Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: fibroadenom dojke pred ICSI

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno fibroadenom dojke pred ICSI

Šokirala sam se kad sam u prošli ponedjeljak otišla na UZV dojke. Nađen je 8mm fibroadenom ili limfonod. Dr. je rekao da je to benigno. Na internetu sam malo čačkala o tome i našla podatke da rastu u trudnoći. Kako idem na ICSI možete zamisliti koje će to povećanje hormona biti. Molim cure koje imaju iskustva s time da mi se jave i da me umire. Pusa unaprijed.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: fibroadenom dojke pred ICSI

I ja imam fibroadenom na lijevoj dojci.I strahujem svaki dan jer imam često i bolove.Da li je to nastalo od terapije hormonima koje sam imala 3 X(zbog ICSI) ili samo od sebe - ne zna se. Preporuka svakog liječnika je da se to operativnim putem odstrani prije trudnoće.Pogotovo ako raste. Inače se treba kontrolirati svakih 6 mjeseci.
    Nisam skupila hrabrost za to a na stimulaciju hormonima više definitivno ne idem.
    Pozdrav i sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Javljam se u društvo. Već dugo idem na UZV prsiju 2x godišnje, naštelim tako da bude baš nakon stimulacije. Imala navodno fibroadenom na lijevoj dojci, koji se onda pratio godinama i nije ništa rastao pa je onda kao nestao i ostalo je pitanje jel' to uopće bio fibroadenom ili nakupina masnog tkiva (imam velike i prepune mliječnih žlijezda koje još nisam stigla iskoristiti, a valjda hoću ). Imala frendica, punktirala, isto je na MPO-u. Imala moja mama, nije na MPO-u. Itd. Nema panike, nije to ništa strašno. Stay cool, everybody.

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo i mene, ja sam prije četiri godine operirala fibroadenom na lijevoj dojci zato jer je bio 5cm, a na drugoj dojci imam jedan 0,8cm i njega samo kontroliram svakih 6mj. To je otkrivenio prije MPO. Nakon 2 stimulacije i 6 prirodnih IVF-a ,moj fibroadenom je još uvijek isti.
    Pozdrav!

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imam ga i ja i rekli su mi da mogu na potpomognutu ali da ga moram kontrolirati....

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zna li netko što je limfonod? U medicinskom rječniku ga nema. Cure, puno hvala što ste me malo umirile. Sutra idem u Nemetovu po drugo mišljenje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Limfonod = limfni čvorić. Svi ih imamo na vratu. Ne bih pretjerano brinula, ali odi na drugo mišljenje, vjerujem da će te umirirti.

ivez051 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evi i mene u društvo. Ja imam na desnoj dojci "masni jastučić" 0,5 cm otkriven na utz prije 2 god. Obzirom mi je mama imala karcinom dojke prije 17 god, dr. nije htjela riskirati pa mi napravila punkciju. Nalaz je bio "u obzir dolazi fibroadenom" dakle ništa sigurno. Bila na pregledu kod grudnog kirurga, bilo je sve ok. On tvrdi da to nije ništa, da se ne sekiram. samo treba kontrolirati. Da može rasti u trudnoći, ali ga se može odstraniti bez problema. Ja se isto spremam na prvi stimulirani ICSI i bojim se da se ne "aktivira" zbog silnih hormona.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

imam ga i ja u desnoj dojci i cak zaboravim na njega dok me ovako neko ne podsjeti na to

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Imam ga i ja, zapravo mogu ga napipati u desnoj dojci,
    na UZV-u se ne vidi, a imam i povremeno iscjedak iz obje kad pritisnem.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo podizem ovu temu. Dosta je stara pa me zanima imate li kakovih novijih saznanja.
    Ja upravo bila na uzv dojki i nasli mi 2 fibroadenoma na jednoj dojci i jedan fibro + cistu na drugoj. Ginicka me smatra da je to kontraindikacijaIvf-u a kod Mpo-ovca idem slijedeci tjedan pa cu cut sto kaze. Jos se pitam nisu li stimulacije pospjesile nastanak tih cisti jer sam do sada bila na cca 6 ali ne uzastopnih ciklusa klomica od kojih su 2 kombinirana sa estrofemom.
    Najrade bi dalje isla na iskljucive prirodnjake.
    Zna li tko nesto o ovome?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja imam fibroadenom vec nekih desetak godina kojeg samo kontroliram svake godine UZ pregledom.

U medjuvremenu sam imala tri stimulirana postupka i nakon toga jedan prirodni iz kojeg sam ostvarila trudnocu.

Nikada mi nitko nije dovodio u pitanje stimulaciju zbog fibroadenoma, a niti meni nikada nije palo na pamet da bi to mogao biti problem.

U glavnom fibroadenom je i danas jednak po velicini i obliku kao i prvog dana i stimulacija ocito nije utjecala na njega. Kao ni trudnoca, ni dojenje...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tnx Aurora! Drago mi je da je sve ok kod tebe.

Mene muči što prije stimulacije (minimalne, 2 x klom. + 3 x estrofem) za aih, nisam imala
    nista na dojkama, prema UZV na kojem sam bila prije dvije godine.
    Dakle ima šanse da su mi fibroadenomi nastali zbog estrofema.

Koliko sam skužila, fibroadenomi su tipični za mladu dob, kad je u organizmu puno estrogena,
    odnosno oni u pravilu nastaju do 30- te godine. Tako je vjerojatno bio slučaj i kod tebe.

Moji su zasigurno nastali poslije 30-te i to očito zbog hormonske terapije.
    Čačkala sam po stranim forumima, ali je dosta teško doći do podataka jer žene dosta rijetko
    idu na UZV dojke prije 35 a kamoli 30, a i prije IVF-a pa se onda teško može znati kad su i uslijed
    čega nastali fibroadenomi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da odgovor zašto su ti nastali fibroadenomi nećeš dobiti, ako se dobro sjećam, kontraindikacija za IVF oni nisu (a i nije mi jasno zašto sad smatraš da kao s 30-te nemaš estrogena, pa nisi tipa 45. godina - ne kužim odakle ti granica od 30, tj. bojim se da je ona psihološka i subjektivna, a ne nešto objektivno ). Svakako preporučam uvijek i svakom razgovor s onkologom i redovito praćenje - svakom ko uzima hormonalnu terapiju - svakih 6 mjeseci barem UZV dojki jer to ipak jest posebna situacija (a i posebna je samim postojanjem neplodnosti, ako je ženskog porijekla - anovulacije, PCOS itd. - sve te dg, koliko shvaćam, ipak treba imat na nekom redovitijem radaru, jer su jajnici i dojka, ko što mi jedna onkologica reče "jedan organ". Sretno!!!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.10.2013. at 15:04

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da odgovor zašto su ti nastali fibroadenomi nećeš dobiti, ako se dobro sjećam, kontraindikacija za IVF oni nisu (a i nije mi jasno zašto sad smatraš da kao s 30-te nemaš estrogena, pa nisi tipa 45. godina - ne kužim odakle ti granica od 30, tj. bojim se da je ona psihološka i subjektivna, a ne nešto objektivno ). Svakako preporučam uvijek i svakom razgovor s onkologom i redovito praćenje - svakom ko uzima hormonalnu terapiju - svakih 6 mjeseci barem UZV dojki jer to ipak jest posebna situacija (a i posebna je samim postojanjem neplodnosti, ako je ženskog porijekla - anovulacije, PCOS itd. - sve te dg, koliko shvaćam, ipak treba imat na nekom redovitijem radaru, jer su jajnici i dojka, ko što mi jedna onkologica reče "jedan organ". Sretno!!!
    Nikako to nije subjektivna granica. Kad malo proučavaš literaturu o fibroadenomima, svugdje piše da oni najčašće nastaju u dobi 20-30 g,
    ima i tinejđerskih (juvenilnih), a da su iza 35 vrlo rijetki. Dapače, može se naići na izjave liječnika, onkologa da fibroadenomi ne nastaju iz 35 g.
    A i to je logično, jer nije da iza 30 ili 35 nemaš estrogena, ali ga sigurno imaš manje nego prije, odnosno nemaš ga toliko da bi tkiva osljetljiva na estrogen
    reagirala, odnosno ako su već "htjela" reagirati, reagirala bi kad ga je u svakom slučaju bilo više.
    No uglavnom, moji su definitno nastali sa mojih 35 ili 36 godina, slučajno ili ne, u vrijeme stimulacija.
    Posljednje uređivanje od krojachica : 15.10.2013. at 15:20

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

OK, I stand corrected .

Mislim da bi trebala uključiti i trećega u priču (onkologa, tj. ovoga koji baš pregledava prsi) jer ćeš imati dva ginekološka mišljenja 1:1, najvjerojatnije ("opći ginić" protiv, MPO možebitno za), pa opet nećeš znati što i kako. Čim si na hormonalnoj terapiji, to ziher, čim ide na janik, utječe i na dojku, sad koliki je tu rizik, mislim da će ti najbojle netko tko pregledava prsi znati reći.

Opet, ovisi i što tebi paše... paše li ti nastavak ili odustanak, i ti si tu faktor, sjećam se kad sam se borila s klomifenima i endometralnim polipima koji su se zbog njih javljali, i bio mi je klomifen mrzak zbog toga, iako me MPO uvjeravao da isti učinak imaju i gonali i menopuri (i sigurno imaju, ali eto... meni baš samo na klomifenu polipi nastajali). Uvijek je u IVF-u neki cost-benefit i procjena rizika.

U svakom slučaju, redovitijom kontrolom prsiju si onako... barem malo u sigurnijim vodama. Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 16.10.2013. at 09:12

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja FA imam već jako dugo, pratim redovno, ako krene rasti idem na punkciju, tako kaže moja dr.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Meni se prvi FA pojavio oko 25., do 35. sam 4 operirala, u toj fazi baš nikakve hormone nisam uzimala. Čak i kirurzi nemaju ista mišljenja o potrebi operacije, neki bi odmah, a neki pratili unedogled.
    Zadnje 3 godine imam jednog, ne mijenja se (redovite kontrole), sve vrste stimulacija sam prošla, ne mogu reći je li nastao zbog toga jer sam gore stanje imala prije. Svaki put na pregledu napomenem da sam u MPO, nikad mi nisu rekli (razni doktori) da ne idem zbog toga. A može bit da ima i veze s tim da se nakon 35. smiruje. Bar nešto!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Cure - MPO-ovke, malo podižem.
    Kao što sam već prije rekla ja sam stekla 4 FA (2+2) koji su nastali nakon stimulacije klomifenom i estrofemom
    prilikom 2 AIH-a (neuspjela).
    E sad, moj MPO-ovac kaže da su stimulacije "vjerojatno samo ubrzale nešto što
    bi se ionako desilo"
    A ja pitam: "kad bi se desilo? pa FA nastaju gotovo isključivo u mladoj dobi, gotovo nikad iza 35 a ja prešla 35?"
    Na to mi nije znao odgovor, uglavnom, njegov je savjet, ako se baš bojim, da pričekamo 6 mj. pa da napravim UZV i onda vidim što se
    s njima dešava, ali da inače FA nisu kontraindikacija postupcima.
    Inače, zadnji AIH sam imala prije 6 mj.

Eto ovaj ciklus ponovno izvadila hormone 8dpo:
    Estradiol 677.60 pmol/l Ref-lut. 161-774 pmol/l

dakle imam ga i prirodno dosta, pa mi baš nije jasno zbog čega bi ga trebalo dodavati u postupcima
    (moj dr. me nije slao vaditi estradiol prije postupaka)?

Da li je koja od vas dobila FA nakon stimulacija, znate li koje ste vrijednosti estradiola imale prije stimulacija?
    da li možete preporučiti dr. koji malo više zna o ovoj temi?
    Posljednje uređivanje od krojachica : 12.12.2013. at 09:01

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Estrofem se dodaje prilikom stimulacije klomifenom jer klomifen stanjuje endometrij. A estrofem ga deblja.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Znače li ove relativno visoke vrijednosti estradiola da se endometrij pod utjecajem klomifena ne bi toliko stanjio?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ovaj estradiol je vadjen nakon ovulacije i pokazatelj je ovulacije, i to u ne-klomifenskom ciklusu, ako se ne varam, tako da nema nikakve veze s razinom estradiola u folikularnoj fazi za vrijeme stimulacije klomifenom.

ljube avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

bubek, upravo tako, estrofem se dodaje prilikom stimulacije klomifenom da se poveže na estrogenske receptore jer je klomifen kompetitor za te receptore tj. djeluje putem kompetitivne inhibicije vezanja estrogena za svoj receptor u hipotalamusu

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Znače li ove relativno visoke vrijednosti estradiola da se endometrij pod utjecajem klomifena ne bi toliko stanjio?
    Da, to je moje pitanje? (Argente tnx )

bubekica mislim da ima veze.
    neznam koliki je estradiol bio 3d.c. ali je za pretpostaviti da je bio dobar pošto je i 8dpo dobar i pošto je i progesteron 8dpo dobar (64 nmol/l, ref. 5,6 - 86)
    Hoću reći, očito ga dovoljno proizvodim, barem u nekim ciklusima (dokaz su i 4 FA koji i nastaju od viška estrogena) pa ga možda nebi trebalo dodavati uz Klomi.

Argente ima point
    i moje je pitanje kod vas iskusnih da li da svom MPO dr. predložim (budući da on nema neki poseban prijedlog za mene) da prije nove stimulacije, 3d.c. izvadim E2, i ako je on pristojan - recimo iznad polovice referentne vrijednosti - idemo u stimulaciju samo sa klomifenom bez estrofema, a ako nije - čekamo ciklus kad će biti?

Razumljivo je da Estrofem više neću piti niti pod koju cijenu.

Očito je praksa mog MPO dr. da dodaje estrofem uz klomifen što je valjda u većini slučajeva ok, ali je u mome, eto, bilo pogrešno. I to vrlo pogrešno.

ljube znam zašto se dodaje Estrofem uz Klomi. Ja se pitam zašto mi je Estrofem prouzročio nastanak fibroadenoma na dojkama i mogu li nastaviti bez njega sa stimulacijama?
    Posljednje uređivanje od krojachica : 12.12.2013. at 14:48

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

mozes naravno ici u klomifenski i bez estrofema.

ljube avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku

moje je pitanje kod vas iskusnih da li da svom MPO dr. predložim (budući da on nema neki poseban prijedlog za mene) da prije nove stimulacije, 3d.c. izvadim E2, i ako je on pristojan - recimo iznad polovice referentne vrijednosti - idemo u stimulaciju samo sa klomifenom bez estrofema, a ako nije - čekamo ciklus kad će biti?
    možeš ga izvaditi, no on ti neće ništa reći u prilog debljine endometrija nakon stimulacije klomifenom
    mjerenje bazalnih vrijednosti estradiola osim kao indikatora možebitne ciste služi i za testiranje ovarijske rezerve
    stimulaciju klomifenom bez estrofema možeš isprobati pa vidjeti da li ti i koliko stanji endomertij

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A ja se pitam zašto tvoj MPO i dalje ne radi sa letrozolom (Femarom i Letrilanom) kad on ne utječe negativno na endometrij, prema nekim biolozima dobivaju se kvalitetnije js, a koriste ga čak i neke državne bolnice (a višestruko je skuplji od Klomifena)!?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    A ja se pitam zašto tvoj MPO i dalje ne radi sa letrozolom (Femarom i Letrilanom) kad on ne utječe negativno na endometrij, prema nekim biolozima dobivaju se kvalitetnije js, a koriste ga čak i neke državne bolnice (a višestruko je skuplji od Klomifena)!?
    A neznam, on ima tu neku svoju shemu Estrofem+Klomifen, koja je koliko sam uspjela vidjeti i po stranim forumima dosta neuobičajena,
    jer dr. obično propisuju Estrofem (uz Klomi) samo u prvom dijelu ciklusa,a on ga daje cijeli ciklus, do M.
    Čovjek fakat ima iskustva pa je valjda na x pacijentica skužio da to prolazi.

A što se tiće letrozola, bojim se da bi me, nakon svega bilo strah uzimati bilo što za što u uputama piše da "lijek ne smiju koristiti žene prije menopauze",
    a googlajući sam naišla da je indikacija za letrazol, između ostalog - nizak estradiol.
    Da li je onda kontraindikacija visok estradiol?
    Posljednje uređivanje od krojachica : 13.12.2013. at 12:07

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •