Prema The Breastfeeding Answer Book, "Bibliji" dojenja, pisanoj od strane znanstvenika i koja se koristi od strane znanstvenih radnika, izdanje iz 2003 (najnovije):

- As of this writing, there are no medical studies that have examined the effect of breastfeeding during pregnancy on pregnancy outcomes.

- The hormones that maintain a pregnancy are found in very small quantities in human milk, but they are not harmful to the breastfeeding child. The amount of these hormones the child receives will decrease as the mothers' milk suply decreases. The baby in utero is exposed to the hormones produced by the pregnancy at a much higher level than the nursing child.

Izjava American Academy of Family Physicians:

"Breastfeeding during a subsequent pregnancy is not unusual. If the pregnancy is normal and the mother is healthy, breastfeeding during pregnancy is the mothers' decision" (AAFP 2002)

Da se ne bi, kao i marta, izlagala prepotentnim izjavama kako ne znam engleski, prevodim:

- Do vremena pisanja ove knjige, ne postoje studije koje su istrazile utjecaj dojenja u trudnoci na ishod trudnoce.

- Hormoni trudnoce se nalaze u malim kolicinama u majcinome mlijeku ali nisu stetni djetetu koje se doji. Kolicina ovih hormona koje dijete prima ce se smanjiti smanjenjem majcine proizvodnje mlijeka. Dijete in utero je izlozeno znatno vecoj razini hormona nego dojeno dijete.

Izjava American Academy of Family Physicians:

"Dojenje u trudnoci nije neuobicajeno. Ako je trudnoca normalna i majka zdrava, odluka o dojenju je majcina."

Sad, ako je kome "jaca" izjava nekoga hr ginekologa, nego znanstvenika koji se bave dojenjem, to je vec osobna odluka. Meni nije. O znanju hr doktora o dojenju necu u detalje. Mislim da prosjecna rodina mama za pomoc zna barem 5 puta vise nego oni.

Imam pitanje za jasenku22:
Kako tamo gdje ima dima ima i vatre, pretpostavljam da ti onda svoje dijete (ili djecu, ispricavam se ne znam koliko ih imas) uopce nisi niti pokusala dojiti zbog toksina u majcinome mlijeku?