Hmmm...uopce ne znam kako da zapocnem. Vidim da vecina ljudi ovdje propagira politiku "nije bitno sto drugi rade". I ja sam takva, apsolutno me ne tangira sto ce netko drugi reci na neki moj postupak, dali ce se slagati sa mojim stavovima, dali ce mu se svidjati moj nacin odijevanja itd. Pravi prijatelji cijene me takvu kakva jesam, a za ostale me nije ni briga. Ali taj individualizam nije osobina vrtickog i osnovnoskolskog djeteta, oni su za kolektivizam, oni hoce biti kao drugi, imati jaknu kao Luka, mobitel kao Ante i jesti hot dog kao Petra.
Sjecam se mene u toj dobi. Moji roditelji su bili nekoliko godina makrobioticari, bavili se transcedentalnom meditacijom, otac mi je vodio satove joge...kasnije su se 'preobratili' i postali clanovi pentekostalne crkve, uveli neka nova pravila u kucu...uglavnom, uvijek su bili posebni i meni je to tad jako smetalo, cak sam se sramila pred prijateljima. Dok su ostala djeca nedjeljom isla s roditeljima na misu, ja sam sa mojima meditirala, dok su ostala djeca jela za marendu u skoli krafne ja sam jela domaci integralni kruh sa klicama, dok su ostala djeca gledala na TV-u sto god su htjela ja dugo vremena nisam ni imala TV!
I kad god bi ja starce pitala zasto ja moram uvijek drugacije nego drugi oni bi mi rekli nesto u stilu 'ovo je bolje za tvoje zdravlje' ili 'pa zar je bitno sto ce netko drugi reci' i tako te tipicne odgovore koji meni tada nisu nista znacili. Sad kad ih gledam sasvim su mi normalni ljudi sa zdravorazumskim stavovima (uglavnom) koji se trude zivjeti zivot sto kvalitetnije, ne slazemo se po svim pitanjima ali ih jako postujem i smatram da su me dobro odgojili. Cak i vidim sebe da nesvjesno slijedim neke njihove stope stavom da ono sto je najbolje za moje dijete ne mora biti ono sto vecina misli da je najbolje. Ali opet, ne zelim mu priustiti da se osjeca jadno i separirano kao sto sam se ja osjecala, ne zelim da laze svojim prijateljima da ne bi ispao cudak (kao sto sam ja lagala), ne zelim da baca u kantu za smece zdravi obrok koji mu ja spremim za marendu (kao sto sam ja bacala)...
Kako? Kako to postici? Gdje je granica? Sto dozvoliti a sto ne? Kako objasniti djeci? Kako da budu dio kolektiva a opet razliciti?
Kakvi su vasi stavovi o tome, i kako vasa djeca reagiraju na stvari po kojima je vasa obitelj razlicita od drugih obitelji? Jeste li sigurni da oni ne pate? (ja recimo nisam svojim roditeljima otvoreno pokazivala koje me sve stvari smetaju, mnogo sam toga drzala u sebi)

Odgovori s citatom
U miru uživaj u "fazi individualizma" koja je pred vama.
)