su išle spavat i nisu htjele da im stavim pelenu pa sam ih stavila bez nje. Što se tiče Klare tu još imamo problema. Ona je od jutros piškila samo jednom i ne znam da li zaista nema potrebu ili ne želi (mada ne vjerujem da bi mogla spriječiti mokrenje). Ona bez problema sjedi na tuti ali neće piškiti ni kakiti ali to ne radi ni izvan tute. S njom ćemo vidjeti kako će nam izgledati dan do kraja. I da, bili smo i vani bez pelena i nismo imali "nezgode"Sad već polako mislim da ima nade za nas.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mi smo imali sastanak u vrticu, tj, jaslicama o tome... i kazu tete kad se jednom skine pelena nema vise natrag, ni po danu ni po noci,ni zbog ovg ni onog jer se dijete tak samo zbunjuje.. ne znam, krenut cemo uskoro,skupljam zivce.
    i dale su neke savjete - otici s djeteom da si samo kupi - izabere kahlicu, pa nakon toga gacice, problemske slikovnice... to mi najvise ostalo u glavi.
    Posljednje uređivanje od mihim : 30.05.2010. at 22:23

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moja prijateljica je malu pokušavala skinuti oko 2godine, i trudile su se oko 20-mjesec dana, i onda su odustale jer nije bilo nikakvog napretka, jednostavno nije bila spremna. Par mjeseci kasnije, odučila se bez početnih poteškoća - ovo vis a vis da kad se skinu pelene, nema povratka.

Ja sam krenula sa stavom, ako ne bude išlo, nazad u pelene na 20-mjesec dana i onda opet.

I ja sam mišljenja da su djeca puno spremnija nego što mi mislimo. Nekad su se djeca ranije skidala iz pelena, znam više mojih vršnjaka koji su se skinuli iz pelena upravo nedugo nakon prvog rođendana. Danas se to razdoblje produžilo zbog jednokratnih pelena.

Mi smo krenuli s vježbanjem na tutu kad je malecka imala godinu dana, tako da mi se čini da je to razlog zašto bismo sada mogle proći odvikavanje ranije i brže, upravo jer ona već mjesecima javlja kad će kakiti, naravno, ne uspijemo uvijek uhvatiti u tutu, malo pobjegne, ali bitno da je skužila princip.

Evo danas je situacija puuuuuno bolja, tj piškila je samo 2x u gaće i to prvi put kad je bila zaigrana, a drugi put kad se igrala s djedom, dok sam ja radila neke kućanske poslove - čula sam je kako me zove i tek mi je na treće:- Mama?!, kliknulo da možda zove jer želi piškiti, no dok sam došla, već je obavila svoje. Cijeli dan je piškila u razmacima od oko dva sata. Više puta dnevno bih je pitala hoće li piškiti, a kad bi napokon sjela, onda bismo čitale slikovnice ili se igrane kockama i tad bi se popiškila. Imamo i Petra je piškila u gaće, gdje i Branka piški, osim Petre, pa je moja curka ljubi jer plače - suosjeća.

U svakom slučaju od jučer do danas veliki napredak. A najslađe mi je bilo kad je 5minuta prije kakanja prvo tražila tutu, onda se sjela 2,3 puta i pljeskala sama sebe te se otišla igrati da bi na kraju donijela tutu u kuhinju, bacila je kraj mene, sjela i obavila žemska posao te konstatirala: bljak!
    Kod kakanja se upravo vidi da baš razumije "situaciju", dok s mokrenjem još treba izvježbati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mihim prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo imali sastanak u vrticu, tj, jaslicama o tome... i kazu tete kad se jednom skine pelena nema vise natrag, ni po danu ni po noci,ni zbog ovg ni onog jer se dijete tak samo zbunjuje.. ne znam, krenut cemo uskoro,skupljam zivce.
    i dale su neke savjete - otici s djeteom da si samo kupi - izabere kahlicu, pa nakon toga gacice, problemske slikovnice... to mi najvise ostalo u glavi.
    jesu li mislili da skinemo i noćnu pelenu bez obzira šta još uvijek ujutro povremeno bude mokra?
    mi smo dnevnu skroz eliminirali i nemamo nezgoda ali za noćnu mi se još čini da nije vrijeme jer ponekad je suha ali ponekad ne
    Posljednje uređivanje od Garfy : 02.06.2010. at 10:51

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Šta mislite jel prerano 17/18mjeseci za odvikavanje? Moja curica će uskoro 17 mjeseci a već nekoliko puta po noći je imala skroz suhu pelenicu a isto tako i po danu zna imati suhu pelenu više sati. A zna da se u wc školjci pipi i jučer me pogledala i obznanila da pipi u pelenici!
    Ja bih htjela probati kada budem bila na godišnjem nekako mi se čini lakše i to negdje u srpnju.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj fgm1236 prvotno napisa Vidi poruku
    Šta mislite jel prerano 17/18mjeseci za odvikavanje? Moja curica će uskoro 17 mjeseci a već nekoliko puta po noći je imala skroz suhu pelenicu a isto tako i po danu zna imati suhu pelenu više sati. A zna da se u wc školjci pipi i jučer me pogledala i obznanila da pipi u pelenici!
    Ja bih htjela probati kada budem bila na godišnjem nekako mi se čini lakše i to negdje u srpnju.
    Pa probaj, što te košta?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nemoj čekati do srpnja, probaj odmah. Ne znam ide li malena u vrtić, možda je čuva netko tko bi bio spreman na suradnju. Sad ide par duljih vikenda, bit ćete zajedno, iskoristi ih.
    Ma probaj. Mala ti je pokazala da kuži što se gdje radi, zašto da ju još dva mjeseca ostavljaš u uvjerenju da je pelena sad prihvatljiva a kasnije mijenjaš priču?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mislila sam čekati do tada jer mi se činilo nekako lakše ali tko zna možda i sada upali. Iskreno čekala sam da dođe malo toplije vrijeme ali eto od ljeta još niti LJ!
    Inače ide u jaslice pa ne znam kako bi to tamo išlo? Čitala sam tu da ako ne ide kroz nekih 7 dana da još nije spremna!? Ali recite kako početi samo ju skinem i onda? Malo me je strah moram priznat!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni su starije i iskusnije mame rekle:" Skini pelenu i ne vraćaj ni u ludilu" i tako 7 dana. Ako ide, ide, a ako ne onda vrati pelenu i više ne spominji do slijedećeg puta.
    Ja to poslušala i uspjela obe curice odviknuti u roku od 5 dana. e sad, moje su starije za godinu ali pokušaj pa ćeš viditi.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam sa svojim klincima počela skidanje pelene oko mjesec dana prije drugog rođendana.
    Počela bih tako da bih im skinula pelenu i obukla obične gaćice. Objasnila bih odmah da ubuduće kad im se piški ili kaka trebaju zvati mene da idemo u wc i da im pomognem skinuti se i sjesti, pa će oni obavljati sve na zahodu kao što obavljaju "vidiš mama, tata, sestre..." itd. To prvo objašnjenje obično prozuji kraj glave, tj. nisam očekivala da će odmah shvatiti i ostati suhi.
    To je tek početak procesa koji traje. Cilj je da nauče na vrijeme javiti da trebaju wc i da se odsad stvar obavlja na za to određenom mjestu.
    Najstarija curka, kojoj sam mogla biti najviše posvećena po tom pitanju, shvatila je tijekom dva-tri vikenda. Preko tjedna čuvala ju je moja mama i bila je u peleni, a popodne sam ju presvlačila u gaćice. Nisam se opterećivala mogućom zbunjozom jer su doma ionako drukčija pravila i u nekim drugim stvarima pa se klinci naviknu. Srednjoj je trebao koji tjedan više, no ona je odmah skinula i noćnu. Najmlađem mišu trebalo je pa dobrih mjesec i pol, s tim da smo se u to vrijeme selili, i općenito je bilo dosta "komešanja u okruženju".
    Pripremi se na gomilu promočene robe, posteljinu koju treba prati skoro svaki dan. Frustrira, ali brzo prođe...

