Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 65

Tema: primalje iz kbc rijeka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno primalje iz kbc rijeka

jucer sam kod svog ginekologa cija tajnica/sestra je zapravo primalja po struci, iznova cula hvalospjeve o primaljama iz rijeke (mislim na one koje asistiraju kod prirodnih poroda - porod u vodi i na stolceku). cula sam cak i da su se za prirodan porod educirale o vlastitom trosku u nizozemskoj.
    zanima me ako netko ima informaciju: koliko zapravo tih primalja tamo ima i ima li ijedna koja nije ?

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

iskreno- nisam čula ovo da su se educirale u Nizozemskoj o vlastitom trošku :?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

one su uz pomoc rode otisle u nizozemsku
    nasa roda u amsterdamu ih je povezala sa beatris smudlers koju smo mi pozvali na simpozij primalja jedne godine da primalja u HR odrzi predavanje kako to rade primalje u nizozemskoj...

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=164&Show=690

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1213

Simpozij primalja u Opatiji, 17-19.06.2004.

Sredinom lipnja se u Opatiji održao simpozij primalja u organizaciji Hrvatske udruge primalja, na kojem su u dva dana izloženi brojni radovi na teme “Alternativni pristupi rađanju” i “Komunikacijske vještine”. Izlagao je velik broj primalja, medicinskih sestara i liječnika iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Nekoliko značajnih događaja je obilježilo simpozij i stvorilo uvjete za razvoj i moderniziranje profesije. Prvi je bio dolazak ugledne nizozemske primalje Beatrijs Smulders u organizaciji Hrvatske udruge primalja u suradnji s Udrugom RODA.

Gospođa Smulders, koja je najpoznatija nizozemska predstavnica ove profesije, ‘majka modernog nizozemskog načina rađanja’, primalja je od 1978, voditeljica pokreta za osamostaljivanje primalja i najznačajnija podržavateljica nizozemskog sustava u kojem se prednost daje prirodnom porođaju u okružju i privatnoj atmosferi vlastitog doma. Ovaj sustav počiva na suradnji izmedu primalje i ginekologa gdje se ginekolog i bolnica nalaze na sigurnoj udaljenosti od rodilje. Pored uloge primalje, koju i dalje uspješno ispunjava jer još uvijek prisustvuje porođajima, gđa. Smulders je osnivačica lanca prodavaonica s posebnom filozofijom. Pored prodaje proizvoda, roditelji u njima mogu dobiti informacije i savjete vezane za svaki period od početka trudnoće do prvih nekoliko mjeseci djetetovog života. Gđa. Smulders je i autorica nekoliko dijela o trudnoći i porođaju, a u toku je priprema hrvatskog izdanja jednog od njenih djela u koordinaciji Udruge RODA.

Predavanje gđe Smulders na temu „Što porod čini sigurnim“ bilo je inspirativno za sudionike simpozija, s obzirom da je gđa. Smulders govorila o organizaciji porođajne skrbi u Nizozemskoj koja ima vrlo nizak postotak carskih rezova i nizak mortalitet novorođenčadi. Gđa. Smulders je istaknula da je za pozitivne promjene na području skrbi za majku i bebu najvažnije osamostaljivanje primalja, tj. prebacivanje odgovornosti za asistiranje normalnom porođaju s ginekologa na primalju. Da bi se to ostvarilo, neophodno je primaljama omogućiti visokoškolsko obrazovanje za koje se one bore već godinama. Isto tako, gđa. Smulders smatra da je bitan faktor promjena zakona tako da se stvore uvjeti i omogući porođaj kod kuće, a koji bi bio u skladu sa zakonima zemalja Europske Unije kojima su stvoreni uvjeti i koji dopuštaju porođaj kod kuće.

Dugogodišnji trud primalja vezan za osnivanje visoke škole je u tijeku simpozija urodio plodom - od ministra Hebranga je stigao brzojav u kojem je najavljeno otvaranje visoke škole za primalje u Zagrebu, možda već ove jeseni. Time su se primalje približile ostvarivanju ciljeva za unapređenje svoje profesije. Udruga RODA podržava nastojanja primalja za visokoškolskim obrazovanjem i samostalnosti u asistiranju porođajima te je ovom prilikom pružila pomoć i podršku čime je dodatno učvršćena suradnja između dviju udruga.

