Stranica 20 od 22 PrviPrvi ... 101819202122 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 951 do 1,000 od 1065

Tema: odvikavanje od pelena

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nisam nikoga pitala al čitala jesam ne gdje ne sjećam se više gdje da djeca do neznam koje dobi nemaju kontrolu nad zadržavanjem mokraće mislim ili to da ne znaju kad trtebaju piškiti.
    Mi koristimo još uvijek al tetra pelene a po noći jednokratne Violeta i to zato jednokratne jer mi tetru promoći pa se razbudi i plače ko da si ju polio hladnom vodom.
    Još uvijek doji pa po noći i toliko piški.
    Liježemo između 22-23 sata i ustajemo između 07:30 - 08:30 kako koji dan.
    Sada želi ići na tutu ali 80% pokušaja ništa ne obavi al meni je bitno da hoće ići i da sjedi.
    Pošto smo na skoro 700 metara nadmorske visine na Plitvicama ipak čekam da još malko bolje zatopli da joj mogu oblačiti haljine bez gačica i da to obavljamo vani onako spontano da curi niz nogu a pored nas tuta.
    Da skuži da je bolje na tutu nego da nam curi niz nogu ili u stanu po tepihu jer laminat ili parket nemamo.
    Tako sam si ja zamislila za početi i po danu a za noć nemam pojma jer do kad će na kraju dojiti ne znamo ni obje.
    Što vi mislite o tome planu za početi odvikavati ?
    )

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja si isto razmišljam kako početi....

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Naše iskustvo- u haljinicama nije kužila kaj se događa, u biti jest, ali nije joj smetalo, kad smo obukli hlače onda je skužila da joj i nije baš super bit mokra i kroz 4 dana je sama shvatila da je bolje na kahlicu nego u hlaće, ja sam čekala da mi barem počne po noći ostajat suha i onda smo skinuli pelenu skroz i sa 18 mj nemamo više pelenu već 12 dana. Nije mi znala reći kad piša, ali naučila je, bez uvrede, ali nisu mi jasne mame koj kažu:"Kak da ga odučim od pelene ak ne zna reći da piša" Pa kak će znat kad nikad nije ni vidlo da piša pošto je u peleni

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Skinula sam mu pelene prije nekih 7 dana. U početku je piškio svuda, uopće nije bio zainteresiran što mu govorim. Sada već sam ode u WC, skine gaćice i piški u tutu ili kaže da mu se piški iako mu još uvijek pobjegne. Čini mi se da piški često po malo, je li normalno da oni dugo ne zadržavaju urin ili ?
    Kaki u gaće, vrebam ga po cijeli dan, ali on uvijek iskoristi neki sekund i pokaki se u gaće, nikako u tutu. Ima li tko kakav savjet kako da ga ˝naučim˝ da se kaki u tutu?
    Noćna mu je ujutro prepuna tako da je nemogu još skinut.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Mrvna prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje da kupim dasku za wc za klince ali najmanju koja postoji? Lucija je mrvičasta skroz i u jaslicama može cijela upast u školjku a bojim se da su daske tu negdje po veličini.
    prvi odgovor nije mi bas bio. pa eto, danas vidla tu dasku koja se stavi na skoljku, tigex plava 49 kn, interspar u king crosu. nema sanse da upadne.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Jeli itko ima neki 'spisak' gdje pišu neki znakovi da je dijete spremno za tutu? Moj sin ima 21 mj i nema nikakve znakove (od one što sam pročitala) da je 'spreman' za tutu. Na primjer, svako jutro je pelena i dalje jako mokra (još piški po noći), ne zna se izraziti da piški/kaki, ne zna skinuti hlaće, ali sve razumije šta mu kažeš... pa se pitam jeli uopće vrijedi pokušati ovo ljeto?

Samo se sjetim svog brata tko se navikao na tutu sa 15 mj!!!!!! A ja, starija seka, i dalje u pelenama sve do 3 godine! LOL! (Sigurno on nije mogao ispunjavat te neke znakove da je spreman sa 15 mj pa me baš čudi kako li je on to uspio!)

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj krescenija prvotno napisa Vidi poruku
    Naše iskustvo- u haljinicama nije kužila kaj se događa, u biti jest, ali nije joj smetalo, kad smo obukli hlače onda je skužila da joj i nije baš super bit mokra i kroz 4 dana je sama shvatila da je bolje na kahlicu nego u hlaće, ja sam čekala da mi barem počne po noći ostajat suha i onda smo skinuli pelenu skroz i sa 18 mj nemamo više pelenu već 12 dana. Nije mi znala reći kad piša, ali naučila je, bez uvrede, ali nisu mi jasne mame koj kažu:"Kak da ga odučim od pelene ak ne zna reći da piša" Pa kak će znat kad nikad nije ni vidlo da piša pošto je u peleni
    Nije stvar u tome da dijete ne zna reći da mu se piški nego dijete uopće ne govori. Bar je tako slučaj s mojim.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

krescenija, vaš slučaj daje meni 'hrabrosti', ako se tako može reći, da i mi probamo jer i mi ne pričamo niti znamo reći kad piškimo itd.... ALi jedina razlika s nama je da nama sa 21 mj pelene još nisu suhe ujutro... al zašto je to uopće uvjet za odvikavanje?! barem ga mogu naučit na pelenu preko dana i onda da je samo drži po noći.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

krescenija, još nešto, ako ne zna pričati, kako signalizira da mora na tutu???

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Samo da prijavimo da smo nakon 3 mjeseca prevazišli blokadu kakanja tak da već par dana fino kaka na tutu ili vani u travu (vrećicu)

Sa pišanjem nismo imali problema od prvog dana skidanja.
    Samo bi napomenula kako sam se ja odlučila bila na ful skidanje pelene i po noći istovremeno kad i po danu (znači, naprosto više od toga dana nije bilo pelene) iako je ponekad (1-2 puta tjedno bila mokra ujutro). Ta situacija da se probudi jer se popiškio je nešto očekivano i normalno, desilo nam se u prvih mjesec dana jedno 4-5 puta a onda me počeo buditi ili ja njega kad se skroz uzvrpolji a znam da je prije spavanja popio puno tekućine.

Znači neko naše iskustvo pokazuje da se može skinuti noćna i kada dijete još ponekad piški noću. Brzo se nauči da i dalje piški noću ali u tutu/wc.

Šta još; za probleme sa kakanjem nemam ništa pametno za reći - kod nas je štrajk trajao skoro 3 mjeseca (zadržavanje danima, kakanje u gaće) i nema što nismo primjenili ali zaista se morao dogoditi taj 'klik'. Čak je sinoć nosio svoju pokakanu tutu u wc da ju isprazni i veli: moj mali slatki drekec
    Da mi je to netko rekao prije mjesec dana ne bi vjerovala da će od potpunog gađenja pa do ove ljubavi doći u tako kratkom roku

Svima koji skidaju ovo ljeto - sretno!

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Skužila je po našim reakcijama, svaki put kad je piškila, nosili smo je na kahlicu, bez obzira obavila ona to već ili je tek krenula i ćim bi počela, objašnjavali joj svaki puta smireno, bez puno pompe :"Sad piškiš, a piškiti treba ići na školjku (to zna kaj je) i donesli je do njene kahlice i rekli ponovno:"Evo vidiš da je prazno (okrenuli naopak da vidi da stvarno nem ničega) , a ti si mokra, pokazati hlačice , dok trebaš piškiti treba ići u školjku(pokazati kahlicu) i onda budeš suha i jako lijepa (drži ju to da mora biti lijepa )" I prva tri dana je pišala po svuda isto se nije znala svući, ali pošto smo se trudili paziti kad krene piškit pa smo joj svlačili hlaće, prvo je počela svlačit hlaće, a sad nakon 550 puta na dan ponovljenog pitanja ideš piškiti zna i sama reći :"Piša", ali mislim da je bitno da prva dva dana budu djeca gola da vide da to oni piške i da se pelena nije nekim čudom smočila nego su to oni napravili, jer opet, ako im odmah obućete gačice/ hlačice oni opet ne znaju odakle su sad gačice/hlačice mokre, što ih smoći??Kažem samo naš primjer kak smo mi uspijeli, ako nekome pomogne bit će mi neizmjerno drago. A ovo za suha pelena po noći to mi je doktor objašnjaval da ako joj ostavim pelenu po noći da ju time bunim jer onda kao ne zna kam u stvari trebq ići piškiti- u pelenu ili školjku, ali možete pokušati i ovako, pokušajte tjedan-dva pa ćete vidjet dal kuži kaj se traži ili mu je još prerano. Želim Vam da Vam uspije.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Da i prvo je piškila ono bez ikakvog signala, a kad je počela kužit da ona piški onda je zauzela stav pa smo znali da će piškit i gas s njom na kahlicu

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja sam jučer navećer kupila kahlicu što svira kad se popiša/obavi nužda u njoj i mali je lud za njom Odmah smo ga skinuli goli tako da sve do spavanja je trčao gol i 9387569876 puta sam sjeo na nju Danas također je cijeli dan bio gol, sve dok nije bilo vrijeme za spavanje pa sam mu stavila pelenu i baš onda se morao ukakit (umjesto dok je bio gol)... pišao je 3 puta ali po tepihu... tako da vidjet ćemo kako ide!

