uglavnom kuham bistre juhe i eventualno ragu juhu ali bih voljela probati kuhati krem juhe
ako netko ima iskustva, molim za recepte
hvala
uglavnom kuham bistre juhe i eventualno ragu juhu ali bih voljela probati kuhati krem juhe
ako netko ima iskustva, molim za recepte
hvala
Hmmm... recimo od brokule, moze?
Uzmi brokulu, skuhaj je, ubaci u multipraktik s malo vode od kuhanja. Izmiksaj. Prelij u rajnglu, posoli (možeš i popapriti i povegetiti, ovisi o tvom ukusu), dodaj još vode ako je pregusto, dodaj vrhnja za kuhanje i malo kuhaj na laganoj vatrici uz miješanje dok ti se ne svidi tekstura i boja (par minuta ili manje). Još malo dotjeraj okus. Gotovo.
probat ću! inače ne jedem brokulu ali mislim da ću ju ovako kao juhu pojesti a znam da je zdrava
hvala ti!
Ma to ti je bar lako.
Recimo, u slanoj vodi iskuhaš tikvice (oguljene, ali ne moraš odstranjivati unutrašnjost), možeš same možeš, dodati i mrkvu. Kad sve omekša izmiksaš u blenderu (ono kino za pravljenje frapea). Dodaš mlijeko, maslinovo ulje (ili koju drugu masnoću koju koristiš), začine, prokuhaš još jednom i to je to. Ja nekad (kad imam vremena) mrkvu nakon kuhanja povadim pa nju isjeckam na kockice, jer tako lijepo djeluje u krem juhi. Možeš za kuhanje povrća koristiti i mesnu juhu. Važno je što se sve iskoristi pa ostaju korisni sastojci. Umjesto tikvica može ići i karfiol, brokoli, može sama mrkva, ma zapravo svo povrće.
Evo jedan specifični recept:
Krem juha od gljiva
Ispržiš sitno sjeckani luk, kad zastakli dodaš sitno sjeckane gljive (u glavnom šampinjone, sitnije ostaviš i izrežeš na tanke listiće radi dekoracije). Kad se sve propržilo dodaš kašiku brašna pa i to propržiš 1-2min. Sve to zaliješ tekučinom (vodom, mesnom juhom ... + mlijeko u omjeru 50/50.) i promješaš pjenjačom. Dodaš listiće od gljiva, začiniš (origano ide super sa gljivama, meni). Pustiš da kuha 10tak minuta nakon što proključa. Paziš da ne pokipi
Super je ko se doda malo vrhnja, ili pavlake prilikom služenja.
super ste! vidim da ću u idućim tjednima kuhati uglavnom krem juhe!
Krem juha od rajčica
Na pola litre pasirane rajčice staviš pola litre vode, dodaš začine,parmezan i malo vrhnja za kuhanje i pustiš da zakuha.Možeš u unutra staviti i malo riže i onda naravno čekaš da se riža skuha i to je to.
A ja uglavnom kuham krem a ne znam bistre :/ ......pa ako se moža naći koja dobra dušica da mi potanko objasni postupak bila bi jako zahvalna![]()
Ne znaš bistru? Niš lakše!
Klasična varijanta: Uzmi juneću kost, stavi je u HLADNU vodu i dodaj soli, odokativnom metodom. Kuhaj u rajngli oko 1 sat na jaaaaako laganoj vatri, polupoklopljeno, onak da lagacko kipucka.
Oberi par puta s vrha ako se skupi bilo što antipatično: crno, pjenasto, masno![]()
A i ne moraš, možeš i na kraju.
Nakon sat vremena ubaci povrće. Ja stavljam: mrkvu, celer korijen, peršin korijen, luk prepolovljeni (možeš popržiti polovice na ringli od struje, a i ne moraš), paprika prepolovljena, 1-2 oguljena češnja češnjaka, paradajz prepolovljeni.
Nastavi s laaaaganim kuhanjem (što manja vatra, to bistrija juha)
Kad je povrće mekano (nakon cca još sat vremena) izvadi kost, oberi ili procijedi juhu i zakuhaj rezance - još 2-3 minute kuhanja na jačoj vatri.
Brza varijanta: strpaj sve u pretis lonac i kad ti dođe kazaljka na crveno ugasi. Kad se spusti na zeleno, otvori, izvadi kost, procijedi, ubaci rezance, dotjeraj okus. :D
Slično i s piletinom, al se ona uglavnom kraće kuha - osim želudaca, oni su žilavi ko pas.
anavrlo ti je jednostavno jedino trebaš otkriti od kakvog mesa voliš, na npr. ne volim baš čistu pileću/kokošju jer mi je nekako premasna (doduše ja pravim od domaćih pilića a oni su masniji od kupovnih)
uglavnom meni osobno su najbolje juhe po principu što više različitog mesa + što više povrća
ja najčešće stavim komad piletine (krilca, leđa, malo iznutrica ovisi što imam), komad junetine, nekad i samo kost a ponekad ubacim i svinjsku kost a od povrća doslovce sve što mi padne pod ruku: mrkva, peršin, celer, koraba, list kelja, kupusa, malo karfiola, glavicu crvenog luka (malo ga popržim na vatri da dobije boju), 2-3 češnja češnjaka, jedan mali krompirić... zalijem hladnom vodom i kuham
bitno je da zaliješ hladnom vodom, od toga bude bistra
kad je meso kuhano procijedim i ukuham rezance
ako volite možete pojesti kuhano povrće
nadam se da sam pomogla
xenia,
kao sto su cure objasnile krem juhice se mogu raditi od raznog povrca...ja ih nekad radim sa temeljcem ako ga imam u zalihama. Omiljena kombinacija mi je poriluk i brokula sa pilecim temeljcem a super je i sa cvjetacom.
nekad mi se desi da mi je juha rijetka - jer nisam stavila dovooljno povrca onda u juhu dodam psenicne ili razene kilce ili proso ili sve skupa ovisi o inspiraciji![]()
pa da zapravo me taj dio i mučio, kako postići da bude gusta ali mislim da sam shvatila
svatko ima neku svoju tajnu za zgušnjavanje
jedva čekam sutra da probam neku! za danas već imam bistru ali sutra se bacam na krem juhe
mi skoro svaki dan jedemo krem juhe, to mi najjednostavnije![]()
grašak, kukuruz, brokula, cvjetača, tikvice, krumpir, koraba, poriluk, mrkva, kombinacije...
skuham povrće na pari, smiksam štapnim mikserom, ulijem vrhnje za kuhanje i vode do željene gustoće...
malo posolim i dodam koju zelenjavu (kopar, bosiljak, ružmarin, češnjak)...
i sve u jednoj posudi 8)
Zgusnuti možeš i tako da u šalici umiješaš malo gustina (ili u nedostatku istog malo glatkog brašna) s malo vode, izmućkaš da dobiješ žitku smjesu, kao blato i to ukuhaš u juhu koja ti je ispala prerijetka.
meni može biti samo pregusta.
kako prerijetka?! :?
tako da smiksaš povrće s vodom u kojoj si kuhala, a vode previše.![]()
ja sam jučer dodala pšenične klice, vrhnje i parmezan i još promiksala - savršeno, gusto i fino (original juha je od karfiola i tikvice).
kako rece ms.ivy... nekad mi se desi da povrce skuham u previse vode/temeljca, a buduci da odmah sve miksam u serpici loncu u kojem se kuhalo nekad mi bude malo "vodenasta"nikad ne stavljam vrhnje ( kao stedim kalorije, a nisam prevelik ljubitelj) a volim staviti klice ili proso- pa mi mozad podesvjesno juha ispande malo rijetka
![]()
kako rece ms.ivy... nekad mi se desi da povrce skuham u previse vode/temeljca, a buduci da odmah sve miksam u serpici loncu u kojem se kuhalo nekad mi bude malo "vodenasta"nikad ne stavljam vrhnje ( kao stedim kalorije, a nisam prevelik ljubitelj) a volim staviti klice ili proso- pa mi mozad podesvjesno juha ispande malo rijetka
![]()
ups sorry, ili je moj tj uredski komp ili server![]()
Isto. Samo sto ja ubacim i tjesteninu. Drugacije mi Edita ne bi povrca ni okusilaapricot prvotno napisa
moze biti rijetka ako se ne stavi vrhnje za kuhanje. Ja nekad stavim, a nekad ne.apricot prvotno napisa
ISTI PROBLEM!!apricot prvotno napisa
![]()
Ako se ipak dogodi da je prerijetka (u počecima kuhanja-blitva na meniju), onda na kraju stavim malo griza, samo moraš pazit da ti se ne stvrdne u okruglice, ako to ne voliš. Ja ih nasreću volim, pa nije neka greda..![]()
evo da javim kako je prošla moja 1. krem juha!
dakle više nego odlično :D a skuhala sam ju od karfiola (koji inače uopće ne volim), malo krompirića i mrkvice
krompir i karfiol sam izmiksala a mrkvicu ostavila nasjeckanu na sitne komadiće
stavila sam i vrhnje za kuhanje jer njega inače obožavam i bila je super! pojela sam dva tanjura a da mi je to netko rekao obzirom na karfiol ne bih vjerovala
na savjetima i pomalo ću probati od svog povrća i sa svim dodacima po preporukama
xenia,
drago mi je da ti je juhaica bila dobra. Ja u krem juhu od karfiola volim staviti muskatni orascic to joj da poseban sarm![]()
Krem juha od bundeve
Na masnoći popržiti poriluk (bolje onaj bijeli dio, ako se stavi puno zelenog juha dobije zelenkasti ton), na to staviti krumpir narezan na kockice i kockice bundeve.
Kuhati dok ne omekša, posoliti, popapriti, smiksati štapnim mikserom, razrjediti s vodom do željene gustoće.
Kad je gotovo ubaciti kockicu putra da se rastopi
U tanjurima dodati kiselog vrhnja
Probajte ovu krem juhu. Mi je obožavamo:
Skuhati grašak u slanoj vodi i ubaciti ga u blender zajedno s vodom u kojoj se kuhao(paziti da nema previše vode-lakše je dodati još malo naknadno). Dodati 2 kocke buco ili nekog drugog sira za mazanje(u trokutićima). i izmiksati. Super fino!
Juha od graška mi je mrak! A tek sa Buco sirom, to mora biti super.
Ali Lea ne podnosi ljuspice, niti najmanji trag, pa grašak moram pasirati :/ što mi je prava muka. Zapravo, tako je bilo lani u sezoni graška, možda se ove godine nešto promijeni.
Ja inače u krem juhe dodam zobenih pahuljica, kad zakuha voda, i onda sve zajedno izmiksam. Lea je danas rekla da joj je juha od karfiola najdraže jelo na svijetu![]()
Ova moja nije krem, nego je samo gusta - na žlici ulja popirjam malo graška, onda ubacim poriluk narezan na ploškice, papriku (najbolje crvenu i zelenu) narezanu na male kockice, sitno naribanu mrkvicu i celer, promiješam i podlijem vodom (ne previše). Dodam začine i lagano kuham dok najtvrđa namirnica nije gotova (a to je grašak), na kraju dodam tjesteninu i peršin i to je to. Em što je fina, sviđa mi se što je šarena.
Inače, omiljene krem juhe su mi od poriluka i na bazi poriluka (samo s por. i krumpirom, eventualno mrkvicom ili brokula/karfiol-poriluk-mrkvica), uz to popržene i usitnjene sjemenke sezama i lana te kockice suho poprženog kruha.
Moram malo isprobati recepte s ovog topica![]()
Blago vam se ko voli krem juhe, a moji ih ne podnose, općenito ne vole vrhnjasti okus u jelima, tako da mi uvijek mi na kuhanje juhe ode oko dva sata. :/
ja u ove klasične juhe ubacim i pureći vrat pored junetine, uglavnom nam je to dobitna kombinacija juhe, jer ju pravim uglavnom nedjeljom, tako da mi kuhano i sos bude za ponedjeljak (jer radim od 7-15h), a nedjeljom nešt skuham drugo.
isto tako, stavim svakakvog povrća: mrkve, paštrnjak, peršin, list peršina, paprike, korabice, list kupusa, papar u zrnu, luk popržen, celer, grašak, brokulu, karfiol, šta god o tog imam, rijetko kad imam sve to....
mi smo navikli već na moju juhu tako da puno ne eksperimentiram, ali kupim u mesnici pureći vrat, on mi ga presječe na 4 dijela, i bude brzo skuhan.
Morat ću probati te krem juhen samo bih trebala kupiti taj blender, možda negdje bude neka akcija... uglavnom jedemo one iz vrećiće krem, ali to nije tako zdravo ko te prave od povrća....
Pa ne moraš staviti u krem juhu vrhnjeDijana prvotno napisa
![]()