samo bi mozda nadodala da je po meni spavanje sa dojkom u ustima ok ak je to mami ok...
Lucky znam da s ovim nisi mislila ništa loše, ali to je baš to što je uzrok često ozljeđivanja dojke, a s druge strane davanje poruku djetetu da je dojka "duda varalica" u negativnom smislu te riječi. Kad dijete zaspi treba se izvaditi bradavica iz usta djeteta i dijete nasloniti glavicom na dojku, ako spavate s njim.

Kad sam gore pisala o tome kako ženka daje upozorenje mladuncima rekla sam da to radi prilagođeno njihovoj dobi.

Kod Karla sam od prvog dana njegovog života to radila, a noć je svetinja i jako bitna. Izleti u nacicavnje uzrokovani šubom rata, rastom zubića ili bolešću su jako prepoznatljivi, ako poštujemo pravilo nedržanja cice u ustima u normalnim uvjetima. Nasloniti se na dojku licem, usnama ili držati je blago u ručici je ok, ali kontinuirano držanje u ustima noću nije ok baš zbog ozljeđivanja i nesvjesnih pokreta.

Dijete utješiti na dojci je isto ok, ali svako pretjerivanje može dovesti do problema "iživljavanja" dijeteta na dojci ili vježbanja kojekakvih vještina...Dijete je sposobno respektirati dojku i na izgled s još nezrelim mozgom, ako mu to mi majke blago sugeriramo...kažem blago, ali odlučno...

Lucky morala sam to napisati baš da pojasnim svoje razmišljanje da nije dobro ostaviti uopćeno "ako paše mami i bebi" jer to ovdije navodi u krivom smjeru. Žrtvovanje majke u ovom smislu rečeno je totalno nepotrebno, nepoučno i vodi u slijepu ulicu...