I nemoj se bojati. Čega te strah?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nisam napisala da bismo svaki put kad bi zakasnili javiti svejedno išli zajedno na wc, gdje bi obavili ostatak ako bi ga bilo i gdje bih ponovila da drugi put dođu malo ranije pa će gaćice i robica ostati suhi.
    Posljednje uređivanje od mendula : 02.06.2010. at 13:44

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pa mislim nije baš strah nego onako znaš kada ideš u nešto novo i nepoznato! Ipak mi je ovo prva bebica pa kada uđemo u te neke nove faze onda se malo psihofizički pripremim!
    Super da si mogla tako da recimo im skineš pelenu samo popodne jer baš se pitam kako će tete tamo sa njom ako ju skinem preko vikenda a ono u ponedeljak?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moji klinci nisu išli u jaslice pa nemam iskustva o suradnji teta oko skidanja pelena. Ipak mislim da im je to u opisu posla, skidanje pelena u jasličarskoj dobi, i da bi trebale nešto o tome znati i surađivati. Sigurno ima po forumu iskustva, potraži...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

thnx!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mendula, kako je izgledalo s trećim mišićem tih mjesec dana. Je li piškio u gaće stalno kroz tih mjesec dana ili je bilo perioda kad je javljao pa nije.
    Moja curka ne javla više,tj.javila je prekjučer kad smo bili vani, ali odmah je krenulo pa nismo stigle na wc.
    Sad piški na način da ode u neki kut, uglavnom u kuhinju, kao sakrije se i onda se popiški. Ne inzistiram na tuti, i kad ju se pita gdje treba piškiti pokazuje gdje. Znači sve kuži, razumije, samo da se dogodi KLik, valjda.
    Mislila sam joj dati 7dana i ako bude isto, nazad u pelene, no sad sam mišljenja, što vas više čitam, da taj rok rastegnemo do mjesec dana jer nigdje nam se ne žuri, zapravo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Bilo je suhih dana, nekad i dva-tri u komadu, pa onda jedan dan totalna katastrofa. Onda piškanje uglavnom ok, ali pet kakanja u jednom danu. Nikako da skupimo lijepi niz dana nakon kojih bi mogli reći da je samo nezgoda. Ali prošlo je ... whuh.

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sto se tice skidanja pelena oko 17/18mj, mi smo pokusali sa starijim tako. i 3 dana je i piskio i kakio u tutu, 4.dan se probudio, ja vidim da stisce nogice, kazem mu, tamo ti je tuta odi se popiski, a on kaze:necu, ocu pelenu! i tako par puta. onda sam ga vratila u pelenu i odviknuo se tjedan dana prije 2.rodj, bez ikakvih problema, prakticki za jedan vikend. tako da treba i djecu slusati. mozda je kod nas bilo tako jer je mladja jos imala pelene, pa ni on nije htio odustati od tih trenutaka koji su posveceni samo njemu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa Vidi poruku
    mendula,
    Moja curka ne javla više,tj.javila je prekjučer kad smo bili vani, ali odmah je krenulo pa nismo stigle na wc.
    Sad piški na način da ode u neki kut, uglavnom u kuhinju, kao sakrije se i onda se popiški. Ne inzistiram na tuti, i kad ju se pita gdje treba piškiti pokazuje gdje. Znači sve kuži, razumije, samo da se dogodi KLik, valjda.
    Mislila sam joj dati 7dana i ako bude isto, nazad u pelene, no sad sam mišljenja, što vas više čitam, da taj rok rastegnemo do mjesec dana jer nigdje nam se ne žuri, zapravo.
    znači ti ne inzistiras na tuti.. moja ide i na tutu i wc... wc joj je zanimljiv zbog wc papira i brisanja...
    Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj čekati do srpnja, probaj odmah. Ne znam ide li malena u vrtić, možda je čuva netko tko bi bio spreman na suradnju. Sad ide par duljih vikenda, bit ćete zajedno, iskoristi ih.
    Ma probaj. Mala ti je pokazala da kuži što se gdje radi, zašto da ju još dva mjeseca ostavljaš u uvjerenju da je pelena sad prihvatljiva a kasnije mijenjaš priču?
    a kako je sa dijecom u vrtiću te dobi i vrsenje nuzde? jel tete ih uče, ili namontiraju pelenu?

fgm i ja imam istu situaciju, cura ima 20 mjeseci, već neko vrijeme nakon noći je suha, a po danu prođe i 3-4 sata izmedu piskenja... e sad piskenje uglavnom savladamo, ali ja je svaka 2 sata sjednem i ona piski, dok kaku je jutros jednom u tutu napravila-tj prvi put... ono sto me mucu da po danu je u gaćicama i piski u tutu kad je sjednem, ali još ona to sama ne kuzi... znači kad joj se piski ne dođe mi reći, nego popisa gaćice, a onda dođe ko patakapokazujući da je mokra...sa koliko dijete samo pokazuje da hoće piskiti i kakiti? inače, platnenopelenasi smo...

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

od pon je bez pelene (1 dan ju vratili jer je virozan bio i cendrav od temperature). niti jednom se nije popiškio van gaća niti tražio!!! uvijek u gaće. s druge strane, samo se jednom pokakao u pelenu, traži kakati

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moj bu vjecno u pelenama..uopce ga ne dira di pisa...namjerno u gace...

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I.se jutros probudila sa suvom pelenom.
    Stavim je na nosu(tutu)-popiski se.Ja je pohvalim-jupiii,bravo,dobra curica,hajmo sad baciti u wc solju...
    I ona krene za mnom,i onako gologuza obavi ostatak piskenja na plocicama u kupatilu...sto nije lose,moglo je biti,po tepihu,madracu.....
    Ne mogunemam zivaca,vratila sam joj pelenu do daljnjeg...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kaya šta si odustala odmah ili jesi već bila probala sa odvikavanjem?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo našeg sretnog epiloga:

nakon 15 dana mi smo sretno odviknuti od pelena :yay:
    Curka napunila 19.mjeseci ima nekoliko dana.

Prestala je piškiti u gaće oko 10.tog dana, čini mi se, a i tad bi bilo jednom do dva puta dnevno kad bi se zaigrala.

Prvi preokret se dogodio kad smo nakon 6 dana kupili sjedalicu za wc koja je ujedno pokretna tuta, tj. tuta za vanka, što nam je nevjerojatno olakšalo šetnje i odlaske vanka, a koja izgleda ovako: http://www.potette.com/more.htm

Bila je oduševljena njome i odlaskom na wc, puštanjem vode, brisanjem papirom, bacanjem papira u wc itd. (Sad joj je trenutno opet faza da joj je draže piškiti na tutu).

Prvih par dana se skrivala od mene kad je piškila, što sam shvatila kao da joj pravim pritisak pitanjem je li joj se piški pa sam ga nastojala izbjegavati i samo bih je podsjećala da je tuta tu i tu i da kad joj se bude piškilo ide na tutu, i to je upalilo.

Kad idemo vanka, nosimo tutu sa sobom i držimo je blizu nas.
    S kakanjem mi nismo imali problema jer je ona već mjesecima veliku većinu kakanja obavljala na tuti jer je javljala kad će kakati, isto je i s noćnim piškenjem, tj. noću ne piški od kraja kraja 4.mjeseca, a sada se dvije, tri noći probudila, meškoljila i tražila tutu, tj.ne baš tražila, nego jedan put je govorila: ne, ne , ne i kad sam je pitala hoće li piškiti rekla je da i onda se popiškila bez problema i nastavila spavati, dr.put se vrtila, nikako se smiriti i opet isto pitanje, odgovor i piškenje.

Učim je da se sama skida kad ide piškiti, no naravno, kako je još mala, pomažem joj, no to je imalo za rezultat da joj je pokušaj skidanja postao znak da joj se piški pa sada tako signalizira kad hoće na tutu, uz trčanje na tutu ili kad smo doma, ona jednostavno ode sama i sjedne na tutu.

Cijelu priču smo nastojale učiniti zabavnom: čitanje na tuti, igranje,slaganje slagalica..., a kad bi se popiškila:veliko bravo, zajedničko nošenje tute i prolijevanje sadržaja, mahanje i pozdravljanje sadržaja , zatim zajedničko "natjecanje" tko će prije piškiti ili daj pokaži mravu, rodici, tetki, babi, djedu kako piškiš...rodica koju obožaje bi piškila u tutu, pa ona za njom itd.

I da, savjeti i postovi Samaritanke su mi puno pomogli u shvaćanju procesa odvikavanja i što to znači za moju curku (posebno na pdf-u Bespelenaštvo)

Kako smo krenule, mislila sam da neće ići lako, no sva sreća da prolazi dobro
    Posljednje uređivanje od Indi : 15.06.2010. at 00:58

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Maša je prije mjesec-dva išla skoro svako kakanje na wc, jako rado, imali smo pokušaja skidanja ali mislim da su propali najviše jer se tata i ja nismo uspjeli dogovoriti oko toga je li spremna ili ne. Po meni je bila(odnosno je) on bi nekako da ona sama obznani da neće pelenu i da je to to. Doduše bilo je i toga ali bi joj on na svake popiškene gaće ponudio pelenu ili joj stavio kad sama pita .
    Mislim da moram uzeti odvikavanje skroz u svoje ruke. Ono što me zanima, je kako stvar stoji sa nagrađivanjem? Ne želim je nimalo forsirati a i vidim da je gnjavim sa stalnim podsjećanjem, plus je u poprilično antiprotivnoj fazi . Znači neka nagradica za svako najavljivanje kakanja ili piškenja.
    I drugo što me zanima u tom periodu odvikavanja, dakle tih nekih tjedan-dva-tri koliko već traje, kako kad idete nekamo? Nosite li 16 kompleta za presvlačenje, kako sa autosjedalicom i sl.
    Vjerovatno je već negdje spominjano ali dok ja sve iščitam...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa Vidi poruku
    I drugo što me zanima u tom periodu odvikavanja, dakle tih nekih tjedan-dva-tri koliko već traje, kako kad idete nekamo? Nosite li 16 kompleta za presvlačenje, kako sa autosjedalicom i sl.
    Vjerovatno je već negdje spominjano ali dok ja sve iščitam...
    Mi smo u tom periodu uglavnom bili doma, ili išli na kratke rute: park, trgovina, igralište.
    Nosila sam rezervnu obleku, na sreću bilo je lijepo vrijeme, pa je mali pišao vani.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I mi smo išli na kratke rute po vani, ili negdje gdje ima pristojan wc (npr. igraonica u knjižnici), jer nije u početku se mogla opustiti da piški po parku. Nisam se baš sjetila nositi rezervnu robicu, a nasreću, nije nam ni trebala.

A za autosjedalicu sam pročitala dobru ideju - staviti onu nepromočivu podlogu (iz Müllera ili DM-a) na sjedalicu, pa ako se i popiški, bar je mokra samo robica.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

moj se uredno propišava svuda, prve dane je tražio kakati sad zadržava i sve je krenulo nizbrdo. ali i dalje mu stavim pelenu samo za noć, uostalom niti ne želi pelenu na sebi.
    tak da se nadam da će ovaj drugio tjedan krenuti na bolje nešto...

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

davno je bilo naše odvikavanje ali sjećam se da nam je super služila tuta na sklapanje. kupljena u Nami, može se staviti obična vrećica s malo wc papira unutra. kad su mali ne mogu čučiti pa je ovi bilo spasonosno. a ići vani stalno piškiti po kafićima mi je bljak

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moj nikad nije htio na kahlicu, ja sam ga držala ispod pazuha, dok piša. Tak je i dan danas vani.
    A kahlicu imamo u autu, tamo ju je prihvatio. To mi je idealno ako smo negdje, gdje nema "pristojnog" wc - a u blizini, lijepo sve obavi na kahlici.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ovo što je Indi linkala je baš praktično! Super!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Gdje da kupim dasku za wc za klince ali najmanju koja postoji? Lucija je mrvičasta skroz i u jaslicama može cijela upast u školjku a bojim se da su daske tu negdje po veličini.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

mi kupili prosle godine onaj nastavak za dasku, nema sanse da upadne kolko god je mala, mom je i premala ( piso ostane vani, mora se bas namjestit ), al negdje u king croosu, turbo limac??? ne sjecam se tocno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •