-
Bravo Maslačkica!
Pohvala je uvijek puno efikasnije od kritike, to svo dobro znamo.
Ja bih htjela skrenuti pozornost na jednu stvar:
Naime, Rodin trud na poboljsanju uvijeta radjanja je zaista velik i ja ga zaista postujem.
Medjutim, borba za prirodan porod biti ce jos efikasnija kada se molbe, zahtjevi i odlucno zauzimanje za prirodan porod budu upucivali i sa adresa obicnih zena, koje mozda nisu clanice udruge, koje mozda nisu cule niti za portal niti za forum, a jasno im je sto je za njih i njihovu djecu najbolje.
Tada ce doktorima koji ovakva pisma citaju mozda biti teze odmahnuti rukom i reci "evo jos jedna luda Roda". Ionako ih vecina misli da su Rode neke sasvim cudne zene, sasvim cudnih zahtjeva. Pa vec sada je praksa u rodilistu da se pomalo sprdaju (barem tu kod nas) s etiketom Rode cim pokazes da si uopce ziv i da, vidi cuda, imas neke svoje stavove glede nacina na koji zelis roditi.
Zato mi se cini da nije dobro svaki glas za prirodni porod povezati s Rodom. Dobro je da ljudi u rodilistima osvijeste sebi da zena sa zdravim razumom ima sve vise.
I onda cemo zajedno napraviti jos vise.
I onda ce i Barbari i svim barbarama biti lakse kada se i njezina mudra nastojanja ne bi vezivala jedino uz zahtjeve Roda. Drugacije zvuci kada ona može reći: "žene traže".