Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 62

Thread: ledeni vjetar - pomoć

  1. #1
    skviki's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bregi,Matulji
    Posts
    505

    Default ledeni vjetar - pomoć

    Naišla sam na ovaj recept i čini mi se fin.

  2. #2
    skviki's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bregi,Matulji
    Posts
    505

    Default Re: ledeni vjetar - pomoć

    Quote Originally Posted by skviki
    Naišla sam na ovaj recept i čini mi se fin.
    Ah brzi prstići :/

    Dakle ima li netko provjereni recept, je li
    kolač fin, tips and tricks?

  3. #3
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    Nemam recept,jela sam ga par puta kod frendice i stvarno je odličan!

  4. #4
    skviki's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bregi,Matulji
    Posts
    505

    Default

    Quote Originally Posted by Roza
    Nemam recept,jela sam ga par puta kod frendice i stvarno je odličan!
    Možda je na forumu pa mi oda recept

  5. #5

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    Stvarno je super, samo moraš paziti kad kore radiš prvo zagriješ pećnicu na 150, kad staviš kore onda smanji na 120, a nakon pola sata na 100. i tako još pola sata do 45 minuta. dok ne poprimi blago žutu boju.
    Meni je trebalo 4 puta da ispadnu baš kako treba (malo se igraš sa temperaturama, jer nije svaka pećnica ista), ali predhodna 3 puta je isto bilo jestivo, ali nije bilo onako debelo kako treba.
    Možeš ga raditi samo sa jednim voćem, a možeš jedan red jagode, jedan banane, jedan kivi. Moja prijateljica nakad stavi i breskve. sve je stvar kako voliš.

  6. #6
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    ja svaki put pecem sat vremena na 150°C i uvijek mi ispadne savrseno...

  7. #7
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Po ovom receptu ja radim (našla na forumu i prilagodila)



    KORE: 9 bjelanjaka
    30 žlica šećera
    žlica octa
    2 žlice oštrog brašna

    Istući čvrst snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati lagano ocat i brašno.Veliku tepsiju premazati margarinom,obložiti papirom za pečenje i opet premazati margarinom.Istresti smjesu,poravnati i peći na 150'C oko 1 sat,pa hladiti u isključenoj pećnici.Koru odvojiti od papira i prerezati uzdužno na tri trake.

    KREMA: 9 žumanjaka
    4 žlice šećera
    4 žlice oštrog brašna
    1 puding od vanilije
    5 dl mlijeka
    3 vanilin šećera
    25 dag margarina ili maslaca
    0,7 l slatkog vrhnja
    banane,jagode,kivi

    Tući žumanjke sa šećerom,dodati brašno,mlijeko i vanilin šećer.
    Skuhati da se zgusne i u ohlađeno umiješati margarin ili maslac
    Slatko vrhnje istući u šlag,a voće narezati na kolute.
    Na dno duguljaste tacne staviti jednu koru,premazati trećinom kreme,složiti banane i premazati šlagom.Staviti drugu koru,trećinu kreme,pa jagode i šlag.Staviti i treću koru,ostatak kreme te kivi i omazati cijelu tortu šlagom.Rezati na šnite.

  8. #8
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    evo ja sam ovdje: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#850864

    vec prije stavila recept za moj ledeni vjetar, a ima i slika
    http://home-and-garden.webshots.com/...30461852zVdPdl

  9. #9
    skviki's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bregi,Matulji
    Posts
    505

    Default

    Hvala cure

  10. #10

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Ja si ga najradije kupim u slastičarni. Meni je prevelika gnjavaža s tim korama. Pa krema, pa sjeckanje voća pa šlag. Stvarno sam prelijena da bih to radila kad ima za kupiti.

  11. #11
    Ibili's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    657

    Default

    Kolač je odličan, malo je više posla ali isplati se!

  12. #12
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Uh tako dobro zvuči!! Napravila bi ga ja bez obzira na puno posla, ali kad MM vidi voće u kolaču, bježi od njega ko od crnog vraga

  13. #13
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    od ovog nece, sigurno. kolac je ko sladoled.

  14. #14
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    zaboravila sam reci, ako se nekom ne da sve to slagati, moze se napraviti mjera od 7 jaja u obicnoj tepsiji, onoj malo dubljoj pravokutnoj.

  15. #15
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Malo sam van teme, ali ako volite taj kolač, probajte i finu tortu od lješnjaka, ima recept tu na forumu - recept skoro isti (ja pekla kore točno kako piše i uspjelo mi super od prve), samo nema voća, ima lješnjaka, svi su bili oduševljeni.

  16. #16
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Da li u beze kore ide mljeveni še?er ili je svejedno ?

  17. #17
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Da li u kore ide še?er u prahu ?

  18. #18
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by Ivke
    Da li u kore ide še?er u prahu ?
    radila sam s obi?nim i bilo je dobro

  19. #19
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Prijavljujem uspješno napravljen ledeni vjetar s malinama

  20. #20
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Ivke
    Prijavljujem uspješno napravljen ledeni vjetar s malinama... pa sam došla ovdje da vam vadim mast

  21. #21
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Apri, maline su dobitna kombinacija

  22. #22

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    iskusne zene...
    recept koji mi odgovara imam...e sad...ja bi kjlasicnu visinu ali da bude siri a ne onako uzak...
    kako to dobiti?
    peci duplo kore? ne kuzim....help

  23. #23
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Pa reži samo dvije trake, ili duplu koru.
    Ja radim samo sa dvije trake, i kad pravim čokoladni ledeni.

  24. #24

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    a idu tri vrste voca...znaci treba mi tri x
    onda na dvije trake i jos jednu polovicnu specem??

  25. #25
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Ja pravim 1,5 smjesu s time da stavim 15 jaja i dobijem istu visinu a bude šire, iskrojim si papire po tacni na kojoj ću slagat kolač i na njemu pečem kore.
    Najnovija "zimska" kombinacija je poslagati banane i preliti ih smiksanim višnjama, prefino.
    To nam je omiljeni kolač, a sinu alergičnom na jaja napravim isti kolač samo s pudingom od vanilije i keksima(dobar je i za ove koji nisu alergični na jaja)

  26. #26
    mfo's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    238

    Default

    Angelina2, pa zašto moraš staviti sve 3 vrste voća?
    Ja sam radila samo s jagodama i bilo je super!

  27. #27

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    koprivnica
    Posts
    1,264

    Default

    jer mi je tako najfinije...tocno znam kaj hocu samo neznam kako napraviti

  28. #28

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Vrhunski kolač!!!! Ja sam ga radila prije mjesec dana svojoj curici za rođendan i radila sam ga sa kivijem i narančom i planuo je taj čas. Kad sam koru ispekla prepolovila sam ju na pola jer mi se više sviđa niži kolač. Nekako mi je praktičnije.

  29. #29
    tomita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slavonija ravna
    Posts
    766

    Default

    Odličan je i sa šumskim voćem, tko voli kiselkastiju varijantu. Ja pravim sutra mojoj curki za rođendan. Dobro, ne za nju nego za goste.
    http://www.coolinarika.com/recept/731870 evo jedan mega ledeni vjetar

  30. #30
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Samo bih dodala kako u ledenom vjetru volim da se voće jače osjeti pa ga režem na deblje komade (jagode popola ili cijele, ovisno o veličini, a kiwi i banane barem 1 cm) i gušće ih poslažem.

  31. #31
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Quote Originally Posted by monax View Post
    Pa reži samo dvije trake, ili duplu koru.
    Ja radim samo sa dvije trake, i kad pravim čokoladni ledeni.
    E mene zanima čokoladni, može malo više detalja?

    Hvala

  32. #32
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Quote Originally Posted by Hera View Post
    E mene zanima čokoladni, može malo više detalja?

    Hvala
    X

  33. #33
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Sad nemam kod sebe knjigu s receptima, ali meni naj naj za sva vremena.
    Stavicu veceras!

  34. #34
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    ev ga cokoladni ledeni vjetar
    beze se radi od 10 bjelanjaka i 30 k secera.

    krema:
    8 zumanjaka i 2 cijela jaja, kuhati na pari sa 1 casom secera, na kraju dodati 1 mlijecnu cokoladu.
    Izmiksati 1 maslac i pola margarina pa dodati u ohladjene kuhane zumanjce.

    Treba i 1 l slaga.
    Rezu se tri kore do duzini slaze kora-zuta krema-slag; kora...i tako do kraja, slagira se s vana.

    ja radim uvijek pola tj. 5 jaja i slozim samo dvije kore.
    U kremu uvijek stavljam cokoladu za kuhanje.
    Tako mi pase.
    Probala sam i s cokoladom mlijecnom s ljesnjacima, super bude. Ustvari to s cokoladom ovisi sta ko voli.

  35. #35
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Radila sam lješnjak varijantu i bila je prefina.

    Svaku koru sam prelila otopljenom čokoladom, kad se stegnula, na to sam stavila kremu - u nju se umiješaju mljeveni lješnjaci. Kako ja volim kombinaciju lješnjaka, čokolade i banana, između kreme i šlaga sam poslagala banane.

    Bila je prefina, ali prava bomba!

  36. #36
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    ja sam jednom stavila mljevene orahe u kremu i mogu samo reci njam njam.

    A cokolada i banane su i meni dobitna kombinacija, tako kombiniram i hole kocke s bananom.

  37. #37
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    Ja ispečem beze koru, i na dvaput ju slažem, na triput mi bude manji kolač. Ovo je zaista čaroban čaroban kolač. Fantazija. Htjela sam samo reći da ja uopće ne koristim slatko vrhnje, nego kupim Hola šlag, 0,5 l, i to izmutim naravno u šlag i onda redam biskvit, žuta krema, voće, šlag itd...

  38. #38
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Quote Originally Posted by monax View Post
    beze se radi od 10 bjelanjaka i 30 k secera.
    Što samo dođe ovih 30k šećera?

    Hvala na receptu! Baš sam razmišljala da bi vjerojatno bilo ok samo dodati čokoladu u kremu i iskombinirati s bananama..

  39. #39
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Quote Originally Posted by Hera View Post
    Što samo dođe ovih 30k šećera?

    Hvala na receptu! Baš sam razmišljala da bi vjerojatno bilo ok samo dodati čokoladu u kremu i iskombinirati s bananama..
    Inace na jedan bjelanjak idu 3 žlice šećera,
    recept je zapisan u Bosni pa otud i k

  40. #40
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    ok, sad mi je jasno, nije mi palo na pamet da govorimo o kašikama, a k mi je predaleko na tastaturi od ž da bi bila zabuna, sad kužim. thx!

  41. #41
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    ja imam recept za dvije torte s tim beze korama (mogu stavit recepte, ako nekog zanima), i sad recepti su ok, ali se iz njih ne može skužit slijedeće:peku se tri kore sat i pol, ali ne piše peče li se svaka toliko, ili svaka po pola sata?
    znači koliko se u prosjeku peče beze kora na 140°C? (biskvit je od 4 bjelanca pa e dijeli na tri dijela)

  42. #42
    ZAUZETA's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    sisak
    Posts
    588

    Default

    Jel može info kakve su kore kad se ispeku i odstoje npr. 2 sata. Ja sam radila danas, evo kore su hladne i očekivala sam da će biti tvrde, a one su ostale mekane, fleksibilne. Možda da ostavim do sutra pa sutra filam?

  43. #43

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    552

    Default

    Quote Originally Posted by ZAUZETA View Post
    Jel može info kakve su kore kad se ispeku i odstoje npr. 2 sata. Ja sam radila danas, evo kore su hladne i očekivala sam da će biti tvrde, a one su ostale mekane, fleksibilne. Možda da ostavim do sutra pa sutra filam?
    uvijek ostanu tako mekane kako kažeš, ja stvarno radim svako malo taj ledeni vjetar i kore rađene doma ne budu kao kupovne beze kore. ne znam iskreno kako oni to postignu ali meni su ove doma bolje.

  44. #44

    Default

    ja sam probala susiti samo bjelanjke i secer..(jelo mi se nesto slatko)
    i na laganoj vatri-skoro pa i zaboravila na njih..
    i bile su hrskave skroz..

  45. #45
    slavonka2's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Sv. Nedelja
    Posts
    509

    Default

    Postoji torta koja se zove -šuškava- jer se prave kore od bjelanjaka i šećera, suše se na 130 preko 1.30h i ostavi se u toploj pečnici da se ohladi (da ne sjedne). Kora bude hrskava i šuška kada se reže. Ove od ledenog vjetra su istog sastava (samo manje šećera) ali se ne suše toliko dugo da postenu hrskave, već mekane i malo spužvasto-pjenaste.

  46. #46

    Default

    e da.. slavonka2..
    kod mene je to kolac,ali manje bitno
    bitno da šuška

  47. #47
    Vila's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    309

    Default

    Zanima me provjerena varijanta sa čokoladom. Imam tri kore promjera 24 (kupljene, nisam ih pekla noćas )

    Kako bi išao recept?

  48. #48
    Vila's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    309

    Default

    Quote Originally Posted by monax View Post
    ev ga cokoladni ledeni vjetar
    beze se radi od 10 bjelanjaka i 30 k secera.

    krema:
    8 zumanjaka i 2 cijela jaja, kuhati na pari sa 1 casom secera, na kraju dodati 1 mlijecnu cokoladu.
    Izmiksati 1 maslac i pola margarina pa dodati u ohladjene kuhane zumanjce.

    Treba i 1 l slaga.
    Rezu se tri kore do duzini slaze kora-zuta krema-slag; kora...i tako do kraja, slagira se s vana.

    ja radim uvijek pola tj. 5 jaja i slozim samo dvije kore.
    U kremu uvijek stavljam cokoladu za kuhanje.
    Tako mi pase.
    Probala sam i s cokoladom mlijecnom s ljesnjacima, super bude. Ustvari to s cokoladom ovisi sta ko voli.
    tebe sam htjela citirat

  49. #49
    Vila's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    309

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena View Post
    Radila sam lješnjak varijantu i bila je prefina.

    Svaku koru sam prelila otopljenom čokoladom, kad se stegnula, na to sam stavila kremu - u nju se umiješaju mljeveni lješnjaci. Kako ja volim kombinaciju lješnjaka, čokolade i banana, između kreme i šlaga sam poslagala banane.

    Bila je prefina, ali prava bomba!
    može recept za tu kremu?

  50. #50
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    ja sam upravo napravila ledeni vjetar po Trinity receptu.
    Mislim da su svi recepti slicni, bar sto se beze kore tice.
    No medjutim iskreno ne znam kako prerezati koru, cim je pogledam puca.
    Kako vi to izvodite?
    Mislim na 3 djela nema sanse, probati cu samo na pola ali iskreno receno..

    sto sad?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •