Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Kupnja nekretnine

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Kupnja nekretnine

Pozdrav svima!

Prvi puta kupujemo nekretninu. Dio gotovina, dio kredit Zagrebačke banke.

Pitanje: na koje sve troškove osim cijene kuće moramo računati.

Ja sam upoznata sa slijedećim:
    1. naknada kredita = 0, za sada je još promotivno razdoblje
    2. procjena nekretnine oko 1800kn
    3. solemnizacija (javni bilježnik) oko 1000 i nekaj €
    4. porez na nekretninu 5% od procijenjene vrijednosti nekretnine (prva je koju kupujemo, ali zeznuto je kaj sam ja s bratom i mamom prema naslijeđu suvlasnik nekih zemljišta i ruševnih nekretnina, ali sve skup niš vrijedno za prodati)
    5. polica osiguranja od nesretnog slučaja i od požara
    6. meni je i previše, ali kaj još ima?

Hvala!

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da je to to!
    1. naknada je 0kn
    2. procjena stana 600kn
    3. solemnizacija mi je sutra pa ću znati koliko
    4. porez 5% (nadam se da ću ga izbjeći)
    5. polica osiguranja od nesretnog slučaja i požara (cca. 100 eura godišnje)
    6. ja sam još imala troškove agencije, advokata i bilježnika kod sklapanja Predugovora.

Sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ako je nekretnina nova (u sustavu pdv-a), porez na promet nekretnina od 5 % ne ide na cijeli iznos nego na iznos zemljista i komunalne naknade.

Ja bih jos "samo" dodala (ako ne placa prodavatelj - sto je lako moguce) troskove upisa u zemljisne knjige i ovjere tabularne isprave.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala žene, hvala!

Još samo da malo preciziramo, pisanje predugovora i ugovora, advokat i javni bilježnik, to je trošak kojeg reda veličine...? I ako ne idem preko agencije, tko nam piše ugovor? Znam da pitam bedasta pitanja, ali nismo još bili u ovome, a sa svih strana različite informacije.

Kako izbjeći porez

Fala,

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da postoje univerzalni Ugovori, možete ih i sami napisati i potvrditi kod bilježnika za oko 200-300 kn. Preko advokata je to PUNO skuplje (par tisuća kuna).
    Nama ovo nije prva nekretnina ali je prvi stan bio 43m2 što ne zadovoljava potrebe tročlane obitelji pa smo na tu foru oslobođeni plaćanja. I ja imam na sebe naslijeđenu zemlju i trećinu bezvrijedne kuće ali se nadam da to neće promijeniti stvari.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ne znam što imate za osiguranje kod kredita, ja sam imala i policu životnog osiguranja umjesto jamca.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Re: Kupnja nekretnine

Citiraj Florijan prvotno napisa
    Pozdrav svima!

Prvi puta kupujemo nekretninu. Dio gotovina, dio kredit Zagrebačke banke.

Pitanje: na koje sve troškove osim cijene kuće moramo računati.

Ja sam upoznata sa slijedećim:
    1. naknada kredita = 0, za sada je još promotivno razdoblje
    2. procjena nekretnine oko 1800kn
    3. solemnizacija (javni bilježnik) oko 1000 i nekaj €
    4. porez na nekretninu 5% od procijenjene vrijednosti nekretnine (prva je koju kupujemo, ali zeznuto je kaj sam ja s bratom i mamom prema naslijeđu suvlasnik nekih zemljišta i ruševnih nekretnina, ali sve skup niš vrijedno za prodati)
    5. polica osiguranja od nesretnog slučaja i od požara
    6. meni je i previše, ali kaj još ima?

Hvala!
    Meni je procjena od Zabe bila 600 kn.
    Solemnizacija je bila 2400 kn. Obadvoje se dogodilo unazad 2 tjedna.
    Porez na promet nekretnina - traži oslobođenje jer ti nekretnina u vlasništvu ne zadovoljava životne potrebe tebe i tvoje obitelji (vidi stranicu porezne uprave) - ako ne tražiš oslobođenje, nitko ti ga neće ponuditi (mi smo kupovali nekretninu koja je za 2m2 veća od prethodne i dobili oslobođenje).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Kupnja nekretnine

Citiraj paci prvotno napisa
    Porez na promet nekretnina - traži oslobođenje jer ti nekretnina u vlasništvu ne zadovoljava životne potrebe tebe i tvoje obitelji (vidi stranicu porezne uprave) - ako ne tražiš oslobođenje, nitko ti ga neće ponuditi (mi smo kupovali nekretninu koja je za 2m2 veća od prethodne i dobili oslobođenje).
    Moram provjeriti u banci zašto mi je žena dala veće cifre, (možda jer uzimamo više kvadrata?), tvoja verzija mi se više sviđa. Ak nije problem, možeš li mi reći u kojoj ste valuti uzimali kredit? CHF je najniža kamata, ali prema prognozama za skoro povećanje kamata, hm... Mi smo planirali uzeti kunski kredit.

svima, kaj bih ja bez vas!

Samo dajte dalje! Nadam se da nema više niš, ali ako ima da uđe na vrijeme u troškovnik.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    Moram provjeriti u banci zašto mi je žena dala veće cifre, (možda jer uzimamo više kvadrata?), tvoja verzija mi se više sviđa. Ak nije problem, možeš li mi reći u kojoj ste valuti uzimali kredit? CHF je najniža kamata, ali prema prognozama za skoro povećanje kamata, hm... Mi smo planirali uzeti kunski kredit.

svima, kaj bih ja bez vas!

Samo dajte dalje! Nadam se da nema više niš, ali ako ima da uđe na vrijeme u troškovnik.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim da procjena za kuću jest veća, ali solemnizacija ti ne može biti baš toliko veća - to je, na kraju krajeva, javnobilježnička nagrada i to oni imaju svoju tarifu, pa možda da pitaš bilo kojeg bilježnika (osobni bankari inače vole svašta reći, u najboljoj namjeri, ali iz mog iskustva ne drži baš sve vodu).
    Mi smo uzeli u kunama - kad već i plaću dobivamo u kunama . Ali i ako uzmeš u chf, mislim da nije neka greda - prvo, crne prognoze uvijek postoje, drugo, koliko ljudi bi bankrotiralo da sad dignu kamate u nebesa, treće, neće digunti kamate u nebesa, i četvrto, uvijek možeš konvertirati kredit ako ti je baš toliko nepovoljnije.
    Ovo o oslobođenju poreza je već bio nedavno topic na pravnim pitanjima, pa probaj potražiti, ali u svakom slučaju imaš temelja, sretno! (Ljudi od kojih smo kupili stan imali su još jedan mali od 30m2 i kupili su kuću od 100m2, na naš nagovor su tražili oslobođenje i dobili do 90m2 za njih četvero).
    A ostali troškovi ti ne bi trebali biti baš veliki, parsto kuna sim-tam za bilježnike, gruntovnicu, razne biljege i mislim da je to sve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Može vam se desiti i interkalarna kamata. Da se ne pravim pametna, poslovni forum daje definiciju:
    obračunava se na iznos odobrene glavnice kredita od dana puštanja kredita u tečaj, pa do prvog dana u slijedećem mjesecu kada počinje otplata.
    To može biti zanemariva cifra, ali može biti i prilična - ako možete, probajte si tempirati dobar datum za kredit.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tinars prvotno napisa
    Može vam se desiti i interkalarna kamata. Da se ne pravim pametna, poslovni forum daje definiciju:
    obračunava se na iznos odobrene glavnice kredita od dana puštanja kredita u tečaj, pa do prvog dana u slijedećem mjesecu kada počinje otplata.
    To može biti zanemariva cifra, ali može biti i prilična - ako možete, probajte si tempirati dobar datum za kredit.
    Interkalarna kamata vam se ne može desiti, već ćete ju imati - čim je "viši" datum u mjesecu, interkalarna će biti manja, najbolje je imati isplatu kredita npr. 31.5. (onda plaćaš samo za 1 dan, ovisno o visini kredita, ali ne više od parsto kuna, a ako ti pređe na npr. 1.6. onda će ti interkalarna biti kao cijela jedna rata a da u stvari nije rata)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

paci, zato sam i napisala da se može desiti :
    mala (pa ju ni ne primjetiš) ili velika (pa te ulovi na prepad)

Mi smo imali sreće, isplata je bila 30.1.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ne znam što imate za osiguranje kod kredita, ja sam imala i policu životnog osiguranja umjesto jamca.
    koliko je to novaca okvirno?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I opet vam hvala

Interkalarna kamata: hvala što ste dali ime nepoznatoj mi stvari o kojoj znam samo da je zbog nečega jako važno narihtati datum isplate kredita na kraj mjeseca.
    A kak ja to mogu rihtati? Mislim, do banke je kada će odobriti kredit, a što, ja mogu reći kada novac treba sjesti na prodavateljev račun :?

Osiguranje kredita, životno osiguranje: nama je za visinu kredita dovoljna hipoteka na kuću, a u slučaju police osiguranja života ona mora iznositi 10% od iznosa kredita, a mislim da je za iznos od nekih 15000-20000€, potrebno godišnja uplatiti oko 5000kn. Valjda ovisi i o dužini kredita...

solemnizacija: nije ona cifra, već puno manje, red veličine kak je paci pisala. Javni bilježnici imaju tablice tih tarifa prema vrijednosti kredita, a žena u banci je govorila da je oko 6 promila, na što se JB bilježnik slatko nasmijao.

predugovor i ugovor: kad sam vidjela stavke samo predugovora, više nisam niti pomišljala da idem bez advokata. Nemamo nikakvog iskustva u ovome, naši su to zadnji puta radili prije 10 i više godina, pa ako već sve plaćam, platiti ću i advokata. Naročito mi se sviđa stavka iz predugovora da su prodavatelji dužni platiti sve dospjele režije, pa ono o povratu duple kapare i tak, ima tih stvari koje valjda pišu i u onom "ready to use" ugovoru, ali ja zbilja o tome ne znam ništ. Ja sam prirodnjak. Bolje mi je da ne štedim na krivim stvarima.
    Čujemo se, hvala svima, samo nastvite!

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Solemnizacija = 2400kn (bili prekjučer)
    Interkalarna = kažeš banci kad hoćeš isplatu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj MBee prvotno napisa
    Korisnik sam stambenog kredita u ZABI.
    Kad bi tako bilo, onda bi svi tražili isplatu zadnjeg dana u mjesecu, a niti je to moguće, niti tražitelj kredita može o tome odlučivati.
    Naravno da interkalarna kamata postoji da bi, laički rečeno, išla u korist banci. Ne može se računati s tim da će isplata biti baš zadnjeg dana u mjesecu i da taj dan bude k tome još i radni, jer banka se mora osigurati da ako se na prodavateljev račun ne bude moglo isplatiti ili slično, netko npr. bude spriječen doći itd. mora ostati barem jedan ekstra radni dan u tekućem mjesecu da se to sanira. Tako da mislim da su jako, jako rijetki oni kojima je ta kamata bila minimalna.
    Naš je kredit isplaćen prodavatelju 28. u mjesecu (petak), i mi tu nismo mogli ništa - jednostavno tog dana je sva papirologija bila na broju i mi smo imali zakazan termin kod referentice u 11 sati, koja je obavila pred nama transakciju sredstava.
    Ostali su 29, 30 (subota i nedjelja - neradni dani) i ponedjeljak 31. radni dan, i platili smo int. kamatu za ta tri dana.
    I ne zaboravite plaćanje razlike u tečaju prodavatelju. Nas je to koštalo oko 360 €.
    Solemnizacija ide po visini kredita i broju instrumenata osiguranja. Na naš kredit od 40,000€ to je bilo 2000,00kn.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

[quote="TihuanaKad bi tako bilo, onda bi svi tražili isplatu zadnjeg dana u mjesecu, a niti je to moguće, niti tražitelj kredita može o tome odlučivati.
    [/quote]

Zaboravila sam napomenuti - naravno da se s isplatom ide ka kraju tekućeg mjeseca. Banka se nije postavila kao da želi da isplata bude npr. 4. u mjesecu, išla je na ruku nama kao tražitelju kredita, ali ipak to nije mogao biti baš zadnji radni dan. Vjerojatno većinu zakači 1-5 dana za koje se interkalarna kamata plaća.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Tihuana prvotno napisa
    Korisnik sam stambenog kredita u ZABI.
    Kad bi tako bilo, onda bi svi tražili isplatu zadnjeg dana u mjesecu, a niti je to moguće, niti tražitelj kredita može o tome odlučivati.
    I ne zaboravite plaćanje razlike u tečaju prodavatelju. Nas je to koštalo oko 360 €.
    Ne bih napisala to što jesam da nisam upravo dogovorila isplatu kad meni odgovara. Papiri su gotovi i predani a bankarka me lijepo pitala koji dan želim isplatu na račun prodavatelja i sama mi predložila zadnji mogući dan u mjesecu zbog interkalarne kamate. Dakle, dogovor je definitivno moguć. Isto se radi o ZABI.
    I ne plaćam nikakvu razliku u tečaju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ne bih napisala to što jesam da nisam upravo dogovorila isplatu kad meni odgovara. Papiri su gotovi i predani a bankarka me lijepo pitala koji dan želim isplatu na račun prodavatelja i sama mi predložila zadnji mogući dan u mjesecu zbog interkalarne kamate. Dakle, dogovor je definitivno moguć. Isto se radi o ZABI.
    Hvala ti na ovoj informaciji jer samo govori o nekonzistentnosti u poslovanju jedne od top tri banke u državi, koju naravno plaćaju građani. Da ne idemo sad u detalje u čemu se eventualno razlikuju naši krediti idem do kraja tjedna do svoje referentice pokušati dobiti odgovor na ovo.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tihuana prvotno napisa
    Hvala ti na ovoj informaciji jer samo govori o nekonzistentnosti u poslovanju jedne od top tri banke u državi, koju naravno plaćaju građani. Da ne idemo sad u detalje u čemu se eventualno razlikuju naši krediti idem do kraja tjedna do svoje referentice pokušati dobiti odgovor na ovo.
    I mi smo se mogli dogovoriti, i jesmo za isplatu na kraju mjeseca (isto u ZABI)

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I mi smo se dogovorili. I isto u Zabi.

A vezano za razliku u tečaju, to je stvar dogovora između kupca i prodavatelja. Ako prodavatelj pristaje na srednji tečaj po kojem se kredit isplaćuje, onda super. Ako ne pristaje, onda novčeke u koferić, dogovoriti se u nekoj od mjenjačnica za povoljniji prodajni tečaj i uzeti kakvog bodygarda sa sobom (u pravilu dobiješ 0,02 kn veći od srednjeg) i super - ne pristati na prodajni tečaj banke jer će ti razlika za nadoplatiti prodavatelju biti par tisuća kuna (u mjenjačnici ćeš morati nadoplatiti iznos kredita * 0,02kn, što je puno manje, dok ćeš u banci platiti bar iznos kredita * 0,04 ili 0,05 kn - pa sad računaj...)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •