Naišla sam na ovaj recept i čini mi se fin.
Naišla sam na ovaj recept i čini mi se fin.
Ah brzi prstići :/skviki prvotno napisa
Dakle ima li netko provjereni recept, je li
kolač fin, tips and tricks?
Nemam recept,jela sam ga par puta kod frendice i stvarno je odličan!
Možda je na forumu pa mi oda receptRoza prvotno napisa
![]()
Stvarno je super, samo moraš paziti kad kore radiš prvo zagriješ pećnicu na 150, kad staviš kore onda smanji na 120, a nakon pola sata na 100. i tako još pola sata do 45 minuta. dok ne poprimi blago žutu boju.
Meni je trebalo 4 puta da ispadnu baš kako treba (malo se igraš sa temperaturama, jer nije svaka pećnica ista), ali predhodna 3 puta je isto bilo jestivo, ali nije bilo onako debelo kako treba.
Možeš ga raditi samo sa jednim voćem, a možeš jedan red jagode, jedan banane, jedan kivi. Moja prijateljica nakad stavi i breskve. sve je stvar kako voliš.
ja svaki put pecem sat vremena na 150°C i uvijek mi ispadne savrseno...
Po ovom receptu ja radim (našla na forumu i prilagodila)
KORE: 9 bjelanjaka
30 žlica šećera
žlica octa
2 žlice oštrog brašna
Istući čvrst snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati lagano ocat i brašno.Veliku tepsiju premazati margarinom,obložiti papirom za pečenje i opet premazati margarinom.Istresti smjesu,poravnati i peći na 150'C oko 1 sat,pa hladiti u isključenoj pećnici.Koru odvojiti od papira i prerezati uzdužno na tri trake.
KREMA: 9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
1 puding od vanilije
5 dl mlijeka
3 vanilin šećera
25 dag margarina ili maslaca
0,7 l slatkog vrhnja
banane,jagode,kivi
Tući žumanjke sa šećerom,dodati brašno,mlijeko i vanilin šećer.
Skuhati da se zgusne i u ohlađeno umiješati margarin ili maslac
Slatko vrhnje istući u šlag,a voće narezati na kolute.
Na dno duguljaste tacne staviti jednu koru,premazati trećinom kreme,složiti banane i premazati šlagom.Staviti drugu koru,trećinu kreme,pa jagode i šlag.Staviti i treću koru,ostatak kreme te kivi i omazati cijelu tortu šlagom.Rezati na šnite.
evo ja sam ovdje: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#850864
vec prije stavila recept za moj ledeni vjetar, a ima i slika
http://home-and-garden.webshots.com/...30461852zVdPdl
Ja si ga najradije kupim u slastičarni. Meni je prevelika gnjavaža s tim korama. Pa krema, pa sjeckanje voća pa šlag. Stvarno sam prelijena da bih to radila kad ima za kupiti.
Kolač je odličan, malo je više posla ali isplati se!
![]()
Uh tako dobro zvuči!! Napravila bi ga ja bez obzira na puno posla, ali kad MM vidi voće u kolaču, bježi od njega ko od crnog vraga![]()
zaboravila sam reci, ako se nekom ne da sve to slagati, moze se napraviti mjera od 7 jaja u obicnoj tepsiji, onoj malo dubljoj pravokutnoj.
Malo sam van teme, ali ako volite taj kolač, probajte i finu tortu od lješnjaka, ima recept tu na forumu - recept skoro isti (ja pekla kore točno kako piše i uspjelo mi super od prve), samo nema voća, ima lješnjaka, svi su bili oduševljeni.
Da li u beze kore ide mljeveni še?er ili je svejedno ?
radila sam s obi?nim i bilo je dobroIvke prvotno napisa
Prijavljujem uspješno napravljen ledeni vjetar s malinama
Ivke prvotno napisa
![]()
iskusne zene...
recept koji mi odgovara imam...e sad...ja bi kjlasicnu visinu ali da bude siri a ne onako uzak...
kako to dobiti?
peci duplo kore? ne kuzim....help
Pa reži samo dvije trake, ili duplu koru.
Ja radim samo sa dvije trake, i kad pravim čokoladni ledeni.
a idu tri vrste voca...znaci treba mi tri x
onda na dvije trake i jos jednu polovicnu specem??
Ja pravim 1,5 smjesu s time da stavim 15 jaja i dobijem istu visinu a bude šire, iskrojim si papire po tacni na kojoj ću slagat kolač i na njemu pečem kore.
Najnovija "zimska" kombinacija je poslagati banane i preliti ih smiksanim višnjama, prefino.
To nam je omiljeni kolač, a sinu alergičnom na jaja napravim isti kolač samo s pudingom od vanilije i keksima(dobar je i za ove koji nisu alergični na jaja)
Angelina2, pa zašto moraš staviti sve 3 vrste voća?
Ja sam radila samo s jagodama i bilo je super!
jer mi je tako najfinije...tocno znam kaj hocu samo neznam kako napraviti
Vrhunski kolač!!!! Ja sam ga radila prije mjesec dana svojoj curici za rođendan i radila sam ga sa kivijem i narančom i planuo je taj čas. Kad sam koru ispekla prepolovila sam ju na pola jer mi se više sviđa niži kolač. Nekako mi je praktičnije.
Odličan je i sa šumskim voćem, tko voli kiselkastiju varijantu. Ja pravim sutra mojoj curki za rođendan. Dobro, ne za nju nego za goste.
http://www.coolinarika.com/recept/731870 evo jedan mega ledeni vjetar![]()
Samo bih dodala kako u ledenom vjetru volim da se voće jače osjeti pa ga režem na deblje komade (jagode popola ili cijele, ovisno o veličini, a kiwi i banane barem 1 cm) i gušće ih poslažem.
Sad nemam kod sebe knjigu s receptima, ali meni naj naj za sva vremena.
Stavicu veceras!
ev ga cokoladni ledeni vjetar
beze se radi od 10 bjelanjaka i 30 k secera.
krema:
8 zumanjaka i 2 cijela jaja, kuhati na pari sa 1 casom secera, na kraju dodati 1 mlijecnu cokoladu.
Izmiksati 1 maslac i pola margarina pa dodati u ohladjene kuhane zumanjce.
Treba i 1 l slaga.
Rezu se tri kore do duzini slaze kora-zuta krema-slag; kora...i tako do kraja, slagira se s vana.
ja radim uvijek pola tj. 5 jaja i slozim samo dvije kore.
U kremu uvijek stavljam cokoladu za kuhanje.
Tako mi pase.
Probala sam i s cokoladom mlijecnom s ljesnjacima, super bude. Ustvari to s cokoladom ovisi sta ko voli.
Radila sam lješnjak varijantu i bila je prefina.
Svaku koru sam prelila otopljenom čokoladom, kad se stegnula, na to sam stavila kremu - u nju se umiješaju mljeveni lješnjaci. Kako ja volim kombinaciju lješnjaka, čokolade i banana, između kreme i šlaga sam poslagala banane.
Bila je prefina, ali prava bomba!
ja sam jednom stavila mljevene orahe u kremu i mogu samo reci njam njam.
A cokolada i banane su i meni dobitna kombinacija, tako kombiniram i hole kocke s bananom.
Ja ispečem beze koru, i na dvaput ju slažem, na triput mi bude manji kolač. Ovo je zaista čaroban čaroban kolač. Fantazija. Htjela sam samo reći da ja uopće ne koristim slatko vrhnje, nego kupim Hola šlag, 0,5 l, i to izmutim naravno u šlag i onda redam biskvit, žuta krema, voće, šlag itd...
ok, sad mi je jasno, nije mi palo na pamet da govorimo o kašikama, a k mi je predaleko na tastaturi od ž da bi bila zabuna, sad kužim. thx!![]()
ja imam recept za dvije torte s tim beze korama (mogu stavit recepte, ako nekog zanima), i sad recepti su ok, ali se iz njih ne može skužit slijedeće:peku se tri kore sat i pol, ali ne piše peče li se svaka toliko, ili svaka po pola sata?
znači koliko se u prosjeku peče beze kora na 140°C? (biskvit je od 4 bjelanca pa e dijeli na tri dijela)
Jel može info kakve su kore kad se ispeku i odstoje npr. 2 sata. Ja sam radila danas, evo kore su hladne i očekivala sam da će biti tvrde, a one su ostale mekane, fleksibilne. Možda da ostavim do sutra pa sutra filam?
ja sam probala susiti samo bjelanjke i secer..(jelo mi se nesto slatko)
i na laganoj vatri-skoro pa i zaboravila na njih..
i bile su hrskave skroz..
Postoji torta koja se zove -šuškava- jer se prave kore od bjelanjaka i šećera, suše se na 130 preko 1.30h i ostavi se u toploj pečnici da se ohladi (da ne sjedne). Kora bude hrskava i šuška kada se reže. Ove od ledenog vjetra su istog sastava (samo manje šećera) ali se ne suše toliko dugo da postenu hrskave, već mekane i malo spužvasto-pjenaste.
e da.. slavonka2..
kod mene je to kolac,ali manje bitno
bitno da šuška
Zanima me provjerena varijanta sa čokoladom. Imam tri kore promjera 24 (kupljene, nisam ih pekla noćas)
Kako bi išao recept?
ja sam upravo napravila ledeni vjetar po Trinity receptu.
Mislim da su svi recepti slicni, bar sto se beze kore tice.
No medjutim iskreno ne znam kako prerezati koru, cim je pogledam puca.
Kako vi to izvodite?
Mislim na 3 djela nema sanse, probati cu samo na pola ali iskreno receno..
sto sad?