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=217&Show=1291

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

barbara finderle i jos njih par su na simpoziju primalja u zadru predstavile svoj rad koji se odnosio na iskustvo u nizozemskoj, gdje su prisustvovale porodima sasvim drugacijim nego sto su do tada vidjele

pricala sam s barbarom u zadru, kaze da joj se od boravka u nizozemskoj pogled na porod skroz promijenio :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ma jesam procitala sam i to sve sto sam uspjela pronaci na netu. nego, jos uvijek me zanima koliko takvih primalja u kbc rijeka ima?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najbolje da se javis barbari na mail

mislim da i jedna tamo, uspije malo pomalo mijenjati i ostale oko sebe

zar nije prekrasna ova prica s nasom nikom, cmolj cmolj

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma je, stalno se dopisujem s barbarom, cak me i obavjestava o njenim smjenama i sve se nadam da cu njoj dopasti u ruke. ali cak i da nje bas bude kad moja beba odluci van, cujem o svim tim primaljama samo najljepse stvari. zato sam i pitala kakve su ostale i koliko ih ima.
    a ovakve price kao nikine i slicne - prekrasno (premda se naravno nadam boljim uvjetima na cesti meni naime prognoziraju brzi porod...)

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tridesetri, malo vibri za tvoj put i smjenu primalje iz snova~~~~~~~~~~

a i po forumu se pise o jos dosta krasnih primalja.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Moja primalja se zvala Lidija i bila je prekrasna. Cijelo vrijeme je bila uz mene, disala je samnom, drzala me je za ruku, masirala mi je leđa.... i učinila je sve da se osjećam posebno u naljepšem trenutku svog života.

Nakon poroda posudila mi je svopj mobitel da javim svojima da sam rodila i donjela mi je čokoladicu.

Ako odeš roditi U Rijeku ne trebaš brinuti, tamo su sve primalje dobre. Ja sam probvela 3 mjeseca u bolnici i ispratila sam oko 50-tak cura na porod i nijedna se nije nikada požalila na primalju.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam dva puta tamo rodila i moram priznati da se nisam susrela s niti jednom primaljom koja nije bila . Skidam im kapu. Samo neka ostanu nam takve!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaju jos i Andrea i Silvana.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i Milanka

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jedno glupo pitanje... kako se dolazi do Rijeke za porod?
    ja sam nazvala sestru Silvanu da se raspitam za porod u kadi. bila je jako ljubazna, rekla mi je koje sve nalaze trebam napraviti, kako za stolčić ne treba ništa, i da se jedino mora doći kod njih na kontrolni pregled nekih mjesec dana prije termina, ali sad mene zanima, kako se to izvodi?
    nije valjda da žene iz zgba koje odluče roditi u Rijeci (a ima ih, sva sreća) putuju u trudovima? ili se dođe koji dan ranije?
    ja imam veliku želju tamo roditi, unatoč mom doktoru, koji smatra da su sve te "drukčije" metode neprihvatljive. samo klasičan porođaj je dobar porodđaj
    ne vjerujem da se to događa 2006...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bamsić, svako napravi kako misli da može, netko dođe u trudovima, netko si nađe smještaj pa dođe par dana pije termina... Nije neka udaljenost, imaš 2 sata autom, pa nije neki problem...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znam, znam... već sam gledala privatni smještaj, samo sam htjela čuti za iskustva ili dobiti neki savjet
    kako bilo, nadam se da ću na vrijeme stići do Rijeke... o tom rodilištu sam čula samo pozitivne stvari, a nema razloga da prvo dijete ne pokušam poštediti svih ovih "divnih" stvari o kojima sam čitala...
    hvala Sun!

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Milanka je i meni bila i stvarno je ZAKON!!!!! jA SAM STVARNO SVAKAKO DISALA I POKUŠAVALA SAM KAKO SMO NA TEČAJU UČILI, A ONA JADNA STALNO ME OHRABRIVALA - bravo sandra, bravo, izvrsno, tako treba..... ful se trudila iako sam ja vjerovatno puno puta fulala....

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni je bila primalja Ksenija i stvarno sve naj,naj imam za reci...
    ...nego htjedoh reci da mi je za vrijeme trudova dala neke casopise za citanje,a medu njima je bio i tekst o tom putu u Amsterdam.
    Nisam imala snage citati ,ali sam gledala slikice !jer sam se zabavljala trudovima
    ...ali mi je primalja Ksenija ispricala...uz sav njihov trud mozda jednog dana i mi budemo izjednaceni ili jos bolji [/quote]

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bamsic to sto tvoj doktor misli to je njegova stvar...ti se drzi svoga ,jer si ti ta koja ce roditi.Moj savijetti je da ustrajes u ostvarivanju svojih zelja jer ce ti tako biti lakse...sam porod te nece strasiti.
    Moja doktoric je radila u KBC RI u radaoni...i isto je imala stav da je klasican porod i najbolji.
    Ja sam se drzala svog do zadnje sekunde,sve dok nisam ugledala svog Nou.Iskreno od svih mojih zelja mi je samo jedna ostvarena,a to je da me nisu rezali.Ja sam na kraju bila jako zadovoljna svojim porodom jer znam da sam ja tamo dosla informirana,smirena i spremna.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Bamsic prvotno napisa
    nije valjda da žene iz zgba koje odluče roditi u Rijeci (a ima ih, sva sreća) putuju u trudovima? ili se dođe koji dan ranije?
    ..
    da, mislim da ih vecina putuje u trudovima.
    premda bih ja svakome preporucila da dodje koji dan ranije u rijeku da se tamo ceka porod.
    mi nismo imali takvu mogucnost jer vec imamo jedno dijete pa smo putovali u trudovima i ja sam skoro rodila u autu
    ali nema veze, opet bih sve to ponovila, apsolutno se isplatilo!
    svima preporucam rijecko rodiliste, pa sto kosta da kosta - nevjerovatno je koji je to nivo u odnosu na ono sto sam ja dozivjela u zagrebackim rodilistima...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zaboravih reci, meni su bile primalja silvana i dijana, bile su super!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I meni isto!
    Mislim da su tebe očekivali dok sam ja rađala!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma nemoj zezati
    ali ja sam rodila 1.12. a iz tvog potpisa ispada da je to prije tebe, ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ma nemoj zezati
    ali ja sam rodila 1.12. a iz tvog potpisa ispada da je to prije tebe, ili?

ups, onda je bila neka druga iz Zagreba.
    A ja zabrijala da si to ti!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa kolko nas to onda dolazi iz zagreba? bas me zanima...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

preko 300 zena svake godine putuje iz zagreba roditi u rijeci

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Bok svima! vec sam pitala na nekom topicu ovo ali nadam se da mi ovdje netko moze pomoci..... Ja sam prvorotkinja i trenutno zivim u Zagrebu i velika mi je zelja ici u Rijeku roditi na stolcicu. Naime, zanima me kako se dolazi do primalja u Rijeci, tj. je li se treba s njima stupiti u kontakt par mjeseci prije poroda i onda doci na pregled ili sto? Je l mi daju kontakt broj ako nazovem bolnicu u Rijeci i kazem da sam iz Zagreba i da zelim roditi na stolcicu. Ili mogu doci na prepad?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo link na priču iz Amsterdama
    http://www.udrugaprimalja.hr/baza/up..._izvjestaj.pdf

titimita, nazovi slobodno KBC Rijeka i pitaj ih sve što te zanima.
    ja sam tako, nisam tada još nikoga od njih poznavala, niti imala ikakvih veza i vezica.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najednostavnije ih je nazvati. Sve ce ti reci i uputiti te.
    Za stolcic mozes doci i na prepad .

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala puno cure!!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Iskreno mi je drago čuti da su se neke stvari bitno promijenile u riječkom rodilištu, u odnosu na davne dane kad sam ja rađala. Moje iskustvo samog poroda je bilo super (mada se nitko tko mi je pristupao nije predstavio i nije ih baš bilo u blizini), ali ona 2 sata nakon poroda, dok sam bila na promatranju su čisti horor. Niti jednom me nisu došli pogledati. Tako sam im iskrvarila da sam svijest počela gubiti,pa su onda shvatili da promatranje i služi tome da se pacijent ponekad obiđe. Tom sam prilikom dobila kompliment da mi je maternica "kao šlapa". Ponovno su me šivali na hladno bez ikakve anestezije. Slijedeća 24 sata nisam mogla na svoje noge, a od posljedica iskrvarenja sam se oporavljala mjesecima. Sam porod je super prošao i potpisujem za još jedan takav.

Samo rodilište je i tada bilo dosta dobro organizirano. Jedine primjedbe koje imam na odjelu babinjača su ona bespotrebna rana buđenja i glupe komentare osoblja koje je rješavalo administrativna pitanja (nevjerojatno koliko puta se ponavljaju ista pitanja tijekom boravka u rodilištu). Najčešće su komentari bili na spol rođenog djeteta, tipa majka dobila još jednu curicu "nema veze, treća streća" ili "došao mali princ svojim sekama".

Drago mi je da se stvari mijenjaju. Uvijek je ljepo čuti da postoje ljudi koji profesionalno i sa entuzijazmom pristupaju svome poslu. Ako je sreće, eto i mene ponovno u riječkom rodilištu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    felix, ma nemoj zezati...sto stvarno cak 300? odakle ti ta informacija? inace meni su primalje rekle da je za porod u vodi pao interes i da je zapravo puno vise zena dolazilo dok se placalo, a odkad je preko socijalnog da ima sve manje interesa. ali zato da je porod na stolcicu sada in. osim toga ne trebaju svi papiri i pretrage kao za porod u vodi pa valjda zato.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Zar se više ne plaća porod u vodi u Rijeci?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne, ne placa se, ide preko socijalnog. upravo nevjerovatno kako tako sjajna usluga moze biti besplatna, a jos nevjerovatnije sto zene ne cekaju u redu na takav porod...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ovo je za mene super novost jer smo odlučili tako roditi!! :D

mislim, to možda uopće nije novost

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tebi je!
    al ces platiti tati odijelo zeleno 300kn. dakle, opet ces novcanik vadit...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

300 kn za tatu nije puno, ak se ne onesvijesti

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    Citiraj Felix prvotno napisa
    felix, ma nemoj zezati...sto stvarno cak 300? odakle ti ta informacija? inace meni su primalje rekle da je za porod u vodi pao interes i da je zapravo puno vise zena dolazilo dok se placalo, a odkad je preko socijalnog da ima sve manje interesa. ali zato da je porod na stolcicu sada in. osim toga ne trebaju svi papiri i pretrage kao za porod u vodi pa valjda zato.
    to je sluzbena informacija, doduse stara tocno godinu dana. vjerojatno se mijenja omjer poroda u vodi i na stolcicu, ali ne mijenja se razlog dolaska u rijeku ne sumnjam da se broj odrzao, ako ne i povecao u zadnjih godinu dana.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

JA SAM RODILA U KBC-U RIJEKA 3/06 I MOJA SU ISKUSTVA SUPER,BILO MI JE PRVI PUT...AL SU CURE U RADJAONI PRVA LIGA.SVE JE PROSLO BRZO A BILO ME JE TAKO STRAH!JEDINO JE BILA JAAAAKO VELIKA GUZVA PA SE CAK CEKALO I NA KREVET TAKO DA SU SESTRE NA ODJELU SAMO NOSILE BEBICE( KAO MONTHY PYTHON)IMALA SAM PROBLEMA S DOJENJEM A TO NAZALOST NISAM NI KUCI RJESILA ZATO AKO VAM ZAPNE ODMAH TAMO IH MALTRETIRAJTE DA VAM POMOGNU.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    najbolje da se javis barbari na mail

mislim da i jedna tamo, uspije malo pomalo mijenjati i ostale oko sebe

zar nije prekrasna ova prica s nasom nikom, cmolj cmolj
    Može li se još uvijek kontaktirati Barbaru na mail? Imam toliko pitanja...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nedavno je moj prijateljica imala klasičan porod u Rijeci i žalila se ne sestru koja joj je vikala " Šta se dereš" i sl.
    Pa me zanima dali su te ljubazne sestre o kojima pišete samo na porodu u vodi i na stolčiću?
    Možda ove na klasičnom porodu nisu prošle tu nizozemsku obuku?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj *sanja* prvotno napisa
    Nedavno je moj prijateljica imala klasičan porod u Rijeci i žalila se ne sestru koja joj je vikala " Šta se dereš" i sl.
    Pa me zanima dali su te ljubazne sestre o kojima pišete samo na porodu u vodi i na stolčiću?
    tako nekako, osjete se te dvije suprotne struje u Rijeci.
    i po odnosu prema porodu, a bome i prema rodilji.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I što onda ako dođeš u Rijeku i potrefe te babice iz te druge "struje" ? Može li se i to dogoditi?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može, treba to uzet u obzir i ne mislit ako ideš u Rijeku rodit da će garant sve teći glatko.
    ali to ne možeš u niti jednom našem rodilištu očekivat po defaultu.
    ako uspješ roditi bez intervencija-ili imaš nevjerojatnu sreću, ili te porod iznenadio pa stižeš na sam finish, ili si toliko jaka da si spremna na borbu dok rađaš, ili si imala dobru strategiju.
    a kao najučinkovitija strategija se do sad pokazalo-ne dolazit prerano u bolnicu ako je sve ok.
    a jednom kad si tamo, znati što realno možeš očekivati /tako da te ne iznenade i zbune) i u naprijed smisliti kako se nositi s raznim mogućim scenarijima.
    najbolji od njih je da ti se potrefi primalja koja podržava neinterventan porod i liječnik/ca koja se ne miješa dokle god nema patologije.
    ali realnije je ne očekivat baš aplauz zato što nešto pitaš, tražiš ili zahtijevaš.
    znam, zvuči kao vojna strategija :/, ali nije se u Hrvata baš jednostavno izboriti za porod bez intervencija.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da sve ovisi o situaciji u kojoj se nalaziš, ali ipak mislim da je Riječko rodilište najbolje u Hrvatskoj... Tj. svi mi malo u porodu koji neizdrživo boli samo tražimo malo ljudskosti i strpljenja koje baš ne možeš svagdje dobiti... Koliko sam čitala postove Riječko mi se za sada izgleda najbolje....

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam se odlučila za RIjeku jer znam da tamo barem ima šanse da bude prirodni porod. A i željela sam porod u vodi. Da se i nije odigralo tako savršeno kako je, ipak ne bih žalila što sam išla u RI jer bih barem znala da sam dala sve od sebe...

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa

tebi je!
    al ces platiti tati odijelo zeleno 300kn. dakle, opet ces novcanik vadit...
    Ja mislim da je...realno kad bi bilo da je stvarno prisutan bilo bi ok,ali kad ga zovu u zadnji tren i da nije ispred( a oni kazu da ode doma jer ce ga na vrijeme zvati) stigao bi kad bi beba vec na veliko bila s mamom.

Iako (idem potuci sama sebe ) i za tih pola sata (tocno:33 min) platila bi i vise.

Ja sam sretna s svojim porodom i ako ih bude jos zelim da budu isti,ali ono sto zelim reci je da Ri rodiliste i nije bas 100% oni cime se prezentira.
    Da nije bilo primalje Ksenije i MM ja bi imali uzasan porod.
    I ja ih volim.I taj tim i na sljedecem porodu.
    Ja sam ih uspijela hvaliti i za vrijeme poroda i normalno komunicirati s njima.Meni sam izgon nije bio bolan.Malo je peckalo i malo je bilo tesko ne tiskati...ali rezultat je neponovljiv
    Kad sam vidjela ramena od misica sve trudove sam zaboravila

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj *sanja* prvotno napisa
    Kad se samo sjetim, moja se derala na mene: "Vašem djetetu nije dobro, požurite s tiskanjem!", a meni plav nos od naprezanja

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

O riječkim primaljama imam samo riječi hvale (što se ne bi reklo za nekoliko doktora ), a o onima na 5. katu bi se dalo raspravljati

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa i doktori iz radaone...
    Ja sam se posvadala s njima, dva su me pregledavala.Ja bi njih sve izbacila iz radaone,a kad ih trebaju da se tek onda pojave.
    Meni je dosao kad je sve bilo gotovo da me pita ako se jos ljutim
    Bila sam toliko sretna ,ponosna ,zaljubljena u moju mrvicu da mu nisam jos jednom potvrdila moje misljenje o njima.
    Ali zato sam od svih prisutnih u radaoni dobila pohvale.Kazu da sam ja zena za radanje (malo se hvalim )

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •