Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: ljekovi i dojenje

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno ljekovi i dojenje

moja bebuska ima problem sa bljuckanjem...digne joj se hrana,ali ju rijetko kada bljucne...dobila je sirup antiflat za prije papanje te ulcogant za nakon papanja...(+ daktarin gel)...
    dojimo na zahtjev (iako su mi u bolnici okretali ocima na to jer zeludac treba barem 2h razmaka izmed dva obroka da se odmori)...i sad mi je problem sa tim sirupima...bojim se da joj nebi bilo previse ukoliko joj dam prije i nakon svakog obroka..a isto tako ukoliko joj nedam,kasnije mi tako pocne plakati da imam griznju savjest...
    usli smo u 6-i tjedan i primjecujem da danas doslovno cijeli dan trazi ciku...ko da se nemre najesti...pa sad neznam sto da radim...??

ps.jel mi moze netko napisati u kojem razdoblju nastupaju skokovi u razvoju...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

3 i 6... da skok u razvoju je i u 6om tjednu...3mjesec, 6mjesec...3tjedan

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

...i jos nesto...beba mi je ko promukla...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Vjerojatno skok u razvoju, a mozda ce se i prehladiti, nista cudno s obzirom na vrijeme i doba godine.

Zasto toliki sirupi, sto je to sve sto pije?

BTW, s ovim bih savjetom "zeludac treba barem 2h razmaka izmed dva obroka da se odmori" i ja umrla od gladi. Mislim, ne bas umrla, ali bi mi bilo jaako tesko.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Oprosti, braziljanka, gdje si ti sad?

Evo odgovora od jedne magistre farmacije.
    Ovi lijekovi koje spominješ nisu registrirani kod nas, ali imamo i mi nešto slično.
    Antiflat ti je vrlo sličan našim Sab simplex kapima. Daju se dojenčadi kod problema s grčevima i nadutosti. Zato su vjerojatno bebi ih dali (zbog bljuckanja). Reci mi, koliko često beba bljucka i koliko puno mlijeka pri tom izbaci?
    Što se tiče Ulcoganta, i kod nas je bio registriran (po sastavu je sucralfat) i inače se koristi za neutralizaciju želučane kiseline i slično. Nije mi poznata primjena kad beba pa molim ako ima koja Roda pedijatrica da nam se priključi.
    Kod nas u Hrvatskoj se preporučuje izbjegavati kod najmlađih propisivati lijekove (naravno ako to stvarno nije potrebno), pogotovo ako je beba na prsima. Naravno da će tad se nagutati zraka. Ne znam kakav je u zemlji u kojoj se ti (jer mozda Brazil )

Voljela bih da mi se javiš (može i PP).
    Do ta, sretno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala na odgovoru...
    mi smo iz austrije...kao sto sam vec napisala,njezin problem je sto joj se dize hrana,ali ju ne bljucne ili bljucne jako rijetko...sada je vec drugi tjedan kako koristimo ove ljekove...u medjuvremenu smo bili kod pedijatra i rekla sam mu sto su nam u bolnici prepisali ..a on je rekao da je to ok i neka i dalje joj to dajem...medjutim ona i dalje ima problema sa bljuckanjem...sada ipak malo lakse i cesce bljucne..ali cim joj nedam ljekic,nastane problem...nisam dovoljno strucna po tom pitanju,ali me strah da nebi njenom zelucu stvorila "ovisnost" na taj ljek pa da ce i kasnije morati koristiti razne preparate prije i poslije papanje...inace,pod rukom osjetim kako joj crijeve rade ko da drzim promuckanu mineralnu...isto tako neznam koliko takve stvari mogu biti nasljedne,jer mm-ova mama ima taj problem te mora piti neke "samponcice" svaki puta prije jela...
    mi za sada samo dojimo i dojimo na zahtjev pa sam zato i postavila pitanje jer mi je to problem zbog ljekica posto tu onda nema prije i poslije jela... :? ne zelim joj davati bas kod svakog papanja,ali onda se jadna muci..a strah me je da u protivnom joj ljekic nebi bio prejaki za zelucek... :/

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sorry, opet pitanje, ali kolko je beba stara?
    Koliko kužim, sve je u redu i beba ne plače kad joj daš propisanu terapiju. To je najvažnije. Vjerojatno prolazi fazu grčića i oni će brzo proći, a ovi lijekovi smanjuju nadimanje i stvarenje plinova koji bebi iritiraju crijeva. Zato beba i plače.
    Ne znam za Sucralfat, ali onim prvim lijekom se dijete neće predozirati čak i ako daješ pred svaki odrok. To je zato jer se taj lijek zadržava samo u crijevima i ne odlazi dalje u organizam. Izbacuje se stolicom.
    Zato najbolje poslušaj doktora i nastavi s terapijom. Kad prođu grčići, proći će i potreba za lijekovima i neće biti nikakvog navikavanja.
    Bravo za dojenje i sretno!
    Javi kako vam ide.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

beba je stara 6 tjedana...evo danas je sirota plakala i plakala (nevezano uz ljekic)...izmedju obroka..vjerojatno grcici...ja zbilja jedem lagano...zanima me koliko je potrebno da hrana koju mama pojede dodje do bebe ?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovisno o kojoj je hrani riječ, ali u prosjeku hrani treba 5-6 sati nakon jela da prođe želudac. Od tamo ide u tanko crijevo gdje se apsorbira u krvotok i onda vrlo brzo dolazi i do mliječnih žlijezda.
    Mislim da prehrana nije presudna za bebine grčiće. Ali, ipak treba izbjegavati hranu koja napuhava i izaziva grčiće: brokola, cvjetača, zelje, sve mahunarke (pogotovo grah!). Isto tako, i luk i češnjak te općenito ljutu hranu trebaš izbjegavati. Kako beba raste, to manje i trebaš paziti na spomenute namirnice.
    Ja sam jako pazila na prehranu, jela sve na lešo i sl. ali je moj mali imao grčiće bez obzira na to.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Ali, ipak treba izbjegavati hranu koja napuhava i izaziva grčiće: brokola, cvjetača, zelje, sve mahunarke (pogotovo grah!). Isto tako, i luk i češnjak te općenito ljutu hranu trebaš izbjegavati. Kako beba raste, to manje i trebaš paziti na spomenute namirnice.
    Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Ja sam jako pazila na prehranu, jela sve na lešo i sl. ali je moj mali imao grčiće bez obzira na to.
    braziljanka, nema ograničenja u izboru hrane.
    kako vidiš, lukina mama je pazila, a dijete je svejedno imalo grčeve. grčevi su, zapravo, produkt sazrijevanja crijeva i teško ih možemo izbjeći restringiranjem prehrane.

ove namirnice koje je lukina mama nabrojala kao "napuhavajuće" ili "jake"... u nekim su kulturama navedene kao "pomagači" pri stvaranju mlijeka. (češnjak je u Indiji namirnica broj 1 za vrijeme dojenja, u Bosni je crveni luk... u Italiji tjestenina)...

znači, jedi sve što ti odgovara, ni u čemu ne pretjeruj.
    ako primijetiš da ti se dijete osulo nakon što si nešto pojela, ili da je crvena guza ili da ima jače grčeve... malo ćeš usporiti s tom namirnicom.
    i - to je to.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

kako vidiš, lukina mama je pazila, a dijete je svejedno imalo grčeve. grčevi su, zapravo, produkt sazrijevanja crijeva i teško ih možemo izbjeći restringiranjem prehrane.
    ove namirnice koje je lukina mama nabrojala kao "napuhavajuće" ili "jake"... u nekim su kulturama navedene kao "pomagači" pri stvaranju mlijeka. (češnjak je u Indiji namirnica broj 1 za vrijeme dojenja, u Bosni je crveni luk... u Italiji tjestenina)...
    Slažem se s aprikot da su grčevi produkt sazrijevanja crijeva, ali kad čitaš stručne članke na tu temu, vidiš da se o tome doktori još uvijek raspravljaju.
    Što se tiče izbjegavanja nekih namirnica, to preporučuju naše patronažne sestre (barem u Španskom). A kako i kod odraslih znaju izazvati ponekad neugodne, a ponekad i bolne simptome (vjetrovi, nadutost...), logično je da ih izbjegavamo ako dijete ima grčeve.
    Za običaje drugih zemalja je isto interesantno čuti, ali ja stojim iza onoga što su me učili na fakultetu i što čujem od naših školovanih medicinskih sestara.
    Evo, to je moje mišljenje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •