Results 1 to 17 of 17

Thread: namještaj od tikovine

Default namještaj od tikovine

Dali je netko kupio i ima stol i stolice od tikovine???
    Kupili bi za terasu koja je uglavnom nenadkrivena i iako nam kažu u Pevecu da je to ok i kad pokisne (premazano)nas je malo strah .Kako je za održavanje??

Amelie32's Avatar

Mi kupili prije dvije godine takav stol i stolice u Meblu. Nažalost iduće ljeto stolica pukla pod našim susjedom, sve ostale bile rasušene. Poslije smo čuli da to što se na našem tržištu prodaje i nije prava tikovina, osim onih koji su valjda tako skupi da ih nismo mogli kupiti. Onda mi je svekar od hrastovine napravio klupu, stol i stolice i premazali ih u mahagonij boju, izgleda prekrasno i nikakvih problema nemamo. Isto imamo lođu.

~lex~'s Avatar

Default Re: namještaj od tikovine

Quote Originally Posted by lola24
    Dali je netko kupio i ima stol i stolice od tikovine???
    Kupili bi za terasu koja je uglavnom nenadkrivena i iako nam kažu u Pevecu da je to ok i kad pokisne (premazano)nas je malo strah .Kako je za održavanje??
    Mi imamo tikovinu na brodu, a tikovina se uglavnom i koristi za "mokre" uvjete, tako da je to dobar izbor za nenatkrivenu terasu. Iako, ono što Amelie32 kaže, nisam sigurna da je ono što prodaju u Pevecu prava tikovina.

Tikovina se, inače, održava tako da je jednom godišnje premažeš posebnim uljem ili voskom i to je to. Nema lakiranja.

Andora's Avatar

potpisujem ~lex~ 8)

Ma i ja si mislim da to nije tikovina...prejeftino.
    I sad trebam ići to kupiti a nisam ništa pametnija.Iako smo se dogovorili kad nismo doma da stavimo pod "krov"garnituru jer je sklopivo.
    Plastične ne bih a željezne tj metalne preskupo .
    Javim vam

mi imamo na moru meblovu garnituru i dobro se drži; mažemo ju svake godine sa onim posebnim uljem i to je to.

ina33's Avatar

Cure, a di se kupuje "posebno ulje za tikovinu"? Vidim da ću i ja morat mazat, kupila za more i za ZG iz Lesnine stol i stolice, nije bilo baš preskupo.

litala's Avatar

mi kupili prije dvije (ili tri??) godine u pevecu stol 210x250 od te "tikovine" koja nije tikovina

od kad smo ga kupili nismo ga mazali nicim, stol je samo poblijedio lagano, a ove godine sam ga premazala u dvije ruke uljem za drvo. kupis ga bilo gdje gdje se kupuju boje i premazi za drvo.

dosta je upilo, bitno je 15-30minuta nakon premazivanja prebrisat dobro stol da ne ostanu sjajne fleke, druga ruka ide nakon 12-24sata...

sad opet izgleda ko nov

Deaedi's Avatar

Sa stranice mebla:

TIKOVINA

Izuzetno kvalitetno drvo koje odlično podnosi vlagu, toplinu i hladnoću, pa je stoga vrlo pogodno za vrt i terase. Vrtne garniture od tikovine nije potrebno premazivati zaštitnim sredstvima, štoviše, nije preporučljivo lakiranje tikovine zbog promjene karakteristične boje koja čini to drvo privlačnim. Nakon dužeg izlaganja na otvorenom tikovina poprima srebrno sivu boju koju zadržava godinama.

Imam slićno iskkustvo kao i Ameli32! I nama je stol otišao ... dali napraviti novi od hrasta i prefarbali ga u mahagoni boju! Ta tikovina kod nas je upitne kvalitete, definitivno!
    Osim toga, tikovinu također traba stalno mazati posebnim uljima, prije toga prati posebnim šamponom jer ona od djelovanjem sunca i vlage (kiše) mijenja boju .... jednostavno posvijetli.

Teta Eta's Avatar

Ako je tikovina uvoz iz Azije onda ona mora biti specijalno obradjena da bi mogla podnijeti nase vremenske uvijete i da se ne rasusi i raspadne.

Tikovina se super drzi u vlaznim klimama, a posto nemamo monsune, kod nas joj je presuho.

Koliko ja znam (a ne znam puno), sve sto je jeftino nije dovoljno obradjeno i nece dugo trajati.

Evo mi kupili jučer pa sad kako bude!!!
    Javit ču....

Mi imamo sad već treće ljeto stol i stolice iz Peveca od "tikovine" i super smo zadovoljni. Ne pišem ovo zbog reklame već je istina.

Možda je samo malo od djelovanja sunca posvjetlilo, ali inače se drži super.

Inače kad se sprema kiša, pošto je stol i stolice na sklapanje, stavimo ih pod nadstrešnicu, a kroz zimu ih i tako nemamo vani, nego ih spremimo u kutije, do proljeća.

mi smo ulje kupovali u casi, to je onaj ducan koji drzi sitnice za kucu; ima ga u domi na žitnjaku i u solidumu na jankomiru.

U ducanima u RH u 90% slucajeva prodaju drvo eukaliptusa pod tikovinu. Eukaliptus nije niti priblizno otporan i trajan kao tikovina.
    Opcenito, podijeljena su misljenja oko mazanja tikovine uljem. Neki ju mazu, neki ne i u principu mazanje ne utjece na trajnost koliko na boju jer drvo nakon vise godina izblijedi od sunca. To specijalno ulje je najobicnije laneno ulje. Ako nemate neku posebno strast za svijetlom bojom tikovine, ne moze stetiti da ju namazete jednom godisnje s tim da ako je (npr. na jedrilicama) tikovina spojena silikonom, jako pazite da njega ne premazete uljem nego samo drvene dijelove.

Inace, tikovina nije jeftino drvo i cim vam netko ponudi neki jeftilen pod tikovinu mozete biti sigurni da je to eukaliptus ili nesto jos jeftinije.

Janis's Avatar

Podižem...
    Mi smo lani za balkon kupili Meblovu garnituru od tikovine, stajala je na balkonu i po kiši i na suncu, kad je zahladilo toliko da više nismo sjedili na balkonu pospremili smo je unutra. Sad bi je trebalo opet staviti na balkon , ali bi je htjeli lakirati ovim uljem za tikovinu. Kolika je cijena tog ulja i da li uopće lakirati, jer vidim da neki preporučuju, a neki ne. Iskustva?