Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: zeljezo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno zeljezo

Na redovitoj kontroli, pedijatrica je dala mojoj Eni (3,5 mj. stara) kapi zeljeza radi prevencije anemije. Rekla je da joj svaki dan povecavam broj kapi za dvije sve do 25 kapi. Ako umedjuvremenu dobije proljev i grceve i povracanje, neka dajem najmanji broj kapi koje tolerira. Danas sam joj dala sest kapi i nakon par sati je kakila oz vrisatanje, pretpostavljam da je imala i grceve. Stolica joj je jos normalne zlatno zute boje. Bljucka dosta kao i prije zeljeza, tako da ne znam da li je to bas od kapi.

Zanima me, da li i vase bebe uzimaju zeljezo i kada su pocele sa terapijom. Napominjem da samo dojim Enu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja Lea je nedonošče i anemična je pa dobiva željezo od samog početka, 2x10 kapi, i to Ferrum Lek sirup. Ne bih ti znala reći da li nju baš te kapi smetaju - ona jako puno prducka i rekla bih da ima to što zovu aero-kolike, tj. puna je zraka, kaka uvijek bučno i praskavo i napinje se ali ne plače. Stolica joj je normalne boje, samo se kad je bila skroz mala par puta dogodilo da se pokakala neposredno nakon što je dobila željezo pa joj je tada kakica bila zelenkasta. Eto, taj sirup je sladak i fin pa nemam problema sa davanjem (moram joj davati i C vitamin, to je već malo veći problem)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravih reci da Ena nije vadila krv i da ne uzima zeljezo zbog utvrdjene anemije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa zašto onda dobiva željezo :?

Hm, sad vidim da si napisala radi prevencije. Ne znam stvarno da li je to uobičajena stvar, davati željezo radi prevencije anemije (kao što valjda svoj djeci daju i D vitamin). Malo mi to zvuči bezveze, ali stvarno ne znam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To je izgleda uobicajena praksa nase pedijatrice.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj spaceman prvotno napisa
    Zaboravih reci da Ena nije vadila krv i da ne uzima zeljezo zbog utvrdjene anemije.
    nema potrebe da joj onda daješ željezo.

inače iz hemoglobin je također pokazatelj da li je djete malokrvno a za takvu pretragu potrebno je izvaditi krv iz prstića, a ne iz vene što je naravno puno jednostavnije.

ako isključivo dojiš onda mislim da ni ne može biti manjka željeza jer je poznato da dojenčad bolje apsorbira željezo iz majčinog mlijeka nego čak ako se daje u kapima. ne znam sad točno u kojem postotku, misli da čak oko 70% (iz majčinog mlijeka), što je više nego dovoljno.

znači počni jesti ciklu i grožđe.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma, svašta daju prevencije radi, uh...

F-u je prepisano željezo nakon slabe krvne slike, pije ga četiri mjeseca, nedavno je ponovno vadio krv, nalaz nije ništa bolji, pa nastavlja 'terapiju'. Isto je na ferrum leku, ali na 15 kapi.

Nisam pedijatar ali daj stvarno pitaj treba li to Eni, posebice jer dojiš. Traži drugo mišljenje.

I, btw, moj mali nema grčeva niti povraća od sirupa, samo mu je stolica tamnija i čvršća otkako smo uveli sirup.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I nama je pedijatrica isto dala da koristimo željezo jer je ona na osnovi ne znam čega zaključila da je dijete slabokrvno.Vidim da je to uobičajena rutinska procedura kod naših pedijatara.Ja mu to naravno nisam davala jer mi je bilo glupo bez dokaza o slabokrvnosti davati bilo šta od terapije.Ona nije inzistirala na vađenju krvi,pa nismo ni mi.Mislim da je ako je dijete isključivo dojeno iskoristivost željeza iz majčinog mlijeka adekvatna bebinim potreba do 3 mjeseca starosti.(neka me ispravi neko ako griješim).Prema tome,ako bebi i želiš davati željezo,ja bi na tvom mjestu ipak pretrpila malu pikicu u prst i bila na čisto.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mislim da je ta granica kod iskljucivo dojenih beba 6 mj. pa da zato tada i rade krvnu sliku bebama da se vidi imaju li dosta zeljeza. Luka je do 6 mj. bio iskljucivo dojen, ja cijelo vrijme pijem Prenatal od Twin laba, i krvna slika mu je bila odlicna.
    Na tvom mjestu ja bebici ne bi davala zeljezo bez vadjenja krvi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma znam. Sve mi je to cudno. Jedem ciklu, pijem Prenatal jos od trudnoce i mislim da i sama nisam anemicna, a i sama samp rocitala da su dojena djeca do 6. mj. osigurana dovoljnom kolicinom zeljeza.

:? :? :? :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To preventivno davanje bilo čega je potpuno nepotrebno.
    Pedijatri, nažalost, vrlo malo znaju o kvalitetama i sastavu majčinog mlijeka, pa je nekaku uvriježeno mišljenje da ono ne obiluje željezom. Međutim, tvoje mlijeko je sasvim dostatno. Kapi ti ne trebaju.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Naša Ela ja anemična zato jer je nažalost bila teško bolesna, bila je na operaciji aorte i 4 puta je dobivala transfuziju krvi. Sada je hvala Bogu sve ok, ali nam je prije nekoliko dana postala blijedja nego inace. Bili smo kod pedijatrice koja je btw. odlična i objasnila nam je sljedeće. Sve bebe do 3 mjeseca iskorištavaju eritorcite koje su dobili od majke, a u periodu od 3 do 6 mjeseca počinju proizvoditi sami svoje eritrocite. Kod nekih to ide puno brže i bezbolnije a kod nekih sporije. Kod onih sporijih se razvija anemija upravo iz navedenih razloga i ona ne mora biti indikacija anemije u kasnijoj dobi. Zbog toga kada pedijatar procijeni da je dijete blijedo prepisuju Ferum lek, a ako procijene da je blijedilo izrazenije rade krvnu sliku. Mislim da se ne bi trebali previse opterecivati s davanjem zeljeza. Ako primjetite nuspojave javite se svom pedijatru da korigira dozu, ali generalno nista lose se ne moze desiti. Dapace, mozete pomoci svom djetetu da mu anemija ne postane problem u kasnijoj dobi.
    Lijep pozdrav svima!

[code]Ela, 02.09.2004.[br][/code]

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Samo da isprobamo jel sad dobar ticker. Ne zamjerajte, novi smo na forumu.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Pozdrav! Beba ima nisko zeljezo i dobili smo legofer sirup. Posto ga nije dobro prihvatio (povracanje) kupili smo u Italiji intrafer kapi, no neznamo na koji nacin da ih doziramo. Negdje sam procitala da 1 ml sirupa zamjenjuje jednu kap intrafera, pa bih molila nekoga tko je koristio te iste kapi ako mi moze to i potvrditi. Pedijatricu nemozemo kontaktirati do ponedjeljka, a ja zelim poceti sa kapima, da ne prekidamo.
    Beba ima 10 mjeseci i 10 kila. Legofer sam davala 2 puta na dan po 5 ml.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •