Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Tigrasti komarac

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Tigrasti komarac

Ja sam totalno prestravljena ovim insektom. Zivim u Splitu na Bacvicama i nedavno sam nakon sto me po danu ubo komarac, nasla tigrastog komarca u stanu. Odvratan je onako pjegav, ma uzasan je. Ubo (kako se to pise :? ) me iznad obrve i jos mi je tu bolna kvrga. Onda mi je sinulo da sam nedavno presadila drvo zivota iz jednog pitara u drugi, veci, a taj manji ostavila u vrtu. Ove dane je padala kisa i kad sam dosla u vrt, imala sam sto i vidjet: pitar pun vode a u njemu vrvi od komaraca. Nazvala sam tatu koji mi je dosao u pomoc, ja sam obukla duge rukave i hlace dugih nogavica dok je tata glumio Ramba u potkosulji i dobro nastradao. Izboli su ga do kosti i to u dvije tri minute koliko nam je trebalo iskrenuti zemlju iz pitara u crnu vrecu za smece i pobjeci iz vrta. Stvarno strahujem za svoju kcer i non-stop provjeravam da li se koji komarac vrti oko nje. U kuci joj drzim duge rukave i duge hlace koje zataknem u carapice a klima mi non stop radi i sad kad je zahladilo jer me strah otvorit prozor. Problem je sto ovaj insekt grize danju tako da mreza za komarce koju inace drzim kceri na kreveticu ne pomaze dok je budna. Sad sam prebacila kcer kod bake i dide jer su djeca iz naseg kvarta bila i jos su jako izbodena. Citam da ovih komaraca ima i u Zadru, Dubrovniku, itd.....U Splitu najvise su pogodjeni kvartovi Bacvice, Firule, Lucac i Bol. Citala sam zabrinjavajuce stvari o ovom insektu i zanima me vase misljenje, sto radite za prevenciju i da li ste ih vidjeli po vasim stanovima.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ih kod sebe jos nisam vidjela, sva sreca. a cula san da previse njihovih uboda moze izazvati jaku alergijsku reakciju :/ , sada ne znan koliko je to istina. bio je clanak u slobodnoj, paste-at cu ti ga ovde:

KRVOPIJE NAPASNI AZIJSKI KUKCI KOJI SU SE RAŠIRILI PO JADRANU
    BODU SVE REDOM PO CIJELE DANE, A POMOĆI JEDNOSTAVNO NEMA
    Tigrasti komarac stigao iz Italije
    žedan splitske krvi
    NAPADA BEZ PREDAHA Stručne službe su lani uništile legla tigrastog komarca, ali je stigla nova "ekipa", pretpostavlja se iz Italije, na automobilskim gumama. Pojavio se na Katalinića brigu, u luci, na autobusnom i željezničkom kolodvoru te na području Bačvica. Nezgoda s njim je što napada čitav dan
    piše Olgica IVIĆ GRIZELJ
    Ljudi se žale da im ovog ljeta osim nesnosnih vrućina nevolje pričinjaju i — komarci! Kao da su se namnožili i "ojačali", postali spretniji, izdržljiviji... brži, a ne zuje kako smo navikli... Ukratko, postali su dosadniji i grizu više nego ikada. Da nije riječ o nekoj novoj vrsti? Nakon ptičje gripe, tko zna što nam se dovuklo izdaleka?
    Nova ekipa
    Domaći stručnjaci kažu da su to sve naši stari znanci. Lani smo upoznali tigrastog komarca, ali stručne službe su uništile legla. No, čini se da je stigla nova "ekipa". Alan Kurtović, zamjenik voditelja Odjela sanitarne zaštite i zaštite bilja u "Cianu", kaže kako se pretpostavlja da je ove godine tigrasti komarac "uvezen" iz Italije, najvjerojatnije automobilskim gumama, a onda se pojavio na Katalinića brigu, u trajektnoj luci, na autobusnom i željezničkom kolodvoru te na području Bačvica, ali ima ga i na područja Kaštela. "Cian" provodi uobičajene postupke zaprašivanja i kažu da nema straha od ovog "zujavca" prugastog tijela.
    Nezgoda s ovim, inače azijskim komarcem je u tome što napada po čitav dan, a biolozi su još lani pretpostavili da će tigrasti zauzeti staništa naših domaćih komaraca, stručno zvanih Culex pipiensa. Stručnjaci te starosjedioce nazivaju "urbanim" vrstama komaraca jer se legu na urbanim mjestima tijekom čitave godinu. Domaći ili uvozni, nama je svejedno.
    Repelenti
    Grizu i gnjave, s ovim vlažnim vrućinama u zraku čini nam se da ih je sve više, a iz spavaonice ih ne mogu otjerati svi repelenti zajedno. Tablete, mirisna ulja, mazalice... ništa ne pomaže kad komarac hoće svoju žrtvu. A i u tom smislu postoje čak znanstveni dokazi da komarci, odnosno komarice (isključivo ženke u vrijeme odlaganja jajašaca) grizu samo odabrane — po mirisu, kretnjama, boji odjeće... Zato se ne treba čuditi što vas grizu i kroz odjeću, dok vaš partner tvrdi kako ove godine uopće nema komaraca!

Uživaju u našoj klimi, pa će ih biti sve više
    U Splitu je ove sezone, prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo, pronađeno i uništeno jedno leglo tigrastog komarca, i to na Katalinića brigu.
    — Zvali su nas iz jednog stana u blizini Katalinića u koji je ušlo nekoliko tih komaraca. Zajedničko leglo tigrastog i običnog komarca pronašli smo ispred zgrade, u odbačenoj kanti za smeće u kojoj je bilo ustajale vode. "Cian" je odmah to leglo larvicidno obradio — ističe Toni Žitko, biolog u Zavodu, napominjući kako za sada nemaju podataka o novim leglima, a ako građani imaju kakvih informacija, mogu se javiti u Zavod. Azijski komarac u Split je prvi put sletio prošlo ljeto, kada je jedno leglo pronađeno u odbačenoj automobilskoj gumi pokraj Trajektne luke.
    D. ZENIĆ
    Obožavaju parfeme...
    Komarci na 35 metara udaljenosti "namirišu" ugljični dioksid koji izdišemo i mliječnu kiselinu naše kože. Znanstvenici su izdvojili 350 komponenti ljudskog mirisa koje komarce ili privlače ili odbijaju. Odaje nas i toplina tijela, pokreti i tamna boja odjeće. Komarci obožavaju miris parfema, dezodoransa i ljudskih nogu.
    ... vole plavuše...
    Harvardski profesor Andrew Spielman, jedan od vodećih autoriteta za komarce i bolesti koje oni prenose, autor tvrdi da su plavuše i crvenokose (ali prirodne!) tim neugodnim kukcima puno atraktivnije od običnih smeđokosih smrtnika. Spielman piše da komarce privlači svijetla kosa! Čak i privlačan izgled!
    ... i ne podnose kvasinu
    Osim repelenata — industrijskih sredstava za zaštitu od komaraca — postoje i prirodna sredstva kao što su eterična ulja. Ulje lavande štiti, a može se čak direktno nanijeti na kožu. Komarci ne vole miris ulje eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. Dobro sredstvo zaštite su i mreže na otvorima, a iskustva nekih potvrđuju da je dovoljno kraj prozora držati posudu s kvasinom ili buket lavande, lovora ili koprive.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ima li velike razlike u izgledu izmedu njih i obicnog komarca? mislin, je li ih mozes prepoznat odmah na prvi pogled

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, prvi put čujem za tigrastog, nakon pročitanog teksta, nije mi svejedno. Pa probaj sa ovim što piše dolje, buket lavande ili lovora kod prozora.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luce, mozes ga prepoznat. Onaj kojeg sam ubila na prozoru, stajao je mirno i totalno mu vidis bijele pjege ako dodjes blize. I manji su nego obicni komarci i lete nekako cik-cak, nije ga lako uhvatit. Sad sam iz dvorista, dole ih ima jos. Cini mi se da su se uvukli negdje u stablo smokve. Zovem Zavod za javno zdravstvo ali nitko se ne javlja, subota je, poludit cu. Sad idem po mreze za prozore.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nas su u DU izboli ti tigrasti, nije da smo ih uzgajali negdje po pitarima, ali smo ipak pošteno stradali, osobito A. koja još uvijek (nakon 2 tjedna) ima velike ožiljke s kvrgama po nogama. Svrbilo ju je za poludit, izgrebla se do krvi .
    Ja ih nisam vidjela, ali definitivno nisu kao obični komarci, jer mjesto uboda potpuno drugačije izgleda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ih kod nas nisam primijetila (sad smo na Blatinama), a teta apotekarica nam je preporučila da uzmemo Fenistil za mazanje uboda i da imamo Rinolan (Claritine) za slučaj alergijske reakcije

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ima ih i na Lošinju!! Nemogući su, mali, ne čuju se, teško se uoče i grizu po cijele dane nenormalno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo kupila sam mreze, uspjela sam tek montirat na jedan prozor (bas mi fali MM sad). Zvala sam Zavod a javio se samo cuvar, kaze zovite u ponedjeljak u 7:00 . Otisla sam u vrt skupit ves a kad sam se pojavila, kao da cu me cekali, nasrnuo je roj na mene. Ves nisam skupila, ujutro cu, ranim jutrom su pitomiji.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni ovo što vi pišete izgleda kao iz be produkcija američkih filmova. Ono, mutant ovaj i onaj. :shock:
    Ni veš ne možeš pokupiti???????

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod mene na jugu istre ih ima skoro cijelo ljeto. sad, krajem ljeta nesto vise. ali ja to povezujem s vise padavina i vecom vlagom.

bodu i nas, nemoguci su, ali ne vidim cemu takva panika? meni (i djeci i mm-u) obicno pocetkom sezone komaraca reakcije na ubode budu jace, kasnije se smanje. tako je i s ovima. svih su nas izgrizli, vise ne reagiramo jako burno.

mlatimo ih, stavljamo tabletu, imamo mreze. standardno... ako se predvecer zadrzavamo vani, palimo spirale, mazemo se autanom.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel tigrasti koamrac Zdenki2 u avataru?

ivar je isto po novinama nasao neke clanke o tim komarcima i isprepadao se ali nismo naisli na nijednog u dbk. stovise, ovi dolje dubrovacki mi manje fleke ostavljaju, od zagrebackih dobijem oteklinu promjera 10-12 cm, visoku 1cm, tvrdu, od dubrovackih standardnu pikicu. a da mene vole, obozavaju :/
    zato onima oko mene ne treba lavanda

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ooo đizs a ja se češem ima tjedan dana i ne kužim šta je :/
    inače me ne grizu ali ovo stvarno nije normalno :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo stavila sam mreze. Ma problem je u tome sto kad se nakote, onda teroriziraju jedan kvart do bola a recimo kvart do "zarazenog" kvarta nitko nije bio uboden citavo ljeto jer u tom kvartu komarci nisu nasli "plodno tlo". Problem u mojem kvartu su obiteljske kuce i velik broj dvorista sa zelenilom i mogucnostima zadrzavanja vode. Evo sto je jedan pitar zaboravljen par dana napravio u mojem vrtu. I ova kisa zaista nije pomogla citavoj situaciji. Sad ce ovih dana sunce i valjda ce se isusiti lokve u kojima se komarci razmnozavaju a mi svi moramo vise paziti na potencijalna rizicna mjesta koja sami isprovociramo. I jos je jedna stvar specificna kod ovih komaraca - najmirniji su nocu a najludji iza podne.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ja se čudim kako me grizu i koliki mi plikovi izlaze. Da ne kažem kvrge. A inače im nisam posebno draga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

grrrrrrrr!!!!

tigrasta bagra je ponovo u napadu i dijete mi izgleda ko da je bilo u ratu

ne znam više šta napraviti,pe ne mogu je 24 sata mazati sa kremicama protiv baštija.

navodno cian dolazi na poziv ali šta će ako ne nađu leglo a ja nemam pojma gdje bi moglo biti

jel našao netko nešto za ih uspješno odbiti?

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

nas u solinu je napao obicni mali vulgaris komarac i zadao nam ogromne probleme, hitna, plasticni kirurg, infektolog, dermatolog, alergolog, 5 injekcija kortikosteroida, previjanja, alergije...
    i na kraju su nam ostali trajni oziljci, velicine kovanice, ali su malo dublji i to je najveci problem, a malena je imala 20 mjeseci

tigrastog, komada 3, koknula sam kod svekrve u dolini neretve, no nije nikog od djece bocnuo pa ne znam kakve bi bile reakcije od njega. za 7 dana idemo dolje na godisnji,a sa nama i mrezica za krevet, kao i kompletna kucna apoteka + homemade repelenti od etericnih ulja

tigrasti mi izgleda kao malo veci komarac, malo se sporije krece, kao da ima malo duze noge, na kojima se dobro uocavaju bijele prugice. i na pada kad ga jednom opalis, morala sam bar dva puta da se osamuti i srusi. lakse se uopci od solinskog komarca kojeg ako ga ne sredis iz prve vise nemozes uci u trag

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •