Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: VL: Đak profesora pogodio kamenom ravno u glavu

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno VL: Đak profesora pogodio kamenom ravno u glavu

Večernji list, 11.svibnja 2007.

http://www.vecernji.hr/newsroom/blac...00969/index.do

Učenički mobing: Napad na školskom igralištu zagrebačke OŠ Tituša Brezovačkog
    Đak profesora pogodio kamenom ravno u glavu

Autor Petra Maretić Žonja

U Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog u zagrebačkom naselju Špansko prekjučer je napadnut profesor. Na satu tjelesnog, oko 9 sati, na vanjskom školskom igralištu, profesora tjelesnog odgoja Ivana Badovinca nepoznati je učenik osmog razreda, bez ikakva povoda, pogodio kamenom u glavu tijekom prozivanja.
    U vrijeme napada na igralištu su bili samo dječaci iz 8.a i 8.b razreda, a tko se usudio kamenovati profesora, ne žele otkriti.

Lakša ozljeda
    Profesoru je liječnička pomoć pružena u Domu zdravlja Špansko. Prošao je s lakšim ozljedama glave, na kojoj ima tek poveću kvrgu, no napad, koji je mogao proći i s mnogo težim posljedicama jer je pogođen blizu sljepoočnice, psihički ga je dotukao.

Ne želim ni s kim razgovarati. Pustite me na miru, još mi je to sve svježe jedino je što je profesor jučer izustio zatvoren u svom kabinetu u školi. Ravnatelj škole Željko Vidmar ogorčen je nemilim događajem koji je uzbunio sve profesore. Ne može, kaže, vjerovati da se učenik usudio tog čovjeka, s kojim nitko nikad nije imao problema, tako bezobrazno napasti na radnome mjestu.

Danas roditeljski
    Profesor Badovinac krasan je čovjek. U životu mu nije bilo lako, prošao je i rat i nije zaslužio da mu se ovo dogodi. Uvijek je bio na strani djece. Čak me molio da ne zovem policiju kako osmaši koji su tog jutra bili na školskom igralištu ne bi imali problema kazao nam je ravnatelj, pogledavajući cijelo vrijeme na ekran svog računala na kojem je bila snimka na kojoj se jasno vidi kako jedan dječak u grupici zamahuje rukom i baca kamen.

To je snimila jedna od naših 16 školskih kamera, no to nisu osmaši koji su gađali profesora, jer nijedna kamera ne može snimiti igralište. Na ekranu su djeca koja ispred škole pokušavaju inscenirati napad na profesora kaže ravnatelj Vidmar.

Ravnatelj dodaje da će protiv učenika, kad otkriju o kome je riječ, biti poduzete najstrože mjere propisane pravilnikom.

Čeka ga strogi ukor, preseljenje u drugi razred ili pak u drugu školu, a upravo sam ovoj zadnjoj opciji najskloniji. Iako je tog jutra na igralištu bilo 20-ak dječaka, krug sumnjivaca smanjili smo na trojicu, koji već otprije imaju hrpu ukora zbog razbijanja stakala po školi i svađanja s profesorima istaknuo je Vidmar. Ravnatelj škole danas će održati i roditeljski sastanak s roditeljima svih osmaša koji su bili prisutni kad je profesor tjelesnog napadnut.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Užasavaju me ovakve priče i, koliko god se to često događalo, uvijek mi je nevjerojatno da se tako nešto može događati u školi. Taj nedostatak poštovanja i osnovnih pravila ponašanja me strašno pogađa. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: VL: Đak profesora pogodio kamenom ravno u glavu

Citiraj no@ prvotno napisa
    Ravnatelj dodaje da će protiv učenika, kad otkriju o kome je riječ, biti poduzete najstrože mjere propisane pravilnikom.

Čeka ga strogi ukor, preseljenje u drugi razred ili pak u drugu školu, a upravo sam ovoj zadnjoj opciji najskloniji.
    Stroge li kazne... Trebalo bi ga kazniti ko Naomi Campbell koja je gađala svoju pomoćnicu, pa se za kaznu morala baviti društveno korisnim radom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da je učitelj kriv za sve i da je to zaslužio

jer su djeca uvijek u pravu pa i kad mlate kamenjem ,jer je sigurno greška u učitelju jer on očito ne radi svoj posao kako treba

poznato,n@a zar ne ?

upozorenje... gornji redovi su čisti cinizam

hvala

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da je učitelj kriv za sve i da je to zaslužio

jer su djeca uvijek u pravu pa i kad mlate kamenjem ,jer je sigurno greška u učitelju jer on očito ne radi svoj posao kako treba

poznato,n@a zar ne ?

upozorenje... gornji redovi su čisti cinizam

hvala

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

maria71 ti se sprdaš, međutim upravo takvim pretpostavkama vodi se MZOS - u ponedjeljak šalju prosvjetnu inspekciju u OŠ TB:

http://www.vecernji.hr/newsroom/blac...55781ADC4A24.3

OŠ T. BREZOVAČKOG Đak priznao da je I. Badovinca gađao kamenom
    Razbio profesoru glavu pa se pokajao

Autor Petra Maretić Žonja

Učenik koji je u srijedu na satu kamenom u glavu pogodio svog profesora tjelesnog odgoja Ivana Badovinca jučer se slomio i sam priznao što je učinio.

Snimka poslije napada
    Kod ravnatelja je prije početka prvog školskog sata došao s majkom gdje je suznih očiju rekao da je on taj koji je profesora iz čista mira gađao kamenom te kako mu je jako žao što je to učinio. Objašnjenje zašto je to učinio, kaže ravnatelj Željko Vidmar, nije znao reći.

- Pričao je kako se on i njegova ekipa uvijek natječu tko će pogoditi stativu ili stup, a eto u srijedu im je meta bila nedužni profesor. Dječaku je žao što se to dogodilo, kao i njegovoj majci rekao je ravnatelj Vidmar.

Inače, riječ o dječaku čija je fotografija jučer i objavljena i na kojoj se jasno vidi dječak kako baca kamen, a stajala je na ekranu ravnateljeva računala. I premda je ravnatelj potvrdio da je na snimci dječak koji je i gađao profesora, dodao je da je snimka ipak zabilježena nakon incidenta kada je nasilnik prijateljima prepričavao što je i kako učinio.

Osmaš je, dodaje ravnatelj Vidmar, jučer razgovarao i s profesorom Badovincem. Ispričao mu se, a navodno se i rasplakao pred njim.

Ukor ili premještaj
    - Koliko je taj profesor jednostavan i dobar najbolje govori činjenica da me nakon razgovora s dječakom došao moliti da ga ne kaznim. Govorio mi je da dijete nije ništa krivo. No, to ne mogu učiniti, a kako će dječak biti kažnjen, u ponedjeljak u 11 sati odlučit će nastavničko vijeće.

Može dobiti strogi ukor ili ga se može prebaciti u drugi razred ili čak drugu školu. Ali ne znam koja bi ga škola htjela i to pred sam kraj školske godine. Jednostavno, ruke su nam vezane, a pravedna kazna ne postoji, jer dijete mlađe od 14 godina nije kazneno odgovorno dodao je ravnatelj.

U školu će u ponedjeljak doći i prosvjetna inspekcija, a o događaju je obaviješten i Centar za socijalnu skrb.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak...skola,74015.jl

Meni je u ovom članku prestrašna sljedeća rečenica koju je navodno izgovorio ravnatelj škole: "Da je postojao nekakav sukob između profesora Badovinca i dječaka, zbog izgubljene godine ili jedinica, još bi se uvjetno moglo razumjeti da dijete u takvom trenutku ne razmišlja i napravi glupost."

Dakle, ako je učenik dobio jedinicu, razumljiv je njegov poriv da gađa profesora kamenom u glavu. I to može izgovoriti ravnatelj, dakle netko tko je i sam profesor. :shock:

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

no@ jedino se na ovo i slično mogu sprdati....iz očaja

of topic ,možda me primjeti tko iz MZOS-a pa me vrbuje u svoje redove,kad slično razmišljamo

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je to grozno, kaj se čini najgore, kaj to malom mangupu nitko ništa ne može. I kaj? Preselit će ga u drugu školu i on će opet po starom. Ili će još doći njegovi roditelji koji sigurno nisu baš normalni čim su odgojili ovakvo dijete i braniti maloga, a pljuvati profesora. Ponekad se pitam kamo sve to vodi??? Kaj? Uskoro će klinci biti glavni, kaj uskoro, već jesu. Moja sveki je nastavnica od 5-8 razreda, i kaže da se uopće boji bilo kome zaključiti jedinicu da joj ne bi došli roditelji napali ju zbog toga :shock: . Ne možeš ni povjerovati!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zdenka ,mi nastavnici smo kao glineni golubovi,možemo samo čekati kamen ili metak......

ili pobjeći iz prosvjete

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eh da, ovo mi je najbolji komentar na slučaj

A ovaj profesor je glup što odmah ne ide na bolovanje (ozljeda na radu se plaća 100%) i ne tuži sve redom od škole do ministarstva i svi profesori bi trebali tako postupiti pa kada bi država morala isplatiti dobre novce neko bi se sjetio i pooštriti mjere prema ovim maloljetnim huliganima ! A ovako profesor mrežu na glavi, a klinac najveći frajer u školi !

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da, ovo je odlično rečeno!!!

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2007,5,11,nasilje_skola,74015.jl

Meni je u ovom članku prestrašna sljedeća rečenica koju je navodno izgovorio ravnatelj škole: "Da je postojao nekakav sukob između profesora Badovinca i dječaka, zbog izgubljene godine ili jedinica, još bi se uvjetno moglo razumjeti da dijete u takvom trenutku ne razmišlja i napravi glupost."

Dakle, ako je učenik dobio jedinicu, razumljiv je njegov poriv da gađa profesora kamenom u glavu. I to može izgovoriti ravnatelj, dakle netko tko je i sam profesor. :shock:
    Mislim da si tu malo pretjerala i izvukla rečenicu iz konteksta. Ravnatelj je rekao da bi u tom slučaju mogao razumjeti malog, i to uvjetno.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..ahhh.uf ..a meni se kad sam tek počela raditi-dakle svježa s faxa,desilo slijedeće:par osmašica su za vrijeme odmora povadile one iglice s panoa i pobadale ih na nastavničku stolicu..kao u namjeri da je sjednem ne to!ma mislim! ..neću sad sve prepričavati,kako je i što sve bilo..onda sam reagirala na jedan način-sad bih potpuno drugačije i tako.Samo sam htjela iznijeti da ima stvarno svega.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma sve je to stvar kućnog odgoja. Kad vidimo kakvi su roditelji shvatimo da je dijete još dobro i ispalo

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj koalica prvotno napisa

Mislim da si tu malo pretjerala i izvukla rečenicu iz konteksta. Ravnatelj je rekao da bi u tom slučaju mogao razumjeti malog, i to uvjetno.
    Znači one ne mora učiti, samo se zabavljati, ništa ne znati i ako spunim pravom dobije jedinicu, može ga se eventualno razumjeti da napadne profesora :? .
    Jer meni nema nikakovg opravdanja da se netko tako ponaša jer je dobio jedinicu. Da je učio ne bi ju dobio, ovako kako sam malo poviše napisala, se profesori boje dati đacima zaslužene ocjene. A on bi se trebao pokriti ušima i zagijati stolicu da tu jedinicu ispravi. Nije ni čudo kamo ovo naše društvo ide....

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naravno da nema opravdanja u svakom slučaju, ali recimo da bi se za jedno loše odgojeno dijete moglo evwentualno razumjeti da je zaslužena jedinica u njemu potaknula takvu vrstu bijesa. kažem, eventualno. Nitko nije rekao da je on to napravio s pravom.
    Kad bolestan čovjek ubije nekoga onda to ne odobravaš ali možeš razumjeti da je bolestan i da je to učinio jer nije baš mogao racionalno razmišljati. Kužiš???

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za mene je ravnatelj jednako kriv, jer su mu komentari nepedagoški, a očito gura glavu u pijesak - samo da mu škola ne dobije loš publicitet.

ovo je komentar jednog čitatelja JL-a.

NASELJE NA KRAJU GRADA | DADO1a | 11.5.2007 23:42:25

Jučer je objavljeno da je u zadnjih godinu dana bilo 17 napada na profesore od strane učenika. Ni uz najbolju volju ne mogu se sjetiti niti jednog napada npr. od 1980-1990. godine. Što se to stvarno događa. Profesor Badovinac je svakako žrtva. Pogotovo on, za kojeg će mnogi ljudi, a i učenici reči sve samo najbolje. Pa onda u čemu je problem. Učenik je očito gađao profesora, ali na koga je stvarno bacio kamem. Je li možda i taj učenik žrtva ali nečeg puno goreg. Nečeg što mi uopće ne prepoznajemo ili ne želimo prepoznati. Jednog sistema koji melje sve ono na što smo se donedavno mogli osloniti a danas je to podređeno interesima neznam koga. Da li stvarno prepoznajemo nasilje u svim njegovim pojavnostima, da li imenujemo pravim imenom i dali smo se svi mi spremni suprostaviti onome što je stvarni uzrok ovakvim incidentima. 25.03. o.g. znači prije mjesec i pol dana na istom tom igralištu, također učenici 8.razreda izudarali su jednog učenika te škole tako da je izgubio svijest te je od istog traumatskog događaja i nastupila amnezija. Pretučeni učenik završio je u Klaićevoj bolnici. Pretpostavljam da je o tome po službenoj dužnosti obavještena policija. Međutim taj događaj nije imao nikakav medijski odjek iako su posljedice bile daleko teže. Volio bi da mi netko stručan odgovori zašto mi na taj način vršimo gradaciju nasilja. Kada skupina nasilnih učenika pretuče svog vršnjaka do te mjere da ovaj izgubi svjest, preko toga se nekao pređe kao da je to normalno, eto dogodilo se i bolje da javnost ne zamaramo sa time. Možda, da se tome događaju dao odgovarajući publicitet, možda se ovaj nebi niti dogodio. Može li se uopće škola sama nositi sa time. Uz ova dva događaja, u istoj školi i oko nje bilo je još puno sličnih incidenata. Čemu stvarno služe kamere oko škole. Zaštiti objekta. Što je sa 1200 učenika te škole. Koliko narkomanskih igli je nađeno oko te škole. Što će se dešavati u tom naselju kada se usele svi POSOVI stanovi u koje dolaze ljudi različitih svjetonazora. Kako se policija priprema za povećanje broja stanovnika u tom naselju. Dovoljno je pogledati stanje u prometu u tom naselju a pogotovo način regulacije prometa oko dvije postojeće škole i jedne koja je u izgradnji. Iako zakon nalaže da se u svim ulicama koje okružuju osnovne škole, promet regulira na način da se tehničkim zahvatima osigura ograničenje brzine kao u zonama smirenog prometa, situacija je posve obrnuta. Nesavjesni vozači u tom naselju u neposrednoj blizini škola voze i preko 100 km/h. Zar mora poginuti neko dijete pa da se netko posveti ovoj problematici. To je nasilje kojem su izloženi učenici tih škola svakodnevno. Problema je jako puno i nesmijemo očekivati da će ravnatelji i stručno osoblje osnovnih škola moći ispraviti sve anomalije ovog društva. Oni bi možda trebali biti ti koji će inicirati da se sa svim tim problemima počmemo baviti puno ozbiljnije. Taj kamen bačen na profesora Badovinca samo je posljedica nečeg puno složenijeg i nehumanijeg od samog tog čina.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj koalica prvotno napisa

"Vidmar smatra da je takav događaj strašan te da se takvi incidenti ne bi smjeli događati.

- Da je postojao nekakav sukob između profesora Badovinca i dječaka, zbog izgubljene godine ili jedinica, još bi se uvjetno moglo razumjeti da dijete u takvom trenutku ne razmišlja i napravi glupost. No, ovako, bez razloga, pa to je zaista prestrašno ponašanje - rekao je Vidmar."

Evo, zajedno s kontekstom, meni taj komentar zvuči jednako neprihvatljivo, jer je defetistički i promašuje bit. Moj stav je da se nasilje učenika nad profesorom zbog jedinice ili izgubljene godine ne može razumjeti ni uvjetno ni bezuvjetno.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas se djeci svašta dopušta a nitko ih ne smije ni krivo pogledati.
    Svojim roditeljima su krasna,savršena,a često neodgojena i prepuštena sama sebi.
    Kad sam ja išla u školu profesori su imali autoritet,a danas su često predmet sprdancije.
    Djeca mogu sve,nema nikakvih posljedica i ona to koriste.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sonja3333 prvotno napisa
    Djeca mogu sve,nema nikakvih posljedica i ona to koriste.
    Da to je žalosno, žalosti me što te netko krivo i pogleda ako malo povisiš ton a s punim pravom. Pa da, najbolje da ga pustim da postane ovakav.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pretpostavljam da će profesoru Badovincu sad doći prosvjetna inspekcija, utvrditi da nema dovoljan broj ocjena u nekom retku imenika ili da nije uz neku ocjenu napisao i postotak, te to uzeti za legitiman razlog dobivanja kamena u glavu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, ja vas stvarno ne razumijem...To što se desilo je stvarno grozno i neopravdavajuće ali da baš nikome od vas ne pada na pamet niti jedno drugo rješenje osim kazne i odmazde. Da nikome ne pada na pamet da to dijete treba biti uključeno u kakav savjetodavni rad, njegova obitelj vjerojatno isto, netko se treba pozabaviti i uzrokom te priče. Ja radim u sustavu koji se bavi kažnjavanjem (gotovo isključivo), kazna sama po sebi nema puno smisla ako se netko ozbiljno ne pozabavi tim djetetom. prebaciti će ga u drugu školu, tamo će, dodatno frustriran vezati se uz djecu sličnu sebi, ubrzo će sve to skupa završit puno složenijim problemima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kazna služi za upozorenje drugima

terapija kod psihologa ... ne možeš nekog prisiliti na to, treba sam htjeti da bi bilo rezultata
    a "ispraviti" roditelje je nemoguća misija

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    kazna služi za upozorenje drugima

terapija kod psihologa ... ne možeš nekog prisiliti na to, treba sam htjeti da bi bilo rezultata
    a "ispraviti" roditelje je nemoguća misija

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne slažem se.

Postoje mjere kao što su nadzor nad izvršenjem roditeljskog prava, a za dijete mjera pojačane brige i nadzora, koje daju priliku stručnjacima da uđu u obitelj, između ostaloga. Apriori stavom da se ništa ne može ili ne želi napraviti sigurno se ništa i neće napraviti. Na nama stručnjacima je odgovornost da pokušamo tu obitelj i to dijete motivirati za uključivanje u neki od tretmana. Nitko nije rekao da je to lagan posao (svjesna sam, iz iskustva), ali djeca sigurno nisu zaslužila da ih se unaprijed otpiše pod floskulom da su njihovi roditelji nepromijenjivi a oni sami trebaju biti žrtvovani kao primjer drugima.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bubice, s ovim što si napisala potpuno se slažem. Ne mislim da treba dići ruke od tog ili bilo kojeg drugog djeteta. Ali, s druge strane, pitam se tko će još uopće htjeti raditi u školi, jer ovakvi slučajevi nisu rijetki, naprotiv sve su češći. U vrijeme kad sam ja išla u školu isto je bilo djece s problemima svakakve vrste, iz svakakvih obitelji, ali nikome nije padalo na pamet da se na takav način obračunava s profesorima. Rekla bih da se ne radi samo o problemu pojedinog djeteta nego o promjeni društvenog stava prema učiteljima i profesorima. Ovo je samo ekstremni iskaz općeproširenog nepoštovanja u školama.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

eta nego o promjeni društvenog stava prema učiteljima i profesorima. Ovo je samo ekstremni iskaz općeproširenog nepoštovanja u školama.
    upravo tako

iskreno ne znam kako funkcionira naša država po pitanju stručne pomoći u takvim situacijama ... nekako sam skeptična

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bubica:
    Postoje mjere kao što su nadzor nad izvršenjem roditeljskog prava, a za dijete mjera pojačane brige i nadzora, koje daju priliku stručnjacima da uđu u obitelj, između ostaloga. Apriori stavom da se ništa ne može ili ne želi napraviti sigurno se ništa i neće napraviti. Na nama stručnjacima je odgovornost da pokušamo tu obitelj i to dijete motivirati za uključivanje u neki od tretmana. Nitko nije rekao da je to lagan posao (svjesna sam, iz iskustva), ali djeca sigurno nisu zaslužila da ih se unaprijed otpiše pod floskulom da su njihovi roditelji nepromijenjivi a oni sami trebaju biti žrtvovani kao primjer drugima.
    Mjere koje spominješ teoretski su dobro zamišljene, međutim u stvarnosti funkcioniraju prejadno i sa vrlo malim rezultatima (ako se ponekad osim ispunjene forme i papirologije o rezultatima uopće može govoriti). "Stručnjaci koji imaju priliku ući u obitelj" najčešće moraju paziti da i sami ne dobiju po glavi. (Ne radi se o osobnoj (ne)odgovornosti stručnjaka kako ti veliš, nego je problem mnogo širi, a ne bih širila temu)
    Što se tiče "žrtvovanja kao primjera drugima", riječ je o tome da dijete od 14 godina treba osjetiti posljedice svog čina - tako se uči odgovornosti i tako se zapravo odrasta.
    Smatram da je sustav nagrada i kazni najniža stepenica odgoja, međutim permisivan stav prema ovom dječaku samo je loša usluga njemu.
    Proces restitucije koji bi se OZBILJNO odradio i koji bi podržali i roditelji mislim da bi bila primjereniji mjera od izricanja bla bla pedagoških mjera.
    Bez brige, mjesec i pol dana prije kraja školske godine nema šanse da tog učenika prebace u neku drugu školu.

Zdenka2:
    Rekla bih da se ne radi samo o problemu pojedinog djeteta nego o promjeni društvenog stava prema učiteljima i profesorima. Ovo je samo ekstremni iskaz općeproširenog nepoštovanja u školama.
    Ovo potpisujem u potpunosti! Nevjerojatno je koliko se nasilan čin ovog dječaka relativizira i posljedice minoriziraju.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam s Bubicom po ovom pitanju. Meni isto ne sjeda odmazda i preseljenje bez razrade strategije koja ce se usredotociti i na tog samog ucenika i na skupinu u cjelini. Seldiba u drugu skolu bez dubljeg pokusaja da se dijete usmjeri na bolji put (a mozda je stvarno jednostavno podlegnuo pritisku drustva i ucinio veliku glupost koju sad iskreno zali) je po meni jednostavan "brigo moja, predi na drugoga".

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U ovom konkretnom slučaju ja bih tom osmašu(koji će još mjesec dana pohađati tu školu)kao kaznenu mjeru prema Pravilniku dala strogi ukor pred isključenje,vladanje sniženo na loše i kao takvo se opisuje u svjedodžbu.
    Plus daljnji konstantni nadzor školskog psihologa do kraja školske godine,ako treba i javna isprika profesoru.

Ne bih ga premještala u drugu školu sada pred kraj.
    Radim kao profesorica u školi,svoj posao obožavam i ne bih ga mijenjala ni za što na svijetu.
    Da je opća klima prema učiteljima nenaklonjena,je.Da je pritisak roditelja sve veći,je.
    Odgovornost je velika.,
    No,svi bi mi trebali poći individualno od sebe,svatko radi svoj posao najbolje kako zna i umije,pa se ne mora ničega bojati,ako mu je savjest čista.
    Naravno da učiteljima ne paše restrikcija ovlasti zadnjih 10-20 godina no ljudi moji tako je kako je.Moja učiteljica 1-4.razreda šamarala je učenike koji nisu nešto znali-hvala Bogu da takva sada ne bi radila.
    Važno je naglasiti-mi ne radimo s ciglama ni s brojevima već s DJECOM.
    I koliko god da je ružno i užasno ovo što je ovaj učenik učinio,ne treba zaboraviti da je i on ipak-dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ancica, Bubica, gotovo je nikakva vjerojatnost da će taj učenik biti preseljen u neku drugu školu. Naime, s obzirom da je osnovno školovanje obavezno, nakon što Učiteljsko vijeće OŠ Tituša Brezovačkog izglasa mjeru preseljenja u neku drugu školu, Učiteljsko vijeće neke druge škole mora izglasati da je spremno primiti tog učenika. Teško da će ikoja škola primiti učenika s takvom reputacijom, u 8. razredu 1, 5 mjesec prije kraja šk. godine.
    Taj učenik će najvjerojatnije proći s nekom pedagoškom mjerom, ukorom UVa vjerojtano, koji se btw ne upisuje u svjedodžbu (te će se učenik mirno i bez "repova" upisati SŠ.

Ancica:
    (a mozda je stvarno jednostavno podlegnuo pritisku drustva i ucinio veliku glupost koju sad iskreno zali)
    Bilo bi prestrašno da ne žali; no to nije razlog da ne snosi nikakve posljedice. Djecu ne treba podsvaku cijenu zaštićivati od odgovornosti za vlastite postupke. Kako će odrasti inače? Svi prečesto zaboravljamo da osim fizičkog. intelektualnog i emocionalnog razvoja postoji nešto što se zove moralni razvoj...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da je ovaj događaj prije svega žalostan jer su ta djeca iz dosade bacala kamenje. Prije cca mjesec dana desio se sličan slučaj u srednjoš školi u mom kraju ali je kamen u glavu dobila učenica. Učenik koji je bacio kamen "iz zabave" je isključen iz škole jer je već imao ukor.

Potpisujem ronin i mislim da njemu prije svega treba rad sa psihologom, a i roditeljima vjerojatno.

Puno vas je tu osudilo roditelje tog djeteta e pa sad mene zanima slijedeće: koliko ste puta bili protiv teta u vrtiću, učiteljica u školi... Svi mi danas pametujemo i glumimo sveznalce pa nije ni čudo da su nam djeca takva. Većima roditelja na ovom forumu ima malu dijecu i kakvi su oni, a i kakvi smo mi roditelji vidjeti ćemo za nekoliko godina.

Nemojte odmah osuđivati roditelje jer vjerojatno i vas netko osuđuje zbog nečeka

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih se da se mene pita zauzela za izravni pad godine,redoviti rad sa psihologom plus društveno korisni rad preko ljeta.
    Bez obzira što mu je 14 godina...
    Možda se čini ekstremno,ali što taj ukor pred isključenje znači ili smanjenje vladanja na loše? :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih se da se mene pita zauzela za izravni pad godine,redoviti rad sa psihologom plus društveno korisni rad preko ljeta.
    Možda se čini ekstremno,ali što taj ukor pred isključenje znači ili smanjenje vladanja na loše? :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pad godine? :?
    Godina se pada s tri zaključene negativne ocjene.
    Vladanje može biti:primjerno,dobro i loše.
    Vladanje loše kao takvo je upisano na svjedodžbu i prati ga u srednju školu.

Još da vas nešto pitam.Nitko nije ovdje spomenuo jedan drugi aspekt......to se dijete našlo na apsolutno svim naslovnicama svih dnevnih novina u Hrvatskoj.Nemojte misliti da on ili njegova obitelj zbog toga likuje.Treba se s tim nositi,nije to lako ni odrasloj osobi,ni napadnutom profesoru a bome niti nezrelom djetetu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Ancica:
    (a mozda je stvarno jednostavno podlegnuo pritisku drustva i ucinio veliku glupost koju sad iskreno zali)
    Bilo bi prestrašno da ne žali; no to nije razlog da ne snosi nikakve posljedice. Djecu ne treba podsvaku cijenu zaštićivati od odgovornosti za vlastite postupke. Kako će odrasti inače? Svi prečesto zaboravljamo da osim fizičkog. intelektualnog i emocionalnog razvoja postoji nešto što se zove moralni razvoj...
    Ja mislim da niti Bubica niti ja ne smatramo da djecak ne treba snositi posljedica za svoj cin. Samo zelimo naglasiti da selidba u drugu skolu bez ikakve namjere "rehabilitacije" i "usmjerivanja" (iliti uz odmahivanje rukom da to ne funkcionira/nije od koristi), a posebno ne apriori etiketiranje bez poznavanja pozadine cijele situacije, ukljucujuci i osobnu tog djecaka te atmosfere u skoli i zajednici, nije nesto sto bismo smjeli prihvatiti.

Preseljenje u skolu (iako prihvacam da kolko god se njime "prijetilo" vjerojatno nije moguce) je samo jedna od mjera (posljedica, ako se hoce gledati s te strane) koje se mogu poduzeti, ali bi se trebala poduzeti tek kada se zakljuci da je to ono sto je zaista najbolje za tu skolu, za tog nastavnika, a najvise za tog djecaka (posljedice, primjerene, dakako, tu takoder spadaju).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da to baš i nije neko riješenje. Šta mu znači pad godite ako ne dobije stručnu pomoć? Biti će samo revoltiran, depresivan i tko zna šta još.

Djecu treba kazniti za takve i sl.postupke ali uz kaznu treba i razgovor i stručna pomoć.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Godina se NE pada zbog lošeg vladanja nego zbog negativnih ocjena.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma naravno. usput bi ga i u staroj i novoj školi trebalo namazat katranom i perjem, da ga svi uoče. ili ga bar natjerat da svaki dan u školu nosi sendvič tablu na kojoj piše: ja sam kriminalac, i to ću ostati cijeli život!

:? :? sonja3333, ma o čemu ti to pišeš?

potpisujem ančicu i bubicu.

nigdje nisam vidjela (ili sam možda previdjela?) da li je taj dečko inače problematičnog ponašanja, ili je to izdvojeni incident!?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Po njegovoj reakciji tj. iskrenom žaljenju i plakanju, vjerujem da dijete nema zle namjere nego je samo bilo pod utjecajem ekipe. Zbog toga sam apsolutno protiv ekstremnih kazni.

Sonja3333 mislim da malo pretjeruješ

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    Mislim da je ovaj događaj prije svega žalostan jer su ta djeca iz dosade bacala kamenje.
    OK, žalosno, ali što sad, kojem djetetu nije dosadno bar jednom u danu?

I što je ne-ekstremna kazna? Ukor koji mu se nigdje ne piše i koji može zaboraviti odmah drugi dan?

to se dijete našlo na apsolutno svim naslovnicama svih dnevnih novina u Hrvatskoj
    slažem se da je to veća kazna od bilo čega što će mu škola izreći

doduše i profesor se našao na tim istim naslovnim stranama ne svojom krivnjom

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znam da sam pretjerala,ali napisala sam to u afektu.
    Mogla bih se sad potruditi napisati poruku o tome što bi društvo trebalo napraviti,koje odgojne mjere i bla,bla,ali četrnaestogodišnjake koji profesore gađaju kamenom,koji izudaraju svoje kolege iz škole,koji pokušavaju silovati petogodišnjake,koji u pijanom stanju uzmu tatin automobil i ubiju dvije curice na putu iz škole itd,ne žalim i nemam baš nikakvih osjećaja.

Sorry.

Svejedno,sjetite se koje mjere je uvela bivša britanska premijerka kad je vandalizam počeo vladati po njihovim stadionima,to su bile takve strašne mjere i kazne da danas ljudi na stadionima sjede na 2 m od igrača,ograđeni ogradicom od 1 m i nitko da bi se usudio napraviti nekakav izgred.

Zar takve oštre kazne za izgrednike i nasilnike moraju biti i loše?Radi se o demokratskoj zemlji, a ne o tamo nekom Tajlandu.

Neću sudjelovati dalje u raspravi jer me previše ljute takve stvari pa,priznajem,ne mogu razmišljati trezveno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kazna ne mijenja ništa iz korijena, ali u ovakvim situacijama ima svoje mjesto i ulogu. I ako je točno da je to učenik s kojim je inače sve u redu, to je stvar više zabrinjavajuća, jer znači da da se stvari kao što je ova rade iz sporta i da ih radi sve veći i veći broj mladih. Naravno da je dijete važno i da mu treba pomoći i na druge načine. I mislim da su ovakve situacije odraz, ne samo općeg stava prema školi, nego općeg stava prema čovjeku uopće i odraz vrijednosnog sustava društva.
    Što se kazne tiče: kako je to izgledalo na banalnom primjeru nenošenja kacige na motoru. Imali ikakve logike da odrasle ljude morate novčanom kaznom natjerati da čuvaju vlastitu glavu? Ipak, tek je takva kazna uvela kacige kao obaveznu moto opremu, i danas je malo tko ne nosi kad sjeda na motor. Pa možda neki od tih i nisu uvjereni nositelji kacige, ali će im kaciga u slučaju nesreće svejedno zaštititi glavu. A nadolazeće generacije motorista se neće ni pitati da li staviti kacigu ili ne, nego će je podrazumijevati.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

To zanemareno i zapušteno dijete je pod utjecajem svoje zle i ništavne majke došlo u školu priznati što je počinilo, svjesno pogreške - ali nemojmo se zavaravati jer to je ipak kriminalac u duši i budući zločinac, kojeg ovaj događaj mora pratiti kroz srednju školu, fakultet i prilikom svakog zaposlenja. Možda bi bilo najbolje da ga se živog odere, a glava nabode na kolac na ulazu u školu. Evo nekoliko prikladnih kazni:
    1. Preseljenje u drugu školu s oznakom problematičnog đaka od kojeg uvijek možeš očekivati nevolje.
    2. Može samo ukor, ali treba naći način da mu se oteža upis u srednju školu - ne dao Bog da ikad postane čestit i dobar čovjek kad se već sad vidi da je smeće.
    3. Makar neka se proglasi psihički i socijalno problematičnim - to je odlična etiketa koja se teško skida.

Ja se samo nadam da je većina učitelja te škole kao ovaj profesor i da će, uz primjerenu kaznu, naći dovoljno ljudskosti i plemenitosti da tom djetetu i njegovoj obitelji pomognu da se nose s ovom situacijom.
    Neki postovi na ovom forumu me stvarno rastužuju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •