leah, cak i manja djeca mogu prijavljivati da im se kaka ili piski, kako bi inace funkcioniralo bespelenastvo. trebas uvijek kad kaka ili piski nesto reci ili pokazati neki znak rukom, npr reci kaka, pipi, tiskati i slicno. nakon nekog vremena ce ti dijete samo poceti to govoriti ili pokazivati kad mu se kaka ili piski.

moj mali ima 15 mjeseci i redovito prijavljuje kada mu se kaka, ja sam ga od rodenja svaki put kad je kakao pitala kakas, kaka dodo i slicno, i tiskala zajedno s njim (planirala sam bespelenastvo, ali nisam niakd imala zivaca i energije za to).

i tako sam negdje oko 8. mjeseca odlucila da ga pocnem stavljat na kahlicu, ali je problem sto on ne zeli sjediti niti kakati na kahlici, ako ga stavim kad ne kaka odmah se digne, a kad mu se kaka pocne i plakati. pa sam onda od toga odustala.

sad sam odustala uopce od ideje da sjedi na kahlici, kad treba kakati odvedem ga u kupaonu i tamo se pokaka stojecki i popiski. on jos ne govori, ali glasno tiska pa tako komuniciramo, kazem jel ti se kaka, idemo u kupoanicu kakati, on sve to fino napravi bez pogovora. za piskenje mu kazem pis pis i on se popiski. od kad smo poceli nije se jos niti jednom pokakao u pelenu.

kad potpuno utvrdimo kakanje onda cemo prijeci na eliminiranje piskenja u pelenu. sad ne forsiram i to, ne zelim da mu bude previse, ali mu svaki put kad presvlacimo pelenu ponudim da se popiski, i dosta dobro nam ide.
ako u sljedeca tri mjeseca ne uspijemo uvesti kahlicu i eliminirati dnevnu pelenu onda cu ga ostaviti jedno vrijeme u peleni bez zastitinih gacica, a kasnije i samo u obicnim gacicama. nadam se da cemo sa 20 mejseci biti potpuno bez pelene.