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Majuška kako ste pokušavali prijeć tu blokadu... jesi li ga puštala da kaki u gaće ili si inzistirala na tuti.
    Inače napredujemo, jučer se nije nijednom popiškio u gaće, danas jednom. Sam skine gaće i piški u tutu ili u vrt, ali s kakanjem imamo problema.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mrvna prvotno napisa Vidi poruku
    Nije stvar u tome da dijete ne zna reći da mu se piški nego dijete uopće ne govori. Bar je tako slučaj s mojim.
    Moja cura još ne govori, tj.počela je koristiti nove riječi kad smo krenuli sa skidanjem iz pelena i sve skupa možda 15-tak do 20 riječi, znači govor nije uvjet. Dijete može gestama pokazati, npr.ja sam je nakon par dana krenula učiti da sama kao skida gaće uz moju pomoć i to joj je postao znak kad joj se piški.
    Sad kad smo vanka, samo se uhvati za gaće u razini mjehura i to nam je znak da joj se piški.
    Posljednje uređivanje od Indi : 25.06.2010. at 22:38

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

riba to je sasvim normalno da piški okolo. Moja je prva dva dana pišla po krevetu, tepihu, pločicama, kutnoj........ Uglavnom puno strpljenja i sredstvo za čišćenje i sredstvo za uklanjanje mirisa i u akciju

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I mi ćemo ovo ljeto pokušati skinuti pelenu. Već duže vrijeme govori da ide kakati, a u zadnje vrijeme govori i da piški. Par noći, ali ne zaredom, pelena je bila suha. Ja bih najradije skinula i dnevnu i noćnu odjednom, ali još uvijek dosta doji i sa mnom spava pa ne znam kako će to izgledati.

Već bih počela, ali moj tata ga čuva, a njemu je ipak lakše s pelenom. Tako da čekam godišnji. Imam i pitanje za iskusne...voljela bih ga odviknuti od noćnog dojenja...jednostavno više ne funkcioniram normalno. Je li to ipak malo previše za njega? Čini mi se da je...a opet...voljela bih oboje ukinuti.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

kako znati ako jednostavno dijete nije spremno? ja mu pričam o tuti ciiijeli dan ali nikako da se popiša u njoj... ali sjedne na nju bez problem tijekom cijelog dana. popišao mi se ovih dana svugdje po kući, ne smeta mi to, ali možda on još ne može kontrolirati mokreću? i dalje je noćna pelena mokra, i dalje ne govori kad piški kad kaki... jedino što može napravit je napravit ono što mu mama kaže (sve razumije iako skoro ništa ne prića)....

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moja cura u vrtiću sve super obavlja na wc, pita tetu a kod kuće još uvijek piški u gaće, neće da rekne iako se svaća i kad je pitam zašto mi nisi rekla kaže zato

dali ste imali slično iskustvo, kod nas to traje već 3 tjedna

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku
    kako znati ako jednostavno dijete nije spremno? ja mu pričam o tuti ciiijeli dan ali nikako da se popiša u njoj... ali sjedne na nju bez problem tijekom cijelog dana. popišao mi se ovih dana svugdje po kući, ne smeta mi to, ali možda on još ne može kontrolirati mokreću? i dalje je noćna pelena mokra, i dalje ne govori kad piški kad kaki... jedino što može napravit je napravit ono što mu mama kaže (sve razumije iako skoro ništa ne prića)....
    Imaš tu (pri dnu) navedeno 7znakova kada je dijete navodno spremno: http://forum.roda.hr/threads/18335-o...-pelena/page23

Pokušaj smanjiti pritisak na njega, tj. kad se popiški na pod, onda mu kaži da nema veze, no da ti drugi put javi ili da ode sam piškiti u tutu/wc. Ja bih nakon toga svoju curku pitala je li razumjela, ona bi odgovorila potvrdno. Utvrdi vrijeme između pojedinog piškenja i u to vrijeme ga stavi na tutu/wc i igrajte se,čitajte slikovnicu dok sjedi. AKo ne želi, nemoj forsirati, neka se digne. Bitno je da sve ide ležerno i bez pritiska. Vodi ga sa sobom u wc - kod nas je palilo da se natječemo koja će se kao prva popiškiti Naravno, ona se ispočetka nije piškila, ali joj je bilo fora čuti moj šššš , pa je i sama krenula skoro.
    Ona se skoro počela igrati i stavljati lutke da piške. Bila joj je velika fora kad sam ja ulila vode kao da se to lutka popiškila. Angažirala sam je da sama nosi svoju tutu proliti i pustiti vodu te da se sama briše.
    Sve te stvari su njoj bile zanimljiva igra pa je brzo i usvojila.Nadam se da će i kod vas krenuti slično.

Možeš probati, ako mu se ne sjedi na tuti, onda staviti kadicu i neka pravi "vodoskok", možda ćemu to biti fora, ipak dečkima je malo nezgodnije piškiti na tutu u odnosu na cure. Hoda li po kući gol ili u gaćama? Bitno je da je skroz gol kako bi vidio taj proces piškenja i tako ga osvještavao.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da li je dovoljno par dana (recimo subota i nedjelja) da se vidi jel je dijete spremno da mu se skine pelenica ili baš ono kalsičnih 7 dana?

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Draga Indi aj molim te ponovi ovaj link, nije ok. i mene zanima.moj mališa odbija tutu, ne forsiram , ali zabrinuta sam kako će naučiti...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj fgm1236 prvotno napisa Vidi poruku
    Da li je dovoljno par dana (recimo subota i nedjelja) da se vidi jel je dijete spremno da mu se skine pelenica ili baš ono kalsičnih 7 dana?
    7 dana je preporuka u smislu ako dijete i nakon 7 dana i dalje piški i kaka u gaće, vjerojatno nije spremno. 7 dana ti trebaju da skužiš da NIJE spremno.
    ali ako je spremno, onda to u nekim slučajevima možeš vidjeti odmah.
    mislim, moje obje cure od momenta kad sam im skinula pelenu nisu piškile u gaće, ni po danu ni po noći, možda je bilo par nezgoda u prvih mjesec dana. dakle, prvi dan sam znala da je to to.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

dajte pliz te neke znakove.svu sam maštu iscrpila...
    smiješan je bio jučer na plaži.piški u more i gleda pišu i sav ushićen viče:vidi mama naučio sam.kad je završio još je dodao:kako se još???

sunce mamino

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Gotovo smo usavršili piškenje, ponekad se desi nezgoda. Ali kakanje nikako. Ako ga ˝vrebam˝ da ne kaki u gaće nego u tutu on cijeli dan trpi i onda iskoristi sekund i pokaka se u gaće. Imate li kakav savjet kako da prijeđemo tu blokadu kakanja?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj paid prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Indi aj molim te ponovi ovaj link, nije ok. i mene zanima.moj mališa odbija tutu, ne forsiram , ali zabrinuta sam kako će naučiti...
    Ako je za tutu, zove se Potette Plus.

http://www.lisac-trade.com/
    ac-trade.com/

I evo par praktičnih, možda nekome pomogne:

- sniziti očekivanja na minimum kako bi ujedno minimalizirali stres i pritisak na dijete u ovoj novoj situaciji jer je i ona za njega svojevrsni skok u razvoju
    - mi se roditelji trebamo prilagoditi, a ne dijete nama u ovoj situaciji, tj. ne očekivati da bi dijete trebalo odmah naučiti javljati da će piškiti/kakiti i da će to radi sjedeći, kad je do tada sve to radilo stojećki i bez javljanja, pogotovo ne od djeteta očekivati da će naučiti piškiti/kakiti bez pelena u vremenskom okviru koji smo mi zamisliti (što je najčešće već drugi dan po skidanju iz pelena )

- utvrditi vrijeme između piškenja i podsjećati na khalicu u tom razdoblju ili dijete staviti na nju bez pritiska da tamo mora ostati dok se ne popiški, tj.ako ga uspijemo zabaviti nečim u redu, ako ne, pustiti ga da se digne

-izbjegavati stvarati pritisak pitanjem: - Je li ti se piški? te radije reći: - Ako ti se bude piškilo, haklica je tu i samo javi ili se dođi popiškiti

- držati dijete po kući skroz golo kako bi vidjelo taj proces piškenja i kako bi kad je vanka i obučeno, a popiški se, shvatilo razliku (kad se moja curka prvi put vani popiškila u gaće, počela izrazito negodovati i tražila da je odmah presvučem)
    - voditi dijete sa sobom u kupaonicu kako bi vidjelo da i vi piškite na wc-u jer se promatranjem najbolje uči (nas dvije smo se natjecale koja će se kao prije popiškiti - ja na wc, ona u tutu, to joj je bilo jako zabavno, iako prvih dana uopće nije piškila u tutu u toj situaciji)
    - ako dijete ima starijeg brata/sestra, onda oni mogu biti pozitivan uzor, nama je to bila nećakinja koja je rado piškila u kahlicu, a moja curka je odmah, ali odmah tražila da hoće i ona iza nje
    - kod muške djece je katkad problem sa sjedanjem na kahlici, ali im je zato fora piškiti kao fontana, tj. stojećki i u kadicu, pa i to može pomoći
    - angažirati dijete da samo nosi isprazniti kahlicu, da se samo briše, da maše pa-pa sadržaju kahlice, da samo pusti vodu itd., i te aktivnosti popratiti pozitivnim emocijama i pohvalama: -Bravo, i sl.,
    - učiti ih da se sami skidaju i oblače uz našu pomoć (nama je to postao jedan od znakova kad se želi piškiti)
    - dok sjedi na kahlici/wc-u zabaviti dijete čitanjem edukativnih slikovnica (Medo se skida iz pelena ili Moja najdraža posuda ili....) ili nekom igrom.
    - izbjegavati skrivanje sadržaja kahlice i onomatopejsko opisivanje kakice s negativnim emocijama tipa: bljak, fuj itd. kako dijete kakanje ne bi povezalo s nečim negativnim jer se neka djeca kasnije boje kakice, ne žele vidjeti kakicu te iz toga razloga odbijaju kakati na wc-u/kahlici itd.
    - za noć umjesto nepropusne plahte iz ljekarne može se kupiti jeftini stolnjak istog materijala (u ljekarni 1X 1,20 120kn, a u trgovini stolnjak 2x1,60 = 30kn)

I mojoj curki je trebalo oko 10-12 dana da skroz prestane piškiti u gaće.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I da, vratiti stranice unazad i malo pročitati postove od dr.cura, posebno od Samaritanke.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

sad isla gledati postove...
    vec dva mjeseca njega bas briga di pisa...napredak je jedino u tome sto se dosta puta skine pa to obavi na tepihu...a kahlica dva koraka dalje

i nije mi problem pocisiti...jedini problem je kaj se neda oblaciti...ajde, dok ej toplo u kuci neka bude gol ali neda i kad treba van i to me izluđuje...

imam jos 2 tjedna za privikavanje...

Renatha avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas je situacija malo drugačija. Ne želi obući pelenu. Kad je bez pelene i bez gaćica u stanu, piški u tutu bez problema.
    Ne treba je podsjećati, samo tuta mora biti u blizini. Sama sve obavi i ponosno obavijesti da se popiškila.
    Problem je kad ima odjeću, kad smo vani, nikad ne traži tutu, ni da je skinem, samo se popiški i odma traži da ju presvučem
    u čistu odjeću. Za kakanje obavezno traži pelenu i ne želi pristati na kompromis. To sad traje 7 dana, da odustanem i pokušam
    kasnije ili da još malo pričekam? Sad ima 2god. i 7 mjeseci. Spremna je po svim teorijskim znakovima, ali praksa...

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj štrumpf prvotno napisa Vidi poruku
    Majuška kako ste pokušavali prijeć tu blokadu... jesi li ga puštala da kaki u gaće ili si inzistirala na tuti.
    Inače napredujemo, jučer se nije nijednom popiškio u gaće, danas jednom. Sam skine gaće i piški u tutu ili u vrt, ali s kakanjem imamo problema.
    sorry, sad tek vidim, bili smo na moru

Pa, ne znam što reći, probali smo sve - od mitarenja, skupljanja zvijezdica pa si izabere nešto što želi, do toga da je zabavno kakati vani na travi pa sa štapom dirati kakicu
    Pa smo pregledavali sve pseće kakice u kvartu, non stop visio sa nama u wc-u. Sve od navedenog je bilo na njegov zahtjev. Nismo ga silili na tutu/wc za kakanje iako proznajem da sam par puta izgubila živce kad se pokakao pa popišao usred ničega a vani sipi kišica, njemu pokakane i čarape ali sam se suzdržavala osim što je vidio moj ljut izraz lica pa bi govorio: neću više u gaće mama, oprosti
    E to mi je bilo najteže, što sam znala da je jadan, da ne zna drugačije, da se 'bori' s tim i da mu ja mogu olakšati samo tako da ga ne silim/ispitujem itd nego pustim njega da pita što ga zanima i da polako prevaziđe tu blokadu.
    I jedan dan se to dogodilo.

Priznao mi je da se bojao svoje kakice, ako može ikome pomoći.
    Ništa, pustiti, pokušati ne gubiti živce i nositi puno rezervne obleke sa sobom van.

Sad smo opet na standardnih 3-4 kakanja dnevno.
    Skoro svaki put kad prođem dnevnim boravkom tuta je ili popišana ili pokakana
    Na ćaću je, šta ću mu ja

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Renatha prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas je situacija malo drugačija. Ne želi obući pelenu. Kad je bez pelene i bez gaćica u stanu, piški u tutu bez problema.
    Ne treba je podsjećati, samo tuta mora biti u blizini. Sama sve obavi i ponosno obavijesti da se popiškila.
    Problem je kad ima odjeću, kad smo vani, nikad ne traži tutu, ni da je skinem, samo se popiški i odma traži da ju presvučem
    u čistu odjeću. Za kakanje obavezno traži pelenu i ne želi pristati na kompromis. To sad traje 7 dana, da odustanem i pokušam
    kasnije ili da još malo pričekam? Sad ima 2god. i 7 mjeseci. Spremna je po svim teorijskim znakovima, ali praksa...
    renatha, ja bi na tvom mjestu još malo pričekala
    Ako kod kuće piški u tutu to je već super znak.
    Može već sutra početi i vani tražiti da ju se skine. Možda samo da ju češće vani podsjetite da kad god joj se bude piškilo da vam kaže jer će joj biti ugodnije tako (sigurno ne uživa u presvlačenju).
    Za kakanje bi joj dala da kaka u pelenu tj. kako god joj je ugodnije za sada. Bilo bi dobro da zajedno prljavu pelenu istresate u wc i sl.

Renatha avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala na savjetu Majuška, mislim da će tako i biti. Malo ćemo još pričekati. Zbunjuje me samo to što kad smo unutra
    ne želi pelenu, ne inzistira da joj stavim pelenu ni kad idemo van. Ne buni se za presvlačenje,iako prekidamo igru ne želi biti ni
    sekunde mokra. Lijepo mi se obrati sa zapovjednim tonom: Renata, obuci mi nešto drugo, vidiš da si se popiškila ))
    Kolko god puta da ju pitam i podsjećam odgovor je uvijek ne moram...
    S jedne strane imam osjećaj da joj je ljepše bez pelene i da bi se mogli rješiti pelena da sam ja malo ustrajnija i odlučnija.
    Poslije popodnevnog spavanja želi biti bez pelene, ali kakicu ne želi vidjeti - čim krenemo sa pranjem guze
    viče panično : "nemoj mi pokazati, obriši me, obriši me" i okreće glavu na drugu stranu.
    S druge pak strane,ne želim raditi presing, ali ako ju tak pustim, došla bude jesen i kaj onda čekati do idućeg ljeta?
    Polako gubim živce u ovoj međufazi, nismo na odvikavanju, ali jesmo...Da li je takav stav i dobar prema djetetu?
    Ok. je ako se popiškiš na pod, ali je i ok. ako imaš pelenu...

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

moj je evidentno spreman ali i dalje piša po stanu i uokolo i tako već mjesec dana. odnosno, možda nije posve spreman javljati i kontrolirati svoje nagone ali svakako ne želi i dulje od tih mjesec dana biti u peleni. sad je sretan zaista pelene sasvim odbija. samo naše odvikavanje je ono- duuuugooo pooolaaaaakoooo

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj tropical prvotno napisa Vidi poruku
    moj je evidentno spreman ali i dalje piša po stanu i uokolo i tako već mjesec dana. odnosno, možda nije posve spreman javljati i kontrolirati svoje nagone ali svakako ne želi i dulje od tih mjesec dana biti u peleni. sad je sretan zaista pelene sasvim odbija. samo naše odvikavanje je ono- duuuugooo pooolaaaaakoooo

kak i nase...kuzi...sigurno kuzi jer vecinom uredno skine i hlace i gace i pisa i kaka di god stigne...i ako je kahlica pored i ako nije...dakle...radi to namjerno...i neznam kako tome na kraj...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja kupila onu stepenicu s kahlicom za stavit na wc. Baš je super...sam se može popeti gore..
    Skinuli pelenu... pokaka se svaki dan u wc, ali zapišava cijeli stan.. Uspio se dvaput popišat u wc.. Uh, tek treći dan...bit će bolje..

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

neznam vise kaj...nista ne pomaze...ni mirno, ni kazna, ni vikanje...apsolutno nista...namjerno zapisava i vise neznam kaj napraviti...pelenu mi se ne isplati stavljati jer ju skine kao i sve ostalo i popisa na pod, jatuk, igracke...ma di god se zatekne...i jos se bezobrazno smije

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Joj , ja sam prije tjedan dana doživjela šook. 22,5 mjeseca star, cica po danu i noći ko novorođenče i frajer odlučio reći da mu se piša.

A par dana prije, ma ne da nje bio zainteresiran, ma još sam rekla, ti ćeš sigurno do treće u peleni biti kako totalno nije pokazivao znakove.
    Ne priča još, mislim priča, osnovne stvari koje povezije savršenom pantomimom i zvukovima.

Kad ja primjetih prvo da je pelena jutarnja suha, još sam se zabrinula pa kaj je to?
    I tak ponovno ja primjetim isto i popratim ga po danu,
    pitala sam ga hoće li na wc i on oduševljeno viče da, ja ja!
    I tak je počelo, stavila sam mu gačice i kad mu se piša veli mama ššššš, ššššš.
    Ovih dana je stalno goli po stanu i kad mu se piša trči do kahlice i obavi, pa makar par kapi. Da napomenem, ne stavljam ga nigdje niti vani niti doma stoječki pišati jer se bojim da mu se bude to dopalo, pa bi se mogao tak igrati napišavanja po stanu, a to ne želim.
    Na večer prije spavanja, odemo nekad dva puta
    na kahlicu, nekad 10 puta, ali sve na njegov zahtjev, jer cica za uspavljivanje. I tak, pelena ujutro suha.
    JEdino radi probleme sa stolicom, malo seboji i nije naučen sjedečki kakati. Danas je trčal i vikal šš šš, pa sjedne na kahlicu pa se digne, i tak pet puta u 2 minute, ato znači da mu se kaka.
    I nekad uspije u kahlicu, nekad pored kahlice, danas se brzo krenul sa papirom brisat, a još siroče nije obavil . I tak....

Uglavnom iznenadila sam se jako i jako sam ponosna na njega i njegovu sestru koja je vjerujem veliki razlog i poticaj njegovog skidanja pelena.
    Kad ona nešto, on obavezno mora isto to i onda po stanu, a i vani samo ja, ja , ja, ja milion putaa!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa Vidi poruku
    neznam vise kaj...nista ne pomaze...ni mirno, ni kazna, ni vikanje...apsolutno nista...namjerno zapisava i vise neznam kaj napraviti...pelenu mi se ne isplati stavljati jer ju skine kao i sve ostalo i popisa na pod, jatuk, igracke...ma di god se zatekne...i jos se bezobrazno smije

Jesi pokušala s ignoriranjem nekoliko dana? Ja bih pokušala tako jer kad klinci vide da to kod na više ne izaziva nikakvu reakciju, obično prestanu jer im više ni samima nije interesantno budući da im je cilj i bio izazvati reakciju.
    Obružaj se strpljenjem i pusti ga da piški di hoće i ne reagiraj, možda upali?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mislim da mi to jedino preostaje...sam omi se fakat tesko saginjati s trbusinom i brisati...

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Curica se riješila pelena s nekih 18/19mj, u roku od dva/tri tjedna......

Sad smo s dečkićem od prekjučer intenzivno počeli sa skidanjem pelene....
    Sad ima 2g i 4mj, negdje od godine dana je sjedio na tuti,nekad išta, nekad ništa.....
    Sjedio je bez problema i po pola sata, nekad sam tražio na wc, i tako.....
    Ali o ostajanju bez pelene nije bilo ni govora, jer kad se zaigrao/jeo ili bilo što drugo popišao bi se u gaćice, a i pelena je stalno bila mokra...

Unazad par dana pelena mu je skoro pa suha, za kakicu nema problema, baš je traži (odnosno sam je uzme u kupaonici, skine se sjedne, čeka par minuta....Ako nejde iz prvog pokušaja, onda to ponavlja sam po parputa kroz sat/dva....
    Pišanje je jedino malo problem, nekad piša u tutu, a kad se zaigra u gaćice, al ne dokraja, nego kad skuži da je mokar onda trči po tutu i ostatak obavi u nju....
    Malo smo udugovlačili, ja trudna na mirovanju pa nemogu stalno skakati do wc-a/tute, a i u 5mj je krenul u jaslice.....

Al budemo kroz par dana mi to riješili, nadam se......
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 17.07.2010. at 10:22

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kai je i u peleni govorio kad kaka i piski + piskio je svojom voljom u kadi kad bi se kupao, ono, rekao bi "piskis" i onda bi sam kontrolirao da se popiski. Po tome sam zakljucila da bi mogao biti spreman.

Na tutu nije htio ni mrtav, urlao je kao da mu deremo kozu. Kupili smo nastavak za skoljku jer je on turbo mrsav i bilo mi je ful nezgodno drzati ga (u Merkuru za 19 Kn).
    Uglavnom, u 3 dana je sve pohvatao i preuzeo kontrolu nad kakanjem i piskanjem. Prva dva dana je imao jednu pipi nezgodu i 2 s kakanjem jer je imao vodeni proljev i vjerojatno ga je bolio trbuh pa je odugovlacio s kakanjem do zadnjeg trena (u jednom trenu sam ga nosila na wc trceci dok je kakao u zraku ).

Odmah smo skinuli i nocnu. Ako se razbudi u noci, odnesem ga u polusnu na wc, inace izdrzi do jutra bez frke.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja nemam pojma što ću. Nisam za beskonačno sjedenje na tuti i to mi je drago da sam pročitala i ovdje, da cure to ne podržavaju. Moja Laura ko u svemu tako i u tome, na svoj način. Ujutro ne mogu kad se probudi staviti je na tutu jer se budi prije mene i sigurno 15-20 minuta mirno leži i igra se dok je ne čujem. Popodne isto tako, nemam pojma kad se probudi, ovisi kad odluči zvati me.
    Nekad kad je uhvatim da se probudila stavim je na tutu, obično neće da sjedi, jer nema mira, ali ako se zainteresira nekad se i popiški. Obično javlja kakanje, piškenje ne. Neće da kaka u tutu, obavi to odmah nakon što kaže da će kakati.

Ja se mislim, kako je ljeto, da joj jednostavno skinem po danu pelenu i to je to. Uopće mi nije problem pokupiti iza nje, zaista nije, nego me strah da se dijete ne preplaši ili da ne napravim nešto krivo.

I sad čitam i čitam i dalje nemam pojma kako početi.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pocni sa skidanjem pelene.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

vidim da postoje različiti savjeti...kad se skine pelena, je li bolje obući gaćice ili pustiti da ostane potpuno gol? bili smo na moru i bio je gol na plaži, a svaki put kad je trebao piškiti išao je piškiti u more. bez ikakvog našeg objašnjavanja. sad smo doma, gol je i nije još piškio u školjku iako često sjedne i govori ššššš...kao da piški. a onda siđe i kaže da je piškio. dakle, gaćice ili ostati gol?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

vidim da postoje različiti savjeti...kad se skine pelena, je li bolje obući gaćice ili pustiti da ostane potpuno gol? bili smo na moru i bio je gol na plaži, a svaki put kad je trebao piškiti išao je piškiti u more. bez ikakvog našeg objašnjavanja. sad smo doma, gol je i nije još piškio u školjku iako često sjedne i govori ššššš...kao da piški. a onda siđe i kaže da je piškio. dakle, gaćice ili ostati gol?
    Nakon što smo krenuli, osmah sam mu stavljala gačice i sto puta ga nosila pišati.Onda su došli oni dani jakih vručina, pa sam ga slučajno ostavila golog jer mi se nije dao obući pa je
    čovjek sam hodao pišati, naravno u kahlicu koja je zasad na svom mjestu u sobi. I nema nikakvih problema, svaki puta
    sam obavlja i briše se sto puta. Samo već sam gore napisala, ja mu ne pokazujem stoječki pišati već samo sjedečki.
    Tako da bi moj odgovor glasio: gol.
    Posljednje uređivanje od oka : 19.07.2010. at 22:42

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kako sam gore već napisala, krenuli u petak, sve bilo super do jučer kad je otišao u jaslice.....
    Teta koja je bila ujutro rekla mm-u da nema problema, budu ga višeputa pitale (u ruksak sam stavila hrpu rezervne odjeće...) ali kad je baka došla po njega; dijete u peleni!!!!!
    Rekla je teta da ga mi moramo bolje "naučiti" da bude bez pelene (a sve suho....) ...
    Sad su dežurstva pa im valjda tlaka imat na brizi dijete koje skida pelene od ionako mizernog broja djece koja sad dolaze u vrtić.....
    Nekužim, kako bismo mi mogli njega bolje "naučiti" tih par sati poslije vrtića i vikendom?!
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 20.07.2010. at 08:28

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Skinuli smo pelenu prije tjedan dana i nakon početnih nezgoda, sada redovito ide sam piškiti i traži tutu za veliku nuždu. Od godinu dana mu je noćna pelena suha, a sad je počeo piškiti, prvo za popodnevno spavanje (2-3h), a poslije i preko noći.
    Šta da radim, da mu stavim pelenu za spavanje nazad ili će to samo proći? On ne želi pelenu, a i žao mi je sad ju vraćati, kad je uvijek bio suh po noći.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Kako sam gore već napisala, krenuli u petak, sve bilo super do jučer kad je otišao u jaslice.....
    Teta koja je bila ujutro rekla mm-u da nema problema, budu ga višeputa pitale (u ruksak sam stavila hrpu rezervne odjeće...) ali kad je baka došla po njega; dijete u peleni!!!!!
    Rekla je teta da ga mi moramo bolje "naučiti" da bude bez pelene (a sve suho....) ...
    Sad su dežurstva pa im valjda tlaka imat na brizi dijete koje skida pelene od ionako mizernog broja djece koja sad dolaze u vrtić.....
    Nekužim, kako bismo mi mogli njega bolje "naučiti" tih par sati poslije vrtića i vikendom?!

Danas sam mu stavila pelenu kad je išao u vrtić (a u ruksak puno gaćica ...)...
    Dala sam upute mm-u kaj da veli teti koja nije bila zainteresirana za suradnju odvikavanja...
    Ali ona ujutro nije s njime prozborila ni riječi,....
    Ja sam otišla po klince, dođem tamo, bila jedna mlada teta (išla s menom s u srednju...) a Moj malac u gaćicama i hlačama koje sam mu obukla ujutro....
    Veli teta da je sam tražio na wc, par put ga ona pitala i veli da će one maksimalno surađivati u odvikavanju.....:klap
    Tak da evo, četvrti/peti dan bez pelene i imal je sve skupa cca pet popišanih gaćica (i to samo malo mu pobjeglo, onda skužio da je mokar i ostalo obavio u tutu...) Yupiiiiii....

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ostavila sam ga golog, još uvijek ne piški u tutu ili wc. iako često traži da ide na školjku i onda ništa ne obavi. jučer uopće nije kakao, a vidjela sam da ga muči. stavila sam mu gaćice i stoječki se pokakao onako opako. jučer je MM išao s njim van i malac uopće nije prijavio da je piškio. ne znam. kupila sam gaćica pa ću ga presvlačiti.

noću je piškio 4 puta i svaki put je bježao od mokrog. čak je i s kreveta sišao jer mu smeta. ali, ja nemam baš toliko plahti. stavljam mu i ručnike. MM bi mu vratio noćnu pelenu, ali meni se čini ipak prerano. što vi mislite?

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa Vidi poruku
    ostavila sam ga golog, još uvijek ne piški u tutu ili wc. iako često traži da ide na školjku i onda ništa ne obavi. jučer uopće nije kakao, a vidjela sam da ga muči. stavila sam mu gaćice i stoječki se pokakao onako opako. jučer je MM išao s njim van i malac uopće nije prijavio da je piškio.
    Ja sam tutu stavila na vidljivo mjesto tak da mu je stalno "pod nosom", često trči i više idem pišati/kakati, a onda malo sjedi ; i veli "nebrem, nejde.."
    I tako par put......
    Što se tiče kakice, to je obavljao odpočetka na tutu onako polustojećinad tutom i držao se za krevet, situacija je bila za vidjet al nije mogao sjedeći....

Onda je još najvažnije (njemu) da on odnese tutu u wc, istrese, pozdravi se sa sadržajem, mahne mu, i pusti vodu...
    I kupila sam mu još dječji wc papir s likovima pa mu je i to jako zanimljivo.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •